Dance Theater

In spite of wishing and wanting, Wim Vandekeybus: Πώς οι επιθυμίες και οι φόβοι γίνονται παράσταση

Πώς οι επιθυμίες και οι φόβοι γίνονται παράσταση
In spite of wishing and wanting, Wim Vandekeybus, Ultima Vez
της Βίκυς Αγγελίδου (Dancetheater.gr)

In spite of wishing and wanting, Wim Vandekeybus, Ultima VezΤην περασμένη Παρασκευή 7/10/2016 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην ΕΜΣ στα πλαίσια των Δημητρίων την παράσταση "In spite of wishing and wanting" του Wim Vandekeybus, μια παράσταση που πρωτοδημιουργήθηκε το 1999 και αποτέλεσε άλλο ένα έργο έκπληξη συνεχίζοντας το καλό προηγούμενο που ο Vandekeybus είχε δημιουργήσει με μια σειρά απρόβλεπτων έργων ως τότε. 17 χρόνια μετά αποφάσισε να ξαναεπεξεργαστεί το In spite με νέο καστ 11 χορευτών συν τον ίδιο τον Vandekeybus και διάφορες προσθήκες, κρατώντας τη βασική δομή της παράστασης άθικτη. Η βασική προσθήκη ήταν 2 βίντεο προβολές, μια στην μέση και μια στο τέλος της παράστασης, οι οποίες βασίστηκαν σε ιστορίες του Julio Cortazar και του Paul Bowles, όπου σε μια κοινωνία όλοι αγοράζουν τα λόγια τους από τον πωλητή λέξεων. Ακόμα κι ένας αφέντης αγοράζει τα τελευταία του λόγια πριν τον κρεμάσουν οι υποτακτικοί του. Όλοι αγοράζουν λόγια, όλοι, εκτός από μια γυναίκα που προσπαθεί να αγοράσει τα λόγια που θα ξυπνήσουν την επανάσταση, αλλά γι' αυτήν ο πωλητής δεν έχει να πουλήσει τίποτε.

Το θέμα του In spite είναι οι επιθυμίες και οι φόβοι των ανθρώπων, ένα θέμα δύσκολο να γίνει χειροπιαστό και να μορφοποιηθεί. Ένα θέμα αρκετά διευρυμένο, τόσο που κάθε ένας από μας θα μπορούσε να δώσει πολλές διαφορετικές μορφές στις επιθυμίες και τους φόβους του.

Οι χορευτές ως άλογα καλπάζουν επί σκηνής και κάπως έτσι είναι οι φόβοι, τα ένστικτά μας, οι επιθυμίες μας. Ανήκουν στο άλογο, στο υποσυνείδητο.

Κι ένας δεσμώτης προσπαθεί να τα συνετίσει, και είναι μέσω αυτού που ξεκινάει ένα ερώτημα το οποίο τίθεται με διαφορετικούς τρόπους καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης: Τι είναι κτήμα ποιανού; Και συγκεκριμένα, είναι τα λόγια μου κτήμα μου; Κι αν τα λόγια έχουν ιδιοκτήτη μπορούν τότε να πωληθούν και να αγοραστούν; Είναι αυτή η βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να κατέχει, και ο φόβος να μην του κλέψουν αυτό που του ανήκει που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ανταγωνισμών και επιθέσεων. Χτίζουμε τις ζωές μας βιαστικά πάνω σε πρόχειρες και εύθραυστες ιδιοκτησίες, αλλά τι τελικά δικαιωματικά μας ανήκει είναι αμφίβολο.
Τι μορφή έχει ο ωμός φόβος και η ωμή επιθυμία; Είναι σαν έναν τρελό, γυμνό άντρα που τρέχει μανιασμένα επί σκηνής και γύρω από τους θεατές. Μια εικόνα από το πρωτόγονο και ζωώδες παρελθόν μας, ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί ούτε το μαχαιροπίρουνο.

Έρωτας και επιθυμία είναι έννοιες ταυτόσημες, κρατώντας μισό πορτοκάλι στο χέρι αναζητούμε το άλλο του μισό, για να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αγάπης και μίσους με τον άλλο.

Οι άντρες ξαφνικά σαν επιδημία αρχίζουν να φοβούνται ότι θα τους πέσουν τα δόντια. Πράγματι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει αντίστοιχο όνειρο στον ύπνο του.
Πότε αποκαλύπτονται οι επιθυμίες και οι φόβοι μας; Μα φυσικά στα όνειρά μας, και κάπως έτσι πούπουλα πέφτουν από τον ουρανό, μπλε φως, σαν να μπαίνει από το παράθυρο το φως του νυχτερινού ουρανού, και οι χορευτές κοιμούνται μέχρι να ξεκινήσει μια ομαδική χορογραφία που καταλήγει με τους χορευτές να ονειρεύονται ότι πετούν. Αν μη τι άλλο, πετάξαμε μαζί τους,

Καθώς ο Vandekeybus δεν προέρχεται από τον χώρο του χορού, δεν έχει στεγανά και στερεότυπα στις δημιουργίες του. Και συνήθως όταν παντρεύονται διαφορετικές τέχνες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γεννηθεί ένα εκπληκτικό νέο τέκνο. Τι είναι ωστόσο αυτό που καθιστά τη δουλειά του τόσο πρωτοποριακή; Αρχικά εκστατικές χορογραφίες πολύ υψηλών απαιτήσεων, με ταχύτητα, πτώσεις, δυναμική. Αυτό το γοητευτικό χαρακτηριστικό μιλάει με τρόπο άμεσο σε κάθε θεατή. Η δύναμη των σωμάτων, οι αντιθέσεις, οι μάχες, κάθε χορογραφημένη σκηνή διεγείρει τα πιο βαθιά μας ένστικτα. Ακόμα, η σύνδεση των στοιχείων της κίνησης, του λόγου και του σινεμά σε μια παράσταση είναι ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο σχέδιο, καθώς πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο. Ειδικά όταν προβάλλεται μια ταινία σε μια ζωντανή παράσταση ο θεατής μεταφέρεται από το τρισδιάστατο και ζωντανό της παράστασης στο δισδιάστατο και ήδη τετελεσμένο της ταινίας. Στο In spite είδαμε τον πιο πετυχημένο και αβίαστο τρόπο σύνδεσης και εναλλαγής αυτών των στοιχείων. Ως προς το λόγο, ωστόσο, αν και πιστεύω ακράδαντα στη γλώσσα του σώματος, θα προτιμούσα να υπήρχε μια διακριτική μετάφραση, καθώς η παράσταση περιείχε πολλές φορές ποιητικό λόγο σε ροή και σε διάφορες γλώσσες. Όλες αυτές οι σκηνές έμειναν λειψές ως προς την κατανόησή τους.


Το In spite είναι ένα κολάζ φαινομενικά σκόρπιων σκέψεων πάνω στην επιθυμία και τον φόβο, προσεκτικό και πετυχημένο ως προς τις αναφορές και τις συνδέσεις που κάνει. Σε πηγαινοφέρνει ανάμεσα στις αισθήσεις, τις εικόνες και τα χρώματα, προσπαθώντας και το ίδιο να καταλάβει που πάει. Το να περιγράψεις την επιθυμία είναι τελικά ακατόρθωτο, όσο ακατόρθωτο είναι να περιγράψεις με ακρίβεια ένα όνειρο μόλις ξυπνήσεις. Κάτι πάντα σου ξεφεύγει, καθώς έτσι είναι τα όνειρα, πάντα ξεγλιστράνε ανάμεσα από τα δάχτυλά σου, παρόλο που προσπαθείς να τους δώσεις μορφή. Κι αν εν τέλει θα πρέπει να αναφέρουμε μια αίσθηση που κυριαρχούσε περισσότερο από όλες στην παράσταση είναι ότι συνεχώς προσπαθούσαμε να την πιάσουμε μα συνεχώς ξεγλιστρούσε μέσα από τα χέρια μας, γελώντας, σαν να μας τραγουδούσε "τρέχα τρέχα να με πιάσεις...".

Βίκυ Αγγελίδου (Dancetheater.gr)Ταυτότητα Παράστασης

In Spite Of Wishing And Wanting
Σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνογραφία: Wim Vandekeybus
Πρωτότυπη Μουσική: David Byrne
Χορεύουν: Rob Hayden, Eddie Oroyan, Yassin Mrabtifi, Guilhem Chatir, Grégoire Malandain, Luke Jessop, Luke Murphy, Flavio D'Andrea, Knut Vikström Precht, Cheng-An Wu και Baldo Ruiz
Η παράσταση "In Spite Of Wishing And Wanting" παρουσιάστηκε στην ΕΜΣ στις 7 Οκτωβρίου 2016 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δημητρίων 2016 και σε Συνδιοργάνωση με Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Δ.Θ.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 740
Εγγεγραμένα μέλη: 4564
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources