Dance Theater

Χορός με Συνείδηση σημαίνει Τέχνη

Χορός με Συνείδηση σημαίνει Τέχνη (άρθρο της Βιργινίας Αληζιώτη)
- Φιλοσοφία και Χορός -

"Κάθε κίνηση μπορεί να είναι χορός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάθε κίνηση είναι χορός."
Joanne Skinner, κινησιολόγος, ιδρύτρια της μεθόδου Skinner Release Technique


Ένα απλό περπάτημα στο δρόμο είναι μια μηχανική κίνηση. Το ίδιο περπάτημα στην σκηνή, ως μέρος μιας χορογραφίας, μπορεί να είναι χορός...επειδή έχει συνείδηση.
Χορός με Συνείδηση σημαίνει Τέχνη
Ο χορός, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται πολλαπλά. Ιδιαίτερα οι τεχνικές του σύγχρονου χορού εξελίσσονται ραγδαία περιλαμβάνοντας ακόμα και ακροβατικό χορό. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται η "απαίτηση" για περισσότερη χορευτική ευρηματικότητα και έκφραση, κάτι που επιδιώκεται μέσα από τη μέθοδο του χορευτικού αυτοσχεδιασμού. Όλα αυτά μπορούν να είναι δίοδοι για σωματική έκφραση κι εκτόνωση, για όλους όσοι θέλουν να διδάσκονται μαθήματα χορού ως δημιουργική ενασχόληση. Όμως, για εκείνους που επιλέγουν και βιώνουν τον χορό ως Τέχνη η εξέλιξη στην τεχνική και σωματική έκφραση είναι ένας σημαντικός δρόμος και τρόπος ζωής. Και οι απλοί μαθητές χορού (οι "χομπίστες") και οι επαγγελματίες του χορού διατηρούν - ή πρέπει να διατηρούν - κάτι κοινό: την συνείδηση.

- Αυτό που κάνει τις κινήσεις χορευτικές είναι η συνείδηση ότι "τώρα χορεύω"

Σε ένα μάθημα χορού, σε όλη τη διαδικασία σωματικής εκγύμνασης κι εκτόνωσης, αυτό που κάνει τις κινήσεις χορευτικές είναι η συνείδηση ότι "τώρα χορεύω". Κι αυτό δεν είναι κάτι απλό. Έρχεται μετά από εξάσκηση: μαθαίνω τις κινήσεις, ακούω τις οδηγίες, παρατηρώ πότε επιτυγχάνω τη σωστή εκτέλεση της κίνησης ή την επιθυμητή χορευτική έκφραση. Επαναλαμβάνω με προσοχή και συγκέντρωση. Ανακαλώ με μνήμη. Δημιουργώ με φαντασία.
Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η συγκέντρωση στην οδηγία εξασκούν το μυαλό στο να οδηγήσει το σώμα σε περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Τότε λειτουργεί η συνείδηση: το μυαλό και το σώμα συντονίζονται και κρατούν έξω από αυτά όλα τα περιττά κι ανούσια. Εστιάζονται στο πώς θα εκφράσουν μέσα από το σώμα όλα όσα θέλει να πει το μυαλό και θέλει να εκφράσει το συναίσθημα. Τότε είναι που γίνομαι συνειδητά επιλεκτικός. Με αφορά αυτό που γίνεται εκείνη την ώρα, την ώρα του μαθήματος χορού: το δύσκολο εργαλείο μου είναι το σώμα μου. Το σώμα μου καλείται να αντισταθεί στη βαρύτητα και τη φυσιολογία του. Μοναδικός δρόμος για να μετατρέψω αυτή την ανυπακοή στους δύο αυτούς νόμους [της βαρύτητας και της φυσιολογίας] είναι η προσοχή και η συγκέντρωση στην στιγμή και τον σκοπό. Μαζί με το σώμα καλούμαι να τιθασεύσω το συναίσθημα και την σκέψη μου...ακριβώς για να εκφράσω το συναίσθημα και την σκέψη μου μέσα από το σώμα μου. Και αυτή η έκφραση θα αποβεί δυνατή και όμορφη ακριβώς επειδή έχω καταφέρει να προσέξω και να συγκεντρωθώ μόνο σε αυτά που είναι απαραίτητα για τον σκοπό μου. Ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει πόνο...σωματικό και νοητικό.'

- Ο χορός είναι μια απαιτητική τέχνη που δύσκολα "ψεύδεται"

Η μνήμη και η φαντασία που ωθούν στη δημιουργία μιας χορογραφίας, ενός αυτοσχεδιασμού, αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την προσοχή και συγκέντρωση, ή...προκαλούν και ζητούν προσοχή και συγκέντρωση: μια δημιουργική ιδέα για μια χορογραφία θα παραμείνει στην σκέψη και δε θα μεταφραστεί σε χορό αν δεν συγκεντρωθώ σε αυτή. Το δημιουργικό κάλεσμα ήρθε. Η φαντασία "μίλησε". Κι εγώ καλούμαι να επικεντρωθώ σε αυτό και να το εκφράσω μέσα από μια χορογραφία που θα πρέπει να... θυμηθώ για να τη διδάξω ή να την χορέψω, αλλιώς η ιδέα θα παραμείνει στη θεωρία, ενώ ο χορός είναι πράξη. Είναι συχνό το φαινόμενο οι μαθητές χορού να ακολουθούν τον δάσκαλο αντιγράφοντάς τον, αλλά να μην μπορούν να χορέψουν την χορογραφία επειδή δεν τη θυμούνται. Ή να μη μπορούν να δημιουργήσουν μια χορογραφία επειδή δε μπορούν να φανταστούν. Για να θυμηθώ, πρέπει πρώτα να προσέξω και συγκεντρωθώ σε αυτό που μου διδάσκεται. Για να φανταστώ δημιουργικά κι εκφράσω σωματικά αυτό που φαντάζομαι, πρέπει πρώτα να έχω εξελίξει τις σωματικές μου δυνατότητες (μέσα από την προσοχή και συγκέντρωση).

Αν βάλω συνείδηση στο μάθημα χορού βελτιώνομαι ως μαθητής και ως άνθρωπος: καλλιεργώ τις δυνάμεις μου με το να προσέχω και να συγκεντρώνομαι σε αυτές, ενώ, συνειδητά, αποδέχομαι σε ποιο βαθμό έχω αφοσιωθεί πραγματικά στον χορό οπότε και γίνομαι ξεκάθαρος με τις προτεραιότητες μου: δεν μπορώ να έχω τα ύψιστα αποτελέσματα που έχει εκείνος που αφοσιώνεται καθημερινά στον χορό, αλλά έχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για εμένα που ασχολούμαι δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα. Και αυτό είναι μια σημαντική στιγμή αλήθειας και υπευθυνότητας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο χορός είναι μια απαιτητική τέχνη που δύσκολα "ψεύδεται": αν έχω πραγματικά εργαστεί πάνω σε αυτό που αγαπώ [με προσοχή, συγκέντρωση, μνήμη και φαντασία] αυτό θα φανεί επειδή θα το εκφράσω με σωματική αρτιότητα και ακρίβεια, με ομορφιά και αρμονία. Τότε έχω εξελιχθεί ως χορευτής αλλά και ως άνθρωπος. Τότε έχω εξασκήσει και αναπτύξει την συνείδησή μου μέσα από τον χορό και για τον χορό. Τότε - στο δικό μου επίπεδο - έχω αναγάγει τον χορό σε Τέχνη.

Η Βιργινία Αληζιώτη είναι εισηγήτρια χορού, χορογράφος και performer, Certified Dance Instructor D &G U.S.A., Certified Balletoning Instructor, Member of the National Dance Education Organization of U.S.A., Member of the International Dance Council of UNESCO (C.I.D.)
Facebook: https://www.facebook.com/virginia.alizioti
"Χορός με Συνείδηση σημαίνει Τέχνη" - Copyright Ⓒ Βιργινία Αληζιώτη
Photos Copyright Ⓒ Petros Stefaneas

 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 261
Εγγεγραμένα μέλη: 4336
Τώρα σε σύνδεση:
admin
Paraisthnsn
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources