Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 11:58

Ο Γιαν Φαμπρ κατηγορούμενος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις χορευτών

Για σεξουαλική παρενόχληση και πράξεις ταπείνωσης εις βάρος τους, κατηγορούν είκοσι χορευτές τον Βέλγο χορογράφο και σκηνοθέτη Γιαν Φαμπρ, ο οποίος είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό κυρίως από το διορισμό του ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Με ανοιχτή επιστολή τους στο περιοδικό βελγικό περιοδικό rekto verso, οι πρώην συνεργάτες του Φαμπρ, περιγράφουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, λέγοντας πως η ταπείνωση ήταν μέρος του καθημερινού τους πρωϊνού.
Η επιστολή περιγράφει διάφορες πράξεις ταπείνωσης και σεξουαλικού εκφοβισμού, με χορευτές στους οποίους προσφέρονταν χρηματικά ποσά και παρακινούνταν στην χρήση ναρκωτικών για να «νιώθουν πιο ελεύθεροι».
«Μετά τις φωτογραφίσεις και αφού είχα απορρίψει τις προσεγγίσεις, ένιωθα απαίσια και αναστατωμένος», λέει χαρακτηριστικά ένας χορευτής στην επιστολή.
Αναφέρουν ότι ο Γιαν Φαμπρ προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα την συζήτηση σχετικά με την παράσταση και στην συνέχεια επιχειρούσε «σεξουαλική προσέγγιση». Όσοι χορευτές αρνούνταν τις προσεγγίσεις του Φαμπρ, έβλεπαν τους ρόλους τους να περιορίζονται στις παραστάσεις που ήταν υπεύθυνος, ενώ λάμβαναν και μια «ειδική δόση ταπείνωσης» κατά την διάρκεια των προβών, όπως αναφέρεται στην επιστολή καταγγελίας.
Ο Φαμπρ κατηγορείται επίσης επίσης ότι ταπείνωνε γυναίκες κατά τη διάρκεια της πρόβας με «επώδυνα και συχνά σεξιστικά σχόλια».
 
Η επιστολή υπογράφεται επωνύμως από οκτώ καλλιτέχνες, ενώ τα ονόματα των υπολοίπων 12 δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Ένας από τους καλλιτέχνες που δούλεψε με τον Φαμπρ πριν από 15 χρόνια αναφέρει: «Εκείνη την περίοδο ο κανόνας ήταν πως χωρίς σεξ δεν υπάρχει σόλο στην παράσταση. Όταν το είπα στους άλλους συναδέλφους, απλά ανασήκωσαν τους ώμους τους σαν να παραδέχονταν ότι αυτό ήταν τμήμα της δουλειάς».
Στο ίδιο περιοδικό, ο Γιαν Φαμπρ και ο Mη Kερδοσκοπικός Oργανισμός Troybleyn απαντούν αρνούμενοι τις κατηγορίες σε βάρος τους.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς ο Γιαν Φαμπρ να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ενώ αμφισβητεί επίσης κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά.
Κανείς δεν ήρθε σε επαφή με την εταιρεία πριν από τις καταγγελίες που έφθασαν στο Ινστιτούτο για την ισότητα ανδρών και γυναικών για να συζητήσουμε το θέμα και ούτε επίσης (ήρθαν σε επαφή μαζί μας) οι συντάκτες της ανοικτής επιστολής».
Read 953 times Last modified on Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 17:38
Like us on Facebook