Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 08:07

Ινδικός κλασικός χορός Bharata Natyam με την Λήδα Shantala στο Shantom (online)

Από 3/11/2020 όλα τα μαθήματα του Shantom συνεχίζονται online, τις ίδιες ημέρες και ώρες.

Μάθετε Bharata Natyam με τη Λήδα Shantala, τη χορεύτρια, χορογράφο και δασκάλα που τον πρωτοέφερε στην Ελλάδα και τον υπηρετεί για πάνω από τριάντα χρόνια!

Ο ινδικός κλασικός χορός Bharata Natyam, είναι μια έντεχνη πνευματική μέθοδος με βαθιές ρίζες στη σοφία, την ποίηση και τα χρώματα της Ινδίας. Ένας μαγευτικός χορός που διηγείται ιστορίες, ποιητικά κείμενα και μύθους.

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ολιστικός χορός και συνδυάζει την τέχνη, την ίαση και την επικοινωνία με τις εσωτερικές και συμπαντικές δυνάμεις (γαληνεύοντας και εξαγνίζοντας το νου όπως η γιόγκα). Επί δύο χιλιετηρίδες –πριν ακόμη παρουσιαστεί στη σκηνή- χορευόταν μέσα στους ναούς από ιέρειες, τις devadasi. Όπως οι αρχαίοι Έλληνες έτσι και οι Ινδοί πίστευαν ότι η θεραπεία και η υγεία συνδέονται άμεσα με την τέχνη του χορού και του θεάτρου, με την καλλιέργεια της ψυχής και την πνευματική ενατένιση.

Πρόκειται για έναν απαιτητικό θεατρικό χορό που λειτουργεί σε τρία επίπεδα, τα χέρια, τα πόδια και την έκφραση του προσώπου. Παντρεύει το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των «χειρονομιών» τα hastas ή mudras, σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου.

Απευθύνεται:

Σε άντρες και γυναίκες, σχετικά νέους, με καλή φυσική κατάσταση οι οποίοι επιθυμούν να αφιερωθούν στην εκμάθηση μίας τέχνης. Απαιτεί υπομονή και αφοσίωση. Δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα στη μέση ή στα γόνατα.

H «Ελληνική ακαδημία ινδικού κλασικού χορού Bharata Natyam» του antom, είναι η μόνη επαγγελματική σχολή στην Ελλάδα που μπορεί να οδηγήσει το μαθητή από τα αρχάρια βήματα του μέχρι τo πτυχίο του. Η μαθητεία του σφραγίζεται με μία σόλο παράσταση, το αρανγκέτραμ (arangetram), που συμβολίζει την είσοδο του μαθητή στη χορευτική Σκηνή του επαγγελματία χορευτή.

Δείτε βίντεο εδώ https://www.youtube.com/watch?v=s8g_bEvDMfE&feature=youtu.be

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων,  δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

shantala lida

Χώρος: Πολυχώρος Πολιτισμού Shantom

Διεύθυνση: Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι (στάση μετρό «Χολαργός» γραμμής 3)

Ημέρα και ώρα μαθήματος: Κάθε Τετάρτη 20:15-19:15.

Tα μαθήματα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά online για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές οι σχολές χορού.

Πληροφορίες: 210-6717529  Δευτέρα ως Παρασκευή 17:30-22:00

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: https://www.shantom.gr

Σημείωση: Μόνο κατόπιν ραντεβού και προ-εγγραφής.


Διδάσκει η Λήδα Shantala

Αφού τελείωσε σπουδές λογοτεχνίας στο Παρίσι, όπου πρωτογνώρισε τη γιόγκα και τον ινδικό χορό, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai  επί 3 χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Παράλληλα σπούδασε yoga, στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς: sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία).

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε στη χώρα μας τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας. Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.  To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

 

Read 82 times Last modified on Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 09:32
Like us on Facebook