Dance Theater

Ανακοίνωση Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ για τον κορωνοϊό

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΧΩρο του ΧΟρού εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και το σύστημα υγείας κάθε άλλο παρά προετοιμασμένο είναι για μια πανδημία.

photo: Chris Nash/Observer

Πέραν των γενικότερων προεκτάσεων και επιπτώσεων σε κάθε τομέα της κοινωνίας και της οικονομίας, αξίζει να σημειώσουμε την αγωνία μας για τον αντίκτυπο του ιού στον καλλιτεχνικό χώρο και δη στο χώρο του χορού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονη επισφάλεια σε ό,τι αφορά στα εργασιακά ζητήματα, λόγω των γεγονότων. Παραστάσεις και φεστιβάλ αναβάλλονται/ ακυρώνονται, οι σχολές παύουν να λειτουργούν για αρκετές ημέρες, τα σχολεία κλείνουν και αυτομάτως σταματούν όλες οι εξωσχολικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες των μαθητών. Ως εκ τούτου, οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν». Το βάρος δε, είναι μεγαλύτερο όταν πρόκειται και για ανασφάλιστη εργασία, όπου ο εργαζόμενος πρέπει να καλύψει και το ατομικό κόστος υγείας του.

Η κατάσταση είναι δυσμενής για όλους - το ίδιο και για τον κλάδο μας. Πολλοί συνάδελφοι χορογράφοι, αναγκάζονται να ακυρώσουν παραστάσεις, που είναι προγραμματισμένες εδώ και μήνες λόγω του κορωνοϊού, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό τους. Δε θα μπορούσαμε επίσης, να μη σταθούμε αλληλέγγυοι απέναντι και στις σχολές χορού, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση ανωτέρας βίας που προέκυψε, ειδικά αν η παύση λειτουργίας συνεχιστεί. Περιμένουμε, όμως, η αλληλεγγύη αυτή να είναι αμοιβαία και να καταβληθούν στους εργαζόμενους χορευτές και καθηγητές χορού τα δεδουλευμένα τους και ο μισθός του τρέχοντος μήνα, καθώς και αντιστοίχως να τηρηθούν οι συμβάσεις εργασίας από τους μεγάλους οργανισμούς. Σε αυτή τη δύσκολη περίσταση ας σταθούμε όλοι με σεβασμό αλλά και ευθύνη απέναντι στους συνεργάτες και συνανθρώπους μας.
Αξίζει να επισημάνουμε, πως οι εργαζόμενοι στο χώρο του χορού στην πλειοψηφία τους εργάζονται σε πολλαπλά πεδία του χορού συγχρόνως, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα προς το ζειν. Με δεδομένη την κατάσταση, πλέον τα μέλη μας ΔΕΝ μπορούν να έχουν εισόδημα από πουθενά! Όσοι-ες δεν απολύθηκαν επ' αόριστον, αναμένουν απλήρωτοι ένα απροσδιόριστο τέλος.
Ως Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ και πάνω από όλα ως κοινωνικά όντα με εργασιακά δικαιώματα, δε θα δεχθούμε να παραμεληθούν από την κρατική μέριμνα οι αυτονόητες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Δε θα επιτρέψουμε να αντιμετωπιστεί η τέχνη για μια ακόμα φορά ως επάγγελμα δευτερευούσης σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.

Απαιτούμε:
1.Έκτακτο βοήθημα από το κράτος για τους συναδέλφους χορευτές και χορογράφους, των οποίων οι παραστάσεις ακυρώνονται
2. Έκτακτο βοήθημα από το κράτος για τους καθηγητές χορού για τους μήνες που θα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, εκκινώντας από τον τρέχοντα μήνα
3. Προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους παραστάσεων
4.Έκτακτο εποχικό επίδομα για όλους όσοι δε το δικαιούνται υπό κανονικές συνθήκες
5. Κατάργηση τώρα της ρύθμισης, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μην δηλώνουν ωράρια και υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ
Από τον ιδιωτικό τομέα του χορού απαιτούμε:
1. Τήρηση των συμβάσεων εργασίας εκ μέρους των μεγάλων οργανισμών
2. Εξόφληση των δεδουλευμένων, καθώς και του τρέχοντος μήνα στους καθηγητές χορού
Τέλος, ας μην αφήσουμε τον φόβο να υπερνικήσει την ανθρωπιά μας. Αντιστεκόμαστε στη στιγματοποίηση, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό, που παρατηρούμε να εκπορεύεται από (ή με αφορμή) την κρίση αυτή.
Μένουμε αλληλλέγγυοι και διεκδικητικοί.

TO Δ.Σ του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
  • Δωρεάν online μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 621
Εγγεγραμένα μέλη: 4544
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources