Σεμινάριο Χοροθεραπείας με την Αναστασία Νικολίτσα (Lalo)

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΦΥΪΑ*
(BODY INTELLIGENCE)

* Σωματική Νοημοσύνη/Ευφυϊα είναι η ικανότητα να αισθανόμαστε, να αντιλαμβανόμαστε και να αξιοποιούμε το σώμα μας – κίνηση, χειρονακτική επιδεξιότητα, αίσθηση αφής, σωματική ανταπόκριση και περιορισμοί. Η δεξιότητα να διατηρούμε φυσική/σωματική υγεία. Η αίσθηση ότι είμαστε το σώμα μας και οι ανάγκες μας σημαντικές.

Το εργαστήρι Σωματικής Ευφυΐας είναι για γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους σε κίνηση, χορό ή παρόμοιες διαδικασίες. Αποτελείται από 4 μέρη τα οποία συμπληρώνουν το ένα το άλλο, γι' αυτό και η συμμετοχή και στα τέσσερα είναι υποχρεωτική.

1. Το κιναισθητικό Σώμα: σωματική συναίσθηση

2. Το συναισθηματικό Σώμα: δυναμικές στην κίνηση

3. Αυθεντική Κίνηση & Εσωτερικός Διάλογος: κίνηση εκ των έσω

4. Το διαισθητικό Σώμα: ανακαλύπτοντας την ευφυΐα του σώματος

Καθημερινά λόγω αγχώδους τρόπου ζωής και περιβάλλοντος ξεχνάμε να παρατηρούμε και να εστιάζουμε στο σώμα μας, χάνοντας έτσι τις μικρές απολαύσεις που μπορούμε να πάρουμε από τη σωματική εμπειρία, όπως το ευχάριστο μούδιασμα μετά από την χαλάρωση των μυών, την αίσθηση θερμότητας και ρευστότητας όταν αυτό ενεργοποιείται, την γλυκιά ηρεμία του νου και της αναπνοής όταν εστιάζουμε με πρόθεση στην κάθε μας κίνηση.
Η ικανότητά μας να 'ακούμε' το σώμα μας στο 'εδώ και τώρα', και να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματά του, είναι κάτι που έχουμε χάσει από καιρό στον Δυτικό κόσμο, γι' αυτό και έχει αυξηθεί η εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και ασθενειών. Το σώμα μας είναι το δοχείο που περιέχει τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όταν αυτά γίνονται συνειδητά τότε δεν υπάρχει λόγος για σωματοποίηση των συναισθημάτων, εμφάνιση δηλαδή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Πέρα όμως από το κομμάτι της αυτογνωσίας ή εξερεύνηση του σώματος μέσω της κίνησης, εκ των έσω, προσφέρει μεγάλη χαρά γιατί συγχρόνως βελτιώνεται η ικανότητά μας για απόλαυση της φυσικής μας ύπαρξης.
Η καλλιέργεια της σωματικής συνειδητότητας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους θέλουν να προσεγγίσουν την ανάπτυξή και ολοκλήρωσή τους ολιστικά, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή το σώμα στις διεργασίες του νου και αντίστροφα.

Mέσα από αυτό το σεμινάριο θα αισθανθείτε ότι μπορείτε
• να εμπιστεύεστε την διαίσθησή σας
• να μειώσετε το άγχος και την εσωτερική πίεση
• να αυξήσετε την ικανότητά σας για εστίαση (focus) και προσοχή
• να παίρνετε αποφάσεις χωρίς να αμφιβάλετε για τις επιλογές σας
• να νιώσετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας με περισσότερη αυτοπεποίθηση
• να ενεργοποιήσετε την δημιουργικότητα και την φαντασία σας
• να απαντάτε μόνοι σας σε εσωτερικά ερωτήματα που σας απασχολούν
• να διευρύνετε την αντίληψή σας και την αυτογνωσία σας
• να εξισορροπήσετε την αλληλεπίδραση σώματος-νου
• να αγαπήσετε το σώμα σας

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 4 Κυριακές. Σύνολο 20 ώρες.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, στις 12:00 θα γίνει ένα δωρεάν εισαγωγικό για όσους ενδιαφέρονται. Παρακαλώ να ενημερώσετε για την συμμετοχή σας τηλεφωνικώς.

5, 19 Φεβρουαρίου, 5, 19 Μαρτίου 2017
Κυριακές | 12:00-17:00
Κόστος: 160 ευρώ + ΦΠΑ (για τις 4 Κυριακές)
Lalo, Παπαναστασίου 1, Περισσός, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6979552193.

→Μερικά από τα άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο στο παρελθόν έγραψαν για την εμπειρία τους:

• «Το σεμινάριο Σωματική Eυφυΐα με την Αναστασία Νικολίτσα ήταν ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι μέσα από την κίνηση. Με βοήθησε πολύ να συνειδητοποιήσω πράγματα που αφορούν τον χαρακτήρα μου, τις αντιδράσεις μου έως και απλά την διάθεσή μου μέσα στην ημέρα. Πήρα πολύ δύναμη από όλη αυτή την εμπειρία.»
Ε.Δ.

• «...Προσπαθώντας να περιγράψω κάτι που δύσκολα λέγεται με λέξεις ή αν θες τα λόγια περισσεύουν μπροστά στην οντότητα των αισθήσεων, θα πω τα εξής:
- Είναι ένα πρόγραμμα δομημένο με ευελιξία στις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας, όπου μέσα σε αυτήν ο καθένας μας δουλεύει προσωπικά αλλά και όλοι μαζί το ίδιο θέμα με αποτέλεσμα να βοηθάει ο ένας τον άλλον χωρίς προμελετημένη σκέψη στην αποκάλυψη στοιχείων του εαυτού.
-Είναι μία άσκηση συνειδητότητας και κατανόησης του εαυτού και κατ' επέκταση του όλου μέσα από κινήσεις, μουσική, σχέδιο, φαντασία, αναπνοή, συζήτηση, παρατήρηση, χωρίς ίχνος κριτικής και εκφραστικού περιορισμού.
- Προσωπικά ένιωσα βαθιά ηρεμία, βγήκαν συναισθήματα από μέσα μου που δεν ήξερα που ήταν με αποτέλεσμα να κατανοήσω εις βάθος τον εαυτό μου σε καθημερινά ζητήματα.
Ευχαριστώ πολύ»
Ι.Α.

• "μια εμπειρία που δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψουν, αλλά ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς πόσο είχες παραμελήσει την επαφή με το ίδιο σου το σώμα και πόσο αυτή η εμπειρία την επαναδιαμόρφωσε»
Ρ.Θ


Αναστασία Νικολίτσα, Χοροθεραπεύτρια, Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια. Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City University του Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο. Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα και νευρώσεις. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Laban Centre και στο Metropolitan University του Λονδίνου. Το 2010 παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», στην Αθήνα και το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία με την Jane Simington. Το 2015 ξεκίνησε την 4ετή Μεταπτυχιακή εκπαίδευση με τον Ψυχίατρο/Ραϊχικό Ψυχοθεραπευτή Genovino Ferri, πάνω στην Ραϊχική Νευροφυτοθεραπεία. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε να διδάσκει Χοροθεραπεία στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο στην Αθήνα. Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008. Πορίσματα από την διπλωματική της εργασία για την σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burn out) έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro (2007), "Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved". Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν τον χειμώνα του 2015.

Read 2180 times Last modified on Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 23:34

Follow Us