Dance Theater

Συνέντευξη του Irek Mukhamedov στο Dancetheater.gr

αφορμή την παράσταση "Ζιζέλ" που παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνομιλήσαμε με τον χορογράφο της παράστασης Irek Mukhamedov. Η παράσταση παρουσιάζεται από τις 16 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στο Θέατρο Ολύμπια.

Συνέντευξη: Ναταλία Κουτσούγερα

Συνέντευξη του Irek Mukhamedov στο Dancetheater.gr
Φωτογραφία: Max Mukhamedov

- Πόσο δύσκολο, ενδιαφέρον και εντυπωσιακό ήταν για εσάς να χορογραφήσετε την Giselle για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής;

Δεν ήταν δύσκολο γιατί γνωρίζω αυτό το μπαλέτο, νομίζω, αρκετά καλά. Το χόρεψα στο Μπαλέτο Μπολσόι και στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου.
Επιπλέον, τα χρήματα στον προϋπολογισμό του θεάτρου δεν είναι ποτέ αρκετά, γι 'αυτό ήμουν η φθηνότερη επιλογή (γέλια)!

- Ποιά είναι η γνώμη σας για τους χορευτές/τριες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής; Πώς ήταν η συνεργασία σας μαζί τους; Ποια τα προτερήματά τους, τα μειονεκτήματά τους και οι δυνατότητές τους;
Οι Χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι όπως οι χορευτές σε όλα τα μπαλέτα στον κόσμο. Υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί, άλλοι όχι τόσο, κάποιοι πραγματικά διψασμένοι για νέες προκλήσεις, κάποιοι όχι, κάποιοι απλά επιβιώνουν και κάποιοι ζουν σαν να μην υπάρχει άλλη ζωή. Εμένα προσωπικά μου άρεσε να δουλεύω με τους χορευτές, μου άρεσε να μοιράζομαι όλα όσα γνωρίζω με αυτούς, ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσο μπορούσα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, στην Ελλάδα 300 ημέρες το χρόνο είναι ηλιόλουστες, έτσι ώστε να κανείς αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε μόνιμες καλοκαιρινές διακοπές, (γέλια)!

- To αποτέλεσμα της παράστασης ήταν αυτό που περιμένατε; Σας ικανοποίησε;
Φυσικά, όλοι επιθυμούμε να είναι η παράσταση επιτυχημένη, όλοι δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και νομίζω ότι το κοινό θα μείνει ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα.

- Γιατί πιστεύετε η Giselle εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρη και σημαντική στη σύγχρονη εποχή και για ένα σύγχρονο κοινό;
Κάθε άνθρωπος στην ζωή του βιώνει την αγάπη, τη συγχώρεση και την προδοσία. Αυτή η ιστορία μάς διδάσκει να αγαπάμε και να συγχωρούμε. Αναδεικνύει την καλοσύνη τής ψυχής του ανθρώπου.

- Με ποιούς τρόπους αυτή η παράσταση διαφέρει από τις προηγούμενες εκδοχές της; Εκφράζει κάτι πιο επαναστατικό η χειραφετητικό από την άποψη της κίνησης, της αισθητικής και της εννοιολογικής σύνθεσης;
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Έχει να κάνει περισσότερο με  το πώς να διηγηθείς την ιστορία πιο απλά και κατανοητά.

- Ποιές οι αναφορές σας; Αδιαμφισβήτητα έχετε εμπνευστεί από την παραδοσιακή χορογραφία του Marius Petipa, αλλά και από τι άλλο;
Οι αναφορές μου ήταν από το Μπαλέτο Bolshoi και το Βασιλικό Μπαλέτο. Και φυσικά από την προσωπική μου κατανόηση. Έχω βασιστεί γι' αυτό το αποτέλεσμα στην αρχική χορογραφία του Jules Perrot και του Jean Coralli.

- Κατά την άποψή σας ποιές είναι οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας σας σαν χορογράφος; Πού τοποθετείτε την Giselle σε αυτή την κλίμακα και ποιά η συνεισφορά σας;
Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ως χορογράφο. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι χορογράφοι που θα μπορούσαν να φέρουν νέα φιλοσοφία, νέες ιδέες και νέα αντίληψη στη Ζιζέλ. Ο σκοπός μου απλά ήταν να δώσω στους χορευτές την ευκαιρία να χορέψουν και στο κοινό να παρακολουθήσει.

- Ποιό είναι το μέλλον του κλασικού μπαλέτου;
Το μέλλον της κλασικού μπαλέτου εξαρτάται από εμάς. Αν εμείς, οι γενιές του σήμερα, δεν το διατηρούμε και δεν το αγαπάμε, το μέλλον θα είναι αβέβαιο.

- Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι περισσότερο για την performance και για τα μελλοντικά σας σχέδια?
Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όλους όσους παίρνουν μέρος σε αυτήν την παραγωγή καθώς και στις μελλοντικές παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σας ευχαριστώ όλους!

Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)


Ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, εμβληματικός Α΄ Χορευτής των Μπολσόι την δεκαετία του 1980, έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο μέσα τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις που έδωσε με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το Μπαλέτο της Σκωτίας, το Μπαλέτο του Μπορντώ και βεβαίως με την δική του ομάδα "Irek Mukhamedov and Company", ερμηνεύοντας όλους τους σπουδαίους ρόλους του ρεπερτορίου. Απέσπασε το Grand Prix στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας (1981), το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τον Καλύτερο Χορευτή στον Κόσμο (1988), το Μετάλλιο Νιζίνσκι (1988), το Βραβείο Μπαλέτου της Evening Standard (1992) κ.ά. Το 2000 χρίστηκε Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τα έτη 2007-2010, ενώ σήμερα είναι Principal Ballet Master στο Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Πες ό,τι θες

History
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..
admin: Εκπληκτικό το Χαμόγελο της Τζοκόντας χθές στην Λυρική. Πολύ καλή δουλειά από την Στελλάτου και εξαιρετική η ορχήστρα υπό την διεύθυνση της Γουρζή.

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Αριθμός επισκεπτών σήμερα:1343
Αριθμός επισκεπτών χθες:2269
Επισκέψεις αυτού του μήνα:56685
Top Visiting Day: 10-29-2017 : 3727
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 1
Επισκέπτες τώρα: 593
Εγγεγραμένα μέλη: 4160
Τώρα σε σύνδεση:
magmadance,
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association