Dance Theater

O Sidi Larbi Cherkaoui εμπνέεται από τη δουλειά του Noam Chomsky

Επιμέλεια κειμένου-μετάφραση: Κατερίνα Ελ Ράχεμπ (Dancetheater.gr)

O
Sidi Larbi Cherkaoui,
καλλιτεχνικός συνεργάτης του Sadler's Wells Theater κι ένας από τους πιο διάσημους και αυθεντικούς σύγχρονους χορογράφους, εμπνέεται, στην τελευταία του δημιουργία Fractus V, από τον Αμερικανό γλωσσολόγο και φιλόσοφο Noam Chomsky σε μια παραγωγή που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες μουσικούς και χορευτές.


Στην επιστροφή του επί σκηνής ως περφόρμερ, ο Sidi Larbi Cherkaoui διερευνά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και διαχειριζόμαστε την πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από ένα κινητικό λεξιλόγιο που συνδυάζει διαφορετικές παραδόσεις, φτάνοντας, πολλές φορές στα όρια του φολκλόρ, κάτι που συνηθίζει τα τελευταία 15 χρόνια.

Η αρχική εκδοχή του έργου Fractus είχε δημιουργηθεί και παρουσιαστεί το Μάιο του 2014 με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων του χοροθεάτρου Pina Bausch's Tanztheater Wuppertal. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, στο έργο Fractus (και Fractus V), εμπνέεται από τον Noam Chomsky και διερευνά το με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος, ο οποίος βομβαρδίζεται καθημερινά από τα ΜME, θα καταφέρει τελικά να επεξεργαστεί και να φιλτράρει τον όγκο της πληροφορίας που δέχεται ώστε να αντισταθεί στην υφιστάμενη πολιτική και κοινωνική προπαγάνδα.

Στο Fractus V, o χορογράφος θέλησε να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στον τρόπο διαχείρισης της πληροφορίας και στα μέσα αντίστασης απέναντι στη χειραγώγηση και την πολιτική προπαγάνδα, μέσα από ένα πιο «αντικειμενικό» πρίσμα. Όπως γράφει και ο ίδιος, η πληροφορία είναι διαρκώς προσβάσιμη, ωστόσο παραμένει το ερώτημά του κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να την τοποθετήσουμε στο σωστό πλαίσιο και να τη χρησιμοποιήσουμε όπως θα έπρεπε, χωρίς να παρασυρόμαστε από τη λογική του «εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος». Εντός ποιών πλαισίων μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε; Πόσο ουδέτερη μπορεί να είναι η σκέψη μας; Πώς προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις κοινωνικές αδικίες; Πού ξεκινάει και πού τελειώνει η προσωπική μας ευθύνη; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο Sidi Larbi Cherkaoui μέσα από αυτό το έργο.

Στη νέα, εκτεταμένη εκδοχή του έργου (Fractus V), που παρουσιάζεται στο Λονδίνο, ο Sidi Larbi Cherkaoui συμπεριλαμβάνει πέντε χορευτές που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους(τσίρκο, Lindy hop, φλαμένκο και breakdance), αλλά και εθνικότητες, παρουσιάζοντας επί σκηνής διαφορετικές κινητικές και πολιτισμικές παραδόσεις συνυφασμένες σε έναν αρμονικό διάλογο. Οι μουσικοί, που παίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, δρουν συμπληρωματικά ως προς αυτή τη φιλοσοφία συνδυάζοντας ήχους από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ινδία, και το Κονγκό. Όπως σημειώνει και ο ίδιος, ο καλλιτεχνικός και πολιτισμικός αυτός διάλογος είναι εξίσου σημαντικός τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής, κυρίως για να διερευνήσει τα ερωτήματα που θέτει εμπνεόμενος από τον Noam Chomsky.

Η πρεμιέρα πραγματοποιείται την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο Sadler's Wells στο Λονδίνο.


Επιμέλεια κειμένου-μετάφραση: Κατερίνα Ελ Ράχεμπ (Dancetheater.gr)


Πηγές:
http://www.sadlerswells.com/whats-on/2016/eastman-sidi-larbi-cherkaoui-fractus-v/
http://www.east-man.be/en/14/72/FRACTUS-V


Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 778
Εγγεγραμένα μέλη: 4564
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources