Dance Theater

In spite of wishing and wanting, Wim Vandekeybus: Πώς οι επιθυμίες και οι φόβοι γίνονται παράσταση

Πώς οι επιθυμίες και οι φόβοι γίνονται παράσταση
In spite of wishing and wanting, Wim Vandekeybus, Ultima Vez
της Βίκυς Αγγελίδου (Dancetheater.gr)

In spite of wishing and wanting, Wim Vandekeybus, Ultima VezΤην περασμένη Παρασκευή 7/10/2016 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην ΕΜΣ στα πλαίσια των Δημητρίων την παράσταση "In spite of wishing and wanting" του Wim Vandekeybus, μια παράσταση που πρωτοδημιουργήθηκε το 1999 και αποτέλεσε άλλο ένα έργο έκπληξη συνεχίζοντας το καλό προηγούμενο που ο Vandekeybus είχε δημιουργήσει με μια σειρά απρόβλεπτων έργων ως τότε. 17 χρόνια μετά αποφάσισε να ξαναεπεξεργαστεί το In spite με νέο καστ 11 χορευτών συν τον ίδιο τον Vandekeybus και διάφορες προσθήκες, κρατώντας τη βασική δομή της παράστασης άθικτη. Η βασική προσθήκη ήταν 2 βίντεο προβολές, μια στην μέση και μια στο τέλος της παράστασης, οι οποίες βασίστηκαν σε ιστορίες του Julio Cortazar και του Paul Bowles, όπου σε μια κοινωνία όλοι αγοράζουν τα λόγια τους από τον πωλητή λέξεων. Ακόμα κι ένας αφέντης αγοράζει τα τελευταία του λόγια πριν τον κρεμάσουν οι υποτακτικοί του. Όλοι αγοράζουν λόγια, όλοι, εκτός από μια γυναίκα που προσπαθεί να αγοράσει τα λόγια που θα ξυπνήσουν την επανάσταση, αλλά γι' αυτήν ο πωλητής δεν έχει να πουλήσει τίποτε.

Το θέμα του In spite είναι οι επιθυμίες και οι φόβοι των ανθρώπων, ένα θέμα δύσκολο να γίνει χειροπιαστό και να μορφοποιηθεί. Ένα θέμα αρκετά διευρυμένο, τόσο που κάθε ένας από μας θα μπορούσε να δώσει πολλές διαφορετικές μορφές στις επιθυμίες και τους φόβους του.

Οι χορευτές ως άλογα καλπάζουν επί σκηνής και κάπως έτσι είναι οι φόβοι, τα ένστικτά μας, οι επιθυμίες μας. Ανήκουν στο άλογο, στο υποσυνείδητο.

Κι ένας δεσμώτης προσπαθεί να τα συνετίσει, και είναι μέσω αυτού που ξεκινάει ένα ερώτημα το οποίο τίθεται με διαφορετικούς τρόπους καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης: Τι είναι κτήμα ποιανού; Και συγκεκριμένα, είναι τα λόγια μου κτήμα μου; Κι αν τα λόγια έχουν ιδιοκτήτη μπορούν τότε να πωληθούν και να αγοραστούν; Είναι αυτή η βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να κατέχει, και ο φόβος να μην του κλέψουν αυτό που του ανήκει που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ανταγωνισμών και επιθέσεων. Χτίζουμε τις ζωές μας βιαστικά πάνω σε πρόχειρες και εύθραυστες ιδιοκτησίες, αλλά τι τελικά δικαιωματικά μας ανήκει είναι αμφίβολο.
Τι μορφή έχει ο ωμός φόβος και η ωμή επιθυμία; Είναι σαν έναν τρελό, γυμνό άντρα που τρέχει μανιασμένα επί σκηνής και γύρω από τους θεατές. Μια εικόνα από το πρωτόγονο και ζωώδες παρελθόν μας, ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί ούτε το μαχαιροπίρουνο.

Έρωτας και επιθυμία είναι έννοιες ταυτόσημες, κρατώντας μισό πορτοκάλι στο χέρι αναζητούμε το άλλο του μισό, για να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αγάπης και μίσους με τον άλλο.

Οι άντρες ξαφνικά σαν επιδημία αρχίζουν να φοβούνται ότι θα τους πέσουν τα δόντια. Πράγματι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει αντίστοιχο όνειρο στον ύπνο του.
Πότε αποκαλύπτονται οι επιθυμίες και οι φόβοι μας; Μα φυσικά στα όνειρά μας, και κάπως έτσι πούπουλα πέφτουν από τον ουρανό, μπλε φως, σαν να μπαίνει από το παράθυρο το φως του νυχτερινού ουρανού, και οι χορευτές κοιμούνται μέχρι να ξεκινήσει μια ομαδική χορογραφία που καταλήγει με τους χορευτές να ονειρεύονται ότι πετούν. Αν μη τι άλλο, πετάξαμε μαζί τους,

Καθώς ο Vandekeybus δεν προέρχεται από τον χώρο του χορού, δεν έχει στεγανά και στερεότυπα στις δημιουργίες του. Και συνήθως όταν παντρεύονται διαφορετικές τέχνες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γεννηθεί ένα εκπληκτικό νέο τέκνο. Τι είναι ωστόσο αυτό που καθιστά τη δουλειά του τόσο πρωτοποριακή; Αρχικά εκστατικές χορογραφίες πολύ υψηλών απαιτήσεων, με ταχύτητα, πτώσεις, δυναμική. Αυτό το γοητευτικό χαρακτηριστικό μιλάει με τρόπο άμεσο σε κάθε θεατή. Η δύναμη των σωμάτων, οι αντιθέσεις, οι μάχες, κάθε χορογραφημένη σκηνή διεγείρει τα πιο βαθιά μας ένστικτα. Ακόμα, η σύνδεση των στοιχείων της κίνησης, του λόγου και του σινεμά σε μια παράσταση είναι ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο σχέδιο, καθώς πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο. Ειδικά όταν προβάλλεται μια ταινία σε μια ζωντανή παράσταση ο θεατής μεταφέρεται από το τρισδιάστατο και ζωντανό της παράστασης στο δισδιάστατο και ήδη τετελεσμένο της ταινίας. Στο In spite είδαμε τον πιο πετυχημένο και αβίαστο τρόπο σύνδεσης και εναλλαγής αυτών των στοιχείων. Ως προς το λόγο, ωστόσο, αν και πιστεύω ακράδαντα στη γλώσσα του σώματος, θα προτιμούσα να υπήρχε μια διακριτική μετάφραση, καθώς η παράσταση περιείχε πολλές φορές ποιητικό λόγο σε ροή και σε διάφορες γλώσσες. Όλες αυτές οι σκηνές έμειναν λειψές ως προς την κατανόησή τους.


Το In spite είναι ένα κολάζ φαινομενικά σκόρπιων σκέψεων πάνω στην επιθυμία και τον φόβο, προσεκτικό και πετυχημένο ως προς τις αναφορές και τις συνδέσεις που κάνει. Σε πηγαινοφέρνει ανάμεσα στις αισθήσεις, τις εικόνες και τα χρώματα, προσπαθώντας και το ίδιο να καταλάβει που πάει. Το να περιγράψεις την επιθυμία είναι τελικά ακατόρθωτο, όσο ακατόρθωτο είναι να περιγράψεις με ακρίβεια ένα όνειρο μόλις ξυπνήσεις. Κάτι πάντα σου ξεφεύγει, καθώς έτσι είναι τα όνειρα, πάντα ξεγλιστράνε ανάμεσα από τα δάχτυλά σου, παρόλο που προσπαθείς να τους δώσεις μορφή. Κι αν εν τέλει θα πρέπει να αναφέρουμε μια αίσθηση που κυριαρχούσε περισσότερο από όλες στην παράσταση είναι ότι συνεχώς προσπαθούσαμε να την πιάσουμε μα συνεχώς ξεγλιστρούσε μέσα από τα χέρια μας, γελώντας, σαν να μας τραγουδούσε "τρέχα τρέχα να με πιάσεις...".

Βίκυ Αγγελίδου (Dancetheater.gr)Ταυτότητα Παράστασης

In Spite Of Wishing And Wanting
Σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνογραφία: Wim Vandekeybus
Πρωτότυπη Μουσική: David Byrne
Χορεύουν: Rob Hayden, Eddie Oroyan, Yassin Mrabtifi, Guilhem Chatir, Grégoire Malandain, Luke Jessop, Luke Murphy, Flavio D'Andrea, Knut Vikström Precht, Cheng-An Wu και Baldo Ruiz
Η παράσταση "In Spite Of Wishing And Wanting" παρουσιάστηκε στην ΕΜΣ στις 7 Οκτωβρίου 2016 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δημητρίων 2016 και σε Συνδιοργάνωση με Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Δ.Θ.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 982
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources