Dance Theater

KVS & Les Ballets C de la B | "Coup Fatal" (Ναταλία Κουτσούγερα)

Σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό τοπίο από ασημένιες κουρτίνες φτιαγμένες από τους κάλυκες σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στο Κονγκό, οι Alain Platel, Fabrizio Cassol και Romain Guion συνεργάζονται αυτή τη φορά με τον Κονγκολέζο κόντρα-τενόρο Serge Kakudji, δυο γνωστούς Βέλγους κιθαρίστες και δέκα Κονγκολέζους μουσικούς-χορευτές για να μας ταξιδέψουν ενδοσκοπικά σε μια διαφορετική διάσταση και θέαση της Αφρικανικής Ηπείρου, από τη δική τους γηγενή μάτια. Μέσα από τη δημιουργία μιας μπαρόκ μουσικο-χορευτικής όπερας με σαμάνο τον Serge Kakudji, ξεδιπλώνεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης, η θεραπευτική, θεαματική, ετερόκλητη και πολύχρωμη ενέργεια της Αφρικανικής Ηπείρου, το βάθος, το αστείρευτο χιούμορ και η γήινη αύρα των κατοίκων της, που σπάνια μεταφέρονται ως ολοκληρωμένες εικόνες και αισθήσεις στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ο ρόλος των Ευρωπαίων δημιουργών είναι κατά κάποιον τρόπο υποβοηθητικός (άλλωστε η κύρια δουλειά της παράστασης ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε στην Κινσάσα) καθώς τον κύριο λόγο παίρνουν οι κονγκολέζοι performer οι οποίοι καταθέτουν την προσωπική, αναστοχαστική ματιά τους για την αφρικανική τους ιδιοσυγκρασία και έξη, χωρίς να αποκόπτουν στιγμή το δυτικό στοιχείο από το αφρικανικό, επιχειρώντας μια παράξενη επιμειξία. Ο εκπληκτικός υψίφωνος τενόρος – ως κύριος εμπνευστής της παράστασης – αφήνει μια τεράστια ελευθερία και άνεση σε όλους τους performer και ιδιαίτερα στους Russell Tshiebua και Bule Mpanya, που αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τους κύριους πρωταγωνιστές, να εκφράσουν τις πολύπλευρες όψεις της διαχρονικής αφρικανικής/κονγκολέζικης ταυτότητας, ενσαρκώνοντας χορευτικά και επιτελεστικά την φωνή του Kakudji και συμμετέχοντας με τις δικές τους φωνές στo υβριδικό οικοδόμημα που χτίζεται από κοινού.

Οι δραματικές σκηνές της μπαρόκ όπερας, γεμάτες από τις μουσικές του Μπάχ, Βιβάλντι και Χέντελ(όπως αποδίδονται από τον Kakudji), εναλλάσσονται με τις κονγκολέζικες ρούμπες και τις φωτεινές μετα-νεωτεριστικές σκηνές της Αφρικής των εκκεντρικών, κουστουμαρισμένων δανδήδων της Κινσάσα, σε μια αφρικανική κινησιολογία που υβριδοποιεί τους παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς με σύγχρονα ποπ και funk ρυθμικά στοιχεία. Οι άριες του Kakudji αναμειγνύονται με τις φωνές των δυο performer και τις πότε μελαγχολικές και πότε ζωτικές, κιθαριστικές και ηλεκτρικές κονγκολέζικες μουσικές και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ένα ιδιάζον μουσικό πάντρεμα δυτικού και αφρικανικού πολιτισμού, με τέτοιο τρόπο ώστε να αίρονται και να αποδομούνται οι διαφορές. Οι διαδραστικές επαφές των Tshiebua και Mpanya με το κοινό διάνθισαν την παράσταση με την διάχυση ενός γήινου, θεραπευτικού ερωτισμού ο οποίος διέθετε και ειρωνικά στοιχεία για τον τρόπο που οι «δυτικοί» αναπαριστούν, εξωτικοποιούν και καταναλώνουν το «μαύρο» σώμα. Ο τίτλος «Coup Fatal» (μοιραίο χτύπημα) αλληγορικά συνδέεται με αυτή την απότομη διακοπή της «δυτικής» πρόσδεσης σε μια ενιαία, δεδομένη, αναλλοίωτη και στερεοτυπική αναπαράσταση του αφρικανικού πολιτισμού. Χαρακτηριστικά αιχμηρή ήταν η εικόνα των δυο τραγουδιστών καθώς προσποιούνται έναν οργασμό επί σκηνής με κοινότυπες λεκτικές ερωτικές εκφράσεις που έχουν ταυτιστεί με την ερωτική επικοινωνία της μαύρης-αφρικανικής φυλής. Η επιλογή της παρουσίασης των δανδήδων της Κινσάσα δεν ήταν καθόλου τυχαία από αυτή την άποψη, διότι το συγκεκριμένο life-style προέκυψε ως ένα ειρωνικό σχόλιο απέναντι στον δυτικό κοσμοπολιτισμό.

Σαν μια μικρή κριτική στην παράσταση μπορούμε να πούμε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στις φωτεινές πλευρές της αφρικανικής πραγματικότητας και καθημερινότητας οι οποίες είναι περισσότερο αναγνωρίσιμες και αποδεκτές στη Δύση παρά στις σκοτεινές και τραυματικές όψεις της, οι οποίες αποδόθηκαν ελαφρώς με τις μελαγχολικές άριες του τενόρου και τις ανώδυνες σωματοποιήσεις από τους χορευτές. Ωστόσο η μεταφορά της εορταστικής και ενδυναμωτικής ατμόσφαιρας σε συνθήκες πολέμου και κακουχίας αποτελούσε επιλογή και στόχο των συντελεστών. Η παράσταση μας φάνηκε επίσης ιδιαίτερα μακροσκελής. Το τραγούδι της Nina Simone «To be young, gifted and black» σε καθηλωτική gospel εκτέλεση από τους δυο κεντρικούς performer έκλεισε την παράσταση, πλημμυρίζοντας την ατμόσφαιρα με ένα αίσθημα αισιοδοξίας για μια αφρικανική ιδιοσυγκρασία που μετατρέπει την υποτίμηση του μαύρου σώματος σε περηφάνια ψυχής, συνέχεια και ελπίδα, μια ζεστή και συνάμα μαχητική ιδιοσυγκρασία από την οποία μπορεί μόνο να κερδίσει κανείς.

Ναταλία Κουτσούγερα

Η παράσταση "Coup Fatal" των KVS & Les Ballets C de la B παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2015.

 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 849
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources