Dance Theater

Loïe Fuller: η χορεύτρια που έφερε την Art Nouveau στην περφόρμανς

Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι συρρέουν στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, για τον εορτασμό τα επιτευγμάτων του περασμένου αιώνα. Εκεί, συγκεντρωμένες σε περίπτερα που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για την έκθεση σε ολόκληρο το Παρίσι, παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές καινοτομίες της εποχής, όπως η κυλιόμενη σκάλα, οι "εικόνες που μιλάνε" και ο κινητήρας ντίζελ. 
Μεταξύ των "καινοτομιών" αυτών ήταν η Loïe Fuller, μια αμερικανίδα χορεύτρια από το Ιλλινόις και η μόνη γυναίκα περφόρμερ που είχε το δικό της περίπτερο. "Έχω μόνο μια ζωντανή εικόνα από αυτή την Έκθεση ... την κυρία Loïe Fuller", έγραψε αργότερα ο Γαλλος συγγραφέας,  Jean Cocteau. "Ας θαυμάσουμε όλοι αυτή την χορεύτρια που δημιούργησε το μύθο μιας εποχής".Η έκθεση του 1900 σημαδεύτηκε από το στυλ της Art Nouveau και τα ρέοντα, θηλυκά της θέματα, εμπνευσμένα από τη φύση. Η Fuller προσωποποίησε το κίνημα, με παραστάσεις που περιείχαν στροβιλίζοντα υφάσματα από μετάξι, ραμμένα γύρω από βέργες μπαμπού που ήταν στερεωμένες στα μανίκια της. Χρωματικά φώτα προβάλλονταν πάνω στο ρέον ύφασμα, που καθώς περιστρεφόταν φαινόταν σαν να μεταμορφώνεται σε στοιχεία από τη φύση: ένα λουλούδι, μια πεταλούδα, μια φλόγα.
Loïe Fuller: η χορεύτρια που έφερε την art nouveau στην περφόρμανς
Photo: Samuel Joshua Beckett, [Loïe Fuller Dancing], ca. 1900. The Metropolitan Museum of Art.

Αυτές οι εμφανίσεις ήταν πρωτοποριακές και χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, η Fuller ενέπνευσε πολλούς από τους μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής και συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου στυλ. Η Loïe Fuller, ως προσωπικότητα δεν είναι ευρέως γνωστή, όμως αν κάποιος δει μια αφίσα με τη Fuller, τότε θα την αναγνωρίσει άμεσα.  

Η Marie Louise Fuller γεννήθηκε το 1862 στο Ιλλινόις των Η.Π.Α. Αρχικά ασχολήθηκε με την υποκριτική, σύντομα όμως μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε επιτυχία με το Serpentine Dance, περφόρμανς που ανέπτυξε συνδυάζοντας στοιχεία χορού τα οποία παρουσίαζε με ένα πρωτοποριακό τρόπο για την εποχή. Σε αυτές τις αρχικές εμφανίσεις, φάνηκε σαν να ήταν υπνωτισμένη, ενώ γύρω της κυμάτιζε μια γάζα πάνω στην οποία προβάλλονταν έγχρωμα φώτα. Το 1892, παρουσίασε την παράσταση στο Παρίσι και άρχισε να παίζει στο Folies Bergère, μια αίθουσα μουσικής όπου παρουσιάζονταν κυρίως εκδηλώσεις βαριετέ. Έγινε αμέσως γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, για τη μαγευτική χορογραφία και τις πρωτοποριακές τεχνικές φωτισμού που χρησιμοποιούσε στις παραστάσεις της. Η παγκόσμια απήχηση της Fuller οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη δημοτικότητα της Art Nouveau, στην οποία οι παραστάσεις της ενσωματώθηκαν τόσο εύκολα. Αλλά φάνηκε επίσης να έχει τη μοναδική ικανότητα να έχει απήχηση στο κοινό από όλα τα κοινωνικά στρώματα. 
Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων χρόνων στο Παρίσι, o Τουλούζ-Λαουτρέκ παρήγαγε μια σειρά περίπου 60 λιθογραφιών εμπνευσμένων από τις παραστάσεις της Fuller στο Folies Bergère. Η νεαρή χορεύτρια προκάλεσε επίσης την προσοχή του Roger Marx, κριτικού τέχνης της εποχής, του οποίου ο έπαινος συνέβαλε περαιτέρω στην επιτυχία της.

Η Fuller κατείχε πάνω από δώδεκα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τα κοστούμια και τις καινοτομίες της πάνω στο φωτισμό σκηνής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γυάλινων πλακών, μεγάλων προβολέων και χρωματιστών ζελατίνων.
Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1900, η Fuller γνωρίστηκε με την Isadora Duncan, μια άγνωστη, τότε, Αμερικανίδα χορεύτρια που είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για την έκθεση και την κάλεσε να συμμετάσχει στην καλλιτεχνική της εταιρεία (η Duncan εγκατέλειψε το χορευτικό συγκρότημα αρκετά χρόνια αργότερα.) Η νεαρή χορεύτρια αναμφίβολα ωφελήθηκε από την συνεργασία της με τη Fuller. Μέχρι το 1908, οι δύο γυναίκες είχαν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στον «φυσικό χορό» - ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φύση  κι έγινε ο πρόδρομος του σύγχρονου χορού. Από εκεί και πέρα, το έργο τους θα συγκριθεί. Ήταν η Duncan που τελικά θα γινόταν γνωστή ως η «Μητέρα του σύγχρονου χορού». 

Η Fuller διατήρησε τη φήμη της ακόμη και όταν η Art Nouveau αμφισβητήθηκε. Το 1924, το Λούβρο παρουσίασε μια αναδρομική έκθεση της δουλειάς της που περιλάμβανε κοστούμια δανεισμένα από την ιδιωτική συλλογή του Βαρώνου του Rothschild. Παρόλο που η Fuller σπάνια εμφανίστηκε στα τελευταία της χρόνια, συνέχισε να εμπνέει καλλιτέχνες και σχεδιαστές μέχρι το θάνατό της το 1928.

Όμως, όσο διάσημη κι αν ήταν στην εποχή της, η προσωπικότητα της Fuller ήταν - και παραμένει - αόριστη. Πολύ λίγες εικόνες της Fuller αντανακλούν την πραγματική της προσωπικότητα. Φαίνεται ότι η Jean Cocteau ήταν σωστή όταν την αποκαλούσε «χορεύτρια που δημιούργησε το φάντασμα μιας εποχής», γιατί ήταν κάτι σαν φάντασμα.

Πηγή: Natalie Lemle, www.artsy.net

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 264
Εγγεγραμένα μέλη: 4336
Τώρα σε σύνδεση:
admin
Paraisthnsn
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources