Dance Theater

Χορός και προσέγγιση της "συναισθηματικής ερμηνείας"

Μέσα σ' ένα γυαλιστερό αλλά βρώμικο φόρεμα, προστατευμένη κι εκτεθειμένη συγχρόνως, αναδύεται η "εκλεκτή" χορεύοντας έναν άγριο χορό, περικυκλωμένη από την κοινότητα, ώσπου, αναπόφευκτα, υποκύπτει στον θάνατο. Το σόλο αυτό, μέρος της θρυλικής Ιεροτελεστίας της Άνοιξης της Pina Bausch, αποτελεί ένα από τα πιο "ευάλωτα" στην ιστορία του σύγχρονου χορού. "Όταν εκτελώ αυτόν τον ρόλο, δεν υπάρχει καμιά ενέργεια, ο αγώνας μου είναι πραγματικός, γίνεται πνευματικός", λέει η χορεύτρια του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, Tsai-Wei Tien. "Συμπιέζω όλα όσα έχω σε αυτές τις ύστατες στιγμές".

Photo: Alexandra Campeau

Μια πραγματικά ελεύθερη προσέγγιση, δίχως καθοδήγηση, ηλεκτρίζει τη σκηνή και συνδέεται βαθιά με το κοινό με ένα τρόπο που ξεπερνά ακόμα και την πιο άψογη τεχνική ικανότητα.
"Συχνά αυτό που χωρίζει έναν σπουδαίο χορευτή από έναν καλό χορευτή είναι η δυνατότητα να φτάσει σε αυτό το ευάλωτο σημείο", λέει η Δρ Nadine Kaslow, ψυχολόγος που συνεργάζεται με το Μπαλέτο της Ατλάντα. "Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να το πετύχει, χορευτή ή όχι." 

Η τελειομανία, η αυτο-αμφισβήτηση, το άγχος και οι σκληρές άμυνες, όλα αυτά είναι πολύ γνωστά "πνευματικά οδοφράγματα".  Αλλά η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν μπορεί να βοηθήσει τους χορευτές να αφεθούν στη σκηνή, ξεκλειδώνοντας πιο δυναμικές επιδόσεις.

Τι ακριβώς είναι η σκηνική έκθεση;

Η έννοια "ευάλωτος" ορίζεται ως ευαισθησία σε σωματική ή συναισθηματική βλάβη και προέρχεται από τη λατινική λέξη vulnus, που σημαίνει πληγή. Οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ευάλωτοι όταν έχουν πλήρη εμπιστοσύνη σε κάποιον άλλον, οπότε το να φθάσει κάποιος σε αυτό το σημείο μπροστά σε χιλιάδες ξένους απαιτεί πραγματική ικανότητα και θάρρος.

Για τη Samantha Speis, αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια και χορεύτρια στην ομάδα Urban Bush Women, η καλλιτεχνική έκθεση στο κοινό είναι σαν "μια βαθιά κατάδυση" επιτρέποντας στον καλλιτέχνη να βρίσκεται σε μια ολιστική κατάσταση όπου όλα τα σωματικά και ψυχικά μόρια είναι διαθέσιμα δεκτικά ως προς το παρόν. "Όταν βρίσκομαι σε αυτό το σημείο", λέει, "υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες γι αυτό που εκφράζω - η γενεαλογία, η ιστορία, οι εμπειρίες, η αφήγησή μου είναι μέσα στο έργο".

Οι Προκλήσεις

Από την εμπειρία της η Δρ. Nadine Kaslow, τόσο ως χορεύτρια όσο και ως ψυχολόγος χορού, διαπίστωσε ότι η αυστηρή εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην έκθεση ενός καλλιτέχνη. Πολύ μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης αφορά την τελειότητα, με αντίθετο προσανατολισμό από την καλλιτεχνική έκθεση, με μοναδική εστίαση σε βήματα ή τεχνική, λέει και υποστηρίζει ότι πρέπει ναδοθεί περισσότερη προσοχή στον χορευτή ως άτομο. Η Speis σημειώνει επίσης ότι στον πολιτισμό μας, η ευπάθεια συχνά ισοδυναμεί με αδυναμία. Έπρεπε να διαλύσει τις υποθέσεις αυτές, υποστηρίζει για να αφήσει τον εαυτό της να εκτεθεί στη σκηνή.
"Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης εστιάζει στην τελειότητα, με μοναδική εστίαση σε βήματα ή τεχνική", λέει. Επίσης, έχει διαπιστώσει ότι η διαδικασία συνεργασίας μέσα στην ομάδα Urban Bush Women, βοηθά στην καλλιέργεια των επιμέρους φωνών των χορευτών. Αντί οι καλλιτέχνες να κρατούν τις ιδέες και τα συναισθήματα μέσα τους, συνιστά να τα τροφοδοτήσουν στο έργο, π.χ. να δοκιμάσουν πάνω σε μια ιδέα, να δούνε τι αισθάνοναι και τι τους προκαλεί και να το μοιραστούν.

Η εύρεση ευπάθειας μέσω της αυθεντικότητας

Σύμφωνα με το περιοδικό Dance Magazine, πριν πεθάνει, η Pina Bausch δήλωσε ότι "θέλω οι χορευτές μου να είναι φυσικοί, να αφήσουν ό,τι έχουν μέσα τους να βγει προς τα έξω, να έχουν πραγματική παρουσία". Η ομάδα της συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία μέχρι σήμερα. Η Tsai-Wei Tien υποστηρίζει ότι το να επιτρέπεται στον καλλιτέχνη να βιώσει το φυσικό ταξίδι του κομματιού, οδηγεί σε αυθεντικό βίωμα, σαν να ζει πραγματική ζωή: βλέπει, αντιδρά, εμπλέκεται και, τελικά, Είναι.

Ωστόσο, πολλοί χορευτές προτιμούν παραδοσιακές προσεγγίσεις ώστε να οδηγηθούν σε ευάλωτες καταστάσεις στη σκηνή. Η Susan Batson, ηθοποιός και μέντορας της χορογράφου Francesca Harper, καθώς και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Nicole Kidman και η Juliette Binoche, λέει ότι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες βιώνουν τις προσωπικές τους εμπειρίες συνειδητά κατά τη διάρκεια της παράστασης. "Μερικοί καλλιτέχνες είναι καλοί, αλλά δεν τους αισθανόμαστε, τους παρατηρούμε μόνο", λέει η Batson και συνεχίζει προτρέποντας τους καλλιτέχνες: "Μόλις μάθετε να επικοινωνείτε με τον εαυτό σας, να είστε σίγουροι ότι η θα είσαστε αυθεντικοί στην σκηνή".

Η Erina Takahashi, πρώτη χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, πρόσφατα ανακάλυψε τη δύναμη αυτής της διαδικασίας κατά τη δημιουργία της εντυπωσιακής Giselle του Akram Khan. Κατά τη διάρκεια της πρόβας, ο Akram Khan τής έδωσε αρκετό περιθώριο ώστε να διασαφηνίσει ποια πραγματικά είναι η Giselle, αυτό που αισθάνεται κι επιθυμεί. "Χρειάστηκε να βρω νόημα μέσα σε κάθε βήμα", λέει η Takahashi. "Μετά από ώρες διερευνητικής πρόβας και εσωτερικής περισυλλογής, στην σκηνή μπορούσε πια να βρίσκεται μια πλήρως "ευάλωτη" Giselle χωρίς να αισθάνεται την αμηχανία της σκηνής. Ήμουν σε θέση να συνδέσω τον πόνο, τη χαρά, την αναστάτωση, την απογοήτευση και να τα τοποθετήσω σε αυτό το έργο".

Προτάσεις ενός ψυχολόγου

Για τους χορευτές που παλεύουν με το φόβο της έκθεσης πάνω στη σκηνή, η ψυχολόγος Δρ Nadine Kaslow συνιστά τα εξής:
 
- Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να είστε τέλειοι και ότι δεν μπορείτε να είστε τέλειοι κι ευάλωτοι συγχρόνως.
 - Ρωτήστε τους χορογράφους, δασκάλους και συνομήλικους να σας δώσουν ανατροφοδότηση. Ζητήστε να εστιάσουν στην ευπάθεια της απόδοσής σας.
 - Πάρτε χρόνο για να χορέψετε μόνοι σας. Αυτή η ελευθερία μπορεί να αποκαλύψει πολλά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν στη σκηνή.

 - Διαβάστε βιβλία για την ενσυνείδηση και βρείτε χρόνο για αυτοπαρατήρηση. Αυτή η ευαισθητοποίηση μπορεί να αποτρέψει το άγχος και να σας κρατήσει μακρυά από την ανησυχία.
 - Εάν η έκθεση στο κοινό αποτελεί μια συνεχή δυσκολία, τα καταπιεσμένα προσωπικά συναισθήματα μπορεί να απαιτήσουν προσοχή: Πολλές φορές μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια όπου τα συναισθήματα δεν εκφράστηκαν ή εκφράστηκαν με επιθετικό τρόπο ή αντιμετώπισαν ψυχικά τραύματα, μπορούν να αποτρέψουν έναν χορευτή από το να εκφράσει τα συναισθήματά του πάνω στη σκηνή.
 - Η θεραπεία συνιστάται εάν το ζήτημα αυτό παρεμποδίζει τους στόχους και τις επαγγελματικές επιδιώξεις ενός καλλιτέχνη.

Πηγή: Jen Peters, www.dancemagazine.com

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 274
Εγγεγραμένα μέλη: 4327
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources