Dance Theater

"Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση" στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση

Η χορογράφος Αναστασία Λύρα παρουσιάζει με την ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, ένα φεστιβάλ χορού με Γαλλική μουσική με τον τίτλο «Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση» κάθε Σάββατο, από τις 15 Οκτωβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου 2016.

Ο κύκλος των οκτώ παραστάσεων του φεστιβάλ περιλαμβάνει τρεις βραδιές με έργα του Μωρίς Ραβέλ, δύο με έργα του Κλωντ Ντεμπυσσύ, ενώ στις υπόλοιπες τρεις βραδιές η χορογραφία εμπνέεται από την μουσική των Ολιβιέ Μεσσιάν, Σεζάρ Φρανκ, Έκτωρ Μπερλιόζ και Γκαμπριέλ Φωρέ.

Το χορευτικό ρεπερτόριο του φεστιβάλ αναπτύχθηκε στο Μικροσκοπικό Θέατρο κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και αποτελεί συνέχεια της σχέσης αγάπης προς την Γαλλική μουσική που η χορογράφος καλλιέργησε με την πολυάνθρωπη Σχεδία Ομάδα Χορού κατά την οκταετία 1996 -2004.

Τα έργα του φεστιβάλ είναι ως επί το πλείστον χορογραφίες σόλο και ντούο, όπως επιβάλλει ο χαρακτήρας δωματίου της σκηνής του θεάτρου. Στη θεματολογία των χορευτικών έργων, η οποία πηγάζει από εκείνη της μουσικής, το παραμύθι και το φανταστικό ταξίδι συνυπάρχουν με την αφαιρετική προσέγγιση και τον φορμαλισμό στην σκηνική οργάνωση της κίνησης του σώματος. Όπως φαίνεται και από τους τίτλους των έργων τα δίδυμα θέματα Χρόνος και Σώμα, Φύση και Ψυχή είναι οι πρωταγωνιστές του φεστιβάλ.
Οι χορογραφίες, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι της Αναστασίας Λύρα.

Πρελούδιο
Στην αυλή των συναντήσεων του φεγγαρόφωτος

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016, έχει τίτλο «Πρελούδιο» και είναι ένα χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα, βασισμένο στο 2ο βιβλίο των Πρελουδίων του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Δώδεκα αισθαντικά και πνευματώδη κομμάτια για πιάνο, χρωματικά στο άκουσμα τους, σχετικά σύντομα σε διάρκεια, των οποίων οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος και της θεματολογίας της μουσικής: Ομίχλες, Νεκρά φύλλα, Η πύλη του Οίνου, «Οι νεράιδες είναι θεσπέσιες χορεύτριες», Ρείκια, Στρατηγός Λαβίν, Η αυλή των συναντήσεων του φεγγαρόφωτος, Οντίν, Αφιέρωμα στον Σ. Πίκγουικ, Νεκρικό πιθάρι, Οι εναλλασσόμενες τρίτες, Πυροτεχνήματα.

Η αισθησιακή παρουσία της φύσης αποτελεί θεματικό επίκεντρο του μουσικού έργου και λειτουργεί μεταφορικά για την εκφραστική αποτύπωση της υλικής - σωματικής διάστασης της κίνησης των διαθέσεων και των συγκινήσεων της ανθρώπινης ψυχής.
Ο χορός, νευματικός και αυτοσχεδιαστικός, «ενσωματώνει» τη μουσική, παίρνοντας και δίνοντας σχήμα στις μεταμορφώσεις της σχέσης του με τον ήχο. Εκφράζει κάθε φορά τη «μετεωρολογία» της τριγωνικής σχέσης ανάμεσα στη χορεύτρια, το κοινό και τη μουσική. Είναι χορός αφιερωμένος ολοκληρωτικά στη μαγική λειτουργία της στιγμής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-15 Οκτωβρίου -  Πρελούδιο
Στην αυλή των συναντήσεων του φεγγαρόφωτος
Μουσική: Κλωντ Ντεμπυσσύ, Πρελούδια, Βιβλίο ΙI
Χορός: Αναστασία Λύρα

-22 Οκτωβρίου - Μπολερό, ένας Λαβύρινθος του Χρόνου
Τρεις ερμηνείες
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ, Μπολερό
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Κωνσταντίνος Μίχος, Αναστασία Λύρα, Γιάννης Μήτσος

-29 Οκτωβρίου -  Η Σεχραζάτ όταν χορεύει
Τρεις νυχτερινοί χοροί
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ, Σεχραζάτ, Τρία ποιήματα του Στεφάν Μαλλαρμέ, Οντίν, Λυπημένα Πουλιά
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Αναστασία Λύρα

-5 Νοεμβρίου - Οι Τέσσερις Εποχές
Μικροκλίμα της ψυχής
Μουσική: Κλωντ Ντεμπυσσύ, Παγόδες, Βραδάκι στη Γρανάδα, Μπαλάντα, Βήματα στο χιόνι
Χορός: Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Αναστασία Λύρα

-12 Νοεμβρίου - Φρανκ και Μεσσιάν
Tu Amor ad Infinitum
Μουσική: Σεζάρ Φρανκ, Πρελούδιο, Κοράλ και Φούγκα, Ολιβιέ Μεσσιάν, Απ' τα κάνυον στ' αστέρια
Χορός: Ελίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Κυρούση

19 Νοεμβρίου -  Απ' τα κάνυον στ' αστέρια
Το ρολόι του ήλιου
Μουσική: ΟλιβιέΜεσσιάν, Απ' τα κάνυον στ' αστέρια
Χορός: Αναστασία Λύρα

-26 Νοεμβρίου - Θαλασσογραφία
Το ρολόι του νερού
Μουσική: Έκτωρ Μπερλιόζ, Το άγνωστο νησί, Γκαμπριέλ Φωρέ, Βαρκαρόλλα V
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Βανέσα Σπινάσα

-3 Δεκεμβρίου - Πορτραίτο της Αιωνιότητας
Το σώμα σαν μικροσκοπικό θέατρο του χρόνου
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ, Μπολερό (μια μείξη πέντε ερμηνειών)
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Εύα Παγουλάτου, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Βανέσα Σπινάσα


15 Οκτωβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016 | 20:00 
Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Μειωμένο εισιτήριο, 5 ευρώ.
Μικροσκοπικό Θέατρο
Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα (150 μέτρα από το Μετρό Μοναστηράκι)

Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένου χώρου.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6989443157
www.anastasialyra.com
facebook.com/MikroskopikoTheatro

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη


Αναστασία Λύρα
Χορογράφος και χορεύτρια. Ο αυτοσχεδιασμός, η κλασική μουσική και ο ανοιχτός δημόσιος χώρος της πόλης είναι τα βασικά ενδιαφέροντά της. Έχει ασχοληθεί με τη σόλο παράσταση όσο και με τις πολυάνθρωπες χορευτικές ομάδες και δράσεις και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αργή κίνηση. Μαθήτευσε στην Κρατική Σχολή Χορού και σπούδασε χορογραφία με τον Robert Ellis Dunn στην Νέα Υόρκη. Χορογραφεί από το 1984. Συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Sara Rudner, Slava Ganelin, Δόμνα Σαμίου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Μανωλοπούλου, Peter Kowald, Cecil Taylor, Ψαραντώνη, Ηλία Παπαδόπουλο, Ελευθερία Ντεκώ και με μεγάλο αριθμό ελλήνων καλλιτεχνών του χορού. Δημιούργησε και διεύθυνε τη Σχεδία Ομάδα Χορού από το 1996 έως το 2004. Το 2008 εγκαινίασε το Μικροσκοπικό Θέατρο.

Το Μικροσκοπικό Θέατρο
Το Μικροσκοπικό Θέατρο είναι ένας χώρος για τις Τέχνες που σχεδίασε και επιμελήθηκε η Αναστασία Λύρα, στα αρχαία θεμέλια ενός Πλακιώτικου σπιτιού του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Νανά Κουκιάδη και Ανδρέα Δεληβοριά. Περιλαμβάνει δύο σκηνές, στο πρώτο και το δεύτερο επίπεδο του θεάτρου, στα θεμέλια του οποίου συνυπάρχουν τμήματα της Ρωμαϊκής Αγοράς και κτισμάτων του 1ου αιώνα π.Χ. Εγκαινιάστηκε το 2008 στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση TuΑmor Revolucionario και σχεδιάστηκε ώστε μέσα στο πλαίσιό του να διερευνηθούν ο Χώρος και ο Χρόνος και το Σώμα, ως θεμελιώδη συστατικά του Χορού. Το ίδιο το θέατρο εισάγει αυτομάτως το θεατή στο ζήτημα του Χρόνου, καθώς μέσα από τα ιστορικά ευρήματα που το απαρτίζουν, αναδύεται ο διάλογος ανάμεσα στις διαφορετικές χρονολογικές περιόδους της Αθήνας. Η μικρή διάσταση του θεάτρου φέρνει το κοινό σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα, παρέχοντας στο θεατή μια οπτική «κάτοψης» του έργου, τοποθετώντας τις κινήσεις των χορευτών «κάτω από το μικροσκόπιο». Βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και η απόστασή του από τη στάση του μετρό στο Μοναστηράκι είναι 150 μέτρα. Η χωρητικότητά του εξαρτάται από τη διάταξη των καθισμάτων που επιλέγεται κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει τα 60 άτομα.

 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:9770
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 215
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association