Dance Theater

Θες να γίνεις καλύτερος χορευτής; Μήπως να χορεύεις λιγότερο; (Παναγιώτης Πετρογιάννης)

Θες να γίνεις καλύτερος χορευτής; Μήπως να χορεύεις λίγο λιγότερο; (μέρος 1ο)

Στη Μαρία Ο.
«Θα πρέπει να φανταστούμε κάποιον που προσέρχεται
να ακούσει τα χάλκινα πνευστά μια ορχήστρας,
όχι επειδή τον ενδιαφέρει η μουσική,
αλλά επειδή χρειάζεται και αναζητά χαλκό»
Μ. Μπρεχτ

του Παναγιώτη Πετρογιάννη*

Η ζωή του χορευτή, και η εικόνα του, είναι συνυφασμένη με ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς με το σώμα του. Σώμα που πρέπει να φτάνει συχνά στα άκρα (ή μήπως όχι;) για να μορφοποιήσει με λεπτομέρεια, περισσότερο ίσως στον κλασσικό χορό, τις ολοένα υψηλότερες απαιτήσεις της χορογραφίας και της παράστασης.

Αυτή η σκληρή εργασία απαιτεί πολλές, χιλιάδες ώρες δουλειάς που, παραδοσιακά, πραγματοποιούνται στην αίθουσα διδασκαλίας, ένα δεδομένο που αξίζει να κρατήσουμε.

Οι χορευτές, περισσότερο απ' ότι οι πιο πολλοί αθλητές – οι χορευτές είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι αθλητές- από τις πολύ μικρές ηλικίες, εμπνέονται από τις προσωπικές ιστορίες πολύ μεγάλων χορευτών που θυσίασαν μεγάλο μέρος της προσωπικής τους ζωής για να πετύχουν στην τέχνη τους. Ο Νουρέγιεφ, ο Cunxin, η Σιλβί Γκιγιέμ που είχε μητέρα γυμνάστρια και γνώρισε ελάχιστα, κατά δήλωσή της, την παιδική ηλικία ("Καθημερινή", 16/12/13), αποτελούν πρόσωπα που εύκολα μπορούμε να τα φανταστούμε να χορεύουν μερόνυχτα καθώς χάνονται στην αχλή ενός μύθου φτιαγμένο από ιδρώτα. Ταινίες όπως ο «Μαύρος Κύκνος» και ιστορίες για ξυραφάκια μέσα στις πουέντ στα Μπολσόϊ, διακινούνται με ευκολία, ιδίως ανάμεσα στις νεαρές χορεύτριες, και δείχνουν, ανάμεσα σε άλλα, τις δυσκολίες του να υπηρετείς με πάθος την τέχνη του χορού. Αυτή η φαντασιακή πρόσληψη, το ξεζούμισμα του χορευτή, είναι πολύ ισχυρή.

Ο μόχθος της σκληρής δουλειάς έχει υψηλό κόστος: τη μεγάλη καταπόνηση του δώματος και τους συχνούς τραυματισμούς. Οι χορευτές παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών ανάμεσα σε όσους ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με το σώμα τους. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμών αυτών (> 90%) είναι τραυματισμοί υπέρχρησης.

Κίνηση- χορός: ένα παιχνίδι με τη βαρύτητα.
Οι τραυματισμοί υπέρχρησης, όπως το λένε οι λέξεις, είναι τραυματισμοί που οφείλονται σε κακή ή υπερβολική χρήση και υπερκόπωση (δείτε εδώ ένα παλαιότερο κείμενο στο dancetheater για τους τραυματισμούς των χορευτών). Οι τραυματισμοί υπέρχρησης και οι συνοδείς φλεγμονώδεις καταστάσεις των ιστών είναι ένας τρόπος για να μας προειδοποιήσει το σώμα μας ότι πρέπει να ξεκουραστεί ή/και να βρει έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας. Ο βασικότερος λόγος που αυτό συμβαίνει είναι γιατί το σώμα των χορευτών δέχεται κατά την διάρκεια των προβών και της παράστασης ίδιας εντάσεως ερεθίσματα: δηλαδή κόντρα στην έλξη που ασκεί η βαρύτητα της γης στα σώματα καθώς κινούνται, η ένταση του ερεθίσματος παραμένει η ίδια και είναι το ίδιο το βάρος του σώματος. Αυτό είναι κάτι που επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος κουράζει το σώμα, ο εγκέφαλός μας σα να βαριέται, και μετά από λίγο παύει να εξελίσσεται και περιέρχεται σε μία κατάσταση που στην εργοφυσιολογία ονομάζεται πλατό απόδοσης. Αυτό είναι και το νόημα της φράσης «Ο χορός από μόνος του (the dance only training system) αδυνατεί να δημιουργήσει κατάλληλης εντάσεως ερεθίσματα για μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους της φυσικής κατάστασης (Koutedakis, Yamourtas, 2004)» που διαβάσατε στο δεύτερο μέρος της σειράς κειμένων για τους τραυματισμούς και την απόδοση των χορευτών από τη σκοπιά της κινητικής ανάπτυξης.

Αν τα ίδια εντάσεως ερεθίσματα συνεχίσουν επί μακρόν τότε επέρχεται μείωση της απόδοσης και αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμών όπως και συμβαίνει.
Για παράδειγμα, οι δυνάμεις πρόσφυσης διαμέσου της ποδοκνημικής σε ορισμένες χορευτικές κινήσεις, μπορεί να φτάσουν να είναι 14 φορές μεγαλύτερες από το βάρος του σώματος. Μπορείτε να δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο για πως η εμβιομηχανική μπορεί να εφαρμοσθεί για να αναλυθεί η χορευτική κίνηση μέσω 3d capture analysis για να μετρηθούν οι δυνάμεις πρόσφυσης και αιώρησης.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης-γύμνασης-αποκατάστασης πρέπει να έχει προετοιμάσει του χορευτές για να αντέχουν τέτοια τάξης φορτία με πλήρη νευρομυϊκό έλεγχο (εδώ η γιόγκα και το πιλάτες δε βοηθούν).

Περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή
Δύο σπουδαίοι Σοβιετικοί επιστήμονες οι Matveev και Ozolin μας δίδαξαν ότι όταν εξετάζουμε την ανθρώπινη κίνηση και απόδοση πρέπει να συνυπολογίζουμε δύο σημαντικά στοιχεία: την προοδευτική επιβάρυνση και την ανάληψη - υπεραναπλήρωση.

Πολύ σχηματικά, αυτά τα δύο στοιχεία σημαίνουν ότι:
α) για να πετύχουμε την βελτίωση που επιθυμούμε πρέπει να εκθέτουμε το σώμα σε υψηλότερης έντασης ερεθίσματα από αυτά που συνήθως δέχεται (στην αίθουσα χορού π. χ.) διαφορετικά πέφτει σε κατάσταση στασιμότητας (πλατό απόδοσης όπως πιο πάνω αναφέρθηκε) και

β) πρέπει να μεσολαβήσει ικανοποιητικός χρόνος ανάληψης (ξεκούρασης) για να μπορέσει ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί το καινούργιο ερέθισμα, να το ενσωματώσει κυριολεκτικά, και μετά να προστεθεί ένα καινούργιο, μεγαλύτερης έντασης ερέθισμα.

Η προοδευτική επιβάρυνση και η ανάληψη- υπεραναπλήρωση πρέπει να αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στον σχεδιασμό της γύμνασης των χορευτών σε σχέση με τον χρόνο παρουσίασης της χορευτικής δουλειάς που έχει προηγηθεί. Διαφορετικά οι χορευτές (όπως και οι αθλητές) οδηγούνται σε υπερκόπωση ή «κάψιμο» κατά το κοινώς λεγόμενο (γράφημα 1 και 2).


Είναι παράδοξο ότι οι πρωτοπόροι στην επιστημονική θεμελίωση της ορθολογικής κατανομής της επιβάρυνσης Σοβιετικοί, δεν εφάρμοσαν αυτές τις αρχές στη διδασκαλία του χορού. Φαίνεται ότι η βαρύτητα της παράδοσης στη διδασκαλία του χορού έπαιξε τον ρόλο της.

Για ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου του χορού εξακολουθεί να υφίσταται η πίστη ότι ο χορευτής πρέπει να ξεζουμιστεί προκειμένου να πετύχει, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα ίδια πράγματα. Κι όμως. Εδώ και πολλά χρόνια η έρευνα τόσο στην νευροφυσιολογία του νου όσο και στην κινητική συμπεριφορά επιβεβαιώνουν την προσέγγιση της περιοδικότητας στην προπονητική και στη διδασκαλία. Δεν υπάρχει σπουδαίο όφελος όταν μονότονα επαναλαμβάνεις το ίδιο. Η ποσότητα πρέπει να οδηγεί σε ποιότητα.

* O Παναγιώτης Πετρογιάννης αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Είναι κάτοχος Master in Health and Exercise Science, University of Bristol. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρουσίασε συστηματικά την επιστήμη Dance Medicine and Science στην Ελλάδα και το σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης Functional Movement Screen. Πρόσφατα εκπαιδεύτηκε από τον κορυφαίο επιστήμονα της εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, Stuart MacGill. Eίναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και μέλος του International Association of Dance Medicine and Science. Έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ και διατηρεί σταθερή συνεργασία με σχολές και ομάδες χορού. Εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων διορθωτικής-νευρομυϊκής γυμναστικής μυοσκελετικών κακώσεων και στην αξιολόγηση-βελτίωση χορευτών, αθλητών και ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Διδάσκει αναπτυξιακή γυμναστική σε παιδιά. Επιμελείται τη στήλη «υγεία και χορός» στο Dancetheater.gr. Εισηγείται τα σεμινάρια "Beyond Stretching", "Ο χορευτής ως αθλητής" και διευθύνει τη Synaskisi – from rehabilitation to performance.

www.synaskisi.gr
www.facebook.com/synaskisi.gr

 

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 1063
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources