Dance Theater

Νευρολογία και Χορός (της Βίκυς Καψίδου)

Νευρολογία, σύμμαχος ή όχι;

Το νευρικό σύστημα ρυθμίζει και συντονίζει τις λειτουργίες όλων των άλλων συστημάτων και οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Δέχεται πληροφορίες (τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον), τις προσλαμβάνει, τις μετατρέπει και τις κατευθύνει στο Κ.Ν.Σ.(Κεντρικό Νετρικό Σύστημα). Εκεί αναγνωρίζονται, επεξεργάζονται, αξιολογούνται και έπειτα στέλνονται από αυτό εντολές προς τα εκτελεστικά όργανα σ'ολόκληρο το σώμα για μεταβολή της λειτουργίας τους.
Με ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ το νευρικό σύστημα στέλνει πληροφορίες στο Κ.Ν.Σ. το οποίο με τη σειρά του διανέμει εντολές σε όλα τα όργανα του σώματος. Λαμβάνοντας υπόψιν οτι το Κ.Ν.Σ. ελέγχει την κίνηση και καθορίζει την δύναμη σύσπασης των μυών θα πρέπει να αναρωτηθούμε.

Τί συμβαίνει όταν μπλοκάρει (απενεργοποιείται) το Κ.Ν.Σ.; Τί 
συμβαίνει στο σώμα και συγκεκριμένα στο ΜΥΪΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ;
Η πρώτη ένδειξη 
ότι έχουμε απενεργοποιηθεί νευρολογικά είναι η γενική κόπωση που μπορεί να νοιώσουμε στο σώμα και ο πόνος ­κάψιμο σε συγκεκριμένους μύες του σώματος. Οι λόγοι για τους οποίους απενεργοποιείται το Κ.Ν.Σ. Είναι δυστυχώς πολλοί και απλοί. Η κακή ποιότητα ύπνου, η καθιστική ζωή, η ελλιπής διατρφή, η αφυδάτωση ή ακόμη και μια κακή σκέψη. Σε επίπεδο άσκησης η απενεργοποίηση του Κ.Ν.Σ. είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Για παράδειγμα όταν κάνουμε μια κίνηση και το σώμα μας μυϊκά δεν είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει, το Κ.Ν.Σ. το ερμηνεύει ως ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΟΡΙΩΝ και αυτομάτως μπλοκάρει ώστε να προστατευθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ το σώμα για να είναι έτοιμο να εκτελέσει μια κίνηση σημαίνει οτι έχει κάνει προοδευτική προετοιμασία των μυών που συμμετέχουν ώστε να καταγραφούν τα νέα δεδομένα στο Κ.Ν.Σ. και να δεχτεί την εκτέλεση της κίνησης χωρίς να απενεργοποιηθεί. 


Τί από όλα όσα κάνουμε στην καθημερινότητα και μέσα σε ένα μάθημα χορού μας απενεργοποιεί;
Σίγουρα πολλά. Τί θα κάνουμε λοιπόν; Θα τα σταματήσουμε όλα;
Μετά από χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν θα σταματήσουμε τίποτα που μας ευχαριστεί. Αυτό που οφείλουμε όμως να κάνουμε είναι να επανεκπαιδεύσουμε το σώμα μας και να το προετοιμάσουμε έτσι ώστε να μην απενεργοποιείται ή ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό να μπορεί από μόνο του να επανέλθει. 
Αυτός είναι ο στόχος μου ως Θεραπεύτρια και αυτό επιτυγχάνεται με την μέθοδο "ΝΕΥΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ". Μια μέθοδος η οποία συμβάλλει στην επανεκπαίδευση, την ενδυνάμωση, την προετοιμασία του σώματος να εκτελέσει ό,τι του ζητηθεί (σε επίπεδο άσκησης ) και την διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού (σε επίπεδο λειτουργίας).
Εντάσσοντας λοιπόν την ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ στην προσέγγιση του σώματος αυτή γίνεται ΣΥΜΜΑΧΟΣ και εμείς έχουμε τα μέγιστα οφέλη.

Καψίδου Βίκυ. Εξειδικευμένη Εμβιομηχανική Χειροθεραπεύτρια­ Εξειδικευμένη
Σύμβουλος Άσκησης και Λειτουργικής Μυοσκελετικής Αξιολόγησης.
Στοιχεία επικοινωνίας κιν.6987 09 23 59 mail. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Βασιλική Καψίδου γεννήθηκε στην Στοκχόλμη Σουηδίας το 1974 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Προέρχεται από τον χώρο του κλασικού μπαλέτου. Σπούδασε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Μοριάνοβα - Τράστα. Το 1996 πήρε το δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού και Χορεύτριας σε κλασσικό και σύγχρονο χορό. Τα επόμενα 4 χρόνια συνέχισε την πρακτική της στην Ακαδημία Χορού της Στοκχόλμης.Το 2000 εκπαιδεύτηκε ως καθηγήτρια Pilates στην κατηγορία mat και reformer και πήρε το δίπλωμα από την επαγγελματική σχολή STOTT PILATES του Καναδά. Παράλληλα συνεργάστηκε για 7 έτη με την αντιπρόσωπο της STOTT PILATES στην Ελλάδα ως Pilates Instructor και ως υπεύθυνη χώρου. Κατά την πορεία της εξέλιξής της εγγράφηκε και εκπαιδεύτηκε στη Σχολή της ΣΩΜΑΤΟ-ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ. Τα τελευταία 9 χρόνια εκπεδεύτηκε στη Μέθοδο Θεραπείας ΝΕΥΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ από τον Καναδό Εμβιομηχανικό Χειροθεραπευτή Scott Forhan καθώς και στην Τεχνική Ενδυνάμωσης της ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ. Παράλληλα απέκτησε τον τίτλο του Εξειδικευμένου Προσωπικού Εκπαιδευτή, του Εξειδικευμένου Σύμβουλου Άσκησης και Λειτουργικής Μυοσκελετικής Αξιολόγησης. Κατά την διάρκεια της καριέρας της, της δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να αντιληφθεί νέες προοπτικές και να επινοήσει καινούργιες πρακτικές στο αντικείμενό της, οδηγώντας την στην δημιουργία της Μεθόδου Χορού VK. Η μέθοδος VK αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο θεραπείας, εκγύμνασης και έκφρασης. Ως εκπρόσωπος της τέχνης και της θεραπευτικής προσέγγισης του ανθρώπου δημιούργησε το HEALING ART, έναν χώρο στον οποίο στεγάζονται Τέxνη και Θεραπεία με έναν και μοναδικό σκοπό: την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής ισορροπίας.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 749
Εγγεγραμένα μέλη: 4564
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources