Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 14:20

Αφιέρωμα από το περιοδικό LandEscape Art Review στον Σπύρο Κουβαρά

Το περιοδικό "LandEscape Contemporary Art Review" στην έκδοση του Σεπτεμβρίου 2016 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων 8 σύγχρονων καλλιτεχνών, ένα μακροσκελές αφιέρωμα στο χορογραφικό και καλλιτεχνικό έργο του Σπύρου Κουβαρά.

Ο κατάλογος, ο οποίος διανεμήθηκε σε Ολλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο σε μουσεία, κέντρα σύγχρονης τέχνης και παρασταστικών τεχνών, περιλαμβάνει ένα 26 σέλιδο αφιέρωμα με συνέντευξη, αναφορές και φωτογραφίες από έργα του Σπύρου Κουβαρά και της Synthesis 748.

Πατώντας εδώ μπορείτε να μεταφερθείτε απευθείας στο αφιέρωμα, στην ψηφιακή έκδοση του εντύπου.


Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος, χορευτής και performer με βάση του το Παρίσι και την Αθήνα. Σπούδασε Graphic Design στo κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα, σύγχρονο χορό και χορογραφία-performance στο Centre National de a Danse στο Παρίσι και στο στούντιο Ménagerie de Verre και αποφοίτησε με άριστα από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού - Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia, με εξειδίκευση στην Μέθοδο Grotowski. Εγκατεστημένος από το 2004 έως το 2015 στο Παρίσι, ιδρύει τον Μάιο του 2008 την CompagnieSynthesis 748 και αναπτύσσει ένα προσωπικό χορογραφικό λεξιλόγιο που αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού. Η χορογραφική πρακτική του Σπύρου Κουβαρά εξετάζει την σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου και οι παραστάσεις του συχνά παίρνουν μια υβριδική μορφή ενίοτε σαν χορογραφημένα installations.

Η ομάδα Synthesis 748, από το 2010 επιχορηγείται από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι και διαγράφει διεθνή πορεία με δημοσιεύσεις έργων της σε σημαντικές βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Τα έργα του Σπύρου Κουβαρά, «L'isolement dans une space infini», «You cannot enter twice the same river», «Nova Aetas», «L'homme qui marches sur la colonne», «OPUSI # temporality», «Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο (Μνήμη)», «10 -22 sec», και «3 mountains not to climb», έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία (International Visual Theatre/Paris, Espace André Malraux/Paris, KW Institute for Contemporary Art/Berlin, Space Time/Berlin, Tanzmesse/ Dusseldorf, Stadtmuseum/Dusseldorf, Biennale de la Danse de Lyon, Biennale of Performing Arts/Colombia, Dansens Hus/Stockholm, Gallery S.Hurts/Argentina, Gallery Owl Art Space/Athens, International Video Dance Festival/Athens, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών/Αθήνα, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης/Αθήνα, Ρωμαϊκό Ωδείο/Πάτρα) μεταξύ άλλων.
Η ομάδα Synthesis 748 υποστηρίζεται για τα ερευνητικά projects και τις παραγωγές της από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, το Centre National de la Danse στο Παρίσι, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την γκαλερί Owl Art Space στην Αθήνα, έχοντας μεταξύ άλλων και συνεργασία με το art@CMS - πρόγραμμα του πειράματος CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.
Στα πλαίσια της γενικότερης έρευνας του γύρω από την σχέση κίνησης και εικόνας, σώματος και εικαστικού αντικειμένου, ο Σπύρος Κουβαράς διοργανώνει και παραδίδει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το masterclass Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης: Choreographic Installations, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές επαγγελματικών σχολών χορού, χορογράφους και σύγχρονους χορευτές. Διδάσκει επίσης και διοργανώνει σεμινάρια χορογραφίας-performance, κίνησης για ηθοποιούς και σωματικού θεάτρου-Μέθοδος Grotowski στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στο CNSMD και στο Thèâtre de la Danse στο Παρίσι, στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αρχή στην Αθήνα και στο New York Acting Studio.

Compagnie Synthesis 748
Spyros Kouvaras
33, bis avenue Pierre Semard
94200 Ivry sur Seine
Paris - France

 

Read 1020 times Last modified on Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 14:44
Like us on Facebook