Dance Theater

"Ο χορευτής ως αθλητής": Αφιέρωμα από τους New York Times Featured

O Παναγιώτης Πετρογιάννης (www.synaskisi.gr) μετάφρασε κι επιμελήθηκε την συνέντευξη που πήρε ο William C. Rhoden, αρθρογράφος των New York Times από την Alicia Graf Mack, μέλος του αμερικανικού χοροθεάτρου Alvin Ailey.

→ Ο «Χορευτής ως Αθλητής», "The Dancer as Athlete", αποτέλεσε το αντικείμενο ενός ομώνυμου αφιερώματος από την εφημερίδα New York Times. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας William C. Rhoden, παίρνει συνέντευξη από την Alicia Graf Mack του παγκοσμίου φήμης αμερικανικού χοροθεάτρου Alvin Ailey με θέμα τις ομοιότητες και τις διαφορές άσκησης και χορού.

Με τη βοήθεια της μεταφραστικής ομάδας fast-type, απομαγνητοφωνήσαμε και μεταφράσαμε το περιεχόμενο της συνέντευξης και την παρουσιάζουμε, μαζί με το βίντεο, στο ελληνικό κοινό.

"Ακούγεται πολύ κλισέ, αλλά για μένα ο χορός είναι ζωή. Και εκεί βρίσκω όχι μόνο το καλύτερο τμήμα του εαυτού μου, αλλά και την υψηλότερη πνευματική μου υπόσταση. Είναι η πίστη μου και θρησκεία μου. Και επομένως είναι κάτι από το οποίο δεν μπορώ να διαχωρίσω τον εαυτό μου.
Alicia Graf Mack

Εμείς συχνά αναφερόμαστε σε ένα άθλημα συγκρίνοντας το με το μπαλέτο. Ένας φυσικός χορός ανάμεσα σε ταλαντούχους αθλητές. Αλλά πόσο συχνά οι χορευτές βλέπουν τον εαυτό τους ως αθλητή;

Είμαι ο William C. Rhoden, τακτικός αρθρογράφος για τους New York Times. Και ρωτάω την Alicia Graf Mack του παγκοσμίου φήμης αμερικανικού χοροθεάτρου Alvin Ailey, να μας μιλήσει σχετικά με τον χορό, ως μια αθλητική προσπάθεια.

- William C. Rhoden: Είναι στα αλήθεια οι χορευτές ταυτόχρονα και αθλητές και εσύ θεωρείς τον εαυτό σου αθλητή;

Alicia Graf Mack: Αναμφίβολα. Απαιτείται να προπονούμαστε καθημερινά, να χτίσουμε μια συγκεκριμένη τυπολογία μυϊκής μνήμης και έτσι, υπό αυτή την έννοια, θεωρώ τον εαυτό μου αθλητή. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν αθλητή και σε έναν χορευτή είναι ότι εμείς είμαστε επίσης και καλλιτέχνες.

- William C. Rhoden: Ορισμένοι αθλητές θεωρούνε τους εαυτούς τους και καλλιτέχνες. Υπάρχουν ορισμένα καλλιτεχνικά στοιχεία σε αυτό που κάνει ένας αθλητής. Σωστά;

Alicia Graf Mack: Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένοι αθλητές με μεγάλη χάρη όπως ο Michael Jordan για παράδειγμα, ο τρόπος που κινείται, αυτά που μπορεί να κάνει με το σώμα του. Αλλά η διαφορά είναι ότι ο τελικός στόχος του Michael Jordan δεν είναι να φαίνεται όμορφος, ή να είναι αισθητικά ευχάριστος. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσει το παιχνίδι. Για εμάς ο τελικός στόχος είναι να αγγίξουμε το κοινό. Και να κάνεις κάτι αισθητικά όμορφο ή απαιτητικό ή ακόμα και άσχημο ορισμένες φορές.

- William C. Rhoden: Ο αθλητής ιδρώνει και λερώνεται. Εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Ο χορευτής δεν μπορεί να το κάνει... αυτό είναι σχεδόν αντιθετικό με το όλο εγχείρημα.

Alicia Graf Mack: Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.

William C. Rhoden: (γέλιο)

Alicia Graf Mack: Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι από την δική σου οπτική γωνία.

William C. Rhoden: Σωστά.

Alicia Graf Mack: Εξαιτίας της λάμψης και άλλων τέτοιων πραγμάτων... αλλά εκεί είναι που ο χορευτής και ο αθλητής είναι το ίδιο. Συμπεριλαμβάνει αγκομαχητό και ιδρώτα, αλλά πρέπει κάπως να το κρύψουμε με τη στάση του σώματος μας, με τη χάρη, με το μακιγιάζ, ώστε να μην φαίνεται αυτό το μέρος προς τα έξω. Πλησιάζει την ψευδαίσθηση.

William C. Rhoden: Ο Alvin Ailey έμοιαζε με παίκτη Αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Δεν μοιάζεις να είσαι ένας τυπικός χορευτής.

Alicia Graf Mack: Όχι, ο Alvin Ailey ήταν τετράγωνος και είχε όγκο και δύναμη. Και όταν τον αντίκριζες, έμοιαζε με αθλητή. Βασικά, αρχικά ήθελε να γίνει γυμναστής, και έτσι το πάνω μέρος του σώματος του ήταν πολύ δυνατό. Και αυτό που τον έκανε τόσο μοναδικό ήταν ότι αυτός ο μεγαλόσωμος άντρας μπορούσε να κινηθεί σαν νερό.

William C. Rhoden: Αυτό είναι που μου αρέσει στον Ailey, είναι ότι... βλέπεις... οι χορευτές που πραγματικά μοιάζουν με αθλητές.

Alicia Graf Mack: Είμαι σχεδόν 1.82 και όταν στέκομαι στις μύτες των δαχτύλων μου το ξεπερνάω, κάτι που δεν βλέπεις συχνά σε έναν τυπικό χορευτή. Μετά έχεις χορευτές που χορεύουν δίπλα σου και είναι 1,52 και λίγο πιο γεροδεμένοι αλλά μπορούν να επιτύχουν την ίδια ακριβώς λάμψη και μαγεία όπως και άλλοι σωματότυποι. Αυτό είναι που το καθιστά τόσο συναρπαστικό για να το παρακολουθήσεις, γιατί πάντα θέλεις να δεις τι μπορεί αυτό το σώμα να πραγματοποιήσει.

- William C. Rhoden: Είπες ότι πιστεύεις ότι οι χορευτές βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα από τους αθλητές... όταν λέω αθλητή εννοώ τον τύπο που βρίσκεται μέσα σε ένα γήπεδο, έναν παίκτη του ΝΒΑ.

Alicia Graf Mack: Βλέπεις κάποιους παίκτες πριν τον αγώνα... ξαπλώνουν και κάνουν εκτάσεις και έχουν και έναν προπονητή που προσπαθεί να τους τις κάνει. Σωστά; Αλλά αν τους ρωτήσεις να το αφήσουν ελεύθερο, τότε το πόδι τους απλά θα πέσει. Αλλά με τον χορευτή πρέπει να μάθεις πώς να κάνεις εκτάσεις και ακόμα και ακραίες εκτάσεις, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να μπορείς να το κρατήσεις εκεί, και δεν γνωρίζω κάποιον αθλητή που να το κατέχει αυτό.

- William C. Rhoden: Ας ρίξω μια ματιά στην καριέρα σου. Δεδομένου ότι έχεις μια πετυχημένη καριέρα σίγουρα θα αντιμετώπισες προκλήσεις με τραυματισμούς. Σωστά;

Alicia Graf Mack: Ξεκίνησα ως επαγγελματίας χορευτής στα 17 μου και τώρα είμαι 32. Αυτή είναι η τρίτη μου επιστροφή στον κόσμο του χορού. Είχα ορισμένα προβλήματα με το γόνατο μου και τους χόνδρους αλλά κυρίως είχα ιστορικό αρθρίτιδας.

- William C. Rhoden: Στην σκηνή όλοι έχουν διαφορετικές θέσεις. Έχουν διαφορετικές αρμοδιότητες.

Alicia Graf Mack: Οι παίκτες του μπάσκετ ξέρουν ότι πρέπει να τρέξουν, να κάνουν άλματα, να σουτάρουν και να παίξουν άμυνα. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν. Ένας χορευτής δεν έχει ιδέα. Ο χορογράφος μπορεί να του ζητήσει να κάνει κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Και πρέπει να τελειοποιήσεις τον τρόπο που θα το κάνεις αυτό, διανύεις μια συναισθηματική διαδρομή κατά την διάρκεια της παράστασης σου. Δεν είναι μόνο το σώμα, είναι πολλά παραπάνω. Και είμαι σίγουρη ότι και ένας αθλητής περνάει το ίδιο. Το παιχνίδι είναι ένα ταξίδι, δεν είναι απλά κάτι που κάνεις, αρχίζεις κάτι για να το τελειώσεις και πρέπει πραγματικά να το σπρώξεις στα άκρα και να πολεμήσεις γι' αυτό."

The New York Times 2012 ©

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:9770
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 225
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association