Dance Theater

"Γιατί η Πίνα Μπάους ήταν μια μοναδική έμπνευση"

Το 1984, η Νέα Υόρκη γνώρισε τη χορογράφο που θα επηρέαζε γενιές χορευτικών καλλιτεχνών: την Πίνα Μπάους. Το Χοροθέατρο τoυ Βούπερταλ ενθουσίασε το ακροατήριο της Μουσικής Ακαδημίας του Μπρούκλιν στις παραστάσεις του "Καφέ Müller" και της "Ιεροτελεστίας της Άνοιξης". Από εκείνη την πρωτοποριακή πρεμιέρα, η Πίνα Μπάους έχει αναγνωρισθεί ως μεγαλοφυΐα στον κόσμο του χορού. Μια προσωπικότητα που συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της πορείας του σύγχρονου χορού. Είναι αναρίθμητοι οι χορογράφοι οι οποίοι επηρεάστηκαν από το έργο της. Χορογράφοι που τη γνώρισαν προσωπικά ή μέσα από τα έργα της μιλάνε γι αυτήν κι εξηγούν τι είναι, κατά τη γνώμη τους εκείνο που τους εντυπωσίασε και συγχρόνως τους ενέπνευσε στη δική τους, προσωπική πορεία.
"Γιατί η Πίνα Μπάους ήταν μια μοναδική έμπνευση"
Αφίσα από την πρώτη εμφάνιση του χοροθέατρου του Βούπερταλ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1984.

"Ως νεαρή χορογράφος το 1984, είδα το Καφέ Müller στην πρώτη μου επίσκεψη στο Μπρούκλιν. Ήμουν "μεθυσμένη" από τη χρήση του χορού σε σχέση με τα κοστούμια, τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, το σενάριο και τον χαρακτήρα. Το έργο αυτό ήταν μια αποκάλυψη - μια αποφασιστικά ευρωπαϊκή προοπτική για το χορό, από ένα εντελώς διαφορετικό οικογενειακό δέντρο σε σχέση με την σκηνή του χορού εκείνης της εποχής." Άνυ Πάρσονς, (συνδιευθύντρια Big Dance Theater).

"Όταν άρχισα να χορογραφώ, το Καφέ Müller και η "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" έγιναν εγκυκλοπαίδειες καθώς ερευνούσα την προσωπική μου κίνηση. Με ενθάρρυνε να μην αποφεύγω την επανάληψη. Και μου αρέσει που χρησιμοποιεί το επίσημη ενδυμασία στα έργα της! Το γεγονός ότι θα έβαζε μια χορεύτρια ντυμένη με ένα βαδυνό φόρεμα, να το χαλάσει ή να το λερώσει περνώντας πάνω από το νερό ή από ένα λερωμένο δάπεδο." Maya Taylor, (χορογράφος με βάση τη Νέα Ορλεάνη).

"Η αφοσίωση της Πίνα με εμπνέει. Το θάρρος τού να δημιουργείς και να μοιράζεσαι ένα είδος έργου που δεν είχε γίνει πριν, με εμπνέει για πάντα και με ωθεί να ακούω τη δική μου διαίσθηση. Είχα τη χαρά να τη συναντήσω δύο φορές και να μοιραστώ τη δουλειά μου μαζί της στο στούντιο. Αυτές οι στιγμές ήταν, τουλάχιστον, πολύ συγκινητικές." Άζουρ Μπάρτον (καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρίας Aszure Barton & Artists).

"Ήμουν εκστασιασμένος από το Καφέ Müller όταν ήρθε για πρώτη φορά στο Μπρούκλιν. Μέχρι τότε είχε ζήσει στο μυαλό μου ως πνευματική και επαναλαμβανόμενη έμπνευση. Ο χορός δεν σταμάτησε να νιώθει τον αντίκτυπό της προσωπικότητάς της." Susan Marshall (καλλιτεχνική διευθύντρια της Susan Marshall & Company).

"Η Pina μπορούσε να μεταδίδει την εμπειρία με απίστευτη ευκολία, ενώ υπάρχει μια μοναδική οικουμενικότητα στο έργο της. Είμαι εμπνευσμένη από την ικανότητά της να συνδέει το χιούμορ τόσο στενά με τη θλίψη και το σκοτάδι. Το έχω δει μόνο σε ταινία, αλλά η "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" άνοιξε τελείως το μυαλό μου! Επίσης, εκτιμώ το πόσο καιρό οι χορευτές της δούλευαν μαζί της. Το όνειρό μου είναι να προσφέρω αυτό το είδος καριέρας στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζομαι. Μου αρέσει να βλέπω την ποικιλομορφία της ηλικίας. Και ως γυναίκα χορογράφος, βλέποντας την καριέρα της Πίνας με κάνει να νιώθω ότι Ναι, μπορώ να το κάνω αυτό!" Andrea Miller (καλλιτεχνική διευθύντρια του Gallim Dance).

"Η Πίνα απογύμνωσε οτιδήποτε προκαλεί ένα μοτίβο - φύλο, φυλή, σεξουαλικότητα, ηλικία - αφήνοντας το στο πιο ωμά, ουσιώδες. Στο πλαίσιο της δουλειάς μου με την εταιρεία Graham, συσχετίζω το νατουραλιστικό περιβάλλον που δημιουργούν τόσο η Μάρθα Γκράχαμ όσο και η Πίνα, βάζοντας νερό, χώμα, βράχους στη σκηνή. Στην δουλειά μου, φαίνεται να έχω πάντα γυναίκες με φορέματα - ίσως μια ασυνείδητη σύνδεση με την Πίνα!" Natasha Diamond-Walker (χορεύτρια της Martha Graham Company και freelance ηθοποιός / μοντέλο / χορογράφος).

"Γνώρισα το έργο της Πίνα όταν έμενα στη Γερμανία. Το 1980 ήταν πάντα μία από τις αγαπημένες μου χρονιές- ήταν η ζωή, η ομορφιά, το χιούμορ, η φρεσκάδα που ζούσαν την ίδια στιγμή, όπως κι εγώ. Η Πίνα με ενέπνευσε να κάνω έργα με κέντρο τον άνθρωπο, όπως και να καταλάβω πως δεν χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε μόνο στην αρμονία της εικόνας. Με έκανε να αναζητώ πάντα νέες ιδέες και όχι να ψάχνω για μια φόρμουλα. Με έμαθε να θυμάμαι πόσο αστεία είναι η ζωή και πώς οι αδυναμίες όλων μας μάς κάνουν όμορφα όντα ». Helen Pickett, (χορογράφος).

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-11-2019 : 1462
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 1
Επισκέπτες τώρα: 1009
Εγγεγραμένα μέλη: 4470
Τώρα σε σύνδεση:
Dance Center
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources