Dance Theater

Ο Φιντέλ Κάστρο και η Τέχνη της Τερψιχόρης

Ο Φιντέλ Κάστρο και η Τέχνη της Τερψιχόρης Ο Φιντέλ Κάστρο και η Τέχνη της Τερψιχόρης

Η συμβολή του ηγέτη της Κούβας στην ίδρυση του Εθνικού της Μπαλέτου

Πρόλογος

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, ενός αναμφίβολα πρωταγωνιστή της ιστορίας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, έφερε στην επιφάνεια θετικές και αρνητικές πλευρές της ζωής του και αντίστοιχες κριτικές. Σε μερικές περιπτώσεις η μονόπλευρη εξέταση των γεγονότων οδήγησε τις κριτικές σε σχόλια που άγγιζαν τα άκρα.

Όμως κάποιους από τους φίλους του χορού θα ενδιέφερε να φωτίσουμε τη σχέση του Φιντέλ Κάστρο με την τέχνη της Τερψιχόρης. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά τα γεγονότα που οδήγησαν στη συμβολή του κουβανού ηγέτη για την τόσο σημαντική ανάπτυξη του μπαλέτου στη χώρα του. Όλα, όπως θα δούμε, συνέβησαν αφού τον έπεισε η μεγάλη κουβανέζα μπαλαρίνα και δασκάλα του μπαλέτου «πρίμα μπαλαρίνα ασσολούτα»* Αλίσια Αλόνσο.

Ελάχιστα για την ζωή της Αλίσιας Αλόνσο

Η Αλόνσο κατά την δεκαετία του 1940 αναδείχθηκε σε μεγάλο αστέρι του μπαλέτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατά τη δεκαετία του 1950 έγινε παγκόσμια γνωστή. Η αδυναμία της όρασης της δεν την εμπόδισε να γίνει τόσο μεγάλη μπαλαρίνα, γιατί η αγάπη της για το μπαλέτο της έδινε δύναμη ψυχής. Αποτελεί ένα από τα θαυμάσια παραδείγματα ανθρώπων που ξεπέρασαν την αδυναμία τους στην όραση και έφτασαν τόσο ψηλά.

Συγκεκριμένα πριν γίνει γνωστή είχε υποβληθεί σε τρεις ανεπιτυχείς εγχειρήσεις στο μάτι. Μετά την πρώτη επέμβαση, έπρεπε να μείνει υποχρεωτικά κλινήρης για τρεις μήνες. Εν τούτοις τέντωνε συνεχώς τα πόδια της για να μην χάσει την ελαστικότητά τους και ασκούσε πόδια και χέρια στις κινήσεις των ρόλων του μπαλέτου. Αμέσως μετά ακολούθησε η δεύτερη επέμβαση και τέλος η τρίτη. Μετά την τελευταία υποχρεώθηκε να μείνει τελείως ακίνητη στο κρεβάτι για ένα χρόνο. Τότε ο χορευτής σύζυγός της την δίδασκε τους ρόλους του μπαλέτου χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά τους!!! Όπως η ίδια έχει πει, όντας ξαπλωμένη, τυφλή και ακίνητη χόρευε τους ρόλους μέσα στο μυαλό της!!! Εμείς θα προσθέταμε και μέσα στην ψυχή της.

Μετά την αποτυχία και της τρίτης επέμβασης αντιμετώπισε το πρόβλημα της μερικής όρασης στο ένα μάτι και της έλλειψης περιφερειακής όρασης με ισχυρούς προβολείς σε συγκεκριμένα σημεία της σκηνής. Με τη βοήθειά τους προσανατολιζόταν όταν χόρευε. Επίσης τοποθετούσαν ένα λεπτό (για να μην φαίνεται) σύρμα, ώστε να την ειδοποιεί ότι πλησιάζει στην άκρη της σκηνής. Βεβαίως την βοηθούσαν ανάλογα και οι συμπρωταγωνιστές της.

Επί πλέον η αγάπη της για το μπαλέτο την ώθησε να δημιουργήσει, μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό του μια εταιρία μπαλέτου στην Αβάνα το 1948. Την ονόμασαν Εταιρεία Μπαλέτου Αλίσια Αλόνσο, ενώ προκειμένου να την εμπλουτίσουν με εντόπιους κουβανούς χορευτές δημιούργησαν και την Εθνική Ακαδημία Μπαλέτου Αλίσια Αλόνσο, το 1950.

Η Αλόνσο, αγαπώντας την πατρίδα της και θέλοντας την ανάπτυξη του μπαλέτου σε αυτήν, χρηματοδοτούσε την εταιρεία από τις αποταμιεύσεις της. Επίσης από δωρεές πλουσίων οικογενειών και μια μικρή επιχορήγηση από το τότε Υπουργείο Παιδείας της Κούβας. Έφερνε στην χώρα τους καλύτερους καθηγητές του κόσμου για να εκπαιδεύσει τους νέους σπουδαστές της.

Όμως το 1956 το αυταρχικό καθεστώς Μπατίστα έκοψε την επιχορήγηση της εταιρείας, ως απάντηση στην άρνηση της μεγάλης μπαλαρίνας να γίνει πράκτορας της προπαγάνδας του. Εκείνη για να διαμαρτυρηθεί έστειλε δημόσια επιστολή, ενώ προέβη και σε άλλες ενέργειες, μέσω καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Στο τέλος κατέληξε να αρνείται να χορέψει στην Κούβα.

Ο ρόλος του Φιντέλ Κάστρο

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε και στοιχεία από όσα σχετικά περιλαμβάνονται σε μια παλαιά εκπομπή του CCTV America**, με αφιέρωμα στην μεγάλη αυτή κουβανέζα απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα.

Η Αλίσια λέει για εκείνη την εποχή:
«Κάθε φορά που είχα διακοπές πετάγαμε στην Κούβα και διδάσκαμε στη σχολή εδώ, αυτά του έπρεπε να τους διδάξουμε. Τους δίδασκα. Χόρευα για αυτούς όλη την ώρα. Και αυτός ήταν ο τρόπος που κτίσαμε την εταιρεία».

Σύμφωνα με την εκπομπή η Αλόνσο, παρά την πλούσια καταγωγή της, ήταν υποστηρίκτρια της κουβανικής επανάστασης και έγραψε στον Φιντέλ Κάστρο, όταν εκείνος μαχόταν στην οροσειρά Σιέρρα Μαέστρα.

Η ίδια διηγείται:
«Όταν εκείνος ήταν στο μέτωπο, στους λόφους, του στείλαμε ένα εκτενές έγγραφο με όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνει μια εταιρεία (σ.σ. μπαλέτου) στην Κούβα. Επίσης η σχολή, μια μεγάλη επαγγελματική σχολή, που ήταν απαραίτητη».

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Κάστρο της έστειλε απάντηση από τη Σιέρρα Μαέστρα το 1958, καλώντας την να ηγηθεί της εταιρείας μπαλέτου που τόσο εκείνη επιθυμούσε, μετά την επικράτηση της επανάστασης. Το ότι ο κουβανός ηγέτης ασχολήθηκε με το μπαλέτο εν μέσω πολέμου, αναμφίβολα μαρτυρά την αγάπη του για την τέχνη αυτή.

Έτσι μετά την επανάσταση η Αλίσια επέστρεψε μονίμως στην Κούβα. Έβγαλε έξω τους χορευτές της στις φυτείες καλαμοσάκχαρου και στα εργοστάσια, για να δείξει στους μέσους κουβανούς όλα τα σχετικά με το μπαλέτο. Ο Φιντέλ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που υποσχέθηκε να υποστηρίξει την εταιρεία.

Η Αλίσια συνεχίζει για τον Φιντέλ:
«Ήρθε να μας δει στον οίκο (σ.σ. της εταιρείας). Και είπε:
«Τώρα τι θέλετε για να αρχίσετε;» Αυτές ήταν οι πρώτες του λέξεις.
Και του είπαμε χρήματα και θέατρα. Έτσι είπε:
«Τα έχετε».
Και το έκανε».

Μετά ταύτα η εταιρεία μετατράπηκε το 1961 στο περίφημο Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας και ως επακόλουθο η ακαδημία του μπαλέτου της σε Εθνική Σχολή Μπαλέτου Κούβας. Τοιουτοτρόπως, με την τόσο σημαντική συμβολή του Φιντέλ, ξεκίνησε η ιστορία μιας ομάδας μπαλέτου που αργότερα αναδείχθηκε σε μια από τις καλύτερες του κόσμου. Εν τούτοις το αμερικάνικο εμπάργκο, η απομόνωση της Κούβας και τα πενιχρά οικονομικά εμπόδισαν στο μπαλέτο και τη σχολή του να αποκτήσουν την αίγλη που τους αξίζει.

Ωστόσο από την Εθνική Σχολή της Κούβας έχουν αναδειχθεί δεκάδες αστέρια του μπαλέτου, που στελέχωσαν και στελεχώνουν διάφορες ομάδες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη είναι κυρίως γνωστοί ο σπουδαίος Κάρλος Ακόστα και, λόγω κάποιων εμφανίσεων, η τελειότατη Βιενγκσάι Βαλντέσ, που θεωρούμε μια από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του κόσμου σήμερα. Ο δε Φιντέλ πάντοτε ενδιαφερόταν για την πρόοδο του μπαλέτου.

Επίλογος

Πιστεύουμε ότι ο καθένας μας οφείλει να τιμά όσα θετικά πράττουν οι άλλοι, ακόμα και αν σε άλλες περιπτώσεις έχουν υποπέσει σε σφάλματα. Έτσι δεν έχουμε παρά να αφήσουμε την 95χρονη σήμερα ιέρεια του χορού Αλίσια Αλόνσο να κλείσει το άρθρο με τα αποχαιρετιστήρια λόγια της για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, τα οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας:
«Πάντοτε θα θυμάμαι τη φωνή σου, αγαπημένη και οικεία, να με ρωτάει για το καλλιτεχνικό μου έργο, για λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες των Εθνικών Μπαλέτων της Κούβας, για τα επιτεύγματα και τις ανάγκες τους. Η σημαντική σου συνεισφορά στην τέχνη μας δινόταν πάντα με τρυφερότητα και σεβασμό. Η τεράστια ιστορική κληρονομιά που μας αφήνεις αποτελεί πλέον μέρος του κουβανέζικου πολιτισμού. Γι' αυτό, για πάντα και πάντοτε, θα το φωνάζουμε: Σε ευχαριστούμε Φιντέλ***».

Χρήστος Πουγκιάλης

* "Prima ballerina assoluta" είναι η μέγιστη παγκόσμια διάκριση που απονέμεται σε χορεύτριες του μπαλέτου

** Η εκπομπή υπάρχει στο Youtube με τίτλο: Alicia Alonso Discusses the Life of a Ballerina (Part 1 και Part 2):
https://www.youtube.com/watch?v=2c3zAwQs2N4
https://www.youtube.com/watch?v=SM1QgX3tYNI

*** Ευχαριστώ τον φίλο Κώστα Γρίβα για τη μετάφραση του κειμένου από τα ισπανικά.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 1031
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources