Dance Theater

Εργαστήριο Χοροθεραπείας με τους Δημήτρη Τσιάμη και Ελένη Χατζηγεωργίου

Η τελετουργία στο χορό και το θέατρο

Πώς σχετιζόμαστε σήμερα με την τελετουργία;
Ποιά είναι η θέση της στην σύγχρονη τέχνη;
Πως τα στοιχεία της τελετουργίας διαμορφώνουν και εξελίσσουν την τέχνη του ηθοποιού, του χορευτή και του performer;
Ποιά αντίληψη της τέχνης και ποιές νέες δυνατότητες δημιουργίας προσφέρει η τελετουργία;

Η τέχνη και η τελετουργία, από τα βάθη της αρχαιότητας, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Η παρόρμηση του ανθρώπου, η ανάγκη για έκφραση μιας έντονα βιωμένης συγκίνησης ή επιθυμίας και η σχέση του με το Άγνωστο, εκδηλώνονται μέσα από δρώμενα μετασχηματισμού και μετουσίωσης.
Στην τελετουργία ο ίδιος ο άνθρωπός μέσω συμβολικών δράσεων δημιουργεί έναν άλλον κόσμο, έναν χώρο ιερό, όπου η σωματική, νοητική, πνευματική και κοινωνική του αντίληψη παίρνει νέο σχήμα, μορφή, νόημα και γίνεται τέχνη.
Στην σύγχρονη τέχνη παρατηρούμε μια επαναπροσέγγιση της τελετουργικής της διάστασης μέσα από έργα, παραστάσεις και επιτελεστικές δράσεις που επιδιώκουν μια ουσιαστικότερη σύνδεση με το Άλλο, εστιάζοντας στον υπερβατικό χαρακτήρα της συλλογικής-καλλιτεχνικής εμπειρίας.
Στο εργαστήριο αυτό, θα εστιάσουμε στην τελετουργική διάσταση, την κοινωνική σημασία και την πνευματική αξία των παραστατικών τεχνών σήμερα.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της θέσης του ερμηνευτή και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της δημιουργικότητας και της συνειδητότητάς του, μέσα από την απόκτηση γνώσεων και πρακτικών που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά συστήματα θεάτρου και χορού.
Οι συντονιστές του σεμιναρίου, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη έρευνα και πρακτική τους πάνω στη σχέση της τελετουργίας με το θέατρο, τον χορό και την performance, συνδέουν μεθόδους και τεχνικές γύρω από μία κοινή προσέγγιση που αναδεικνύει τον μεταμορφωτικό χαρακτήρα της τέχνης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργαλεία που προέρχονται από:
-Το χορό και την ανθρωπολογική μελέτη του χορού και του ρυθμού (στοιχεία από την τεχνική της Πρωτόγονης Έκφρασης, ρυθμικές δομές των τελετουργικών και παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, αποδόμηση της κίνησης, αυτοσχεδιασμός, σύνθεση κ.α.).
-Το θέατρο (Μέθοδος "The vertical of the role", ensemble training, δομές παιχνιδιού, σύνθεση, ενέργεια, κείμενο, φωνή κ.α.)
-Την παράδοση των τελετουργιών (δομή, μύθος, αρχέτυπα, συμβολισμός, μηχανισμός έκστασης), σε ένα συνδυασμό που συμπληρώνει και καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ερμηνευτών σήμερα.

Το παρόν εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, χορευτές, performers, θεραπευτές μέσω Τέχνης, σπουδαστές δραματικών σχολών και σχολών χορού, καθώς και σε άτομα με εμπειρία στο χώρο του χορού, του θεάτρου και των άλλων παραστατικών
τεχνών.
Στο τέλος του εργαστηρίου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Ανοιχτή Δωρεάν Παρουσίαση Εργαστηρίου: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017 | 18.30
Έναρξη Εργαστηρίου: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2017, στις 18.30-20.30

Το εργαστήριο είναι μονοετές και θα διεξαχθεί σε τρείς κύκλους:

-1ος κύκλος (10 συναντήσεις): Τελετουργία και Ομάδα
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : 5, 12, 19, 26
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : 2, 9, 16, 23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: 7, 21

-2ος κύκλος (10 συναντήσεις): Τελετουργία και Σώμα
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: 4, 18, 25
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: 8, 15, 22
ΜΑΡΤΙΟΣ: 1, 15, 22, 29

-3ος κύκλος (9 Συναντήσεις και 1 ημέρα ανοιχτής παρουσίασης): Τελετουργία και Παράσταση
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: 12, 26
ΜΑΙΟΣ: 3, 10, 17, 24, 31
ΙΟΥΝΙΟΣ: 14, 21(ανοιχτή παρουσίαση), 28 (κλείσιμο σεμιναρίου)
*Στον τρίτο κύκλο και την παράσταση μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα άτομα εκείνα που θα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον έναν από τους δύο πρώτους κύκλους του εργαστηρίου.

Κάθε Πέμπτη | 18.30-20.30

Κόστος: 400 ευρώ και για τους τρείς κύκλους (από Οκτώβριο 2017 έως Ιούνιο 2018)
275 ευρώ για δύο κύκλους ή 150 ευρώ για έναν κύκλο

Art Act Area_Creative Space, Αθηνάς 12, 6ος όροφος (Πλησίον Μετρό Μοναστηράκι)

Δηλώσεις συμμετοχής:
2114035789 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες: 6937553009


Ελένη Χατζηγεωργίου
Χορογράφος,
Ψυχολόγος-Χοροθεραπεύτρια
Η Ελένη Χατζηγεωργίου σπούδασε σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam Ολλανδίας (CODARTS) και την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Επίσης, είναι Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, απόφοιτη του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation).
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια σωματικού θεάτρου και εμψύχωσης μάσκας στο Παρίσι, τεχνικών Body Mind Centering, Feldenkrais, Pilates, Skinner Releasing Technique, Hatha και Vinyasa Krama Yoga, ενώ παράλληλα μελετά την παράδοση των ρυθμικών χορών της Μεσογείου και της Ανατολής και παραδοσιακό-πολυφωνικό τραγούδι.
Αναζητώντας μια τεχνική που να ενσωματώνει τα δύο πεδία ενασχόλησής της, το 2010 ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή της στη Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης (Primitive Expression), στo Atelier du Geste Rythmé της F.S.-Billmann, στο Παρίσι, μέθοδος η οποία προεκτείνει την έρευνα του χορού σε ανθρωπολογικό, κοινωνιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Έως και σήμερα, εργάζεται στον τομέα του χορού, της εμψύχωσης ομάδων και της θεραπείας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στην έρευνα της χρήσης της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας, τόσο ως μέσα δόμησης του εαυτού και των κοινωνικών σχέσεων όσο και ως εργαλεία καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ως χορεύτρια-performer και χορογράφος έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στα εξής: επιμέλεια κίνησης στο θεατρικό μονόλογο «Τέχνη» του Δ. Δημητριάδη, σκηνοθεσία Δημήτρης Τσιάμης, BIOS, κινησιολογία στη θεατρική παράσταση «Ο Ξένος» του Α. Καμύ, σε σκηνοθεσία Δ. Τσιάμη, Θέατρο 104, «Ο χορός των 4 στοιχείων», Θέατρο Άβατον, «From Nature to Culture» και «Revival of Haiti's Ritual Dances», The Hub-Athens , «Νούφαρο», Στούντιο Κινητήρας, Κινησιολογία στη θεατρική παράσταση «The Peter Pan Project, Vol 1.», σκηνοθεσία Ε. Αλεξανδροπούλου, Θέατρο Άκης Δαβής , Τελετή Έναρξης Παραολυμπιακών Αγώνων (Αποστολία Παπαδαμάκη), «Η έβδομη νύφη» (physical theater), του Φίλιππου Λάζαρη, «Carmen», θέατρο De Doelen, Rotterdam, «The Shakers» (Doris Humphrey), Paradijskerk Theater (Rotterdam και Den Haag), "Varilux Panoramique", Van Nelle, Rotterdam (J.F Productions), κ.α.
Eίναι Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Danse Rythme Lien Social et Thérapie (DRLST), και Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST, με έδρα το Παρίσι.

Δημήτρης Τσιάμης
Σκηνοθέτης-Ηθοποιός
Απόφοιτος της σχολής E.A.T.C.-ΑΚΤ ΖΕΝΤ (GITIS Class)
Μέλος του Team of Teachers του European Association for Theatre Culture
Συνεργάτης του Dr. Jurij Alschitz από το 2009, συμμετείχε ως εκπαιδευτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός στα προγράμματα, "World Theatre Training Laboratory" "The new face of acting teachers", "Methodika","School of Dialogue"κ.α.
Σκηνοθέτης της ομάδας Per-Theater-Formance ("Τέχνη" του Δ.Δημητριάδη- στο Bios,"Μότσαρτ & Σαλιέρι -Το Ρέκβιεμ" του Α.Πούσκιν, στο Bios και στο International Duo Performing Arts Festival, Korea. «Ωραίοι σαν βερολινέζοι» του Δ.Τσιάμη & ομάδας PTF, στο Bios και στο P.A.i.R Festival, Broellin, Γερμανία. «Ο Θεός Κυρίλοφ» (βασισμένο στον Α.Κυρίλοφ από τους Δαιμονισμένους του Φ.Ντοστογιέφσκι) στο Bios και στο Saint Muse Festival 2016-Mongolia , "Το Κλέφτικο-Μία Τελετουργία" του Γ.Πρεβεδουράκη, -Bios, "Μέγας Προφητικός Καζαμίας" -Eliart, «Η γενιά των Κόστια»- Θέατρο Φουρνος, «Στους Dada Θα Άρεσε Μια Νύχτα Σαν Κι Αυτή» -Θύρα Τέχνης, "T.R.as.H.-Think Rubbish As Hope" της ομάδας PTF-Bios ,«Φετίχ» του Δ.Τσιάμη- Booze. . «Το χορικό του Χρόνου» «Άδειος Χώρος-Εθνικό Θέατρο» κ.α.). Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: "Ο Ξένος", του Α.Καμύ (Θέατρο 104), "White Shadow-A Ritual Encounter" (Heimathafen, Neukoln, Berlin.Συν-σκηνοθεσία με τον Itay Ganot) «Εκείνος που δέχεται χαστούκια», του Λ.Αντρέγιεφ (2012.Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων). Έχει παρουσιάσει δύο lecture-performances: "Theatre: A Time Machine"(ΑΚΤ ΖΕΝΤ -World Theatre Training Institute, Methodika Festival και Θέατρο Εμπρός) και "Ritual and Performance"( ΑΚΤ ΖΕΝΤ -World Theatre Training Institute) Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες R.Palmieri (La prospettiva di Myskin, βασισμένο στον "Ηλίθιο" του Φ.Ντοστογιέφσκι,Teatro Dei Venti), G.Gotti (I Demoni, F.Dostoyevsky, Teatro Era), Stefano D'Argenio (La Basura-street performance, Barcelona), Τ.Ράλλη (Klein-a biography,Bios basement), Θ.Τσαπακίδη (Πρόβα Τζενεράλε, Θέατρο Άλεκτον & Θέατρο του Νέου Κόσμου) ,Μ. Λαμπροπούλου ( Ρωμαίος & Ιουλιέτα-Περιμένοντας, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου & Θέατρο Φούρνος), Ν.Πουλοπούλου (Golfo 2, Θέατρο Φούρνος) κ.α. Έχει διδάξει υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στην Αθήνα, στο Λονδίνο (East 15 Acting School), στο Βερολίνο (ΑΚΤ ΖΕΝΤ), στο Ταταρστάν (Nauruz Festival), στην Ιταλία (Teatro Cajka ), στην Κορέα (International Duo Performing Arts Festival) και στην Κύπρο (Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος).

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:9975
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 216
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association