Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 22:34

Το Μεγάλο Αντίο της Trisha Brown

Το Μεγάλο Αντίο της Trisha BrownΗ Trisha Brown, χορογράφος και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού μεταμοντέρνου χορού, πέθανε το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 στο Σαν Αντόνιο, σε ηλικία  80 ετών. Υπήρξε μία από τις λίγες χορογράφους που συνδυάζουν εγκεφαλικές με αισθησιακές πλευρές του χορού, καθώς επίσης και από τους ελάχιστους που είχαν τόσο μεγάλη επιρροή στην τέχνη του χορού. Η χορογραφία της, που παρουσίαστηκε κυρίως στη Νέα Υόρκη, βοήθησε στη διαμόρφωση γενεών σύγχρονων δημιουργών χορού στον 21ο αιώνα. Έχοντας παρουσία πάνω από 30 χρόνια στο χώρο, χορογράφησε για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού συνεργάστηκε με χορευτές, όπως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ καθώς επίσης και με καλλιτέχνες, όπως ο σκηνογράφος Robert Rauschenberg, ο visual artist Donald Judd και η εικαστικός Nancy Graves.

Το 1983, κέρδισε τόσο ευρωπαϊκή όσο και αμερικανική αναγνώριση για το θεατρικό έργο "Set και Reset", το οποίο έγινε το πιο διάσημο έργο που έγινε ποτέ στον μεταμοντέρνο χορό. Στη δεκαετία του 1980, επηρέασε αρχικά χορογράφους όπως οι David Gordon, Mark Morris και Stephen Petronio και το έργο της άρχισε να εντάσσεται στα ρεπερτόρια άλλων εταιρειών χορού.

Έχει κερδίσει διεθνείς τιμητικές διακρίσεις και βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Μια από αυτές είναι ο τίτλος "Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres", που αποτελεί τιμητική διάκριση
από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Το 1991, της απονεμήθηκε η υποτροφία MacArthur κι έγινε η πρώτη γυναίκα χορογράφος που κέρδισε αυτή τη διάκριση.

Η Patricia Ann Brown γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, 1936, στην Ουάσινγκτον. Συχνά μιλούσε για το "χρέος" της απέναντι στα τοπία του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Σε δημόσια συζήτηση με τον χορογράφο Merce Cunningham (επίσης από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον), έλεγε ότι "Το δάσος της βροχής ήταν η πρώτη επαφή μου με την τέχνη."
Η Trisha Brown αποφοίτησε από Weatherwax High School στο Aberdeen το 1954 και σπούδασε σύγχρονο χορό στο Mills College, στο Όκλαντ, Καλιφόρνια. Δίδαξε χορό στο Reed College του Όρεγκον αμέσως μετά την αποφοιτησή της, αλλά και παρακαλούθησε μαθηματα στο Αμερικάνικο θερινό Φεστιβάλ χορού το 1958, 1959 και 1961, μαθαίνοντας ειδικά από τον Louis Horst, βετεράνο παιδαγωγό της σύγχρονης σύνθεσης χορού.
Οι επόμενες σημαντικές επιρροές της ήταν ο μεταμοντέρνος χορογράφος και δάσκαλος Robert Ellis Dunn και ο John Cage, ο ριζοσπαστικός συνθέτης του οποίου οι ιδέες για τη μουσική και την τέχνη είχαν ανοίξει νέους ορίζοντες.

Μετά την εγκατάστασή της στη Νέα Υόρκη το 1961, συνεργάστηκε κυρίως με avant-garde ομάδες χορού και το 1970 ίδρυσε την δική της ομάδα, την περίφημη Trisha Brown Dance Company.
Εκείνα τα χρόνια εργάστηκε, κατά κανόνα, πάνω σε αντισυμβατικά έργα και χωρίς μουσική. Ο όρος «μεταμοντέρνος χορός» δεν επινοήθηκε μέχρι τα τέλη του 1970, και η Trisha Brawn και άλλοι ήταν εκείνοι που οδήγησαν την τεχνή του χορού μέσα από τα ριζοσπαστικά άκρα του μοντερνισμού στην εποχή του μεταμοντέρνου.
Ο Cunningham, τον οποίο θαύμαζε πολύ, εργαζόταν πάνω σε  χορογραφίες ανεξάρτητες από τη μουσική. Εκείνη  με τη σειρά τους βοήθησε ώστε η χορογραφία να είναι ανεξάρτητη από την τεχνική ακρίβεια και, στη δεκαετία του 1970, χωρίς μουσική συνοδεία.

Αυτό ήταν "δημοκρατικός χορός," που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κινησιολογία που θα μπορούσε να κάνει και ο μέσος ανεκπαίδευτος χορευτής, αλλά σε νέους συνδυασμούς. Κάποιοι χόρευαν ξυπόλητοι, άλλοι με πάνινα παπούτσια. Τρία ιστορικά έργα που η  Μπράουν δημιούργησε το 1971: «Περπατώντας στον τοίχο," "Έργο της Στέγης" και "Συσσώρευση" υποδηλώνουν το περιεχόμενό τους από τον τίτλο τους. Στο «Περπατώντας» οι χορευτές στηριζόμενοι πάνω σε εξαρτύσεις, κινούνταν πλαγίως κατά μήκος των τοίχων. Στη "Στέγη" οι χορευτές είχαν εξαπλωθεί πάνω σε 12 στέγες. "Η Συσσώρευση" ήταν μια τυπική μελέτη  με επαναλαμβανόμενες φράσεις που στηρίζονταν στην πολυπλοκότητα, όπως στις προτάσεις που κάθε φορά προστίθεται μία νέα λέξη.

Ο πειραματικός χορός της εποχής εκείνης, ενσωματώθηκε σε αυτά τα κομμάτια  τα οποία που είχαν τάση κατά της δεξιοτεχνίας. Η Μπράουν, ωστόσο τώρα έγινε δεξιοτέχνης ενός νέου είδος. Έκανε  έργα που ήταν όμορφα με έναν εντελώς νέο τρόπο, απελευθέρωνε τον κόσμο του χορού από τη θεατρική αφήγηση οδηγώντας τον σε μια γοητευτική κατάσταση, αυτό που ονομάζε "καθαρή κίνηση". Από τα πρώιμα έργα της στο Judson Dance Theater έως στις υπέροχες όπερες, σκηνοθέτησε και βρήκε νέα μονοπάτια στην κίνηση του σώματος. Ασκώντας τεράστια επιρροή στο διεθνή κόσμο του χορού, δημιούργησε το δράμα και την ευθυμία από καθαρό πειραματισμό. Βρήκε νέα μονοπάτια για την ενέργεια που   ρέει μέσα από το σώμα και βρήκε ευχαρίστηση στον αποπροσανατολισμό, τόσο του ερμηνευτή και του κοινού. Όπως έγραψε ο χορευτής David Thomson στο Facebook, "η φωτιά της ήταν έντονη και το μυαλό της ήταν σαν ένα μαχαίρι, κόβοντας το περιττό και δημιουργώντας νέες τρισδιάστατες μορφές και ιδέες."

Το 1978 πήρε το έργο "Συσσώρευση" και το διάνθισε έτσι ώστε να γίνει "Συσσώρευση συν την ομιλούμενη μηχανή νερού" όπου πολλά διαφορετικά πράγματα  μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα. Έχοντας επιστρέψει νωρίτερα στη βάση του χορό, είχε τώρα φθάσει στην ανοικοδόμηση με νέους τρόπους, και ήταν τότε, που έγινε η πρώιμη φιγούρα του πραγματικά μεταμοντέρνου χορού. Η Trisha ζητούσε συχνά τους χορευτές της να αυτοσχεδιάζουν βασιζόμενοι είτε σε μια χαλαρή ιδέα είτε με ρητές προφορικές οδηγίες. Επιδίωκε την εμφάνιση και την αίσθηση του αυτοσχεδιασμού, αλλά επαναλαμβανόμενη.

Η Brown δεν ήταν μόνο μια μεγάλη καλλιτέχνης που ώθησε τα όρια του σύγχρονου χορού, αλλά ήταν επίσης ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζονταν για τον σεβασμό, καλλιέργεια  και τη γενναιοδωρία της. Η Diane Madden, η οποία ξεκίνησε ως χορεύτρια με την εταιρεία το 1980, περιγράφει τον τρόπο της εργασίας της: "Δημιούργησε ένα σαφή χώρο που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν πολλά περιθώρια. Αισθάνεται κάποιος την εμπιστοσύνη της, η οποία επέτρεψε σε εμάς να να πάρουμε περισσότερα ρίσκα και να δώσουμε περισσότερα".

Η Trisha Brown μας άφησε με έργα που είναι εποικοδομητικά, παραπλανητικά, και μερικές φορές "σκοτεινά" όμορφα, και όλα αυτά χωρίς αναφορά σε αφήγηση. Κατά κάποιο τρόπο συνέχισε την φιλοσοφία του Merce Cunningham και του John Cage, την πίστη τους δηλαδή στη χορογραφία αυτή καθεαυτή, όχι σε σχέση με κάτι άλλο. Και έφερε το σώμα στο χορό περαιτέρω σε ένα σύγχρονο τρόπο λειτουργίας - χαλαρό, έτοιμο για οτιδήποτε, ενώ, επίσης, πάντα σε σχέση με τους άλλους.

Η εταιρεία χορού της Trisha Brown είναι αφιερωμένη στη δημιουργία, την απόδοση και τη συντήρηση του έργου της μεγάλης χορογράφου.

Πηγές: www.nytimes.com, www.dancemagazine.com
Read 4701 times Last modified on Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 00:05
Like us on Facebook