Dance Theater

Physio Art Center

Physio Art Center

Ελ. Βενιζέλου 12Α, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9344233 - 6944776251

Περισσότερα...

Synaskisi

Synaskisi

Αγγελάκη 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2313 00 25 17

Περισσότερα...

Οι τραυματισμοί και η απόδοση των χορευτών: Για μία καλύτερη διδασκαλία της χορευτικής αγωγής (Μέρος Α΄) (Παναγιώτης Πετρογιάννης)

- Πριν από το μπαλέτο, είχατε αφοσιωθεί στη γυμναστική.
Τελικά την αγάπη σας για την άθληση ποιος σας τη μετέδωσε;
«Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια γυμναστικής και η πρώτη που με πήρε από το χέρι και με οδήγησε σε αυτό το δρόμο.
Σε εκείνη οφείλω το γεγονός ότι συνέδεσα από πολύ μικρή ηλικία τη ζωή μου με την άθληση, την τέχνη,
αλλά και το πάθος να τα υπηρετείς σε ένα υψηλό επίπεδο.
Αλλά κι ο μπαμπάς μου, παρόλο που δεν είχε σχέση, με ενθάρρυνε συνεχώς».
(Σιλβί Γκιλέμ, συνέντευξη, περιοδικό “Επτά” τηςE”, 3 /7/ 2011)

Του Παναγιώτη Πετρογιάννη *
 
Λέμε συχνά πως κάποιες συγκυρίες είναι ευτυχείς, καλότυχες· τα πράγματα συμπίπτουν ευχάριστα. Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, η Donna Krasnow και η Virginia Wilmerding δημοσίευσαν στο ιστολόγιο του International Association of Dance Medicine and Science (*1), τρία κείμενα για ένα θέμα που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, καθοριστικό για την κινητική ανάπτυξη των χορευτών (αλλά και κάθε παιδιού) και για το οποίο ήθελα να γράψω κάτι σχετικό από καιρό. Έτσι, όταν έγινε η πρόταση από τη διεύθυνση του Dancetheater για τη δημιουργία μια μόνιμης στήλης για ζητήματα σχετικά με την υγεία των χορευτών, δέχθηκα με χαρά. Σκέφθηκα πως θα ήταν μια ευχάριστη σύμπτωση να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία με ένα κείμενο για το πως συνδέεται η κινητική ανάπτυξη με τους τραυματισμούς, την απόδοση των χορευτών και την διδασκαλία του χορού.

Πυρήνας, κέντρο - λέξεις που απαντούν συχνότατα στον χορό- αυτής της σύνδεσης είναι η εξέταση της κίνησης στα βασικά και θεμελιώδη της στοιχεία: πώς η καλλιέργεια (η ποιότητα) των πιο βασικών κινήσεων και των θεμελιωδών κινητικών προτύπων προσδιορίζει την χορευτική και αθλητική ανέλιξη των παιδιών σε πολλές περιπτώσεις την καριέρα τους.
 
Υγεία και Χορός
Μέσα από τη στήλη “Υγεία και Χορός” θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα ειδικό θέμα που θα σχετίζεται με τις ανάγκες και την υγεία των χορευτών και σταδιακά να αναπτύξουμε μια σειρά ζητημάτων που η εμπειρία και η έρευνα δείχνουν ότι απασχολούν τους χορευτές.
Η Dance Medicine and Science (η επιστήμη που αντλεί γνώση για το σώμα από τον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό και την αθλητιατρική για να τη μεταφέρει και να την ειδικεύσει στον χορό), την οποία παρουσιάσαμε πριν από μερικά χρόνια στη Synaskisi μέσα από την εργασία “Ο Χορευτής ως Αθλητής”, θα είναι οδηγός μας σε αυτή μας την προσπάθεια. Ένα διαφορετικό θέμα από την διεθνή βιβλιογραφία θα επιλέγεται κάθε φορά και θα μεταφέρεται (όπου εκτενές, με την βοήθεια της μεταφραστικής ομάδας fast-type.gr), σχολιασμένο στη γλώσσα μας. Θα συζητηθούν ζητήματα ανατομίας, εργοφυσιολογίας, προπονητικής, εμβιομηχανικής, εκπαίδευσης, διατροφής, τραυματισμών κ.ά. Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε πώς η πρακτική εφαρμογή αυτών των γνώσεων μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του σώματος και την ποιότητα της κίνησης των χορευτών. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις η παρουσίαση να συνοδεύεται από εκπαιδευτικά βίντεο.

Από τη στάση στην κίνηση
Αν κάποτε είχατε ένα διάστρεμμα, θα παρατηρήσατε πως το σώμα άρχισε να αναπτύσσει ένα διαφορετικό πρότυπο βάδισης και κίνησης (χρησιμοποίηση του ισχίου αντί της ποδοκνημικής), που πιθανά παρέμεινε και μετά την αποκατάσταση της βλάβης από το ίδιο το σώμα (πιο έντονο το φαινόμενο μετά από εγχείρηση). Το ιδιοφυές, κυριολεκτικά, σώμα μας δημιούργησε, μέσα από την επανάληψη, ένα νέο κινητικό πρότυπο (pattern) για λόγους προστασίας και οικονομίας. Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα για το πώς το σώμα μαθαίνει (ή ξεμαθαίνει) ακόμη και σε ώριμη ηλικία. Για να ανακτήσουμε το αρχικό, φυσιολογικό πρότυπο, πρέπει να ξαναεκπαιδεύσουμε το σώμα. Πρέπει να ενώσουμε ξανά τις επιμέρους κινήσεις και αυτές να ισούνται με το όλον. Και σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων διαστρεμμάτων, να εξετάσουμε αν υπάρχει ένα κινητικό πρότυπο, ένας συνδυασμός κινήσεων δηλαδή, που δυσλειτουργεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ξεπερνά την ικανότητα του σώματος να μας προφυλάσσει και δημιουργεί τις συνθήκες και του αρχικού τραυματισμού και της υποτροπής. Πρέπει να έχουμε συνεχώς στον νου ότι εξετάζουμε την λειτουργικότητα ενός συνδυασμού κινήσεων (κινητικό πρότυπο) και όχι ενός συγκεκριμένου μυ.

Το πώς το σώμα, από την βρεφική ηλικία ως την ωριμότητα, αναπτύσσεται, μαθαίνει και ελέγχει το βάρος του, αποτελεί το αντικείμενο μελέτης της Κινητικής Συμπεριφοράς και περιλαμβάνει, αντίστοιχα, την Κινητική Ανάπτυξη, την Κινητική Μάθηση και τον Κινητικό Έλεγχο. Η καλλιέργεια της στατικής και δυναμικής ισορροπίας για παράδειγμα, είναι βασικό αντικείμενο της Κινητικής Ανάπτυξης. Τα τρία κύρια στοιχεία της ισορροπίας είναι το οπτικό σύστημα, το αιθουσαίο σύστημα και η ιδιοδεκτικότητα (κιναίσθηση). Ένας δάσκαλος χορού θα μπορούσε να αξιοποιήσει στη δουλειά του τη γνώση ότι τα τρία αυτά συστήματα είναι παρόντα σε ένα παιδί 3-4 ετών, αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά πριν από την ηλικία των 7-8 ετών. Έτσι εξηγείται γιατί τα παιδιά μπορούν να κάνουν στροφές καθώς κινούνται στον χώρο ή να τοποθετούν το κεφάλι εκτός άξονα, αλλά δεν μπορούν να τα κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Η ιδιοδεκτικότητα, επειδή είναι δεκτική παρέμβασης και βελτίωσης (οντογένεση), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο συνθετικό
«ίδιο» φανερώνει τη συλλογή πληροφοριών μέσα από το ίδιο το σώμα. Οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και τα οστά μεταφέρουν πληροφορίες, μέσω του νευρικού συστήματος, στον εγκέφαλο για τη θέση και τη σχέση των αρθρώσεων, τη μυϊκή τάση και τον προσανατολισμό στον χώρο. Η μεταφορά των πληροφοριών είναι κατά κύριο λόγο ασυνείδητη. Δεν σκεφτόμαστε τους μύες μας την ώρα που περπατάμε ή στεκόμαστε. Στην κινητική μας ανάπτυξη “μαθαίνουμε” την κίνηση κυρίως μέσω ασυνείδητων διεργασιών. Πρωτίστως, νιώθουμε την κίνηση.

Ο έλεγχος της στάσης και της ισορροπίας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της επιτυχίας σε όλες τις μορφές χορού. Όταν σε ένα μάθημα κλασικού χορού παρατηρείται οι μαθητές ή οι μαθήτριες να έχουν την τάση να υπελδορδώνουν στις ασκήσεις της μπάρας (όπως συμβαίνει κατά κόρον), άρα να βρίσκονται εκτός άξονα, και παρά τις συνεχείς προφορικές και απτικές διορθώσεις (και τις εκατοντάδες ώρες χορού) δεν τροποποιείται η λάθος θέση, αυτό δεν οφείλεται σε κάποιου είδους έλλειψη γνώσης ή (εξωτερικής) ανατροφοδότησης. Οι μαθητές, ενώ γνωρίζουν, δε νιώθουν το σώμα τους σωστά. Είναι τότε που πρέπει να επιστρέψουμε και να ξαναεξετάσουμε τα βασικά της κίνησης: τη συναρμογή (*2)
και τη λειτουργική σχέση των αρθρώσεων (εικόνα Α, Β).

εικόνα Α. Ιδιαίτερα αναπτυγμένη ευκαμψία στην οσφυϊκή περιοχή…εικονα Β. ...αλλά αδυναμία διατήρησης ακόμη και της φυσιολογικής λόρδωσης, όταν το κορμός φέρεται προς τα κάτω. Χαρακτηριστική περίπτωση αυξημένης τοπικά ευκαμψίας αλλά ελλιπούς λειτουργικής κινητικότητας. Διακρίνεται και ο ευθιασμός του αριστερού πέλματος.

Σε παλαιότερο κείμενό τους (*3) με τίτλο «Κινητική Μάθηση και διδασκαλία του χορού» οι Krasnow και Wilmerding, τονίζουν τρία σχετικά σημεία:
Grand plié. Η έρευνα έχει δείξει ότι η πλήρης κάμψη των γονάτων στο grand plié έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γονάτων. Οι δάσκαλοι χορού παροτρύνονται να σκεφθούν άλλες κινήσεις που να καλλιεργούν το κινητικό πρότυπο που το grand plié ενσωματώνει (λιγότερα grand plié - περισσότερες γενικές προασκήσεις), για να επιβαρύνονται τα γόνατα λιγότερο (εικόνα Γ).

Πλευρική και αμφοτερόπλευρη μετακίνηση. Είναι μέρος της παράδοσης του χορού η δεξιά πλευρά του σώματος να κυριαρχεί στη διδασκαλία. Είναι εξίσου σημαντική η καλλιέργεια και της αριστερής πλευράς και οι δάσκαλοι πρέπει να αφιερώνουν παρόμοιο χρόνο κατά τη διδασκαλία.

Barre versus centre
. Αναμένεται ότι υπάρχει μεταφορά μάθησης από την μπάρα στο κέντρο. Η επαφή, όμως, του χεριού με τη μπάρα αφαιρεί ικανό (significant) φορτίο στο πόδι στήριξης σε σχέση με τις ασκήσεις στο κέντρο. Οι δάσκαλοι μπορούν να αναλογιστούν αν χορηγείται επαρκής χρόνος και για τις δυο ομάδες ασκήσεων.


εικόνα Γ. Η επιβάρυνση των γονάτων στο grand plié

*1. Donna Krasnow, Virginia Wilmerding. What dancers need to know about Motor Development, Motor Control and Motor Learning. PartI, II, III. iadms.org/BlogSpot, September 14, 2015
*2. Νευρομυϊκή συναρμογή ή συντονισμός: το υψηλό επίπεδο αλληλεπίδρασης του μυϊκού και νευρικού συστήματος, ώστε οι σχέσεις των αρθρώσεων να δημιουργούν συνθήκες κίνησης με ποιότητα εκτέλεσης.
*3. Dona Krasnow, Virginia Wilmerding. Motor Learning and Teaching Dance. Resource paper. 15 November 2009. www.iadms.org/?250, www. DanceEducation.org

O Παναγιώτης Πετρογιάννης ασχολείται με τον αθλητισμό από την παιδική ηλικία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην Καλαθοσφαίριση, στην Ειδική (Προσαρμοσμένη) Φυσική Αγωγή και στην αποκατάσταση των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master in Science) στο University of Bristol (Department of Health, Exercise and Sports Science), στους τομείς της Αγωγής Υγείας και της αποκατάστασης τραυματισμών.

Εργάστηκε ερευνητικά ως επιστημονικός συνεργάτης (ποιοτική αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων) στο Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια μαθήματα φιλοσοφίας και πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Έχει συνεργαστεί με γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους, ομάδες χορού και με το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων διορθωτικής - νευρομυϊκής γυμναστικής μυοσκελετικών κακώσεων και επιμελείται τον χώρο άσκησης Synaskisi. Παρουσίασε στην Ελλάδα την Dance Medicine and Science και το Functional Movement Screen του οποίου είναι πιστοποιημένος αξιολογητής. Είναι μέλος του International Dance Health Practitioner Directory του Rudolf Nureyev Foundation.

Τα σεμινάρια «ο Χορευτής ως Αθλητής» και «Beyond Stretching», η συσχέτιση Sport Medicine και Dance Science, η βελτίωση της απόδοσης χορευτών, αθλητών αλλά και κάθε ατόμου ξεχωριστά με βάση την ποιοτική αξιολόγηση και ποσοτική μέτρηση του σώματος, αποτελούν αντικείμενα μελέτης και έρευνας των μαθημάτων που οργανώνονται από τη Synaskisi.

. www.facebook.com/synaskisi.gr, www.synaskisi.gr
 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:9995
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 169
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association