Dance Theater

Dora Sulženko Hoštová, Ohad Naharin, Lucinda Childs: Παλιοί και νέοι πειραματισμοί επί σκηνής (Ναταλία Κουτσούγερα)

Αυτό το φθινόπωρο ο χορός στη Στέγη και στο Μέγαρο Μουσικής συνεχίζεται δυναμικά με την υποδοχή ζωντανών θρύλων της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής και νεαρότερων υποσχόμενων χορογράφων με κοινό χαρακτηριστικό τους τον έντονο πειραματισμό που εμπνέεται από το παρελθόν και αναπλάθεται στο παρόν.

Στις 25 και 26 Νοεμβρίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Central Europe Transitions 3, η ειδικά διαμορφωμένη, Κεντρική Σκηνή της Στέγης φιλοξένησε την νεαρή χορογράφο, πρακτικό της τεχνικής Duncan, Dora Sulženko Hoštová από την Τσεχία με την παράστασή της Process. Η παράσταση εξερευνά μια σειρά από ερωτήματα που συνδέονται με την δημιουργία μιας παράστασης: Ποιος είναι ο ρόλος της επανάληψης σε μια performance; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά χωρίς να κουράζει το κοινό; Πως μπορεί ο/η χορογράφος να αποφύγει ένα κλισέ αποτέλεσμα; Είναι απαραίτητη η προΰπαρξη ενός δομημένου concept που καθοδηγεί την κινησιολογία και την ροή; Ή ενδείκνυται ο/η χορογράφος να είναι πιο αμέριμνος/μνη; Το κίνητρο της Hoštová για τη δημιουργία του Process ήταν η προσωπική της κούραση από τις επαναλαμβανόμενες φόρμουλες που συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις με μεγάλη ευκολία, όπως η γυμνότητα, η υπερβολική φυσική αρτιότητα και ευκαμψία των χορευτών και τα καθιερωμένα σκηνικά εφέ. Ωστόσο η χορογράφος δεν μας παρέχει δια του έργου της έτοιμες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά μάλλον επιχειρεί με την παράστασή της να μας μεταφυτεύσει και να μας μεταθέσει την εμπειρία της διερώτησης, του «τι συμβαίνει στη διαδικασία κατασκευής μιας performance», αλλά και να μας εισάγει στην υπαρξιακή κατάσταση της αβεβαιότητας, ρευστότητας και πολλαπλότητας με την οποία έρχεται σε διαπραγμάτευση κάθε χορογράφος. Οι αναζητήσεις αυτές της χορογράφου μεταφέρονται με έναν ιδιόμορφο τρόπο, μέσα από την ανάπτυξη μιας ερωτικής σχέσης επί σκηνής με τον ευέλικτο συμπρωταγωνιστή της, ηθοποιό-performer, Jan Čtvrtník.

Οι έντονοι βηματισμοί και η release κινησιολογία με την οποία οι δυο performer ξεκινούν το οδοιπορικό τους υποδηλώνουν την χαοτική και πρωτόλεια, αρχική φάση της χορογραφικής σύλληψης. Οι δυο πρωταγωνιστές διερευνούν τους εαυτούς τους καθώς ο φωτισμός εστιάζει σε διάφορα μέρη του σώματος ενώ η δομημένη επαναληπτική κίνηση των χεριών κυριαρχεί. Τους βλέπουμε να γδύνονται και να αλλάζουν ρούχα, να χρησιμοποιούν βηματισμούς που θυμίζουν παιδικά παιχνίδια των δρόμων και στο πρώτο μέρος της παράστασης καταλήγουν να τσακωθούν φτάνοντας στην απόγνωση. Το τέλμα και η πλήξη είναι εκείνα που θα τους ενεργοποιήσουν τελικά για να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο. Έτσι η κατασκευή μιας performance συγκρίνεται με τα σκαμπανεβάσματα, τις εντάσεις και τα στάδια που διανύει μια ερωτική σχέση, με την κούραση, τις απαιτήσεις και την εξουσιαστική τάση που διακατέχει τους δυο εραστές. Ο Čtvrtník διατάσει την Hoštová και αντίστροφα, με μια σειρά από κλισέ υποδείξεις που διέπουν την δύσκολη διαδικασία κατασκευής μιας χορογραφίας: «and jump to the floor, melt with the music, be organic, more interesting movements!» αναφωνούν, για να καταλήξουν να εξουθενωθούν και οι δυο. Ο Čtvrtník στη συνέχεια, μέσα από την χρήση της ειρωνείας και χρησιμοποιώντας έναν τσεχικό μύθο ως επεξήγηση πίσω από την χορογραφία, τονίζει την ματαιότητα σύνδεσης του concept με την κίνηση και συνάμα την αδυνατότητα απόλυτης ερμηνείας των κινήσεων του σώματος. Το πλούσιο αυτοσχεδιαστικό DJ set από την Johana Švarcová που επιφύλασσε εκπλήξεις στους δυο ερμηνευτές, ενίσχυσε κατά πολύ τη ζωντανή ροή της παράστασης. Πλησιάζοντας προς το τέλος η σκηνή γίνεται κόκκινη και μια ομάδα χορευτών συνοδεύει το ντουέτο με αυτοματοποιημένες κινήσεις που θυμίζουν εργάτες σε εργοστάσιο. Συνοδευόμενοι από ένα τσέχικο τραγούδι η αυλαία κλείνει με το ζευγάρι αγκαλιασμένο σε τρυφερές στιγμές θυμίζοντας έντονα τα έργα του Τσάρλι Τσάπλιν και βουβό κινηματογράφο. Η καθαρή απάντηση που δίνει η Hoštová και γίνεται αντιληπτή στο κοινό είναι ότι η ειλικρινής έκθεση σκέψεων και συναισθημάτων είναι η μοναδική συνταγή μιας επιτυχημένης παράστασης.

Από τους λιτούς πειραματισμούς της Hoštová, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 1 και 2 Δεκεμβρίου είχαμε την χαρά να περάσουμε και να παρακολουθήσουμε περισσότερο σύνθετες χορογραφίες με το Decadance του ανήσυχου Ohad Naharin και της ομάδας του, Batsheva Young Ensemble, με έδρα το Τελ Αβίβ. Το Decadance αποτελεί ένα συνεχόμενο έργο σε εξέλιξη και ανακατασκευή και συγκεντρώνει τα καλύτερα αποσπάσματα από τις δημιουργίες των τελευταίων 20 χρόνων του Naharin, αγαπημένου μαθητή της Μάρθα Γκράχαμ. Μας ταξιδεύει σε ένα υβριδικό χορευτικό πανδαιμόνιο που συνδυάζει την αραβική με τη δυτική μουσική και τον σύγχρονο δυτικό χορό με την πρωτοποριακή γλώσσα κίνησης που ακούει στο όνομα Gaga, εφεύρεση του πειραματικού χορογράφου και βασική μέθοδος εξάσκησης από τους χορευτές και τις χορεύτριες της Batsheva.

Η παράσταση ξεκίνησε διασκεδαστικά πριν καν αρχίσει η επίσημη έναρξή της με έναν μαυροντυμένο σολίστα χορευτή να αναμειγνύει jazz στοιχεία με ακροβατικά και σύγχρονο χορό καλωσορίζοντάς μας στο θέατρο. Καθώς οι χορευτές εισέρχονται στο χώρο ο χορογράφος μας ξεκαθαρίζει απερίφραστα ότι αυτό που πρόκειται να δούμε είναι ρευστό και δεν συνδέεται με την ανάπτυξη κάποιου συγκεκριμένου εννοιολογικού περιεχομένου. Στον ήχο γυναικείων φωνών μας προτρέπει να αγνοήσουμε κάθε πιθανή εκλογίκευση: «Ignore all possible concepts and possibilities» μας λένε υποβλητικά οι φωνές. Οι performer με πολύχρωμα κοστούμια χορεύουν σε jazz και ποπ μουσικές και αναπτύσσουν μια έντονη τάση για αυτονόμηση περιπλέκοντας στοιχεία σύγχρονου χορού με τις έντονες δονήσεις της Gaga, τον χορό της κοιλιάς και την γρήγορη ευθυγραμμισμένη κίνηση των ποδιών.

Στα αραβικά μουσικά κομμάτια τα στιβαρά και εύπλαστα σώματα των χορευτών/τριών προτάσσονται μπροστά μας με μια αβίαστη ανοιχτότητα και ουδετερότητα. Απεκδύονται από τα στερεοτυπικά έμφυλα χαρακτηριστικά τους και ρευστοποιούνται μέσα στη δίνη μιας τελετουργικής κατάνυξης που δημιουργείται από την εκστατική κίνηση που προκαλείται από τη μουσική. Το Decadance διαθέτει ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που προβάλλεται μέσα από ποπ στοιχεία αλλά και από θεολογικά η ιεροτελεστικά. Έτσι με την βοήθεια της κίνησης των ερμηνευτών οι Goldfrapp με τo τραγούδι τους Train μπορούν να συνυπάρχουν εξίσου άνετα με το ατμοσφαιρικό Stones Start Spinning του David Darling αλλά και με το Ισραηλίτικο ευλαβικό κομμάτι Echad mi Yodea σε διασκευή και ερμηνεία των Ohad Naharin & The Tractor's Revenge, επάνω στο οποίο χτίζεται μια επιβλητική ομαδική χορογραφία από μαυροντυμένους, κουστουμαρισμένους χορευτές που προτάσσουν το στέρνο τους προς τα επάνω υμνώντας το θείο. Η διάθεση επιβολής κυριαρχίας και βίας που διακρίνει το ανθρώπινο, μας μεταφέρεται έντονα από την χορογραφία και την επιθετικότητα της μουσικής, καθώς ο ένας από τους μαυροντυμένους χορευτές κείτεται στο έδαφος κάθε φορά που η υπόλοιποι επιτελούν την ιεροτελεστία. Ωστόσο ο έντονος ανθρωποκεντρισμός και η επικοινωνιακή διάθεση του χορογράφου φανερώνονται από την αυτοσχεδιαστική χορογραφία που στήνουν οι χορευτές μαζί με άτομα από το κοινό που προσκαλούνται για να χορέψουν ταγκό και jazz σε ντουέτα στη σκηνή, δημιουργώντας μια εύθυμη, φιλική ατμόσφαιρα. Η ρευστότητα τονίζεται καλύτερα στην χορογραφία του επιλόγου. Σε μουσικό περιβάλλον που θυμίζει ραδιοφωνική εκπομπή όπου διακόπτεται η συχνότητα, τα σώματα κατακερματίζονται με ημι-τελείς κινήσεις εικονοποιώντας τους ήχους, υβριδοποιούν κινήσεις από tango και gaga και χρησιμοποιούν κινήσεις capoeira μέχρι breakdance. Στο τέλος οι χορευτές αποχαιρετούν τον κόσμο με ένα λογοπαίγνιο, καλωσορίζοντας τον με ανοιχτά τα χέρια σε μια νέα χορευτική διάσταση.

Από τον θεαματικό υβριδισμό του Naharin, περάσαμε κατευθείαν στην αγαπημένη ιέρεια του αμερικανικού μινιμαλισμού των 60s, Lucinda Childs, που για τρεις ημέρες (5 έως 7 Δεκεμβρίου) έκανε την εντυπωσιακή εμφάνισή της στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, μαζί με μια ομάδα πολυτάλαντων χορευτών από διαφορετικά πολιτισμικά background. Η λεπτεπίλεπτη μεταμοντέρνα χορογράφος, πιστή συνεργάτης της Yvonne Rainer, που συγκλόνισε την αμερικανική σκηνή των 60s, 70s και 80s επιχειρεί να ξαναστήσει εκ νέου το συλλογικό έργο της Available Light, μαζί με τον μετα-μινιμαλιστή συνθέτη John Adams και τον διάσημο αρχιτέκτονα Frank O. Gehry και μετά απo 32 ολόκληρα χρόνια, να το εμπλουτίσει με την εμπειρία και την σωματική έξη σύγχρονων χορευτών.

Η κεντρική σκηνή της Στέγης χωρίζεται σε δυο επίπεδα και από το ατμοσφαιρικό σκηνικό σιδερένιων κλουβιών και λευκού φόντου ξεπροβάλλουν οι εντυπωσιακοί χορευτές της Childs σε μαύρους, κόκκινους και λευκούς ενδυματολογικούς συνδυασμούς. Τοποθετημένοι στην κάτω και επάνω σκηνή, σε «επαρκές» γλυκό λευκό φώς, οι μυώδεις χορευτές της Childs με γυμνά πόδια επιτελούν κινήσεις από κλασσικό χορό, όπως πιρουέτες, αραμπέσκ και ανάλαφρα πλιέ, σε άψογους μινιμαλιστικούς συγχρονισμούς και στροβιλισμούς κινούμενοι διαγωνίως και καθέτως, θυμίζοντας κύβο του Ρούμπικ. Οι γρήγορες ρυθμικές κινήσεις εναλλάσσονται με στατικότητες αποπνέοντας έναν έντονο λυρισμό. Η Childs και οι συνεργάτες τις ενοποιούν το χορό, τη μουσική και το χρωματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις στολές και το φωτισμό και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν την συμβιωτική και αλληλένδετη σχέση μεταξύ διαφορετικών τεχνοτροπιών και τεχνών. Καθώς η μουσική αλλάζει από μουσική δωματίου σε μουσική εκκλησιαστικού οργάνου διατηρώντας πάντα την ηλεκτρονική της βάση, η οποία προσδίδει την διαρκή αίσθηση διάνοιξης και ενώ ο φωτισμός μετατρέπεται από λευκός σε κόκκινο φωσφορίζον, οι χορευτές αυξομειώνουν την ένταση στο ρυθμό τους, αλλάζουν συνδυασμούς και κατευθύνσεις. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα μινιμαλιστικό εικαστικό πανόραμα όπου οι συνδυασμοί χρωμάτων και οι συγχρονισμοί κινήσεων μετατρέπουν σταδιακά τους ίδιους τους χορευτές σε ατμόσφαιρες, διαθέσεις και συναισθήματα που επηρεάζουν όχι απλώς την αισθητική αλλά και τη συναισθηματική διάθεση του θεατή.

Ξεδιπλώνονται έτσι μπροστά μας οι απαρχές του αμερικανικού μινιμαλισμού και πειραματισμού της Childs που αποτέλεσε έμπνευση και κινητήριο δύναμη για τόσους καλλιτέχνες της εποχής μας. Απαρχές που είναι βαθιά εικονοποιημένες και εσωτερικευμένες στους δημιουργούς αλλά και στο εκπαιδευμένο κοινό του χορού. Έτσι η αμηχανία, η έλλειψη εντυπωσιασμού για αυτό που βλέπουμε ή η άμεση εξοικείωσή μας με το θέαμα δεν έγκεινται απλουστευτικά στη συνήθεια ή στην αποτυχία της χορογράφου να αγγίξει το κοινό. Προέρχονται από μια ασυνείδητη εσωτερίκευση των δομών και των βάσεων που μετέδωσε η σπουδαία χορογράφος, οι οποίες δουλεύτηκαν και εξελίχθηκαν ανά τα χρόνια από τους χορευτές που την ακολούθησαν και τα κοινά που έγιναν φορείς υποδοχής τους. Μια μινιμαλιστική τελειότητα και ιστορική παρακαταθήκη που παραμένει διαχρονική και ίσως ανεπανάληπτη.

Ναταλία Κουτσούγερα

Το Process της Dora Sulženko Hoštová παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2015.

Το Decadance του Ohad Naharin και της ομάδας Batsheva Young Ensemble παρουσιάστηκε στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2015 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών.

Το Available Light της Lucinda Childs, John Adams & Frank O. Gehry παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 5 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2015.

 

Share this post

Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Παραστάσεις χορού σήμερα

.

Πες ό,τι θες

History
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..
admin: Εκπληκτικό το Χαμόγελο της Τζοκόντας χθές στην Λυρική. Πολύ καλή δουλειά από την Στελλάτου και εξαιρετική η ορχήστρα υπό την διεύθυνση της Γουρζή.
admin: Προς ενημέρωσή όλων, ο αριθμός των οι ενδιαφερόμενων που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα υποψηφιότητα, δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση των εκλογών του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. Θα σας παρακαλούσαμε, να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δηλώσετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ, την ελεγκτική επιτροπή ή την εκπροσώπηση του σωματείου μας στην Π.Ο.Θ.Α, προκειμένου το σωματείο μας να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων μας.
admin: Υπήρχε ένα πρόβλημα στο σύστημα εγγραφής το οποίο πλέον διορθώθηκε.
admin: Οι τελευταίες προσκλήσεις για το Αέναον πάνε στα μέλη: 2/2 Ψαρρού, Ζαγορίτη, 3/3 Αναργύρου, Παράσχου,4/2 Γεωργίου, Τσόπογλου-Γκίνα, 5/2 Ξανθοπούλου, ΚΟΡΖΑΜΠΑΣΑΚΗ. Καλή διασκέδαση!

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Αριθμός επισκεπτών χθες:3173
Επισκέψεις αυτού του μήνα:83051
Top Visiting Day: 09-15-2017 : 7129
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 711
Εγγεγραμένα μέλη: 4119
Τώρα σε σύνδεση:
Sofin, Tassos_sid,
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN