Dance Theater

Το Μεγάλο Αντίο της Trisha Brown

Το Μεγάλο Αντίο της Trisha BrownΗ Trisha Brown, χορογράφος και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού μεταμοντέρνου χορού, πέθανε το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 στο Σαν Αντόνιο, σε ηλικία  80 ετών. Υπήρξε μία από τις λίγες χορογράφους που συνδυάζουν εγκεφαλικές με αισθησιακές πλευρές του χορού, καθώς επίσης και από τους ελάχιστους που είχαν τόσο μεγάλη επιρροή στην τέχνη του χορού. Η χορογραφία της, που παρουσίαστηκε κυρίως στη Νέα Υόρκη, βοήθησε στη διαμόρφωση γενεών σύγχρονων δημιουργών χορού στον 21ο αιώνα. Έχοντας παρουσία πάνω από 30 χρόνια στο χώρο, χορογράφησε για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού συνεργάστηκε με χορευτές, όπως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ καθώς επίσης και με καλλιτέχνες, όπως ο σκηνογράφος Robert Rauschenberg, ο visual artist Donald Judd και η εικαστικός Nancy Graves.

Το 1983, κέρδισε τόσο ευρωπαϊκή όσο και αμερικανική αναγνώριση για το θεατρικό έργο "Set και Reset", το οποίο έγινε το πιο διάσημο έργο που έγινε ποτέ στον μεταμοντέρνο χορό. Στη δεκαετία του 1980, επηρέασε αρχικά χορογράφους όπως οι David Gordon, Mark Morris και Stephen Petronio και το έργο της άρχισε να εντάσσεται στα ρεπερτόρια άλλων εταιρειών χορού.

Έχει κερδίσει διεθνείς τιμητικές διακρίσεις και βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Μια από αυτές είναι ο τίτλος "Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres", που αποτελεί τιμητική διάκριση
από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Το 1991, της απονεμήθηκε η υποτροφία MacArthur κι έγινε η πρώτη γυναίκα χορογράφος που κέρδισε αυτή τη διάκριση.

Η Patricia Ann Brown γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, 1936, στην Ουάσινγκτον. Συχνά μιλούσε για το "χρέος" της απέναντι στα τοπία του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Σε δημόσια συζήτηση με τον χορογράφο Merce Cunningham (επίσης από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον), έλεγε ότι "Το δάσος της βροχής ήταν η πρώτη επαφή μου με την τέχνη."
Η Trisha Brown αποφοίτησε από Weatherwax High School στο Aberdeen το 1954 και σπούδασε σύγχρονο χορό στο Mills College, στο Όκλαντ, Καλιφόρνια. Δίδαξε χορό στο Reed College του Όρεγκον αμέσως μετά την αποφοιτησή της, αλλά και παρακαλούθησε μαθηματα στο Αμερικάνικο θερινό Φεστιβάλ χορού το 1958, 1959 και 1961, μαθαίνοντας ειδικά από τον Louis Horst, βετεράνο παιδαγωγό της σύγχρονης σύνθεσης χορού.
Οι επόμενες σημαντικές επιρροές της ήταν ο μεταμοντέρνος χορογράφος και δάσκαλος Robert Ellis Dunn και ο John Cage, ο ριζοσπαστικός συνθέτης του οποίου οι ιδέες για τη μουσική και την τέχνη είχαν ανοίξει νέους ορίζοντες.

Μετά την εγκατάστασή της στη Νέα Υόρκη το 1961, συνεργάστηκε κυρίως με avant-garde ομάδες χορού και το 1970 ίδρυσε την δική της ομάδα, την περίφημη Trisha Brown Dance Company.
Εκείνα τα χρόνια εργάστηκε, κατά κανόνα, πάνω σε αντισυμβατικά έργα και χωρίς μουσική. Ο όρος «μεταμοντέρνος χορός» δεν επινοήθηκε μέχρι τα τέλη του 1970, και η Trisha Brawn και άλλοι ήταν εκείνοι που οδήγησαν την τεχνή του χορού μέσα από τα ριζοσπαστικά άκρα του μοντερνισμού στην εποχή του μεταμοντέρνου.
Ο Cunningham, τον οποίο θαύμαζε πολύ, εργαζόταν πάνω σε  χορογραφίες ανεξάρτητες από τη μουσική. Εκείνη  με τη σειρά τους βοήθησε ώστε η χορογραφία να είναι ανεξάρτητη από την τεχνική ακρίβεια και, στη δεκαετία του 1970, χωρίς μουσική συνοδεία.

Αυτό ήταν "δημοκρατικός χορός," που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κινησιολογία που θα μπορούσε να κάνει και ο μέσος ανεκπαίδευτος χορευτής, αλλά σε νέους συνδυασμούς. Κάποιοι χόρευαν ξυπόλητοι, άλλοι με πάνινα παπούτσια. Τρία ιστορικά έργα που η  Μπράουν δημιούργησε το 1971: «Περπατώντας στον τοίχο," "Έργο της Στέγης" και "Συσσώρευση" υποδηλώνουν το περιεχόμενό τους από τον τίτλο τους. Στο «Περπατώντας» οι χορευτές στηριζόμενοι πάνω σε εξαρτύσεις, κινούνταν πλαγίως κατά μήκος των τοίχων. Στη "Στέγη" οι χορευτές είχαν εξαπλωθεί πάνω σε 12 στέγες. "Η Συσσώρευση" ήταν μια τυπική μελέτη  με επαναλαμβανόμενες φράσεις που στηρίζονταν στην πολυπλοκότητα, όπως στις προτάσεις που κάθε φορά προστίθεται μία νέα λέξη.

Ο πειραματικός χορός της εποχής εκείνης, ενσωματώθηκε σε αυτά τα κομμάτια  τα οποία που είχαν τάση κατά της δεξιοτεχνίας. Η Μπράουν, ωστόσο τώρα έγινε δεξιοτέχνης ενός νέου είδος. Έκανε  έργα που ήταν όμορφα με έναν εντελώς νέο τρόπο, απελευθέρωνε τον κόσμο του χορού από τη θεατρική αφήγηση οδηγώντας τον σε μια γοητευτική κατάσταση, αυτό που ονομάζε "καθαρή κίνηση". Από τα πρώιμα έργα της στο Judson Dance Theater έως στις υπέροχες όπερες, σκηνοθέτησε και βρήκε νέα μονοπάτια στην κίνηση του σώματος. Ασκώντας τεράστια επιρροή στο διεθνή κόσμο του χορού, δημιούργησε το δράμα και την ευθυμία από καθαρό πειραματισμό. Βρήκε νέα μονοπάτια για την ενέργεια που   ρέει μέσα από το σώμα και βρήκε ευχαρίστηση στον αποπροσανατολισμό, τόσο του ερμηνευτή και του κοινού. Όπως έγραψε ο χορευτής David Thomson στο Facebook, "η φωτιά της ήταν έντονη και το μυαλό της ήταν σαν ένα μαχαίρι, κόβοντας το περιττό και δημιουργώντας νέες τρισδιάστατες μορφές και ιδέες."

Το 1978 πήρε το έργο "Συσσώρευση" και το διάνθισε έτσι ώστε να γίνει "Συσσώρευση συν την ομιλούμενη μηχανή νερού" όπου πολλά διαφορετικά πράγματα  μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα. Έχοντας επιστρέψει νωρίτερα στη βάση του χορό, είχε τώρα φθάσει στην ανοικοδόμηση με νέους τρόπους, και ήταν τότε, που έγινε η πρώιμη φιγούρα του πραγματικά μεταμοντέρνου χορού. Η Trisha ζητούσε συχνά τους χορευτές της να αυτοσχεδιάζουν βασιζόμενοι είτε σε μια χαλαρή ιδέα είτε με ρητές προφορικές οδηγίες. Επιδίωκε την εμφάνιση και την αίσθηση του αυτοσχεδιασμού, αλλά επαναλαμβανόμενη.

Η Brown δεν ήταν μόνο μια μεγάλη καλλιτέχνης που ώθησε τα όρια του σύγχρονου χορού, αλλά ήταν επίσης ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζονταν για τον σεβασμό, καλλιέργεια  και τη γενναιοδωρία της. Η Diane Madden, η οποία ξεκίνησε ως χορεύτρια με την εταιρεία το 1980, περιγράφει τον τρόπο της εργασίας της: "Δημιούργησε ένα σαφή χώρο που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν πολλά περιθώρια. Αισθάνεται κάποιος την εμπιστοσύνη της, η οποία επέτρεψε σε εμάς να να πάρουμε περισσότερα ρίσκα και να δώσουμε περισσότερα".

Η Trisha Brown μας άφησε με έργα που είναι εποικοδομητικά, παραπλανητικά, και μερικές φορές "σκοτεινά" όμορφα, και όλα αυτά χωρίς αναφορά σε αφήγηση. Κατά κάποιο τρόπο συνέχισε την φιλοσοφία του Merce Cunningham και του John Cage, την πίστη τους δηλαδή στη χορογραφία αυτή καθεαυτή, όχι σε σχέση με κάτι άλλο. Και έφερε το σώμα στο χορό περαιτέρω σε ένα σύγχρονο τρόπο λειτουργίας - χαλαρό, έτοιμο για οτιδήποτε, ενώ, επίσης, πάντα σε σχέση με τους άλλους.

Η εταιρεία χορού της Trisha Brown είναι αφιερωμένη στη δημιουργία, την απόδοση και τη συντήρηση του έργου της μεγάλης χορογράφου.

Πηγές: www.nytimes.com, www.dancemagazine.com

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 289
Εγγεγραμένα μέλη: 4327
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources