Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 19:44

Παρέμβαση μελών της διοίκησης της ΚΣΟΤ σχετικά με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις καταγγελιών

Δημοσιεύουμε σήμερα την ανταλλαγή e-mail μεταξύ του Dancetheater.gr και των μελών της διοίκησης της ΚΣΟΤ, Σωτήρη Μουσούρη και Βίβιαν Πολίτη, σχετικά με τις δημοσιεύσεις καταγγελιών για αδιαφάνεια σε σχέση με τις προσλήψεις διδακτικού προσωπικού στην ΚΣΟΤ, αλλά και σε σχέση με την παράτυπη αποπομπή μαθητών από την σχολή.


Από τον κύριο Μουσούρη λάβαμε το παρακάτω e-mail.


Αγαπητέ κύριε Βασιλιάγκο,

Εκτιμώ το κάλεσμά σας για περαιτέρω πληροφόρηση γύρω από την κατάσταση στην Κρατική Σχολή Χορού, αν και θα ήταν προτιμότερο να είχε έρθει το Dance Theater σε επικοινωνία με την Διεύθυνση ή και το Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής πριν από τις δημοσιεύσεις σας.

Ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής ορίστηκα όχι επειδή είμαι ειδικός (εκτός από την συχνή παρακολούθηση παραστάσεων μοντέρνου κυρίως χορού για 35 χρόνια στην Νέα Υόρκη) αλλά επειδή είμαι οικονομολόγος και για 12 χρόνια Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Θέλω υπεύθυνα να σας ενημερώσω ότι η «μοριοδότηση» για την επιλογή διδασκόντων δεν προβλέπεται από την νομοθεσία μας και δεν περιελήφθη στην προκήρυξη. Ακολουθήθηκε η διαδικασία που αναφέρεται στο αρθρο 23 του Π.Δ. 598 του 1985, όπως γίνεται κάθε χρόνο, όπως μας επιβεβαίωσε η Γραμματεία μας. Επιπλέον κανείς σπουδαστής δεν απεβλήθη. Η κόρη της κυρίας της επιστολής βρίσκεται και σήμερα στο μητρώο της Σχολής.

Οι δημοσιεύσεις που αφορούν στην κυρία Βερέμη, της οποίας τα επιτεύγματα αναγνωρίστηκαν με ενθουσιασμό (βλ. παραστάσεις στο Black Box, Ιουνίου 2016) από όλα τα μέλη του νέου πενταμελούς μας Δ.Σ. (Στο Δ.Σ. συμμετέχουν και δύο νεαρές κυρίες χορεύτριες ή χορογράφοι, ένας νομικός και η πρόεδρος, καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού) είναι τουλάχιστον ανακριβή αν όχι κακοήθη. Ελπίζω να μην έχουν πηγή εσωτερική και να σχετίζονται με απειρία και προσωπική ασίγαστη φιλοδοξία..

Με εκτίμηση

Σωτήρης Μουσούρης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Κ.Σ.Ο.Τ.


 

- H απάντηση του Dancetheater.gr -

Κύριε Μουσούρη καλησπέρα και ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Σχετικά με τις δημοσιεύσεις, από την στιγμή που οι καταγγελίες είναι ενυπόγραφες δεν υπάρχει λόγος για μη δημοσίευση. Αν και δεν είναι δικός μας ρόλος η απάντηση στο θέμα που θέτετε σχετικά με την μοριοδότηση, γνωρίζουμε τα εξής:

H προκύρυξη της ΚΣΟΤ για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, ανέφερε την αναγκαιότητα ύπαρξης Πτυχίου Αναγνωρισμένου από το Κράτος, Προΰπηρεσία σε Αναγνωρισμένη από το κράτος Σχολή Χορού και Καλλιτεχνικό Φάκελο.

Από ότι γνωρίζουμε παρακολουθώντας τις ενυπόγραφες καταγγελίες καθώς και την επιστολή του ΣΕΧΩΧΟ προς το Υπουργειίο Πολιτισμού, η Διεύθυνση της σχολής μαζί με το Δ.Σ και σε συνεργασία με το Υπ.Πολιτισμού, κατάρτισαν τρόπο μοριοδότησης-αξιολόγησης των παραπάνω προΰποθέσεων των υποψηφίων. Ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων των υποψηφίων διδασκόντων στην ΚΣΟΤ, τον οποίο και σας επισυνάπτω παρακάτω (CLICK), αναφέρει με σαφήνεια την ύπαρξη Μοριοδότησης.

Το γεγονός πως η ΚΣΟΤ μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και άσχετα με τις όποιες τυχόν ενστάσεις προέκυψαν στην συνέχεια, αποφάσισε να απαλείψει το κριτήριο της Μοριοδότησης και να προσθέσει το επιπλέον κριτήριο της προΰπηρεσίας σε Επαγγελματική Σχολή Χορού, για εμάς ως δημοσιογράφους γεννά ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία προσλήψεων.

Σχετικά με τις καταγγελίες για αποβολές (και πάλι χωρίς να παίρνουμε θέση ως Dancetheater.gr), η απάντηση που μας δίνετε ελέγχεται, καθώς έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μας γονείς και πρώην σπουδαστές της σχολής, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις πιέσεις της διεύθυνσης της σχολής για υπογραφή εντύπου οικειοθελούς αποχώρησης από την ΚΣΟΤ, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης του προηγούμενου έτους διδασκαλίας.

Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε όπως μας στείλετε το συντομότερο, επίσημη τοποθέτηση που να απαντά με στοιχεία στα διάφορα ερωτήματα των ημερών που αφορούν την ΚΣΟΤ ώστε να προχωρήσουμε σε δημοσίευση.


Με εκτίμιση

Κώστας Βασιλιάγκος
Διαχείριση Υλικού - Επικοινωνία
Dancetheater.grΑπό την κυρία Βίβιαν Πολίτου λάβαμε το παρακάτω e-mail.


Καλημέρα σας,

Επειδή πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί επαφή με την ΚΣΟΤ και τη Διεύθυνση ή τουλάχιστον ένας περισσότερο προσεκτικός έλεγχος όσων φτάνουν στο γραφείο σας, σας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Οι προσλήψεις του διδακτικού προσωπικού στην ΚΣΟΤ πραγματοποιούνται πάντα κατά τις διατάξεις του άρθρου 23 του Π.Δ 598/1985, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνται πτυχίο αναγνωρισμένης επαγγελματικής σχολής και τουλάχιστον πενταετής αποδεδειγμένη διδακτική προϋπηρεσία σε επαγγελματική σχολή χορού. Η υποβολή φακέλου με καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι επικουρικό προσόν και δε λαμβάνεται υπόψη, αν δεν πληρούνται τα παραπάνω απαιτούμενα τυπικά προσόντα.

Σύστημα αξιολόγησης με τη μέθοδο της μοριοδότησης δεν είναι θεσμοθετημένο ούτε ποτέ αποτέλεσε κριτήριο αξιολόγησης. Η μόνη θεσμοθετημένη μοριοδότηση είναι αυτή που προβλέπει το ΑΣΕΠ και η πρόσληψη καλλιτεχνικού προσωπικού εξαιρείται ρητά από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης πρόσληψης του διδακτικού προσωπικού της ΚΣΟΤ (αριθμ. 600/09.09.2016), το Δ.Σ της Σχολής προχώρησε στην υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης με την μέθοδο της μοριοδότησης, με τη σύσταση, όμως, του δικηγόρου και μέλους του Δ.Σ κ. Παραμυθιώτη, να χρησιμοποιηθεί το σύστημα αυτό, ως εσωτερική διαδικασία της Επιτροπής Αξιολόγησης για μία καταρχήν κατάταξη των υποψηφιοτήτων.

Στην προκήρυξη πρόσληψης διδακτικού προσωπικού η μοριοδότηση δεν αναφερόταν, ως κριτήριο αξιολόγησης ούτε στο σώμα της προκήρυξης ούτε ως Παράρτημα αυτής. Η τυχόν εκ των υστέρων υιοθέτησή της θα ήταν παράτυπη, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που εξετάζει το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ, όπου και ρητά αναφέρεται ότι η προκήρυξη αποτελεί κανονιστική πράξη της Διοίκησης και απαγορεύεται να ακολουθούνται κριτήρια αξιολόγησης που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή, ειδικά αν αυτά διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Επειδή οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης που αναρτήθηκαν, περιελάμβαναν την αξιολόγηση με μοριοδότηση, ως τμήμα της επίσημης διαδικασίας πρόσληψης, ενώ αυτό δεν προβλεπόταν στην Προκήρυξη, υποβλήθηκαν ενστάσεις κατά της διαδικασίας από αρκετούς υποψήφιους. Τελικά μετά την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, το Δ.Σ της ΚΣΟΤ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις και να συνταχθούν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Π.Δ 598/1985 και την 03.11.2016 το Δ.Σ ενέκρινε τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, χωρίς να ληφθεί υπόψη το σύστημα της μοριοδότησης. Από τους οριστικούς πίνακες προέκυψε μόνο μία αλλαγή στην κατάταξη των υποψηφίων σε σχέση με τους προσωρινούς πίνακες.

2. Δεν προβλέπεται και δεν ισχύει διαδικασία αποβολής σπουδαστών ή υπογραφή εντύπων οικειοθελούς αποχώρησης στην ΚΣΟΤ και οι σπουδαστές παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Σχολής. Όσοι σπουδαστές, σύμφωνα με το νόμο, έχουν δικαίωμα επανεξέτασης, προσέρχονται σε επαναληπτικές εξετάσεις, οι οποίες πέρυσι και φέτος δε διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της καθυστέρησης πρόσληψης του διδακτικού προσωπικού. Πέρυσι οι προσλήψεις έγιναν τον Δεκέμβριο, λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και για το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017 η πρόσληψη έγινε την 07.11.2016, λόγω των ενστάσεων, της παραίτησης των μελών της Επιτροπής και την επανεξέταση των υποψηφιοτήτων. Επίκειται, λοιπόν, η άμεση διενέργεια της διαδικασίας επανεξέτασης.

3. Από τα 50 περίπου άτομα που έχουν στελεχώσει το Δ.Σ της ΚΣΟΤ από το 1999, έχουν παραιτηθεί μόνο τρία μέλη και ειδικότερα η κυρία Παπαδαμάκη, η κυρία Μπαρμπούση και η κυρία Μελετοπούλου για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Δεν υπάρχει καμία έγγραφη παραίτηση και μάλιστα που να αναφέρεται σε αυθαιρεσίες της Διοίκησης της Σχολής.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης να ανταποκριθεί στην αποστολή της, που είναι η εκπαίδευση και η δημιουργία επαγγελματιών, οι οποίοι θα εργασθούν ως χορευτές, χορογράφοι και καθηγητές χορού. Η ΚΣΟΤ έχει συνεργασθεί και συνεργάζεται με αντίστοιχους καλλιτεχνικούς οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας, όπως την Μartha Graham Dance Company, το London Contemporary Dance Theatre, τη Richard Alston Company, το Junior Ballet του Conservatoire των Παρισίων, το ImpulsTanz της Βιέννης, ενώ απόφοιτοί της στελεχώνουν τις μεγαλύτερες χορευτικές ομάδες του εξωτερικού της Ελλάδας, όπως την Ομάδα Παπαϊωάννου, την Ομάδα Χορού Φωνιαδάκη, την Ομάδα Ρήγου και άλλες, καθώς και τις μεγαλύτερες χορευτικές ομάδες του εξωτερικού, όπως το Akram Khan Dance Company, το Μartha Graham Dance Company το Jasmin Vardimon Dance Company, το Hofesh Shechter, το Sidi Larbi Cherkaoui και άλλες. Διαθέτει, διατηρεί και εμπλουτίζει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη για την ορχηστική τέχνη στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε το 2002, και σήμερα έχει πάνω από 6.000 τόμους και παρτιτούρες, ενώ, παρά την πρωτοφανή κρίση, η ΚΣΟΤ παρουσιάζει σημαντικά πλεονάσματα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της χώρας και του Πρωθυπουργού για βελτίωση των οικονομικών.

Από το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης της ΚΣΟΤ- H απάντηση του Dancetheater.gr -

Κυρία Πολίτου καλησπέρα,

Σχετικά με τις δημοσιεύσεις καταγγελιών που αφορούν την ΚΣΟΤ και στις οποίες προχώρησε το Dancetheater.gr, φυσικά και ελέγξαμε το αν αυτές ευσταθούν ή όχι. Μιλήσαμε με πρώην μαθητές αλλά και πρώην μέλη του Δ.Σ. της σχολής και οι οποίοι μας επιβεβαίωσαν περιπτώσεις αποπομπής μαθητών χωρίς να τηρείται ο κανονισμός της σχολής ως προς την επανεξέτασή τους, καθώς και την εκβιαστική απαίτηση της διεύθυνσης όπως οι μαθητές υπογράψουν κείμενο οικειοθελούς αποχώρησης από την σχολή προκειμένου να λάβουν βεβαίωση σπουδών του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά την μοριοδότηση, αν αυτή αφορούσε σε εσωτερική χρήση της σχολής, τότε προς τι η δημοσίευση προσωρινού πίνακα κατάταξης επιτυχόντων καθηγητών με στοιχεία μοριοδότησης στο site της ΚΣΟΤ?

Σε ότι αφορά την προϋπηρεσία των ενδιαφερόμενων καθηγητών, πουθενά η προκύρηξη δεν αναφέρει πως θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν διδάξει σε επαγγελματική σχολή χορού. Συγκεκριμένα η προκύρηξη αναφέρει πως απαιτούνται:

Δίπλωμα Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ή αναγνωρισμένης από το κράτος Ιδιωτικής Επαγγελματικής Σχολής Χορού ή Ανώτερης / Ανώτατης Σχολής Χορού του εξωτερικού,
και απαραίτητη 5ετής διδακτική προϋπηρεσία σε σχολές χορού στο αντικείμενο ή 5ετής διδακτική προϋπηρεσία σε Καλλιτεχνικά Σχολεία στο αντικείμενο ή να συμπληρώνει 5ετία και από τα δύο ανωτέρω, (εξαιρείται η προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκούς και παραδοσιακούς χορούς).

Ως δημοσιογράφοι, θεωρούμε πως εδώ υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων πρόσληψης διδακτικού προσωπικού στην ΚΣΟΤ και η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα.

Το γεγονός πως το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) κατήγγειλε επίσημα την διαδικασία προσλήψεων στην ΚΣΟΤ, αλλά και το γεγονός πως στην Βουλή των Ελλήνων έχει γίνει ερώτηση 15 βουλευτών για το σχετικό θέμα, μας δίνει το δικαίωμα να αμφιβάλουμε για την ορθότητα όσων ισχυρίζεστε.

Σε κάθε περίπτωση ο σκοπός του Dancetheater.gr είναι, η αντικειμενική ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για τον Χορό στην Ελλάδα.

 

Με εκτίμηση,

Κώστας Βασιλιάγκος
Διαχείριση Υλικού - Επικοινωνία
Dancetheater.gr
Read 4233 times Last modified on Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016 18:45
Like us on Facebook
Χρησιμοποιούμε cookies

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Μερικά από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε τον ιστότοπο και την εμπειρία του χρήστη (παρακολούθηση cookie). Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν θέλετε να επιτρέψετε τα cookies ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι εάν τα απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.