Dance Theater

Arkadi Zaides | "Archive" (Fast Forward Festival 3) (Ναταλία Κουτσούγερα)

Η βίντεο performance είναι πλέον μια γνωστή καλλιτεχνική πρακτική που βοηθά κατά πολύ την πολυαισθητηριακή διάδραση του κοινού με το οπτικό υλικό. Ο Arkadi Zaides ωστόσο μας παρουσιάζει στη Στέγη μια πολύ προσωπική χρήση του αρχειακού βίντεο υλικού της ανθρωπιστικής οργάνωσης Β'Tselem και ενορχηστρώνει μια «σπλαχνικά» πολιτική performance για τη βία στις εμπόλεμες ζώνες και την επισφαλειοποίηση που δεν γνωρίζει σύνορα, πρόσωπα, θεσμούς, λαούς ή εθνικότητες. Αντιθέτως η α-όριστη βία που περιγράφει ο Zaides και παλινδρομεί ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, το επικαλυμμένο και το απροκάλυπτο, διαμοιράζεται στα υποκείμενα μέσα στον ίδιο κοινωνικό χώρο και έχει κέντρο το σώμα, το φυσικό περιβάλλον και τα έμβια όντα, συνιστώντας από μόνη της χωρίς κανένα μετασχόλιο ένα αυτούσιο και ολιστικό, πολιτικό γεγονός. Επιπροσθέτως η βία για τον χορογράφο αποτελεί μια καταστατική συνθήκη απ-αλλοτρίωσης (Μπατλερ & Αθανασίου 2016) και εκλαμβάνει τόσο μια «πραγματική» υπόσταση, με την έννοια της συνειδητής πρόταξης ενός πολιτικού διακυβεύματος μέσα από την έκθεση στην τρωτότητα, όσο και έναν καθαρά «συμβολικό» χαρακτήρα (Bourdieu 2002) με την έννοια ότι αποτυπώνεται και σωματοποιείται ασυναίσθητα στα σώματα, φυσικοποιείται και κανονικοποιείται.
Arkadi Zaides |
O Ζaides επιλέγει σε αυτή την παράσταση μόνο υλικό όπου Ισραηλινοί απεικονίζονται κυρίως σε στιγμές καθημερινής βίας. Ξεκινά την performance του μπαίνοντας αρχικά στην θέση του παρατηρητή, φέρνοντας τις σκηνές πιο κοντά στο θεατή, παρατηρώντας τα φυσικά τοπία. Στη συνέχεια επιδίδεται σε διαρκείς απομιμήσεις και αναπαραγωγές των στάσεων σώματος εποίκων που βρίσκονται σε σωματική ένταση, διαδηλώνουν, πετροβολούν, καίνε χωράφια, συμπλέκονται με στρατιώτες και ακροδεξιούς ακτιβιστές. Τα στοιχεία της φύσης, η βροχή και η φωτιά, τα βοσκοτόπια και η βλάστηση συμπλέκονται με τις ανθρώπινες δράσεις. Στο video wall προβάλλονται συγκλονιστικές σκηνές από στρατιώτες που σημαδεύουν διαδηλωτές και πετούν δακρυγόνα με κορυφαία σκηνή το μεθυσμένο παιδί που αναζητά σε απόγνωση μια δικαιοσύνη επιτιθέμενος σε σπίτι. Ο χορογράφος επιτηδευμένα δεν μας παρέχει ωστόσο επαρκείς πληροφορίες για τα συμβάντα. Στόχος του δεν είναι να μας ταράξει εκθέτοντάς μας σε ωμή βία, αλλά να μας κεντρίσει την φαντασία για το περιεχόμενο των γεγονότων και να τονίσει έτσι την ματαιότητα της βίας μέσω της απουσίας της, χρησιμοποιώντας την έκδηλη επιθετικότητα όσο πιο ανεπαίσθητα γίνεται, χωρίς να διακρίνουμε τα «πρόσωπα» της αντιπαράθεσης ή τις επίμαχες διαδράσεις και συγκρούσεις. Έτσι η βία δεν είναι ποτέ προφανής ούτε οπτικά ούτε καταγωγικά, δεν είναι ξεκάθαρο αν διακατέχει θύματα ή θύτες, αλλά πλανιέται νοερά. Η αίσθηση της στον θεατή δημιουργείται κυρίως όχι τόσο από τις ίδιες τις εικόνες αλλά από τις απότομες διακοπές των βίντεο, τις επαναλήψεις τους και την αλληγορική μεταφορά τους μέσα από το σώμα του Ζaides.

 
Βγάζοντας και βάζοντας τα ρούχα του διαρκώς και κάποιες φορές με καλυμμένο το πρόσωπο του μιμούμενος τους διαδηλωτές, επιλέγει πάντα κάποιο πρόσωπο από τις ομάδες ανθρώπων στα βίντεο, παγώνει την εικόνα και αποκρυσταλλώνει τις κινήσεις που βλέπει. Άλλοτε πάλι στρέφεται προς τα εμάς και δημιουργεί αυτόνομα φριζαρίσματα που μοιάζουν σαν να εκλιπαρεί το θεό και τον κόσμο. Μας δίνει την εντύπωση, με τις συνεχόμενες νέες κινήσεις που εφευρίσκει, ότι εξελίσσει κατά κάποιον τρόπο τις κινήσεις των σωμάτων στα βίντεο προσθέτοντας τις δικές του, χωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτές είναι απόρροια της δικής του φαντασίας, ή αν έχουν βιωθεί ή μεταφερθεί από την πραγματικότητα. Δημιουργεί έτσι έναν αυτόνομο χώρο για τον θεατή, προσκαλώντας τον να μετέχει με τους δικούς του όρους και συνειρμούς στην εμπειρία της παράστασης.

Από την αρχή της παράστασης δίνεται η αίσθηση ότι ο χορογράφος θα αρκεστεί στην απλή αναπαράσταση των στάσεων των σωμάτων και ο/η θεατής αναζητά αγωνιωδώς την πολιτική-σωματική τοποθέτηση του Zaides στα δρώμενα που προβάλλονται στο video wall. Η performance κατά κάποιον τρόπο εκτυλίσσεται σε μια ατμόσφαιρα διαρκούς αναζήτησης και απορίας για το πολιτικό πίσω από το σωματικό. Η πολιτική αυτή τοποθέτηση δεν έρχεται ωστόσο με εννοιολογικό τρόπο από τον δημιουργό της, αλλά μέσα από την καθαρή σωματοποίηση. Με άλλα λόγια ο Zaides μετουσιώνει ακριβώς την έννοια της σωματοποίησης (Bourdieu 2002) δηλαδή την ενσωμάτωση των κοινωνικών διαδικασιών στα σώματα. Μας μιλά συνεπώς για την βία ως συμβολική, ασυνείδητη και φυσικοποιημένη βία εγχαραγμένη στα σώματα, ως σωματική έξη, συνιστώντας μια αληθινή ενσωματωμένη πολιτική. Στον δρόμο που χάραξε η Veena Das (2006) εξερευνά τη βία σαν ένα όχημα υποκειμενικοποίησης, ως μια «εσοχή στο καθημερινό» και όχι ως απότομη διακοπή στη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο/η θεατής ανυπομονεί για μια κορύφωση η οποία δεν έρχεται παρά μόνο στο τέλος της. Ο επίλογος εμπλουτίζεται με τις εικόνες παιδιών που καθρεφτίζουν την κάμερα για να εμποδίσουν την οπτική καταγραφή και τον στρατιώτη που κοιτά επιθετικά τον οπερατέρ. Με αυτόν τον αφηρημένο τρόπο ο Zaides απεικονίζει το ανείπωτο, αδιόρατο και απροσπέλαστο της βίας και μας μιλά για αυτό που δεν μπορεί να καταγραφεί μέσω της τεχνολογίας αλλά και για τα συμπαγή όριά της. Μας μιλά επίσης για την αντίσταση του παρατηρούμενου απέναντι στον παρατηρητή εμπλέκοντας το ηθικό κομμάτι στο εγχείρημά του. Σε μια πλουραλιστική πρόθεση του που αποδίδεται μινιμαλιστικά, η κορύφωση δεν πραγματοποιείται μόνο μέσα από τις στάσεις του σώματος του performer, αλλά και μέσα από την μίμηση φωνών, κραυγών, ήχων (εποίκων/διαδηλωτών/βοσκών). Και ρίχνοντας την αυλαία, μένοντας πιστός σε αυτή την αφηρημένη γραμμή, κλείνει την παράσταση με ένα ηχοκινητικό κολάζ φωνών και στάσεων σώματος που μεταφράζεται σε χορό στον οποίο διακρίνουμε πλέον καθαρά τις Ισραηλινές καταβολές του.

Ναταλία Κουτσούγερα

• Bourdieu, P. (2002). Η Ανδρική Κυριαρχία. Αθήνα: Πατάκη.
• Bourdieu, P. (2002). Η Διάκριση: Κοινωνική Κριτική της Καλαισθητικής Κρίσης. Αθήνα: Πατάκη.
• Μπάτλερ, Τζ. & Αθανασίου, Α. (2016). Απ-αλλοτρίωση: Η Επιτελεστικότητα στο Πολιτικό. Αθήνα: Εκδόσεις Τόπος.
• Das, V. (2006). Life in Words: Violence and the Descent into the Ordinary. Philip E. Lilienthal Books.

To «Archive» του Arkadi Zaides παρουσιάστηκε στις 25 και 26 Μαΐου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 995
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources