Dance Theater

KVS & Les Ballets C de la B | "Coup Fatal" (Ναταλία Κουτσούγερα)

Σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό τοπίο από ασημένιες κουρτίνες φτιαγμένες από τους κάλυκες σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στο Κονγκό, οι Alain Platel, Fabrizio Cassol και Romain Guion συνεργάζονται αυτή τη φορά με τον Κονγκολέζο κόντρα-τενόρο Serge Kakudji, δυο γνωστούς Βέλγους κιθαρίστες και δέκα Κονγκολέζους μουσικούς-χορευτές για να μας ταξιδέψουν ενδοσκοπικά σε μια διαφορετική διάσταση και θέαση της Αφρικανικής Ηπείρου, από τη δική τους γηγενή μάτια. Μέσα από τη δημιουργία μιας μπαρόκ μουσικο-χορευτικής όπερας με σαμάνο τον Serge Kakudji, ξεδιπλώνεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης, η θεραπευτική, θεαματική, ετερόκλητη και πολύχρωμη ενέργεια της Αφρικανικής Ηπείρου, το βάθος, το αστείρευτο χιούμορ και η γήινη αύρα των κατοίκων της, που σπάνια μεταφέρονται ως ολοκληρωμένες εικόνες και αισθήσεις στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ο ρόλος των Ευρωπαίων δημιουργών είναι κατά κάποιον τρόπο υποβοηθητικός (άλλωστε η κύρια δουλειά της παράστασης ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε στην Κινσάσα) καθώς τον κύριο λόγο παίρνουν οι κονγκολέζοι performer οι οποίοι καταθέτουν την προσωπική, αναστοχαστική ματιά τους για την αφρικανική τους ιδιοσυγκρασία και έξη, χωρίς να αποκόπτουν στιγμή το δυτικό στοιχείο από το αφρικανικό, επιχειρώντας μια παράξενη επιμειξία. Ο εκπληκτικός υψίφωνος τενόρος – ως κύριος εμπνευστής της παράστασης – αφήνει μια τεράστια ελευθερία και άνεση σε όλους τους performer και ιδιαίτερα στους Russell Tshiebua και Bule Mpanya, που αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τους κύριους πρωταγωνιστές, να εκφράσουν τις πολύπλευρες όψεις της διαχρονικής αφρικανικής/κονγκολέζικης ταυτότητας, ενσαρκώνοντας χορευτικά και επιτελεστικά την φωνή του Kakudji και συμμετέχοντας με τις δικές τους φωνές στo υβριδικό οικοδόμημα που χτίζεται από κοινού.

Οι δραματικές σκηνές της μπαρόκ όπερας, γεμάτες από τις μουσικές του Μπάχ, Βιβάλντι και Χέντελ(όπως αποδίδονται από τον Kakudji), εναλλάσσονται με τις κονγκολέζικες ρούμπες και τις φωτεινές μετα-νεωτεριστικές σκηνές της Αφρικής των εκκεντρικών, κουστουμαρισμένων δανδήδων της Κινσάσα, σε μια αφρικανική κινησιολογία που υβριδοποιεί τους παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς με σύγχρονα ποπ και funk ρυθμικά στοιχεία. Οι άριες του Kakudji αναμειγνύονται με τις φωνές των δυο performer και τις πότε μελαγχολικές και πότε ζωτικές, κιθαριστικές και ηλεκτρικές κονγκολέζικες μουσικές και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ένα ιδιάζον μουσικό πάντρεμα δυτικού και αφρικανικού πολιτισμού, με τέτοιο τρόπο ώστε να αίρονται και να αποδομούνται οι διαφορές. Οι διαδραστικές επαφές των Tshiebua και Mpanya με το κοινό διάνθισαν την παράσταση με την διάχυση ενός γήινου, θεραπευτικού ερωτισμού ο οποίος διέθετε και ειρωνικά στοιχεία για τον τρόπο που οι «δυτικοί» αναπαριστούν, εξωτικοποιούν και καταναλώνουν το «μαύρο» σώμα. Ο τίτλος «Coup Fatal» (μοιραίο χτύπημα) αλληγορικά συνδέεται με αυτή την απότομη διακοπή της «δυτικής» πρόσδεσης σε μια ενιαία, δεδομένη, αναλλοίωτη και στερεοτυπική αναπαράσταση του αφρικανικού πολιτισμού. Χαρακτηριστικά αιχμηρή ήταν η εικόνα των δυο τραγουδιστών καθώς προσποιούνται έναν οργασμό επί σκηνής με κοινότυπες λεκτικές ερωτικές εκφράσεις που έχουν ταυτιστεί με την ερωτική επικοινωνία της μαύρης-αφρικανικής φυλής. Η επιλογή της παρουσίασης των δανδήδων της Κινσάσα δεν ήταν καθόλου τυχαία από αυτή την άποψη, διότι το συγκεκριμένο life-style προέκυψε ως ένα ειρωνικό σχόλιο απέναντι στον δυτικό κοσμοπολιτισμό.

Σαν μια μικρή κριτική στην παράσταση μπορούμε να πούμε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στις φωτεινές πλευρές της αφρικανικής πραγματικότητας και καθημερινότητας οι οποίες είναι περισσότερο αναγνωρίσιμες και αποδεκτές στη Δύση παρά στις σκοτεινές και τραυματικές όψεις της, οι οποίες αποδόθηκαν ελαφρώς με τις μελαγχολικές άριες του τενόρου και τις ανώδυνες σωματοποιήσεις από τους χορευτές. Ωστόσο η μεταφορά της εορταστικής και ενδυναμωτικής ατμόσφαιρας σε συνθήκες πολέμου και κακουχίας αποτελούσε επιλογή και στόχο των συντελεστών. Η παράσταση μας φάνηκε επίσης ιδιαίτερα μακροσκελής. Το τραγούδι της Nina Simone «To be young, gifted and black» σε καθηλωτική gospel εκτέλεση από τους δυο κεντρικούς performer έκλεισε την παράσταση, πλημμυρίζοντας την ατμόσφαιρα με ένα αίσθημα αισιοδοξίας για μια αφρικανική ιδιοσυγκρασία που μετατρέπει την υποτίμηση του μαύρου σώματος σε περηφάνια ψυχής, συνέχεια και ελπίδα, μια ζεστή και συνάμα μαχητική ιδιοσυγκρασία από την οποία μπορεί μόνο να κερδίσει κανείς.

Ναταλία Κουτσούγερα

Η παράσταση "Coup Fatal" των KVS & Les Ballets C de la B παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2015.

 

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 766
Εγγεγραμένα μέλη: 4564
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources