Dance Theater

O Sidi Larbi Cherkaoui εμπνέεται από τη δουλειά του Noam Chomsky

Επιμέλεια κειμένου-μετάφραση: Κατερίνα Ελ Ράχεμπ (Dancetheater.gr)

O
Sidi Larbi Cherkaoui,
καλλιτεχνικός συνεργάτης του Sadler's Wells Theater κι ένας από τους πιο διάσημους και αυθεντικούς σύγχρονους χορογράφους, εμπνέεται, στην τελευταία του δημιουργία Fractus V, από τον Αμερικανό γλωσσολόγο και φιλόσοφο Noam Chomsky σε μια παραγωγή που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες μουσικούς και χορευτές.


Στην επιστροφή του επί σκηνής ως περφόρμερ, ο Sidi Larbi Cherkaoui διερευνά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και διαχειριζόμαστε την πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από ένα κινητικό λεξιλόγιο που συνδυάζει διαφορετικές παραδόσεις, φτάνοντας, πολλές φορές στα όρια του φολκλόρ, κάτι που συνηθίζει τα τελευταία 15 χρόνια.

Η αρχική εκδοχή του έργου Fractus είχε δημιουργηθεί και παρουσιαστεί το Μάιο του 2014 με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων του χοροθεάτρου Pina Bausch's Tanztheater Wuppertal. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, στο έργο Fractus (και Fractus V), εμπνέεται από τον Noam Chomsky και διερευνά το με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος, ο οποίος βομβαρδίζεται καθημερινά από τα ΜME, θα καταφέρει τελικά να επεξεργαστεί και να φιλτράρει τον όγκο της πληροφορίας που δέχεται ώστε να αντισταθεί στην υφιστάμενη πολιτική και κοινωνική προπαγάνδα.

Στο Fractus V, o χορογράφος θέλησε να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στον τρόπο διαχείρισης της πληροφορίας και στα μέσα αντίστασης απέναντι στη χειραγώγηση και την πολιτική προπαγάνδα, μέσα από ένα πιο «αντικειμενικό» πρίσμα. Όπως γράφει και ο ίδιος, η πληροφορία είναι διαρκώς προσβάσιμη, ωστόσο παραμένει το ερώτημά του κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να την τοποθετήσουμε στο σωστό πλαίσιο και να τη χρησιμοποιήσουμε όπως θα έπρεπε, χωρίς να παρασυρόμαστε από τη λογική του «εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος». Εντός ποιών πλαισίων μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε; Πόσο ουδέτερη μπορεί να είναι η σκέψη μας; Πώς προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις κοινωνικές αδικίες; Πού ξεκινάει και πού τελειώνει η προσωπική μας ευθύνη; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο Sidi Larbi Cherkaoui μέσα από αυτό το έργο.

Στη νέα, εκτεταμένη εκδοχή του έργου (Fractus V), που παρουσιάζεται στο Λονδίνο, ο Sidi Larbi Cherkaoui συμπεριλαμβάνει πέντε χορευτές που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους(τσίρκο, Lindy hop, φλαμένκο και breakdance), αλλά και εθνικότητες, παρουσιάζοντας επί σκηνής διαφορετικές κινητικές και πολιτισμικές παραδόσεις συνυφασμένες σε έναν αρμονικό διάλογο. Οι μουσικοί, που παίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, δρουν συμπληρωματικά ως προς αυτή τη φιλοσοφία συνδυάζοντας ήχους από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ινδία, και το Κονγκό. Όπως σημειώνει και ο ίδιος, ο καλλιτεχνικός και πολιτισμικός αυτός διάλογος είναι εξίσου σημαντικός τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής, κυρίως για να διερευνήσει τα ερωτήματα που θέτει εμπνεόμενος από τον Noam Chomsky.

Η πρεμιέρα πραγματοποιείται την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο Sadler's Wells στο Λονδίνο.


Επιμέλεια κειμένου-μετάφραση: Κατερίνα Ελ Ράχεμπ (Dancetheater.gr)


Πηγές:
http://www.sadlerswells.com/whats-on/2016/eastman-sidi-larbi-cherkaoui-fractus-v/
http://www.east-man.be/en/14/72/FRACTUS-V


Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 911
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources