Dance Theater

Rupture Περσεφόνη – Αθανασία Κανελλοπούλου (της Ναταλίας Κουτσούγερα)

Η Περσεφόνη στην ελληνική μυθολογία συμβολίζει την οριακή θηλυκή φιγούρα που ανήμπορη να καθορίσει την μοίρα της, βρίσκεται συνεχώς σε ένα μεταίχμιο και μοιράζεται σε δυο διαφορετικούς κόσμους: έναν κόσμο που περιλούζεται με φώς και ζωή και έναν άλλο που εξυμνεί το σκοτάδι και το θάνατο. Η Αθανασία Κανελλοπούλου από την άλλη είναι μια πολυταξιδεμένη ερμηνεύτρια και χορογράφος που εμπνέεται συχνά από μυθολογικές θηλυκές μορφές για να εξερευνήσει την αινιγματική και συχνά ασυνεχή σχέση μεταξύ έμφυλης ταυτότητας και φύσης, υπό τη σκέπη άχρονων τόπων και μεθοριακών καταστάσεων. Στις μακροσκελείς σόλο παραστάσεις της αναπτύσσει μια σιωπηλή σωματική γλώσσα, όπου το σώμα παλεύει να αποτινάξει την τραγικότητά του και να βρει την αυθεντικότητα στη γαλήνη, έξω από δεδομένες έμφυλες υποστασιοποιήσεις. Τις περισσότερες φορές μάλιστα μοιάζει σαν να δημιουργεί και να εξερευνά την ίδια στιγμή τις χορογραφίες της, οι οποίες παίρνουν τη μορφή αυτοβιογραφίας, ενώ ο αναστοχαστικός ρυθμός τους αντανακλάται χωρίς καμιά διαμεσολάβηση επάνω στις έμφυλες τροπικότητες της κίνησης, ως κινούμενη χαρτογράφηση ροών συναισθημάτων και αισθήσεων.

Αυτή τη φορά στο θέατρο Βaumstrasse, μέσα από μια χοροεικαστική, σκοτεινή performance ενσαρκώνει μια μετανεωτερική οριακή Περσεφόνη, παίζοντας με δίπολα όπως, άντρας/γυναίκα, φωτεινό/σκοτεινό, διαύγεια/νοσηρότητα, ειλικρίνεια/δολιότητα και χορογραφώντας μια ιεροτελεστική διάρρηξη (rupture) που αρθρώνεται μέσα στην ίδια την ύπαρξη με σκοπό να την εξιλεώσει. Η σύγχρονη Περσεφόνη σκιαγραφείται από την Κανελλοπούλου ως μια νοσηρή και δυσλειτουργική ύπαρξη και κάνει την κύρια εμφάνισή της στον μυθολογικό «κάτω κόσμο» που ταυτίζεται αλληγορικά με το απύθμενο των φόβων του ασυνειδήτου. Μπαίνοντας στην σκηνή φορώντας ένα πέτσινο μαύρο παντελόνι και μια τρομακτική μάσκα εργαστηρίου, ακροβατώντας στις μύτες των ποδιών της σαν να φορά τακούνια – εμφάνιση που παραπέμπει σε μια εμπορεύσιμη θηλυκότητα – μετουσιώνει μια προσωπικότητα έντρομη και σύσσωμη με την απελπισία, τον θάνατο και τον εγκλωβισμό.

H performance χορογραφείται σε ένα υγρό ηχητικό background από στάλες που πέφτουν (συμβολίζοντας την καταδυτική φύση της ηρωίδας) και ένα περιβάλλον από μικρούς φακούς που αρχικά κουβαλά στην κοιλιά της, σαν να τους κυοφορεί, ενώ στην πορεία στήνονται από εκείνη σε διάφορα σημεία του χώρουˑ το υγρό στοιχείο παραπέμπει αμέσως σε σκοτεινή άβυσσο και στον εγκλωβισμένο τόπο του μυαλού. Και ενώ στην αρχή η κίνησή της ερμηνεύεται ως αρκετά διστακτική και καχεκτική, στην πορεία γίνεται όλο και πιο σκληρή και μυώδηςˑ κατά κάποιον τρόπο ανδροποιείται, μια ανδροποίηση που επιστρατεύεται εσκεμμένα από εκείνη για να ανταπεξέλθει στον πόνο του τραύματος και την κακουχία μέσω μιας σκληρότητας που ταυτίζεται κοινωνικά και πολιτισμικά με την αρσενικότητα. Η κινησιολογική γλώσσα της Κανελλοπούλου που ξεδιπλώνεται εντέχνως και με καλοδουλεμένη ισορροπία στο μέσον της παράστασης, αποτελείται από release κινησιολογίες, θυελλώδη τινάγματα, αγωνιώδεις αυτοσχεδιασμούς στο έδαφος που συμβολίζουν προσπάθεια για απεγκλωβισμό και αποχαιρετισμούς που μας προϊδεάζουν για την αλλαγή σκηνικού που έπεται. Μας άρεσε ιδιαίτερα το εικαστικό κομμάτι με τους μικρούς φακούς που τοποθετούνται στη σκηνή από την χορογράφο για να φωτίσουν ορισμένες στάσεις και θέσεις του σώματος που συντελούν διαδοχικά στην διαδικασία μεταμόρφωσής της.

Φτάνοντας κοντά στο τέλος μετά από μια κορύφωση απελπισίας, η ερμηνεύτρια αποποιείται την σκληρότητα και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αναζητήσει την γαλήνη στην ειλικρίνεια, την αλαφράδα, την συναισθαντικότητα και επικοινωνία. Έτσι μετά από ένα τρυφερό μοίρασμα των φακών στο κοινό, αφαιρεί την μάσκα που φορά και αφήνεται με ειλικρίνεια και επίγνωση στην πλήρη αποκάλυψη μέσα από ένα διαδραστικό τετ α τετ με τους θεατές, κλείνοντας έτσι την παράσταση και κερδίζοντας δίκαια το πηγαίο χειροκρότημά μας.

Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

Η performance Rupture της Αθανασίας Κανελλοπούλου παρουσιάστηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου 2016, στο θέατρο Βaumstrasse.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 844
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources