Dance Theater

110 χρόνια μετά | Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν

110 χρόνια μετά  |  Κέντρο Μελέτης Χορού ΝτάνκανΦέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη των Ντάνκαν στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε με την επιλογή της τοποθεσίας, τον σχεδιασμό και το κτίσιμο του ιστορικού «Ναού του Χορού», όπου στεγάζεται το σημερινό Κέντρο Ντάνκαν.
110 χρόνια από την ομιλία που έδωσε η Ισιδώρα στο Βερολίνο, με τίτλο «ο χορός του μέλλοντος», ένα κείμενο μανιφέστο για τον χορό και τον χορευτή.

110 χρόνια μετά, το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, με τη σημερινή του ταυτότητα σαν ένα Κέντρο Χορού διεθνούς εμβέλειας, πηγή πληροφόρησης, ανταλλαγής και έμπνευσης για επαγγελματίες του χορού, για παιδιά και νέους καθώς και για μέλη της τοπικής κοινωνίας, αναζητά τα ίχνη του έργου και της φιλοσοφίας των δύο εμπνευστών του, της Ισιδώρας και του Ραϋμόνδου Ντάνκαν και εξετάζει την αντοχή, τον απόηχο και την απήχησή τους σε αντιπαράθεση με έργα από το ρεπερτόριο της Ντάνκαν αλλά και με σύγ-χρονες χορογραφικές προτάσεις.
Παραστάσεις, διαλέξεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, μαθήματα χορού ( σε φοιτητές επαγγελματικών σχολών, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενήλικες, και άτομα τρίτης ηλικίας), προβολές και συζητήσεις πλαισιώνονται από διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικούς ( Barbara Kane (Μεγάλη Βρετανία), Francoise Rageau, Johanna Giot (Γαλλία), Minna Haukke ( Φινλανδία), Σάντρα Βούλγαρη, Μαρία Γοργία, Τάσος Καραχάλιος, Πωλίνα Κρεμαστά, Άρτεμη Λαμπίρη, Κωνσταντίνος Μίχος, Γιάννης Νικολαΐδης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μέντη Μέγα, Βαγγέλης Τελώνης, Ιωάννα Τζαρτζάνη, Στεριανή Τσιντζιλώνη).
Η συνεργασία του Κέντρου Ντάνκαν με το Κέντρο τεχνών Moussonturm της Φραγκφούρτης και το Ινστιτούτο Goethe θα καταστήσει δυνατή την παρουσία δύο νέων χορογράφων Bill Bultheell (Βέλγιο) και Uri Τurkenich (Σουηδία) που βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου έργου για την Ισιδώρα Ντάνκαν.

 


 

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν ανοίγει τις πόρτες του σε χορευτές, δασκάλους χορού, ηθοποιούς, performers, προσκαλώντας τους  να συμμετέχουν κοντά στη Barbara Kane και τη Francoise Rageau σε μαθήματα τεχνικής, ρεπερτορίου και αυτοσχεδιασμού, βασισμένα πάνω στα ίχνη της Ισιδώρας Ντάνκαν, μαζί με παιδιά άνω των 7 χρόνων.

Πέμπτη 6-8 μμ /Παρασκευή 6-8 μμ / Σάββατο 1- 3 μμ/ Κυριακή 11πμ-1 μμ

Τα αποτελέσματα των μαθημάτων θα παρουσιαστούν το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου 2013 στην δεύτερη εορταστική βραδιά για τα 110 χρόνια του χώρου.

Τόπος διεξαγωγής:  Κέντρο Ντάνκαν – Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 162 32 Βύρωνας Δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,τηλ: 2107621234, 6977 442216 / Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : Τρίτη  28 Μαΐου 2013

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα παραπάνω  e-mail, μαζί με λίγα λόγια για τον εαυτό τους και τον λόγο που θα τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο σ project που οργανώνουμε, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.


Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν

1. Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, 7.30μμ
Παρουσίαση μικρών χορογραφικών συνθέσεων εμπνευσμένων από τη σκέψη της Ισιδώρας Ντάνκαν, από τους: Τάσο Καραχάλιο, Πωλίνα Κρεμαστά, Άρτεμις Λαμπίρη, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Γιάννη Νικολαϊδη και Βαγγέλη Τελώνη.

Διαλέξεις:
Μέγα Μέντη: "Μεταξύ -ισμών. Πώς αντέδρασαν οι Αθηναίοι στην Ισιδώρα το 1903", Δρ. Ιωάννα Τζαρτζάνη: "Η ελληνική αναφορά στο έργο της Ντάνκαν: εξευγενίζοντας το χορό", Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη: "Το αρχαιοελληνικό ιδεώδες στις αρχές του 20ου αιώνα" και διάλεξη-παράσταση από τον Κωνσταντίνο Μίχο: "Τη μέρα που δεν φίλησα την Ισιδώρα Ντάνκαν"

2. Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, 7.30 μμ
Απονομή βραβείου χορού (Το Κέντρο Ντάνκαν θεσπίζει τη βράβευση, σε σταθερή βάση, μιας προσωπικότητας του χώρου ως διάκριση για την προσφορά της στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα).
Παρουσίαση/παράσταση από την Barbara Kane και Francoise Rageau τεσσάρων χορογραφιών της Ισιδώρας Ντάνκαν, τριών πρώιμων έργων και ενός από την τελευταία περίοδο, την επαναστατική, που αποδίδουν την εξέλιξη στο ύφος, στη δημιουργία, στη συνειδητότητα. Chopin Prelude op no 7 – η πιο πρώιμη γνωστή χορογραφία της Ι.Ντ. Air Gai Lento–– πρώιμο έργο, βασισμένο Ιφιγένεια εν Αυλίδι.  Χρόνια δακρύων και είσοδος – Ιέρεια – πρώιμο έργο βασισμένο στην Ιφιγένεια εν Ταύροις
Αυτοσχεδιασμός από παιδιά και ενήλικες  Scriabin – Crossing - η τελευταία χορογραφία που γνωρίζουμε από την Ι. Ντ  Offering /Προσφορά (δημιουργία της Σάντρας Βούλγαρη πάνω σε μουσική του Μαξ Ρίχτερ από το έργο του Four Seasons of Vivaldi Recomposed Παρουσίαση/Διάλεξη για τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν από τη Γαλλίδα ηθοποιό και ερευνήτρια Johanna Giot.
Δύο χορογραφίες της Σάντρας Βούλγαρη
Διάλεξη της Barbara Kane “Δίνοντας σχήμα στο παρελθόν μας¨.Ο απόηχος της Ισιδώρας Ντάνκαν σήμερα  Παράλληλα θα παρουσιαστεί η video εγκατάσταση της Φιλανδής εικαστικού Minna Haukka ‘On movement’ - ένα πορτραίτο της Barbara Kane ως ερμηνεύτριας του πνεύματος της εποχής της Duncan, ένα έργο που δοκιμάζει τη σημασία και τον ρόλο μιας χορεύτριας σαν την Kane στη σύγχρονη εποχή.

Σάββατο 1 Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου Τ.Κ. 16232 Βύρωνας
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
τηλ: : + (30) 210 7621234 ή + (30) 210 7621164

 


 

H Isadora Duncan, μεγαλωμένη μέσα σε μια ιρλανδο-αμερικανική οικογένεια, υπήρξε η ριζοσπαστική πρωτεργάτης του σύγχρονου χορού, δασκάλα και φεμινίστρια, που μας έδωσε έναν εντελώς νέο τρόπο να σκεφτόμαστε τον χορό σαν μέσο έκφρασης. Υπήρξε επίσης η πρώτη πολιτικά ευαίσθητη  χορεύτρια της εποχής της.

Πάνω από έναν αιώνα μετά, η χορευτική παράδοση της Ντάνκαν μεταδίδεται από τις  χορεύτριες και παιδαγωγούς  Barbara Kane και Francoise Rageau. Μαζί ιδρύουν το 1985 την ομάδα  Isadora Duncan Dance Group (IDDG London/Paris) για να διατηρήσουν και να κάνουν ευρύτερα γνωστό το έργο της Ιζαντόρας Ντάνκαν και ταυτόχρονα να συνεχίσουν και να εξελίξουν τις καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές αρχές της κίνησης και του χορού που εκείνη έθεσε.

 

 

2013-05-26

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:19670
Top Visiting Day: 02-06-2018 : 1805
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 356
Εγγεγραμένα μέλη: 4255
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association