Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 17:04

"Ο Χορευτής": η Tαινία του Steven Cantor για τον Sergei Polunin

Στον "Χορευτή" (Dancer), τη νέα ταινία / ντοκιμαντέρ του Steven Cantor σχετικά με τον Sergei Polunin, υπάρχουν πλάνα του Polunin, όταν ήταν οκτώ ετών. Φωτισμένος από ένα ασυγκράτητο χαμόγελο, ο Sergei κάνει περιστροφές, πέφτει και ισορροπεί με εκπληκτική χάρη για ένα τόσο νέο χορευτή. Όπως έλεγε η γιαγιά του Polunin,  "ο Σεργκέι συνήθιζε να χορεύει με την καρδιά του. Μετέφερε τον εαυτό του μέσα στη μουσική".

Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η κάμερα του Cantor ακολουθεί τον Polunin στα παρασκήνια μετά από ένα show, ενώ η ζωή φαίνεται να έχει στερέψει γι αυτόν. Με ένα χλωμό πρόσωπο, μουρμουρίζει: "Κάθε μέρα ελπίζω ότι θα τραυματιστώ και τότε δεν θα έχω τη δυνατότητα να χορεύω πια". Ο "Χορευτής" αφηγείται τον σκοτεινό μύθο, την ιστορία του πώς το ταλέντο μπορεί να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα. Το 2012 ο Polunin, ένα από τα μεγαλύτερα και υποσχόμενα αστέρια του Βασιλικού Μπαλέτου, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί. Εν μέσω της φήμης σχετικά με χρήση ναρκωτικών ουσιών και του δικού του γνωμικού "ζώντας γρήγορα και πεθαίνοντας νέοι"(live fast and die young), ισχυρίστηκε ότι είχε αρχίσει να ασφυκτιά από το μπαλέτο, ότι "ο καλλιτέχνης μέσα του είχε πεθάνει" και ότι έπρεπε να προχωρήσει.
Αργότερα ο Polunin μετακόμισε στη Ρωσία, όπου εντάχθηκε στο Μπαλέτο Στανισλάφσκι της Μόσχας. Εκεί, φάνηκε αρχικά να έχει κάνει μια νέα αρχή - αλλά όταν άρχισε να παρακάμπτει πρόβες και παραστάσεις, πάλι μίλησε για έξοδο από το μπαλέτο, αυτή τη φορά  για μια καριέρα στο Χόλιγουντ.

Ο Polunin είχε γίνει ένας μαγνήτης για τους δημοσιογράφους, και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων είχε την τάση να βγάζει στη φόρα ό,τι περνούσε από το μυαλό του. Συχνά παρουσιαζόταν ως αγενής, τεμπέλης, ένας νεαρός άνδρας σε σύγχυση με αυταπάτες διασημότητας. Η μεγαλύτερη ιστορία, το δύσκολο οικογενειακό υπόβαθρο και οι άλυτοι δαίμονες του Polunin, ήταν λιγότερο γνωστοί στο κοινό. Αυτή την ιστορία ο Cantor προσπαθεί να περιγράψει στο ντοκιμαντέρ του.

Ο Cantor εστιάζεται, στην ταραγμένη και πολύπλοκη φύση του ταλέντου του Polunin. Έχοντας πρόσβαση σε μερικά μοναδικά κινηματογραφικά αρχεία, τα οποία αποτελούν απόδειξη ότι Polunin ήταν ένα φυσικό θαύμα. Τον βλέπουμε στην ηλικία των 11, με τα αδύνατα άκρα του να έχουν ήδη διαμορφωθεί από μια όμορφη γραμμή κι ένα πρώιμο έλεγχο. Τον βλέπουμε έφηβο φοιτητή στο Royal Ballet School, έχοντας ήδη ξεχωρίσει από τους συμμαθητές του.
Αλλά το ακατέργαστο και παράλληλα εκπληκτικό ταλέντο, μπορεί να μην είναι αρκετό για να συντηρήσει μια καριέρα, και ο Cantor σκιαγραφεί έντονα την πορεία του Polunin από παιδί θαύμα σε θυμωμένο επαναστάτη. Γεννήθηκε στην φτωχή πόλη Kherson, στη νότια Ουκρανία, αλλά ενώ θυμάται την παιδική του ηλικία ως χαρούμενη, η μητέρα του, Galina, είχε μεγάλα όνειρα για τον ίδιο κι έτσι τον έγραψε για πρώτη φορά στη γυμναστική και στη συνέχεια στο μπαλέτο. Καθώς το ταλέντο του γινόταν ολοένα και πιο ορατό, ονειρεύθηκε να φθάσει ο Sergei στην κορυφή.

Τα πάντα θυσιάστηκαν για το σκοπό αυτό. Όταν του δόθηκε μια θέση στη σχολή μπαλέτου στο Κίεβο ο πατέρας του, Βλαντιμίρ, πήγε να εργαστεί στην Πορτογαλία, κι η γιαγιά του στην Ελλάδα, προκειμένου να καταβάλουν τα δίδακτρα, ενώ η Galina εγκατέλειψε τη ζωή της για να πάει στο Κίεβο με το γιο της. Στα 13, ο Polunin κέρδισε μια θέση στο Royal Ballet School, στο Λονδίνο, όπου δεν γνώριζε κανένα και δεν μιλούσε ούτε μια λέξη Αγγλικά. Μέσα σε δύο χρόνια εξελίχθηκε εκπληκτικά ως χορευτής κι επέδειξε μεγάλο πείσμα και αποφασιστικότητα για να βρεθεί στην κορυφή. Εκεί οδηγήθηκε όχι μόνο από την προσωπική του φιλοδοξία, αλλά κι από την πεποίθηση ότι, ως επιτυχημένος χορευτής, θα είναι σε θέση να ενώσει την οικογένειά του.

Η οικογένεια, όμως, δεν κατάφερε να επιβιώσει και η Galina και ο Βλαντιμίρ χώρισαν δύο χρόνια αργότερα, κάτι που φάνηκε να τραυμάτισε συναισθηματικά τον 15χρονο Σεργκέι. Παρά το γεγονός ότι συνέχισε να κάνει εξαιρετική πρόοδο, ο Polunin υπενθυμίζει ότι ήταν πολύ θυμωμένος και δυστυχισμένος. Στα 20 του χρόνια είχε επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών του στόχων αλλά έχασε τα κίνητρά του. Η χαρά είχε φύγει από τη δουλειά του, η οικογένειά του δεν ήταν πλέον γύρω για να επωφεληθεί από την επιτυχία του και τώρα πλέον είχε αρχίσει να απομακρύνεται συναισθηματικά από τους δικούς του, ιδιαίτερα τη μητέρα του, την οποία κατηγόρησε για το γεγονός ότι τον έσπρωξε σε μια καριέρα την οποία δεν είχε επιλέξει ο ίδιος.

O Cantor δεν παρέτεινε την κινηματογράφηση αρκετό καιρό ώστε να δείξει την στροφή στη ζωή του Sergei. Ο Polunin γνώρισε κι ερωτεύτηκε τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Natalia Osipova, μια σχέση που ισχυρίζεται ότι έχει μεταμορφώσει τη ζωή του. Ο χορευτής σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από τον νευρικό, σε σύγχυση νέο χορευτή που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Cantor. Δηλώνει ότι η Osipova τον βοηθησε  να αγαπήσει και πάλι το μπαλέτο και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του για να χαράξει την πορεία που πραγματικά επιθυμεί. Αυτό τον καιρό ετοιμάζει ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα που περιλαμβάνει κλασικά και νέα έργα, στα οποία έχει εντάξει και δικές του χορογραφίες. Σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει ένα φορέα υποστήριξης  που θα βοηθήσει χορευτές να εργάζονται ανεξάρτητα μιας ομάδας ή ενός θεάτρου, όπως οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές.

O Polunin δηλώνει, σε αντίθεση με τα χρόνια της απογοήτευσης κι αφού είχε φύγει από το Βασιλικό Μπαλέτο ότι ήταν δυστυχισμένος και δεν ήξερε πώς να το εκφράσει. Στην εταιρεία άρχισε να αισθάνεται χαμένος. Ήθελε να κάνει άλλα πράγματα, όπως μια μουσική ή μια ταινία, αλλά φοβόταν. Είχε ζήσει στο Λονδίνο για 13 χρόνια, ήταν το σπίτι του, αλλά δεν ήταν πολίτης.

Η διαδικασία της αυτο-αντανάκλασης στην οποία ο Polunin υποβλήθηκε  στην κινηματογράφηση του "Χορευτή", μαζί με την εμπιστοσύνη που έχει αποκτήσει με την Osipova, τον έφεραν σε  μια συναισθηματική διαύγεια που ήταν άπιαστο όνειρο πριν από λίγα χρόνια.Η πρεμιέρα με μια live performance από Sergei Polunin έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου 2017 στο Palladium του Λονδίνου.

Πηγή: www.theguardian.com
Read 3439 times Last modified on Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 13:00
Like us on Facebook