Dance Theater

Ένα αλλιώτικο μονόπετρο από την Ομάδα Αμάλγαμα (Ναταλία Κουτσούγερα)

Ένα αλλιώτικο μονόπετρο: Μια εναλλακτική performance της Ομάδας Αμάλγαμα βασισμένη στον «Πύργο» του Κάφκα
Μαρία Γοργία: "Η κρίση και η επισφάλεια ισχυροποιούν την Οικογένεια"

Π
ώς συνδέεται ο παραλογισμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με τη μανιώδη τάση του ανθρώπου να ανήκει κάπου; Και πώς αυτά διαπλέκονται με την ασφυκτική αγκάλη της οικογένειας που έξω από τη φαινομενική θαλπωρή της πραγματοποιεί τον γνωστό ελληνικό εξουθενωτικό στραγγαλισμό;
Η
Μαρία Γοργία γνωρίζει καλά την απάντηση μιας και είναι αυτή που σε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την εύκαμπτη Νικολέτα Ξεναρίου και μια σειρά ταλαντούχων μη-επαγγελματιών ηθοποιών ανεβάζει μια εναλλακτική απόδοση του «Πύργου» του Φρανς Κάφκα, ακολουθώντας τα χνάρια του βιβλίου του Ντέιβιντ Κούπερ «ο Θάνατος της Οικογένειας» υιοθετώντας την υπαρξιστική και αντιψυχιατρική ματιά τους για να αναδείξει τις βαθιές, τραυματικές διασυνδέσεις ανάμεσα στο υπαρξιακό, το κοινωνικο-πολιτικό και το τετριμμένο που βρίσκονται θαμμένες κάτω από το χαλί σε μια καθημερινότητα.

Με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Το Μονόπετρο του Πύργου» να μεταφέρει το βάθος της αόριστης αναζήτησης, η Γοργία δεν αναζητά αυτή τη φορά το ναρκισσιστικό νήπιο μέσα στον εαυτό, αλλά τη χαώδη και τρομαγμένη πτυχή του, έναν εαυτό που φοβάται να ζήσει έξω από δικλείδες ασφαλείας, γνώριμες οικειότητες, φαντασιώσεις και σταθερές που έχουν σφυρηλατηθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα στην πυρηνική οικογένεια. Η λέξη «μονόπετρο» και το λευκό-πετρόλ γραφείο χρησιμοποιούνται ακριβώς για να συμβολίσουν τις φανταστικές σταθερές του υποκειμένου με έναν δραματικό και σουρεαλιστικό τρόπο.

Μ
ε αφορμή το έργο του Κάφκα, όπου ο Πύργος αποτελεί τον κατεξοχήν υλοποιημένο θεσμό της δημόσιας διοίκησης και προτάσσεται ως απώτερος στόχος του υποκειμένου και τέμενος του «ανήκειν», η Γοργία ξεκινά την παράστασή της διαδραστικά σκηνοθετώντας μια απολύτως αληθινή αναπαράσταση της ελληνικής γραφειοκρατίας (σε ένα ψυχρό δωμάτιο που την ευνοεί) όπου οι θεατές παίρνουν θέση και αναπτύσσουν άποψη, βιώνοντας την ανελέητη τυπικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και την τραγελαφική ασημαντότητα των διοικητικών πράξεων που παράγονται ωστόσο από ένα σχιζοφρενικό σύστημα που νοσεί και κινείται με όρους αποκλεισμών, εντάξεων και απαγορεύσεων. Η Νικολέτα Ξεναρίου ως πρώτη παρουσία της performance, που ακούει στο όνομα Μ, ως χωρομετρήτρια του Πύργου και δεύτερος εαυτός της Γοργία, διακατέχεται από μια άσβεστη επιθυμία να ανήκει στον Πύργο και αναπτύσσει μια «επισφαλή» κινησιολογία που αποτελείται από οριακότητες, από άγαρμπα αλλά καθόλα μελετημένα βήματα επάνω σε τακούνια, παράδοξες μεταμφιέσεις με γραφική ύλη και επικίνδυνες εξισορροπήσεις επάνω σε πολύχρωμους φακέλους και στο γραφείο. Η εκφραστικότητα σώματος και προσώπου είναι διακοπτόμενη και θραυσματική όπως ακριβώς και οι προτάσεις του κειμένου του Κάφκα που απαγγέλει.

Η Μαρία Γοργία φορώντας ένα κόκκινο πουά φόρεμα, ως δεύτερη πρωταγωνίστρια επιδίδεται σε επικίνδυνες ακροβατικές στηρίξεις επάνω στο γραφείο που διαθέτουν άμεση νοηματική συνάφεια με την θεματική του έργου. Ανοίγει αναστοχαστικούς μονολόγους που εξυμνούν το φαίνεσθαι, τα σημαντικά επιτεύγματά της, το επιτυχημένο performance και την εξωτερική της εμφάνιση που έλκουν εξίσου επιτυχημένες υποκειμενικότητες όπως ο «πανέμορφος πενηντάρης», στήνοντας ένα κινητικό κολάζ από στάσεις γιόγκα έως και αυτό-ερωτικά τσιφτετέλια σε κάποιο «ελληνάδικο» κλαμπ. Το λαϊκό και το τοπικό μπερδεύονται πολύ έντεχνα με το new age, προοδευτικό και παγκοσμιοποιημένο μεσα από έξυπνες υβριδοποιήσεις και συγχωνεύσεις, ενώ κάθε χρωματική λεπτομέρεια από το εικαστικό τοπίο που χτίζεται και το φωτισμό, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το νοηματικό κέντρο της παράστασης, χωρίς απαραίτητα να συμβαδίζει με την καθαρή αφήγηση του κειμένου του Κάφκα από την Ξεναρίου.

Οι καθημερινοί άντρες σε διάφορες τυπολογίες που συμμετέχουν στο έργο αναλόγως με τις προσωπικές τους ιδιοσυγκρασίες και πολλές φορές με τρόπο κωμικό ξεδιπλώνουν τα βιογραφικά τους (χωρίς να είναι βέβαιοι γιατί τα δημιούργησαν) παράλληλα με καθημερινούς διαλόγους ψευτοκοσμοπολίτικης και μικροαστικής προέλευσης που γκροτοσκοποιούνται μέσα από αστεϊσμούς για μοδάτα τρόφιμα και προϊόντα καθημερινής χρήσης (αλόη, ταχινή, baby oil, σουφλέ τσουκνίδας, ταινίες του Fassbinder) και συγχωνεύσεις λέξεων (yogilates). Με αυτόν τον τρόπο η Γοργία ειρωνεύεται το παραλήρημα των σύγχρονων μαζικών συνηθειών, τυποποιήσεων και εμμονών. Οι απλοί αυτοί χαρακτήρες μοιάζουν περισσότερο δεμένοι με τα βιογραφικά τους παρά με τους συνανθρώπους και εραστές τους (που αντικειμενικοποιούνται εξίσου), περπατούν μαζί με αυτά και τους φακέλους (αντικαθιστούν τα μαξιλάρια του Νηπιαγωγείου της Γοργία) και συναποτελούν και αυτά ρευστά στηρίγματα φαινομενικής ασφάλειας. Ο φόβος για τα πάντα διακατέχει όλους/όλες τους/τις performer που αναζητούν την ολοκληρωτική ασφάλεια μέσα σε μια «μήτρα» που βρίσκεται πάντα στο γυμνό και άψυχο γραφείο. Φοβούνται το θάνατο, τη μοναξιά την επιθυμία. Το σκληρό ηχητικό τοπίο ενισχύει τις στιγμές του υπαρξιακού τρόμου. Η Μ. παλεύει απεγνωσμένα να ενταχθεί σε έναν κόσμο που την απορρίπτει και οι επιμονές «Μα ανήκω στον Πύργο» αφήνουν ανοιχτές ενδεχομενικότητες, αμφιβολίες και απορίες. Η γυμνότητα έρχεται και αυτή να εκφράσει την κενότητα της ύπαρξης μέσα στην ανασφάλειά της.

Όπως συνηθίζει στις παραστάσεις της η Γοργία. το φύλο είναι πάντα στο κέντρο της διερεύνησης και της κριτικής. Άντρες και γυναίκες υιοθετούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του «αντίθετου» βιολογικού φύλου, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Έτσι παρακολουθούμε άντρες που χρησιμοποιούν γυναικείους προσδιορισμούς και φετίχ όπως το μονόπετρο και γυναίκες με ανδρικά ονόματα (Αλέξης) και με εμμονές χειρισμού και εξουσίας. Μας έλειψε ωστόσο η αναφορά στην ανδρική ομοκοινωνικότητα με πατριαχικούς όρους (η οποία έχει επανέλθει δραματικά στην εποχή μας) και υπερτονίστηκε ίσως η εστίαση στην ομοφυλόφιλη ταυτότητα και στις μετροσέξουαλ συμπεριφορές των μεσοαστών αντρών και ειδικών κατηγοριών όπως οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι. Οι γυναίκες παρουσιάστηκαν επίσης ιδιαίτερα «ναζιάρες» και εγωκεντρικές και μας έλειψαν κάποιες άλλες τους εκδοχές, όπως και οι ποιότητες των διαφορετικών σχέσεων μεταξύ τους.

Ορόσημα της παράστασης και δυσκολότατο εγχείρημα της χορογράφου που στέφθηκε με επιτυχία ήταν τα κομμάτια της διάδρασης. Τόσο βιωματικά μέσα από τη διασωματική μας επαφή στο speed dating που συντόνισε η Γοργία, αλλά και αισθητηριακά μέσα από την υπνωτική ατμόσφαιρα που μας παρέσυρε όταν όλοι πέφτουν για ύπνο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις κάθε λογής φοβίες μας, τους γενικευμένους αποκλεισμούς, τις κατηγοριοποιήσεις και τους αυτοπεριορισμούς μας. Το γραφείο ως συμβολικός και οργανικός τόπος προσκόλλησης του υποκειμένου δεν αποχωρίζεται ποτέ από τους πρωταγωνιστές, παίρνει κάθε μορφή επίπλαστης ασφάλειας και στο τέλος της παράστασης μετατρέπεται σε μήτρα, τη στιγμή που οι λέξεις μάνα και μοναξιά συγχωνεύονται για να μας συμφιλιώσουν με μια δυσβάσταχτη αλήθειαˑ την εξάρτηση του ατόμου από τη μητέρα της πυρηνικής οικογένειας που είναι η γενεσιουργός αιτία της ανασφάλειας και της ανάγκης ένταξης του υποκειμένου που καθορίζει τελικά και το κοινωνικό πεδίο. Ωστόσο η διέξοδος από αυτήν την πραγματικότητα δεν μοιάζει ανεπίτευκτη καθώς κλείνουν τα φώτα της παράστασης.

Ναταλία Κουτσούγερα

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 820
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources