Dance Theater

Μύηση στη Xορογραφία με τον Daniel Lommel (ΧΟρΟLOGIE)

Μύηση στη Xορογραφία με τον Daniel Lommel (ΧΟρΟLOGIE)Εδώ και πολύ καιρό σκέφτομαι τη διαμόρφωση μιας τέτοιας εκπαίδευσης. Η διδασκαλία όμως αυτού του εντικειμένου είναι εξαιρετικά περίπλοκη καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ένστικτο και από τη φαντασία. Και σα να μην έφτανε αυτό, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για γνώση πάνω στην ανθρώπινη φύση, στο πολιτισμικό σύμπαν των πλαστικών τεχνών, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική και σε όλα αυτά που αφορούν στον τρόπο ζωής γενικά και που με τη σειρά τους επηρεάζουν βαθιά τις προσωπικές μας επιλογές και μας καθιστούν ολοκληρωμένους καλλιτέχνες.

Κάθε φορά που μοιάζει ο χορός να φτάνει εξαντλημένος στο τέλος των ημερών του, η επαναφορά στο βαθύ υπαρξιακό του ερώτημα εάν η συντονισμένη κίνηση προϋπήρξε του λόγου ή αν εκπορεύθηκε από αυτόν ανανεώνει τις προοπτικές που διανοίγονται μπροστά του και επαναπροσδιορίζει το αέναον του χαρακτήρα του. Ερχόμαστε, έτσι, αντιμέτωποι με μια τέχνη που είτε είναι είτε παλεύει με την αρχή των πάντων. Πρόκειται για μια τιτανομαχία που με την ορμή της θρέφει το τέρας της δημιουργίας και με τις παύσεις της δημιουργεί εκείνη τη μαύρη τρύπα της επανασύστασης και της τελικής αναγέννησης.

Η έμπνευση και η απαρχή ενός χορογραφικού έργου μπορεί να έλθει από οτιδήποτε: ένα λογοτεχνικό έργο, μία ταινία, ένα μουσικό έργο, έναν πίνακα, ένα γλυπτό, ένα θεατρικό έργο, μία άλλη χορογραφική δημιουργία, ακόμα και ένα βίωμα, μια συλλογική εμπειρία ή μια πολύ προσωπική στιγμή του δημιουργού. Η διαδικασία είναι διαφορετική για τον καθένα και μπορεί να αλλάξει για τον ίδιο άνθρωπο από στιγμή σε στιγμή. Αυτοί είναι οι ρευστοί παράγοντες της χορογραφικής δημιουργίας που δεν υπόκεινται σε έλεγχο καθώς -αλίμονο- κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της σύνδεσής του με το απρόβλεπτο της ανθρώπινης φύσης και τη ροή του κόσμου, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Κοιτάζοντας αναδρομικά, νομίζω πως η προσωπική μου δημιουργία γεννήθηκε από τη ζωγραφική, το θέατρο και τη μουσική. Ίσως τις περισσότερες φορές από τη μουσική, αυτή τη θεία τέχνη που στέκει κάπως πάνω από τον άνθρωπο και θέλησα να την εγκιβωτίσω μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έχει ενδιαφέρον να εξετάζει κανείς τις 'διαδικασίες' του, μπορεί να αντιληφθεί πολλά πράγματα για την πνευματική και ψυχική του... μηχανική. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε όλοι μόνοι μας αντιμέτωποι με τη θνητή μας φύση.

Υπάρχουν, όμως, και καταφύγια που ο χορός, αυτή η βαθιά ανθρώπινη τέχνη της επιβίωσης, προσφέρει. Εκ φύσεως, αποβάλλει το βάρος του παρελθόντος που και να ήθελε δε θα μπορούσε να εκφράσει και συγκεντρώνεται στο παρόν, με μια απολυτότητα στην έννοια του παρόντος. Η τεχνική που αναπτύσσεται ως προσπάθεια ορισμού του παρόντος χρόνου και χώρου είναι άλλη μία επιλογή που ο δημιουργός είναι ελεύθερος να κάνει. Και εκεί έρχεται η μελέτη και η σπουδή πάνω στις μονάδες που απαρτίζουν την τεχνική που ο καθένας μας αγαπά και επιλέγει. Τα βήματα και η ρυθμική των βημάτων, η μηχανική,ιστορική, φυσιογνωμική και φιλοσοφική τους μελέτη αποτελούν το χέρι που γυρίζει τη στρόφιγγα της ελεύθερης δημιουργικότητας και δημιουργίας. Η μαθηματική της μουσικής και του ήχου καθώς και η γεωμετρία του χώρου σε συνδυασμό με την ανατομία του σώματος, δημιουργούν το πλέγμα μέσα στο οποίο ο ζωντανός οργανισμός μιας ιδέας γεννιέται, εκκολάπτεται και αναπτύσσεται. Τέλος, η εντρύφηση στην ιστορία της Τέχνης λειτουργεί σαν τηλεσκόπιο μιας νύχτας με αστροφεγγιά. Φέρνει το άπειρο σύμπαν με ακρίβεια μπροστά στο μάτι μας. Καθαρίζει με τη σειρά της το μήνυμα που ως δημιουργοί επιθυμούμε να στείλουμε σε όλους τους προηγούμενους από εμάς δημιουργούς και το καταθέτει σαν ερώτηση στους επόμενους, τοποθετώντας μας διαχρονικά στο μακρύ διάλογο της τέχνης. Αυτά είναι η μόνη βοήθεια που σαν δημιουργοί μπορούμε να έχουμε και αυτού του είδους τη μελέτη και σπουδή επιθυμώ να υλοποιήσω τόσο για νέους δημιουργούς όσο και για μένα τον ίδιο. Από εκεί κι έπειτα μόνο οι ιδιότητες ενός φωτισμένου πολεμιστή θα βοηθήσουν στο να ορθώσουμε το καλλιτεχνικό μας ανάστημα και να απευθύνουμε το χαιρετισμό 'Χαίρε Χάος Χορού Χωμάτινο'.

Daniel Lommel


κάθε Τρίτη και Πέμπτη | 17.00-18.30
(Έναρξη 2 Οκτωβρίου 2018)

κέντρο χορού ΧΟρΟLOGIE,
Πειραιώς 76, 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα
4ος όροφος
Tηλ.: 210 5231 060

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.choro-logie.com
ΧΟρΟLOGIE

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 993
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources