Dance Theater

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Εφ όλης τής "πρώτης ύλης"! (culturenow.gr) Οκτώβριος 2012

δημητρης παπαιωαννου, συνεντευξη

Συνέντευξη στον Νώντα Δουζίνα

Όταν τα πάντα γύρω καταρρέουν, πρέπει οπωσδήποτε να επαναπροσδιοριστούν. Πολλές φορές να ξεκινήσουν από την αρχή, αφού πρώτα έχουν μετατραπεί στα «εξ ων συνετέθησαν». Να βασίσουμε μια νέα αρχή, στην πρώτη μας ύλη. Όποια και αν είναι αυτή.

Σε αυτή τη βάση και σε συνδυασμό με το θέμα του τεύχους μας, που είναι ο χορός, μια φιλική συζήτηση ή πιο επίσημα συνέντευξη με το Δημήτρη Παπαϊωάννου, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Πολλώ δε μάλλον, όταν η νέα του παράσταση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, φέρει τον τίτλο «Πρώτη Ύλη».

Ερώτηση: Από τα εικαστικά στο χορό. Πώς έγινε το βήμα από μια τέχνη στην άλλη; Είναι αυτό μια μετάβαση ή όχι;
Δημήτρης Παπαϊωάννου:
Το βήμα έγινε εύκολα και αυτόματα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι οι τέχνες αυτές είναι συνδεδεμένες,στην ιστορία του 20ού αιώνα τα εικαστικά τροφοδότησαν το χορό, με ιδέες πιο ρηξικέλευθες από αυτές που η ίδια η μουσική είχε δώσει. Aυτό που τώρα ονομάζουμε performance art και dancing είναι μπλεγμένα- ευτυχώς! Οπότε φαίνεται ότι η μετάβαση για μένα είναι  εύκολη. Δεν το συζήτησα με τον εαυτό μου καθόλου, δεν ήμουν ούτε στην ηλικία ούτε είχα τη γνώση να αναρωτηθώ, απλώs συνέβη. Είχα το ψώνιο να ασχοληθώ με κάτι που έχει σχέση με τη σκηνή. Ο χορός φυσικά με κολάκευε, είναι ευχάριστο να βρεθείς σε κάποια μαθήματα και να σου πουν ότι μπορείς να χορεύεις. Όλους μας κολακεύει αυτό, είναι κάπως σαν τον αθλητισμό. Χώθηκα εκεί μέσα και γρήγορα ανακάλυψα ότι αυτό που φανταζόμουν και σχεδίαζα στα κόμικς μου, μπορούσα να το δημιουργήσω τρισδιάστατο, ζωντανό. Απορροφήθηκα σιγά σιγά. Δεν είναι άρα συνειδητή επιλογή, βρήκα τo κάρμα μου. Δεν είναι ακριβώς μετάβαση τέχνης, είναι ανεύρεση πραγματικής καλλιτεχνικής ταυτότητας. Κάπως έτσι πάει.

Ερώτηση:  Οι δουλειές σας έχουν πολύ έντονο το εικαστικό στοιχείο. Εσείς πως θα προσδιορίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνης;
Δ.Π.:
Είναι μια δύσκολη ερώτηση και λυπάμαι που την απευθύνεις σε εμένα. Eγώ δε θα μπω στον κόπο να προσδιορίσω τον εαυτό μου σαν καλλιτέχνη. Μπαίνω στον κόπο να κάνω ότι είναι δυνατόν καλύτερο. Αυτό είναι δουλειά άλλων ανθρώπων, που σπουδάζουν ιστορία της τέχνης ή είναι θεωρητικοί. Ας με προσδιορίσουν αυτοί. Εγώ κάνω μια εργασία που έχω προφανώς ανάγκη να την κάνω και που έτυχε να έχει αποδοχή τέτοια που  να μου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζω και άλλα πράγματα. Bλέποντας και κάνοντας. Οπότε δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Ερώτηση:  Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Δ.Π.:
Σιγά την άνθηση. Πριν 20 χρόνια κάτι άρχισε να φαίνεται. Αυτό ξεφούσκωσε. Tώρα τι έχουμε; 3-4 ανήσυχες ομάδες, μέσα σε σωρό μετριότητας μια σπουδαία χορογράφο, την Κατερίνα Παπαγεωργίου που κάνει κάτι τελείως διαφορετικό από όλους τους άλλους και τέλειωσε η λίστα μου. Ο χορός γενικά έχει έρθει πιο κοντά στον κόσμο. Όχι ο ελληνικός χορός. Μήπως μπλέκουμε τα πράγματα με το Ελληνικό Φεστιβάλ; Γιατί το Ελληνικό Φεστιβάλ μαζί με το Φεστιβάλ Καλαμάτας, έφεραν το σύγχρονο χορό κοντά στους Έλληνες. Οι ελληνικές ομάδες είναι ΟΚ, αλλά δεν έχουμε άνθηση. Έχουμε όμως ένα πλησίασμα του πνεύματος του σύγχρονου χορού στο ελληνικό κοινό και αυτό οφείλεται στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε μερικές ομάδες που έκαναν το update. Στην εποχή μου ήταν λίγκρες, παπουτσάκια, κότσοι κλπ., μετά άρχισαν σιγά-σιγά να γίνονται τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα.

Ερώτηση:  Μεταξύ άλλων έχετε διαπρέψει και στο εξωτερικό.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να φανεί στο εξωτερικό;
Τι είναι διαφορετικό, αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με το εξωτερικό.
Δ.Π.:
Πρώτο λάθος! Δεν έχω διαπρέψει στο εξωτερικό καθόλου. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν είχα διαπρέψει στο εξωτερικό. Είναι μια ευκαιρία την οποία δεν έδωσα στον εαυτό μου. Μόνο έτυχε να κάνω μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων και έτσι έμαθαν οι περισσότεροι άνθρωποι ποιος είμαι και είχαμε κάνει και ένα σουξέ με την Ομάδα Εδάφους: τη Μήδεια, που κάποτε περιοδεύσαμε στον κόσμο και πήρε πολύ καλές κριτικές. Δεν ακολούθησε κάτι άλλο. Θέλω να πω ότι δεν είναι αυτό που λέμε, διέπρεψα στο εξωτερικό. Εκείνο που είναι διαφορετικό σε αρκετές χώρες το οποίο δεν το έχω ζήσει αλλά το ακούω, είναι ότι υπάρχει ένα είδος συστήματος που βοηθά τις καινούργιες φωνές που πάνε να διαμορφωθούν. Υπάρχει δηλαδή μια αγορά η οποία δεν έχει να κάνει ακριβώς με οικονομικές διαστάσεις, αλλά διαχειρίζεται τον πνευματικό πλούτο. Οπότε χώρες όπως το Βέλγιο ή η Γερμανία τώρα στο Βερολίνο, επενδύουν στο ότι θέλουν να είναι η φωλιά που θα βγάλει τα καινούργια πνεύματα. Πουλάνε δηλαδή μούρη με αυτό τον τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία στον πολιτισμό να αναπτυχθεί, το οποίο είναι υπέροχο και χρήσιμο.  Eπίσης είναι χώρες που διαμόρφωσαν κοινό, (που τώρα το Φεστιβάλ Αθηνών διαμορφώνει και στην Ελλάδα), με κριτική σκέψη και ενημέρωση.

Ερώτηση:  Μιλήστε μας για την τωρινή σας παράσταση (Πρώτη Ύλη για το Φεστιβάλ Αθηνών). Μετά από καιρό συμμετέχετε και εσείς στην παράσταση (μετά από 10 χρόνια). Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
Δ.Π.:
Είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την δύσκολη εποχή, όπου ένα από τα ζητήματα είναι, ποιο είναι το περισσότερο που μπορεί να κάνει κανείς, με τα λιγότερα. Ένα από τα βασικά πράγματα που έχει κανείς –αν το έχει -είναι ο εαυτός του. Δηλαδή αν ξεκινήσει κανείς από το μηδέν για να φτιάξει κάτι. Εγώ έβαλα μέσα τον εαυτό μου, πήγα στην αποθήκη μου και πήρα 3 πράγματα και είπα: «Ωραία, μπορείς να κάνεις τώρα κάτι με αυτά; Χωρίς να προσλάβεις κανέναν, χωρίς να κατασκευάσεις τίποτα;». Από εκεί ξεκίνησε και η δική μου συμμετοχή σε αυτό. Δηλαδή πίσω στη βάση, όπως αναγκαζόμαστε όλοι, πίσω στα βασικά, πίσω στα πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν τζάμπα, με ελάχιστα υλικά. Το θέμα λοιπόν είναι με πόσα λιγότερα μπορεί να παραχθεί η μάξιμουμ μαγεία και ποίηση. Ένα από τα λιγότερα που έχει κανείς είναι ο εαυτός του. Ζήτησα και στοn Tadue Liesenfeld που έχουμε συνεργαστεί στα τρία τελευταία μου έργα, αν έχει τη διάθεση να παίξουμε. Μου είπε ναι, αρχίσαμε, χωρίς προσλήψεις, τίποτα, σε μια αποθήκη που έχω και από αυτό που κάναμε άρχισε να γεννιέται κάτι και μετά το είπα στο Γιώργο Λούκο. Κάτι γίνεται, σε ενδιαφέρει; Μου είπε ΟΚ, του είπα πως ξέρω πως δεν υπάρχουν λεφτά, δεν πειράζει... Και έτσι έγινε σιγά σιγά η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ. Δηλαδή είναι μια άσκηση, για το πόσο ζουμί μπορεί να βγάλει κανείς μόνο από το ταλέντο, αν είναι δυνατόν. Θα κριθούμε πάνω σε αυτό.


Info
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μαθήτευσε στη ζωγραφική πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έγινε αρχικά γνωστός από τα κόμικς και την ζωγραφική του. Μυήθηκε στον σύγχρονο χορό και σχεδίασε σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και μακιγιάζ. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εδάφους (1986-2002), συνέλαβε, και χορογράφησε 17 παραγωγές της, παίρνοντας μέρος σαν ερμηνευτής σε  12 απ’ αυτές. Έχει σκηνοθετήσει  όπερες και μουσικά θεάματα. Το 2004 σχεδίασε και σκηνοθέτησε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το 2006 παρουσίασε το «2» , εγκαινιάζοντας το θέατρο Παλλάς, το 2008 την «ΜΗΔΕΙΑ2» - αναβίωση της ΜΗΔΕΙΑΣ που δημιούργησε για την Ομάδα Εδάφους το 1993 -  και το 2009 το «ΠΟΥΘΕΝΑ»,εγκαινιάζοντας την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το 2010 βρέθηκε στην Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και επιστρέφοντας σκηνοθέτησε την ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος, σε ποίηση του Καβάφη με τίτλο Κ.Κ. Τo 2011 δημιούργησε την θεατρική εγκατάσταση «ΜΕΣΑ». Το 2012 και το 2013 παρουσίασε την παράσταση "Πρώτη Ύλη".

2013-06-07

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Παραστάσεις χορού σήμερα

.

Πες ό,τι θες

History
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..
admin: Εκπληκτικό το Χαμόγελο της Τζοκόντας χθές στην Λυρική. Πολύ καλή δουλειά από την Στελλάτου και εξαιρετική η ορχήστρα υπό την διεύθυνση της Γουρζή.
admin: Προς ενημέρωσή όλων, ο αριθμός των οι ενδιαφερόμενων που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα υποψηφιότητα, δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση των εκλογών του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. Θα σας παρακαλούσαμε, να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δηλώσετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ, την ελεγκτική επιτροπή ή την εκπροσώπηση του σωματείου μας στην Π.Ο.Θ.Α, προκειμένου το σωματείο μας να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων μας.
admin: Υπήρχε ένα πρόβλημα στο σύστημα εγγραφής το οποίο πλέον διορθώθηκε.
admin: Οι τελευταίες προσκλήσεις για το Αέναον πάνε στα μέλη: 2/2 Ψαρρού, Ζαγορίτη, 3/3 Αναργύρου, Παράσχου,4/2 Γεωργίου, Τσόπογλου-Γκίνα, 5/2 Ξανθοπούλου, ΚΟΡΖΑΜΠΑΣΑΚΗ. Καλή διασκέδαση!

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Αριθμός επισκεπτών χθες:3173
Επισκέψεις αυτού του μήνα:81115
Top Visiting Day: 09-15-2017 : 7129
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 773
Εγγεγραμένα μέλη: 4118
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN