Dance Theater

Φρόσω Τρούσα: Θέλει πολύ δουλειά να είσαι χορευτής

Όποιον καταπιάνεται με μια τέχνη τον θεωρώ τυχερό. Θα έχει πάντα κάτι να γιατρεύει την ψυχή του.. Εγώ επέλεξα τον χορό. Παρόλο που μου άρεσε από παιδί, ξεκίνησα να κάνω μαθήματα στα 16 μου χρόνια.

Στα 15 μου μετακόμισα στο Λονδίνο. Αυτό το θεώρησα μεγάλη τύχη γιατί ένιωσα την ελευθερία να κάνω ό, τι θέλω χωρίς καμία απαγόρευση και αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να χορεύω. Έτσι βρέθηκα στο Place και εκεί άνοιξε η πόρτα στον μαγικό κόσμο του χορού. Ο χώρος αυτός έγινε για πολλά χρόνια το σπίτι μου και οι άνθρωποι του η οικογένεια μου. Εκεί γνώρισα τον σύγχρονο χορό και αγάπησα αυτό τον κόσμο.

Οι ώρες που περνούσα στο στούντιο ήταν αμέτρητες, ζούσα την απόλυτη ευτυχία. Συνάντησα  ανθρώπους που με ενέπνευσαν, ανθρώπους φωτεινούς με ήθος και αγάπη για την τέχνη τους. Έτσι πέρασαν 11 χρόνια, τέλειωσα τις σπουδές μου, δούλεψα ως χορεύτρια και ως καθηγήτρια και το 1996 μετακόμισα στην Αθήνα για οικογενειακούς λόγους.

Όταν ήρθα εδώ δεν γνώριζα κανέναν στον χώρο μου. Ήταν λες και προσγειώθηκα σε άλλο πλανήτη. Όχι και τόσο φιλόξενο μπορώ να πω. Εδώ τα πράγματα λειτουργούσαν και λειτουργούν πολύ διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά σιγά σιγά άρχισα να μαθαίνω τι γίνεται, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, κάνοντας μια νέα αρχή με νέα δεδομένα.

Τώρα πια μετά από 18 χρόνια χαίρομαι πολύ που ζω σε αυτή την χώρα. Τα προβλήματα είναι πολλά και όλοι λίγο πολύ τα γνωρίζουμε. Όμως, παρά τις τόσες δυσκολίες υπάρχει δημιουργικότητα και πείσμα, υπάρχουν φωτεινοί άνθρωποι που παράγουν από το τίποτα και αυτό για μένα είναι έμπνευση. Στην τέχνη μας το κράτος είναι ανύπαρκτο. Οι άνθρωποι όμως καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και έτσι,  γίνονται οι δουλειές.

Το 2001 ανοίξαμε μαζί με τον άντρα μου το στούντιο DAN.C.CE στην Πειραιώς. Δέκα τρία χρόνια τώρα μέσα σε αυτό το στούντιο κεντρικός μας στόχος ήταν και  είναι να  συμβάλουμε όσο μπορούμε στην εξέλιξη και προώθηση του χορού μέσω μαθημάτων και καλλιτεχνικών δράσεων υψηλού επιπέδου. Η επιθυμία μας είναι να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος την τέχνη του χορού και να την αγαπήσει.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διοργανώσει πάρα πολλά σεμινάρια με διακεκριμένους δασκάλους από την Ελλάδα το εξωτερικό και να δώσουμε την δυνατότητα στους επαγγελματίες χορευτές να αποκτήσουν ποικίλα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της  τέχνη τους.

Σχεδόν ζω μέσα σε αυτό τον χώρο, περνάω άπειρες ώρες εκεί και συναναστρέφομαι με νέους χορευτές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου συνέχεια. Μοιράζομαι τις αγωνίες τους, τα όνειρα τους, τις απογοητεύσεις τους. Θέλει πολύ δουλειά να είσαι χορευτής και πραγματικά αυτό δεν αμείβεται. Μαζί με τους δασκάλους μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ειδικά τα νέα παιδιά  να βρούνε δυνατότητες εργασίας στον χώρο και εδώ αλλά και στο εξωτερικό.

Το 2008 ξεκινήσαμε το φεστιβάλ σύγχρονου χορού ARC for Dance. Στόχος μας εδώ ήταν να δώσουμε την δυνατότητα ή την πλατφόρμα στους Έλληνες  δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους σε συνδυασμό με ομάδες χορού από το εξωτερικό. Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και δεδομένου ότι το φεστιβάλ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, διαρκεί όλα αυτά τα χρόνια μόνο 3 μέρες. Συνήθως είχαμε την δυνατότητα να παρουσιάζουμε 3 έως 6 έργα. Φέτος κάναμε την υπέρβαση. Παρουσιάστηκαν 11 έργα εκ των οποίων 4 είναι έργα νέων δημιουργών. Δύο ελληνικές ομάδες, η ομάδα Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη και η Jukstapoz της Χριστίνας Γουζέλη και του Paul Blackman, τρεις ομάδες από την Πορτογαλία, μία από την Γερμανία και μία από το Βέλγιο.
Φέτος το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην Δικτύωση. Σε συνεργασία με την Πηνελόπη Ηλιάσκου επιλέχθηκαν έργα που δημιουργήθηκαν μέσω των ευρωπαϊκών δικτύων που είμαστε μέλη. Το Modul-dance στο οποίο μετέχει το Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν στον Βύρωνα, και το Spider Expand, στο οποίο μετέχει το DAN.C.CE.

To φεστιβάλ δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον εξέλιξη του χορού όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέσα από έργα νεότερων ομάδων ή κολεκτίβες. Είναι ένα  φεστιβάλ φρέσκων ιδεών που φιλοδοξεί να μεταδώσει το πνεύμα της εποχής, αλλά κι ένα φεστιβάλ - πλατφόρμα δικτύωσης για καλλιτέχνες του χορού και όχι μόνο.

Θέλω  να κλείσω λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ζωντανοί ανεξάρτητοι  πυρήνες που υποστηρίζουν τους καλλιτέχνες και το έργο τους και αντίστοιχα οι ίδιοι οι καλλιτέχνες έχουν σπουδαία ανταπόκριση όταν παρουσιάσουν την  δουλειά τους στο εξωτερικό. Αν υπήρχε περισσότερη πίστη, όραμα και  υποστήριξη πιστεύω ότι θα υπήρχε πραγματική άνθιση. Οι ρυθμοί εξέλιξης είναι αργοί αλλά οι σχέσεις των ανθρώπων με όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν χτίζονται σιγά σιγά και χτίζονται όμορφα.

Info: Η Φρόσω Τρούσα ξεκίνησε χορό στην σχολή Χορού Young Place στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1992 με BΑ (hons) στο London Contemporary Dance School. Στη  συνέχεια δούλεψε ως καθηγήτρια χορού στο Young Place και στο Πανεπιστήμιο του Middlesex. Έχει χορέψει για τις ομάδες χορού Dance Theater Red Andy Pappas, Yael Lexer Dance Co. και Lyrical  Dance Theatre Έχει χορέψει για την θεατρική παράσταση «Penthesilea» σε σκηνοθεσία Peter Stein. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τις ομάδες χορού Ήρως Άγγελος του χορογράφου Πέτρου Γάλλια, ΑΚΙΝ της Μαρίνας Μαυρογένη και X-Art της Κατερίνας Ανδριοπούλου. Έχει, επίσης διδάξει στη σχολή της Κατερίνας Ροδίου. Από το 2001 διευθύνει τη σχολή χορού Dance Cultural Centre και είναι υπεύθυνη διοργάνωσης του φεστιβάλ ARC for Dance.
 
* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 28.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:20321
Top Visiting Day: 02-28-2018 : 1781
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 589
Εγγεγραμένα μέλη: 4255
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association