Dance Theater

Σκέψεις εμπνευσμένες από μια χορογραφία και ένα βιβλίο (Μέντη Μέγα)

 Σκέψεις εμπνευσμένες από μια χορογραφία και ένα βιβλίο (Μέντη Μέγα)

 Γράφω για το έργο Mothers της Ίρις Καραγιάν, γιατί η παράσταση ήταν εξαιρετική και ήθελα να καταγράψω τις σκέψεις μου πάνω σ’αυτήν.

Tο έργο ανέβηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών με χορεύτριες τις απίθανες Ιωάννα Παρασκευοπούλου και Χαρά Κότσαλη.  Έκτοτε παρουσιάστηκε στο Arc for dance festival και ταξίδεψε στη Ζυρίχη και στη Μπολόνια. Μπορείτε να το δείτε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας.

“Φαντάσου την Αθήνα. Δες τις πολυκατοικίες της ανοιχτές, σε τομή. Δες τις γυναίκες μέσα σε αυτές, σε κάθε διαμέρισμα να συντονίζονται σε έναν αδιάκοπο ρυθμό. Άκουσε την καθεμία μόνη της, αλλά και όλες μαζί να ακολουθούν το ρυθμό της γυναικείας ύπαρξης. Χωρίς τύμπανα να δίνουν το ρυθμό, χωρίς μετρονόμο, μόνο μια πραγματικότητα να θέτει το μέτρο και να τις κρατάει σε κίνηση. Τα παρκέ, αυτά τα χαρακτηριστικά των πολυκατοικιών της δεκαετίας του ’50 και του ’60, δημιουργούν χώρους και ηχεία. Θυμίσου τον ήχο των τακουνιών της κυρίας του πάνω ορόφου, που μπαίνει από τα ψώνια, καθαρίζει με σκούπα, βάζει τα παιδιά για ύπνο.”

Δύο γυναίκες βρίσκονται σε μια άδεια σκηνή. Τα πόδια τους χτυπούν ρυθμικά πάνω στο μόνο σκηνικό, ένα ξύλινο πάτωμα, που δεσπόζει σαν ξύλινη νησίδα πάνω στη σκηνή. Μια κυκλική κίνηση γεννιέται στα χέρια, διαφορετική για την κάθε χορεύτρια, που μεγαλώνει σιγά και σταδιακά, θέτοντας σε κίνηση τον κορμό και όλο το σώμα τους. Ξεκινά ένα σπειρωτό ταξίδι, ελεγχόμενο. Οι χορεύτριες επαναλαμβάνουν τελετουργικά τις κινήσεις τους, αλλά συγχρόνως τις μεταλλάσσουν σαν ένα αργό υπόγειο τρυπάνι, που με κάθε στροφή του έλικα μαλακώνει λίγο ακόμα χώμα μπροστά του, σκάβοντας αργά και βασανιστικά ένα τούνελ. Ένα τούνελ προς τί; Μια αδιάκοπη εργασιά προς το φως; Η πλήρωση ενός έμφυλου πεπρωμένου με το κεφάλι σκυμμένο; Ή μήπως μία ηρωική ιστορία, χωρίς ίχνος επικότητας, καθημερινής και ταπεινής;

Ο ηρωϊσμός της καθημερινότητας.

Η ηρωική διάσταση αρχίσει να αναδύεται μετά το πρώτο τέταρτο, τη στιγμή που σαν θεατής αρχίζεις να αποδέχεσαι την επαναληπτική φόρμα και να φαντάζεσαι πιθανούς προορισμούς της. Τη στιγμή αυτή ανοίγεται μπροστά σου ένα πλούσιο τοπίο συνειρμών, που θα γεννηθούν από τον τίτλο του έργου, και από τα στοιχεία που θα αρχίσουν να γεννιούνται ένα ένα μέσα από την επανάληψη. Με παρόμοιο τρόπο όπως η μινιμαλιστική μουσική, το έργο θα σε τραβήξει σε αυτό το χωμάτινο τούνελ που σχηματίζουν οι χορεύτριες, στο τοίχωμα του οποίου θα προβάλει ο καθένας εικόνες οικείες, οικογενειακές, γυναικείες και άφυλες, ελκυστικές και απωθητικές, που ακροβατούν ανάμεσα στα δόγματα του πεπρωμένου και της κοινωνικής κατασκευής.

Η σπειροειδής κίνηση θα τις βγάλει εκτός ισορροπίας, μόνο για να ανασυγκροτηθούν στη στιγμή και να την ξαναπιάσουν. Οι πτώσεις θα φέρουν τις χορεύτριες πιο κοντά στο έδαφος. Θα συρθούν πάνω σε αυτό τα ρούχα τους, το δέρμα τους θα έρθει σε επαφή με το ξύλο, η αναπνοή τους θα επιταγχυνθεί καθώς το οριζόντιο σώμα πάλλεται και παλεύει ρυθμικά. Και για πρώτη φορά θα κοιταχτούν. Το βλέμμα τους αυτό μας εκτοξεύει σε άλλη κλίμακα.

Το χτίσιμο της πόλης.

Το παρκέ σπάει και εμείς παύουμε να νιώθουμε την ασφάλεια της ιδιωτικής σφαίρας. Το ξύλινο έδαφος μετατρέπεται σε μακέτα της πόλης, όπου οι υπερμεγέθεις χορεύτριες χτίζουν τον κόσμο τους. Ξυλαράκι, ξυλαράκι, χτίζουν σπίτια, πολυκατοικίες, εγκαινιάζουν καταστήματα και ξενοδοχεία, χωροθετούν σχολεία και χωματερές και φυτεύουν πάρκα. Γίνονται αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, οραματιστές και εργάτες. Ανοίγουν δρόμους, τοποθετούν γέφυρες. Η επέμβασή τους είναι καθολική, αλλά όχι ακαριαία. Χτίζουν τα πάντα, αργά και επαναληπτικά, δεν ‘χαρακτηρίζουν’ την πόλη με το υπογεγραμμένο τους αρχιτεκτονικό αριστούργημα, παρά αφήνουν επάνω της τη σφαραγίδα του αδιάκοπου. Πάνω από τις γειτονιές που δημουργούν, τα βλέμματά τους διασταυρώνονται, αντλούν η μία από την άλλη τη βούληση να συνεχίσουν, αλλά όχι να τελειώσουν, γιατί πότε τελειώνει μια πόλη;

Η φυγή από την απατηλή αυτή διάσταση θα γίνει σταδιακά. Τώρα ο χώρος τους είναι ανάμεικτος. Και μέσα και έξω, βρίσκονται στο σημείο τομής των δύο σφαιρών. Της ιδιωτικής και της δημόσιας. Και επισκέπτονται την κάθεμια ελεύθερα. Η φυσιογνωμία τους αρχίζει να αποτυπώνει τον ηρωϊσμό της επανάληψής τους.  Έχουν επιτελέσει το χρόνο τόσο ανάγλυφα, που αυτός τις επιβραβεύει με ιδρώτα, πατίνα στο δέρμα και μεγάλες κόρες στα μάτια. Ο χρόνος ξαναέρχεται στο προσκήνιο γιατί μετά την οικιακό αγώνα, μετά το χτίσιμο του κόσμου, μετά τη γέννηση της συνέχειας, δεν έρχεται παύση, παρά μόνο ο φανατικός μετρονόμος επιταγχύνει, τις υποβάλλει σε έναν χορό ακόμα πιο εξαντλητικό, ακόμα πιο επίμονα επαναληπτικό. Ο χρόνος πάει να τις αποπροσανατολίσει, τους αλλάζει συνέχεια κατεύθυνση, ανοίγει αδιάκοπα νέα μέτωπα.

Πάσχα.

Όμως γιατί πρέπει αυτοί οι χαρακτήρες να είναι γυναικείοι; Γιατί το έργο λέγεται Mothers; Οι άντρες δεν χτίζουν; Δεν μπαίνουν σε επαναληπτικές ρουτίνες; Τί είναι έμφυλο στη συμπεριφορά τους; Και από πού πηγάζει; Ο Μπουρντιέ λέει πως αυτό που μοιάζει με έμφυλο πεπρωμένο είναι στην ουσία μια μεταμφιεσμένη κοινωνική κατασκευή. Το φύλο, ως κοινωνική κατασκευή, καθώς επιτελείται μέσα από τα χρόνια και τους αιώνες, καθώς δηλαδή επαναλαμβάνεται, πετυχαίνει να μοιάζει όλοι και πιο φυσικό, όλο και πιο προκαθορισμένο από την ανθρώπινη φύση. Και τότε ο ίδια η κοινωνία αρχίζει να οργανώνει όλα της τα χαρακτηριστικά γύρω από αυτήν την θεμελιώδη διχοτομία. Όλα τα δίπολα, νοηματοδοτούνται με βάσει το φύλο. Το σκληρό γίνεται το αρσενικό, το μαλακό το γυναικείο. Το πνευματικό γίνεται το αντρικό, το σωματικό το γυναικείο. Η μικρή και επαναληπτική δράση γίνεται γυναικεία, ενώ η αποφαστιστική και ακαριαία επέμβαση γίνονται ανδρικά. Πρίν από λίγο καιρό είχαμε Πάσχα. Σκέφτομαι τις ετοιμασίες για το τραπέζι του Πάσχα. Όλες τις μικροδουλειές της ετοιμασίας, των αγορών, του μαγειρέματος, και από την άλλη τις αποφαστιστικές επεμβάσεις: την αγορά του αρνιού, την ανάσυρση της σούβλας και των επίπλων της βεράντας από τα υπόγεια. Το συνεχόμενο και μικρό έναντι στο στιγμιαίο και καταλυτικό, ίσον το γυναικείο έναντι στο ανδρικό.

Το έργο δε καταλήγει σε ηθικολογικά συμπεράσματα, δεν αρθρώνει φωνή διεκδίκησης της ισότητας, αλλά διεισδύει σε μια πραγματικότητα και καλεί εκεί το βλέμμα του θεατή. Εισβάλλει διαισθητικά σ’εναν κόσμο και αφήνει τους ρυθμούς του να φανερωθούν. Ας ρωτήσουμε τις μητέρες: τί σημαίνει για εκείνες παύση, κυκλικότητα του χρόνου και της διάθεσης, επανάληψη και ανάπτυξη; Ας τις ρωτήσουμε για τον ρυθμό και τον συντονισμό, για τη μέρα και τη νύχτα, για τη μητρότητα.

Μέντη Μέγα

(Το βιβλίο στο οποίο αναφέρομαι στον υπότιτλο αυτού του κειμένου είναι το ‘Η ανδρική κυριαρχία’ του Πιέρ Μπουρντιέ, Εκδόσεις Πατάκη, 2007).

 

Πηγή : foraetc.wordpress.com

2013-07-26

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Παραστάσεις χορού σήμερα

.

Πες ό,τι θες

History
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..
admin: Εκπληκτικό το Χαμόγελο της Τζοκόντας χθές στην Λυρική. Πολύ καλή δουλειά από την Στελλάτου και εξαιρετική η ορχήστρα υπό την διεύθυνση της Γουρζή.
admin: Προς ενημέρωσή όλων, ο αριθμός των οι ενδιαφερόμενων που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα υποψηφιότητα, δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση των εκλογών του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. Θα σας παρακαλούσαμε, να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δηλώσετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ, την ελεγκτική επιτροπή ή την εκπροσώπηση του σωματείου μας στην Π.Ο.Θ.Α, προκειμένου το σωματείο μας να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων μας.
admin: Υπήρχε ένα πρόβλημα στο σύστημα εγγραφής το οποίο πλέον διορθώθηκε.
admin: Οι τελευταίες προσκλήσεις για το Αέναον πάνε στα μέλη: 2/2 Ψαρρού, Ζαγορίτη, 3/3 Αναργύρου, Παράσχου,4/2 Γεωργίου, Τσόπογλου-Γκίνα, 5/2 Ξανθοπούλου, ΚΟΡΖΑΜΠΑΣΑΚΗ. Καλή διασκέδαση!

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Αριθμός επισκεπτών χθες:3173
Επισκέψεις αυτού του μήνα:83053
Top Visiting Day: 09-15-2017 : 7129
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 717
Εγγεγραμένα μέλη: 4119
Τώρα σε σύνδεση:
Sofin, Tassos_sid,
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN