Dance Theater

Ίρις Καραγιάν: Με ενδιαφέρει η επαναδιαπραγμάτευση των ιστορικών έργων Featured

MANUAL SOLOS – ΙΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ – ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ

Η χορογράφος και χορεύτρια Ίρις Καραγιάν μας μιλάει για την παράσταση "Manual Solos", την οποία εμπνεύστηκε και χορογραφεί.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα από τις 16 Φεβρουαρίου για τέσσερις παραστάσεις. Το MANUAL SOLOS επαναδιαπραγματεύεται δύο ιστορικά έργα σόλο: το Wall-Floor Positions (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Bruce Nauman και το Water Motor (1979) της χορογράφου Trisha Brown.

Συνέντευξη: Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

• Πώς ξεκίνησε η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του Manual Solos;
Ξεκίνησε με το Moving Parts που παρουσιάστηκε στο MIR festival το Δεκέμβρη. Είναι ένα σόλο χορογραφικό σκορ με υλικά έργα από το παρελθόν που αναβιώνουν και επανερμηνεύουν ξεχωριστά σε κάθε παράσταση τρεις ερμηνεύτριες, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου στις 16/2, η Αμαλία Κοσμά στις 23/2 και 2/3 και η Αντιγόνη Αυδή στις 9/3, η οποία είχε ερμηνεύσει και το Moving Parts. Μαζί με αυτό το σκορ υπάρχει παράλληλα και ένα ηχητικό σκορ που αναφέρει οδηγίες χρήσης για την κατασκευή μιας συσκευής. Τα δύο αυτά υλικά "συνομιλούν" μέσω των σχέσεων που δημιουργεί η κάθε ερμηνεύτρια. Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός σκορ με τα συγκεκριμένα υλικά που ενεργοποιείται από διαφορετικούς ερμηνευτές. Μ'ενδιαφέρει η επαναδιαπραγμάτευση των ιστορικών έργων, η διάθεση να ξαναδώ το παρελθόν δημιουργώντας κάτι στο παρόν ώς καλλιτεχνική διαδικασία, έρευνα και πρακτική.

• Κατά ποιον τρόπο αποτελεί μια μετεξέλιξη του έργου σας Moving Parts (ΜΙR Festival, 2016);
Τα Manual Solos επιχειρούν ξεκάθαρα να επαναδιαπραγματευούν δύο έργα άλλων καλλιτεχνών και άλλης εποχής: το Water Motor (1979) της χορογράφου Trisha Brown και το Wall Floor Positions (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Bruce Nauman. Καλούν τον θεατή να παρακολουθήσει τα ιστορικά έργα και τη διαδικασία επανερμηνείας μέσω του σκορ που εκτελεί η κάθε χορεύτρια.

• Πώς συμβάλλει το έργο αυτό στην περεταίρω διερεύνηση του εικαστικού και κινησιολογικού λεξιλογίου της Trisha Brownκαι του Bruce Nauman;
Δεν συμβάλλει στην περεταίρω διερεύνηση του κινησιολογικού λεξιλογίου της Trisha Brown και του Bruce Nauman. Αυτό που επιχειρεί είναι να ερευνήσει, να επεξεργαστεί και να αρθρώσει εκ νέου τις ιδέες που υπάρχουν στην συνθετική λογική των έργων.

• Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εννοιολογικό πλαίσιο που περιστοιχίζει τις τρεις περφόρμανς;
Aυτό που βλέπουμε είναι και το concept, δεν λειτουργεί ώς πλαίσιο. Αν έλεγα κάποιες έννοιες που περιγράφουν το έργο, αυτές είναι: αντιγραφή και οικειοποίηση.

• Ποια είναι η πρόσληψη και ενσωμάτωση των έργων αυτών από τις τρεις περφόρμερ (Ιωάννα Παρασκευοπούλου/Αμαλία Κοσμά/Αντιγόνη Αυδή); Ποια είναι τα κοινά των σόλο τους και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους;
Και οι τρεις ακολουθούν ένα σκορ: μια ακριβή ανάλυση και περιγραφή του τί κάνουν και σε ποιά σειρά. Η κάθε μια ερμηνεύει το ίδιο σκορ, τις ίδιες κινήσεις, την ίδια αλληλουχία. Διαφέρουν στον τρόπο που επεξεργάζονται το χρόνο, το χώρο, την προσοχή τους σε αυτό που κάνουν και την προσωπική τους ερμηνεία.

• Πώς χρησιμοποιούνται στο Manua lSolos έννοιες και δράσεις, όπως η επανάληψη και η παλινδρόμηση ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και στην «στενά» χορογραφημένη κίνηση;
Αυτό κάνει στο Water Motor η Trisha Brown. Η δυναμική εναλλαγή ανάμεσα στις δύο συνθήκες σε συνδυασμό με τον τρόπο που κινείται και όλα τα χαρακτηριστικά της κίνησης. Εμείς παρατηρούμε, μελετάμε, αναλύουμε, ενσωματώνουμε τη χορογραφία ή την αλληλουχία των δράσεων,στην περίπτωση του Nauman, και τα επαναδιαπραγματευόμαστε στο εδώ και τώρα.

• Ποια η αλληλεπίδραση του χώρου, του ήχου και της εικόνας στο έργο;
Συνυπάρχουν και δημιουργούν την σύνθεση του έργου που ενεργοποιείται με την θέαση.

• Συνομιλεί το συγκεκριμένο έργο με προηγούμενα έργα που έχετε πραγματοποιήσει με την ομάδα σας, π.χ το Αλάσκα (2016); Αν ναι με ποιους τρόπους;
Όχι

• Ποια είναι τα σχέδιά σας για το Manual Solos μετά την παρουσίασή του στο Θέατρο Πόρτα;
Αρχικά, το σκορ να δωθεί και σε άλλους ερμηνευτές και για την συνέχεια βλέπουμε...


Η Ίρις Καραγιάν είναι χορεύτρια και χορογράφος. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στο Goldsmith's College του Λονδίνου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakowa στο New Europe Festival. Το έργο MOTHERS επελέγη από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves το 2013 και από το δίκτυο Dancenet Sweden το 2014 ενώ έχει παρουσιαστεί σε διάφορα Φεστιβάλ της Ευρώπης. Το ALASKA (2016), παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Dansfabrik, Festival de Brest στη Γαλλία. Το πρόσφατο έργο της με τίτλο MOVING PARTS (MIRfestival 2016) είναι το έναυσμα και η εκκίνηση των MANUAL SOLOS. Διδάσκει xορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και πραγματοποιεί το εργαστήρι κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, Χορός χωρίς διακρίσεις, της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών, είναι μέλος του Συνδέσμου Χορού και συμπράττει στο CCP.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:9770
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 226
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association