Dance Theater

Εισαγωγικές Εξετάσεις Χορού // "και τώρα τι κάνω?"

Επιστολή του Γιάννη Καρούνη στους υποψήφιους σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών χορού.

Αγαπητέ υποψήφιε χορευτή, δάσκαλε χορού, χορογράφε. Γράφω αυτό το γράμμα εν όψει των επερχόμενων εξετάσεων που θα δώσεις για την είσοδό σου στα επαγγελματικά τμήματα της Κρατικής Σχολής Χορού και τις Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές Χορού και απευθύνομαι κυρίως σε εσένα που θα αποτύχεις, που δεν θα περάσεις, που δεν θα σου ανοίξουν το δρόμο οι επιτροπές αξιολόγησης, που θα δεις τους κόπους και τα όνειρα σου να γκρεμίζονται σε μία κόλλα χαρτί Α4 που δεν θα γράφει το όνομά σου.

Πριν δώσεις αυτές τις εξετάσεις να ξέρεις ότι θα αναμετρηθείς με τα αμείλικτα νούμερα της στατιστικής που δεν σε ευνοούν ιδιαίτερα, αφού οι υποψήφιοι είναι πολύ περισσότεροι από τις θέσεις που θα καλυφθούν τελικά από τους επιτυχόντες.
Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζεις ότι όσο καλός και να είσαι τεχνικά υπάρχει και ο παράγοντας τύχη αφού οι επιτροπές δεν μπορούν να έχουν σφαιρική άποψη για το επίπεδό σου σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα που θα σε δουν να χορεύεις. Θα παίξει σημαντικό ρόλο και οι ψυχολογία σου εκείνες τις ημέρες, εάν έχεις πολύ άγχος θα λειτουργήσει κατά στην διαδικασία.

Το σημαντικό ερώτημα που θα καλεστείς να απαντήσεις αφού δεν θα έχεις πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για να φοιτήσεις σε κάποια από τις Επαγγελματικές Σχολές Χορού είναι: "και τώρα τι κάνω"?

Χρειάζεται αυτή την ερώτηση να την έχεις απαντήσει από τώρα και για πάντα.
Θα είναι η ίδια ερώτηση που θα κάνεις όταν τελειώσεις την επαγγελματική σχολή χορού και πάλι η ίδια όταν αποτύχεις στην οντισιόν της αγαπημένης σου ομάδας. Ξανά και ξανά κάθε χρόνο μήνα και μέρα που θα αποτυγχάνεις θα πρέπει να απαντάς και να πείθεις τον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις τελικά να γίνει ο στόχος που έβαλες πραγματικότητα.

Ναι σωστά, το δίκαιο είναι σχετικό και επίσης το ποιος είναι ο καλός και ο κακός χορευτής είναι σχετικό για πολλούς. Αλλά δεν είναι αυτό το ερώτημα ούτε το ζητούμενο, αυτή την στιγμή για σένα. Θα καταλάβεις ότι όταν άδικα, κατά την γνώμη σου, θα σου κλείσουν ένα δρόμο, τότε είναι που θα σου αποκαλυφθεί δίπλα σου ένας καλύτερος που δεν τον έβλεπες πριν. Αυτοί που πραγματικά θα σε βοηθήσουν στην Ζωή είναι αυτοί που θα σε απορρίψουν. Έχω δει εξαιρετικούς να τα παρατάνε και μέτριους να συνεχίζουν. Όλα ευτυχώς είναι σχετικά, ρευστά και πιθανά.

Επιλέγοντας τον χορό σαν ένα μέσο έκφρασης και επαγγελματικής αποκατάστασης, έχεις συνειδητά αποφασίσει, να κολυμπήσεις στο πέλαγος της ανθρώπινης υποκειμενικότητας η οποία θα σε κρίνει και θα σε απορρίψει πολλές φορές, όπως και εσύ εύκολα από την πλευρά σου, έχεις ήδη κάνει στο παρελθόν για άλλους. Είναι μια επίπονη και στενάχωρη διαδικασία που εάν καταλάβεις τον μηχανισμό της θα δεις και την χρησιμότητα της στον έως τώρα διαμορφωμένο χαρακτήρα σου. Παρ΄όλα αυτά θα μπορείς να έχεις την άποψή σου και να βρίσκεις καταφύγιο στα ενδιάμεσα θετικά αποτελέσματα και τις περγαμηνές που έως τώρα έχεις καταφέρει. (Γιατί κάτι έχεις καταφέρει)

Πολλές φορές προσπαθούμε και θέλουμε να πετύχουμε, για να ικανοποιήσουμε τους άλλους ή αγαπημένα πρόσωπα, όπως, γονείς, δασκάλους, φίλους και μας ενδιαφέρει περισσότερο να κοινωνικοποιηθούμε ξεχωρίζοντας μέσα από τις επιτυχίες, γιατί αυτό έχουμε ανάγκη την δεδομένη περίοδο ή στιγμή της ζωής μας. Τίποτα δεν είναι κακό και άχρηστο, όλα χρειάζονται, απλά αναγνώρισε ότι όλα είναι ακόμα ένα σκαλοπάτι στην ανοδική πορεία της εξέλιξής σου και όχι αποτέλεσμα.

Εάν τώρα, απαντήσεις στο ερώτημα "και τώρα τι κάνω"? θα δεις ότι δεν θα κυνηγάς τις καταστάσεις αλλά αυτές θα έρχονται σε σένα, θα αναπτύξεις ένα συνειδητό κομμάτι που θα μπορεί να αναγνωρίζει και να έχει διαύγεια της κατάστασής σου στο τώρα. Στις εξετάσεις που θα δώσεις πέρα του ότι θα κρίνεσαι, μην ξεχνάς ότι θα χορεύεις ταυτόχρονα, θυμήσου την κατάσταση σου την ψυχολογική και την σωματική όταν ήσουν στην παιδική ηλικία και χόρευες. Η απάντηση στο ερώτημα "και τώρα τι κάνω"? Ήταν: χορεύω. Είναι: Αυτό που συνειδητά επέλεξα, χορεύω.

Αυτό το γράμμα δεν έχει σαν στόχο να σε διδάξει αλλά να σου υπενθυμίσει ότι ο χορός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι σου, που θα σε συντροφεύει για πάντα και ότι μπορείς να χορέψεις σαν τον καλύτερο χορευτή του κόσμου, αρκεί να πάρεις την απόφαση. Άσχετα με το εάν θα βρεθεί κάποιος να σε πληρώσει γι αυτό.

Με εκτίμηση στην προσπάθειά σου,

Γιάννης Καρούνης
Χορογράφος - Performer

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1264
Εγγεγραμένα μέλη: 4564
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources