Dance Theater

Μαρίνα Μαυρογένη: Δυο noir παραστάσεις για το τραύμα, την απώλεια και την προβληματική της επικοινωνίας (Ναταλία Κουτσούγερα)

Η Μαρίνα Μαυρογένη και η Ομάδα Α ΚΙΝ μπορεί να πειραματίζονται με τις παθογένειες του «αποτυχημένου» εαυτού και τις σαδομαζοχιστικές ηδονές που η αίσθηση της αποτυχίας προσφέρει στην μεταμοντέρνα ύπαρξη, ωστόσο οι δυο παραστάσεις τους «4» και «Η Χαρά της Αποτυχίας» κάθε άλλο παρά αποτυχημένες είναι. Ίσως συμβαίνει λίγες φορές στα Ελληνικά χορο-θεατρικά δρώμενα που δυο παραστάσεις με ελάχιστα σκηνικά υλικά και σε ενοποιημένη σκηνοθετική και χορογραφική ροή και αφήγηση, καταφέρνουν να μιλήσουν με αμεσότητα στο απύθμενο ασυνείδητο του θεατή, να παίξουν και να πειραματιστούν με τις πλευρές εκείνες που μπορούν να χαρακτηρισθούν τραυματικές και ψυχασθενικές, πλευρές που συναντάμε σε διαφορετικούς βαθμούς και εντάσεις σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους του Δυτικού κόσμου. Η Μαρίνα Μαυρογένη, ως κύριος συντελεστής και των δυο παραστάσεων (χορογραφεί και σκηνοθετεί την πρώτη/δημιουργεί και ερμηνεύει ατομικά τη δεύτερη) και με εργαλείο το αστείρευτο χιούμορ της, χρησιμοποιεί όλες τις σωματικές και κιναισθητικές δυνατότητές της για να περάσει «καθαρά» συναισθήματα στο κοινό, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο σε μια εποχή έντονης αμφιθυμίας και αμφισημίας. Στην «Χαρά της Αποτυχίας» δε, φέρνει εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο σόλο, ερμηνεύοντας μια έντονη προσωπικότητα που δεν ξέρει κανείς αν συμπαθεί, λυπάται, αποποιείται ή κουβαλά μέσα του/της.
Μαρίνα Μαυρογένη + Ομάδα Α ΚΙΝ |
Στο «4» η καλή συνεργασία της Μαυρογένη με τους τέσσερις ηθοποιούς γίνεται αντιληπτή από την άνεση και το απελευθερωμένο τους πνεύμα που διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Η σύνθεση των κειμένων ανήκει στους τέσσερεις πρωταγωνιστές ενώ η σκηνοθεσία και η χορογραφία πραγματοποιήθηκαν από την Μαυρογένη. Τρεις γυναίκες και ένας άντρας βιώνοντας μια μεταιχμιακή κατάσταση ως κινούμενα φαντάσματα, μεταξύ του εδώ και του άλλου κόσμου, αναπολούν τα τραύματα που τους οδήγησαν στο φυσικό θάνατο ή την αυτοκτονία. Το ανθρώπινο περιπλέκεται με το ζωώδες, η πνευματικότητα με τον ένστικτο, ενώ το γκροτέσκο με το τραγικό στοιχείο συνοδεύουν χέρι χέρι τους μονολόγους και τους μεταξύ τους διαλόγους, καθώς τα διάφανα νοήματά τους μεταφέρονται με αμεσότητα στο κοινό. Όλα αυτά μαζί συμπλέκονται με τις χορογραφίες των performer που σωματοποιούν τον ανθρώπινο πόνο, το τραύμα, την έλλειψη επικοινωνίας και αγάπης, συμπυκνώνοντας τα προσωπικά βιώματα του καθένα. Ιστορίες τραγικές, μαρτυρίες συναισθηματικού κενού και αποξένωσης περιβεβλημένες από την τραγική ειρωνεία και την αστειότητα.
Τα γρυλίσματα ζώων τα οποία μιμούνται οι ηθοποιοί μας υπενθυμίζουν ότι δεν ξεφεύγουμε ποτέ από μια «φύση», που ωστόσο δεν υπάρχει a priori αλλά ανασύρεται από τις προσωπικές καταστάσεις που έχει βιώσει ο καθένας. Οι απαγγελίες στίχων από λαϊκά ελληνικά τραγούδια μας συνδέουν με την διαχρονική ελληνική πραγματικότητα και αντανακλούν το υπερφίαλο του πράγματος. Τα τέσσερα γκροτέσκα πλάσματα που βλέπουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κενό και τις πραγματικές αιτίες που τους έφεραν στο θάνατο. Βασανίζονται σε ένα διάκενο χρόνου ή σε έναν μη-χρόνο, από το φάντασμα της αποτυχίας τους και της ατέρμονης αναζήτησης νοήματος. Μας άρεσε πολύ που οι ηθοποιοί, αναλόγως με τις ιδιοσυγκρασίες τους, διαφοροποιήθηκαν ως προς την έμφαση που έδωσαν στο λόγο και στην κίνηση του σώματος. Απολαύσαμε την σέξι χορογραφία με τα πατιναρίσματα επάνω σε τακούνια της Αλεξάνδρας Μωραϊτη, την performance του Διονύση Τσουρεκά που μετουσίωνε την ανδρική εκδοχή της διπολικής διαταραχής, τους σκοτεινούς αναστοχαστικούς διαλόγους της Asta Steponaviciute και την οικεία, αδαή λαϊκότητα της Ελπίδας Τοπάλογλου. Οι τέσσερις performer ακόμα και μπροστά στο τέλμα του θανάτου παλεύουν για τα πρωτεία και η χορογραφία διαμορφώνει και διαμορφώνεται από αυτή την πάλη.
Η «Χαρά της Αποτυχίας» ήταν μια performance, με χορό, μουσικότητα και λόγο, που μας έκανε πραγματικά να αισιοδοξήσουμε για το μέλλον των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας. Η Μαρίνα Μαυρογένη εμφανίζεται στον μικρό χώρο του ΚΕΤ ντυμένη στα μαύρα, με έναν μαύρο σκούφο που καλύπτει όλο το κρανίο της – ενδεχομένως ως ένα καυστικό σχόλιο για το επίθετό της. Ενσαρκώνει μια γκροτέσκα φιγούρα που μας κοιτά με βλοσυρό και εκκεντρικό βλέμμα. Πατινάρει, καμπουριάζει, χοροπηδά, παίζει με τις σκιές της, σκιαγραφώντας μια μοναχική κωμικο-τραγική ύπαρξη που χαρακτηρίζεται από έντονο ναρκισσισμό και έναν αγχωμένο ρομαντισμό. Οι πρωτότυπες χορογραφίες της μας ταξιδεύουν σε εικόνες, χορούς και μουσικές του Μεσαίωνα μέχρι και τα 90s και τη μουσική house.
Και εκεί που νομίζουμε ότι η performance έχει τελειώσει, το καλύτερο μας το κρατά για το τέλος. Μετά από ένα ξεκαρδιστικό ντελίριο και αφού τη χειροκροτήσουμε ζεστά, ανοίγει έναν αναστοχαστικό μονόλογο – που η ίδια «ασφαλώς» ονομάζει διάλογο – με το κοινό επιτυγχάνοντας μια ιδιόμορφη διάδραση και μια ταύτιση με το πρόσωπό της ή αναγνώριση άλλων προσώπων σε αυτήν. Ξεδιπλώνει μια μνησίκακη, ζηλόφθονη ιδιοσυγκρασία που αποζητά να ελέγχει τους άλλους αλλά ταυτόχρονα να μην ελέγχεται ποτέ. Μια σύγχρονη ψυχοσύνθεση που διαπνέεται από την εμμονή του ανικανοποίητου και τρέφεται από το φθόνο για τον άλλον, αλλά και από μια επίπλαστη και αυτοσυντηρούμενη ανικανότητα. Όπως και στο «4» οι τραυματικές αιτίες και όψεις που την ορίζουν, αν και με κάποιον τρόπο βρίσκονται πάντα εκεί, επικαλύπτονται από την κυριαρχία της αποτυχίας και έτσι ο μονόλογός της δεν γίνεται ουσιαστικά ποτέ διάλογος, ούτε καν με τον ίδιο τον εαυτό. Οι υποτιθέμενοι κριτικοί διάλογοι που ανοίγει με το κοινό επιστρέφουν πάλι σε εκείνη για να την εξυμνήσουν και μόνο. Και αυτό που αποκαλύπτεται στο τέλος είναι ένας υποκριτής, δίχως συμπόνια, εαυτός που ετεροπροσδιορίζεται διαρκώς. Ένας εαυτός ηδονισμένος από τη χαρά της αποτυχίας γιατί αυτή τον συγκροτεί. Η Μαυρογένη με αυτόν τον τρόπο αποδίδει τη σύγχρονη ναρκισσιστική διαταραχή μέσα από την εικόνα μιας «δήθεν» κοινωνικοποιημένης παρουσίας που ενεργοποιεί ένα επιτηδευμένο δράμα και πάμπολλα θεατρικά τεχνάσματα προς το εγώ και τους άλλους, χωρίς ποτέ να αυτοαναιρείται.

Ναταλία Κουτσούγερα
To «4» και «Η Χαρά της Αποτυχίας» από την ομάδα Α ΚΙΝ και την Μαρίνα Μαυρογένη παρουσιάστηκαν από τις 6 έως την 21η Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Παραστάσεις χορού σήμερα

.

Πες ό,τι θες

History
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..
admin: Εκπληκτικό το Χαμόγελο της Τζοκόντας χθές στην Λυρική. Πολύ καλή δουλειά από την Στελλάτου και εξαιρετική η ορχήστρα υπό την διεύθυνση της Γουρζή.
admin: Προς ενημέρωσή όλων, ο αριθμός των οι ενδιαφερόμενων που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα υποψηφιότητα, δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση των εκλογών του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. Θα σας παρακαλούσαμε, να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δηλώσετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ, την ελεγκτική επιτροπή ή την εκπροσώπηση του σωματείου μας στην Π.Ο.Θ.Α, προκειμένου το σωματείο μας να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων μας.
admin: Υπήρχε ένα πρόβλημα στο σύστημα εγγραφής το οποίο πλέον διορθώθηκε.
admin: Οι τελευταίες προσκλήσεις για το Αέναον πάνε στα μέλη: 2/2 Ψαρρού, Ζαγορίτη, 3/3 Αναργύρου, Παράσχου,4/2 Γεωργίου, Τσόπογλου-Γκίνα, 5/2 Ξανθοπούλου, ΚΟΡΖΑΜΠΑΣΑΚΗ. Καλή διασκέδαση!

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Αριθμός επισκεπτών χθες:3173
Επισκέψεις αυτού του μήνα:83048
Top Visiting Day: 09-15-2017 : 7129
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 705
Εγγεγραμένα μέλη: 4119
Τώρα σε σύνδεση:
Sofin, Tassos_sid,
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN