Dance Theater

Telion’s Garden: Ο παράξενος γοτθικός κήπος των Dirty Granny Tales (Ναταλία Κουτσούγερα)

Οι Dirty Granny Tales είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στη χώρα μας και έχει αποτελέσει θέμα έμπνευσης και πολύκροτης συζήτησης στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή σκηνή των παραστατικών δρωμένων τα τελευταία έντεκα χρόνια. Είναι πασίγνωστοι για την πρωτότυπη χρήση πολλαπλών θεατρικών και καλλιτεχνικών επιτελεστικών μέσων, όπως μουσική, χορός, animation, τεχνοτροπίες μαριονέτας και για την φαντασμαγορική, ονειρική και γοτθική ατμόσφαιρα που διακρίνει τις παραστάσεις τους, παραπέμποντας στην στιλιστική γραμμή γοτθικών ροκ ή heavy metal συγκροτημάτων όπως οι Smashing Pumpkins. Αν και κάποιοι επιχειρούν να τους συγκρίνουν με τους Tiger Lillies ως προς την σκοτεινή και εξπρεσιονιστική τους αισθητική, εκείνοι διαφοροποιούνται σημαντικά, προβάλλοντας ένα αυτόνομο, σκοτεινό μεν αλλά συνάμα ανάλαφρο στιλ.

Μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων επιστρέφουν στην Αθήνα στο θέατρο Χώρα με την παράστασή τους Telions Garden για να εξιστορήσουν ένα γοτθικό παραμύθι που εξερευνά το παιχνίδι της εξουσίας ανάμεσα στους υπαρξιακούς φόβους που μας καθιστούν πειθήνιους και στα αρχέγονα ένστικτα επιβίωσης και ανυπακοής των ανθρώπων. Το παραμύθι εκτυλίσσεται στον κήπο του Telion, μιας φανταστικής εξουσιαστικής φιγούρας που ελέγχει τους κατοίκους του κήπου, και εμπνέεται από Διονυσιακές τελετουργίες (οι οποίες αποτυπώνονται στις εντυπωσιακές μάσκες τράγων) και από γοτθικά παραμύθια της βόρειας Ευρώπης, που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τις ενδυμασίες και τις μάσκες των ερμηνευτών. Στο παραμύθι αυτό το σκοτάδι εξισώνεται με το φώς, ενώ η φωτιά, ταυτόσημη με την επανάσταση, αποτελεί κινητήρια δύναμη και νομοτελειακή αρχή του σύμπαντος. Η ιστορία εμπλουτίζεται από τα γοτθικά κοστούμια και τις χορευτικές performance με έμφαση στο θηλυκό στοιχείο και όλα αυτά μαζί διαντιδρούν με τους τρομακτικά μακιγιαρισμένους μουσικούς.

Η αφήγηση της ιστορίας δεν χαρακτηρίζεται από μια εύπεπτη συνειρμική συνοχή – άλλωστε ο στόχος της παράστασης είναι η υπέρβαση της λογικής αλληλουχίας παρά του ό,τι φαινομενικά υποστηρίζεται – και η έμφαση μεταφέρεται στην ένταση που δημιουργείται από το μείγμα animation, μουσικής, στολών, μασκών, performance, ακραίων εκφράσεων προσώπου των ερμηνευτών και τη ζεστή διάδραση όλων αυτών με το κοινό. Μέσα από το υπέροχο γοτθικό τους κουαρτέτο, οι μουσικοί με αρχηγό τον εκκεντρικό τροβαδούρο Σταύρο Μητρόπουλο παίζουν κιθάρα, μαντολίνο, μπάσο, τσέλο, φλογέρα και κρουστά και επιτελούν επί σκηνής δυνατά ορχηστρικά κομμάτια σε επικούς, ρομαντικούς και μελαγχολικούς τόνους, μουσικοποιώντας τις λέξεις που προβάλλονται στο videowall συνοδευόμενοι από τους εντυπωσιακούς performer. Εκτός από τους/τις καταπληκτικούς/κες μουσικούς και performer, η Εριφύλη Δαφέρμου, μέλος της ομάδας από την ίδρυσή της, ανοίγει την παράσταση με μια σόλο φουτουριστική performance, φορώντας μια τρομακτική λευκή στολή και μάσκα χημικού πολέμου, όπου σωματοποιεί θορύβους και τριγμούς με απόλυτη ακρίβεια.

Στο έργο επικρατούν οι έννοιες της μετάλλαξης και της μεταμόρφωσης μέσα από τις οποίες προκύπτει κάτι νέο που έχει όμως ρίζες στο παλιό. Τα κοινωνικά «πρέπει» ανατρέπονται όπως και οι εσωτερικές φοβίες απέναντι σε μια δεδομένη ή αφηρημένη ελεγκτική εξουσία. Αυτές οι έννοιες που κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και μέχρι και το τέλος της, συνδυάζονται με την ορμητική δύναμη της φωτιάς και της μνήμης που αποτελούν και την πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας. Για αυτό και οι ταλαντούχοι μουσικοί κλείνουν την παράσταση με τον στίχο «hope is not buried» που αποτελεί το κύριο chorus του τελευταίου κομματιού. Και εν κατακλείδι μας πείθουν ότι η ελπίδα δεν είναι θαμμένη στην Ελλάδα, σίγουρα όχι, με τέτοιες συναρπαστικές μουσικοθεατρικές παραγωγές.


Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

Η παράσταση Telion’s Garden των Dirty Granny Tales παρουσιάζεται στις 1-3 και 7-10 Απριλίου 2016 στο Θέατρο Χώρα.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 2185
Εγγεγραμένα μέλη: 4347
Τώρα σε σύνδεση:
Vana
plieschool
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources