Dance Theater

Κατάληψη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης από τους Σπουδαστές της

Κατάληψη πραγματοποιεί εδώ και δύο ημέρες ο Φοιτητικός Σύλλογος Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα για το ελλιπές πρόγραμμα και την υποβάθμιση των σπουδών στη μοναδική κρατική σχολή χορού της χώρας μας. Οι σπουδαστές που έχουν βιώσει την υπονόμευση των σπουδών τους από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους φέτος, καταγγέλλουν ότι διανύοντας μήνα Ιανουάριο δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη οι θέσεις εργασίας για το διδακτικό προσωπικό και λοιπούς συνεργάτες, ενώ από τις 19/11/2019 και μετά από πίεση των σπουδαστών η σχολή άνοιξε, διεξάγοντας μαθήματα σεμιναριακού τύπου και με βασικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του ακαδημαϊκού προγράμματος.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ο φοιτητικός σύλλογος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης προέβη σε κατάληψη του κτηρίου της σχολής στην οδό Ομήρου 55-57. Ανυπαρξία σταθερού διδακτικού προσωπικού, υποχρηματοδότηση και σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές είναι μερικά απ' όσα καταγγέλλουν οι σπουδαστές που βιώνουν κλιμακούμενη υποβάθμιση των σπουδών τους από την πρώτη στιγμή του φετινού ακαδημαϊκού έτους με την καθυστερημένη έναρξη των μαθημάτων τους κατά δύο μήνες.

Όπως κατήγγειλαν τότε οι σπουδαστές, η μοναδική δημόσια, κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα, ακολουθεί εδώ και χρόνια μια εξελικτική πορεία υποβάθμισης, που κορυφώθηκε φέτος με την απαράδεκτη καθυστέρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, το θέμα είχε πάει στη βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς την υπουργό Πολιτισμού.

Παρόλα αυτά, απ' ότι καταγγέλλουν οι φοιτητές από τις 19/11/2019 και μετά από πίεση των σπουδαστών η σχολή άνοιξε, διεξάγοντας μαθήματα σεμιναριακού τύπου και με βασικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. μουσικοί συνοδοί). Άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η συρρίκνωση του σπουδαστικού έτους. Ταυτόχρονα, κατά τους ίδιους, μετά από τον σεισμό του Ιουλίου, μια από τις τρεις αίθουσες όπου διεξάγονται τα μαθήματα κρίθηκε ακατάλληλη, με αποτέλεσμα τρία σπουδαστικά έτη να προσπαθούν να χωρέσουν σε δύο αίθουσες – κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε μη σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

«Παρά την καθυστερημένη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (19/11/2019) και μάλιστα με ένα ελλιπές πρόγραμμα σπουδών, οι προσλήψεις των καθηγητών και των μουσικών εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα. Ο τρόπος που ξεκίνησε, εδώ και έναν μήνα, να λειτουργεί ξανά η σχολή υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε ερασιτεχνικού χαρακτήρα καθώς: 1. Η τρέχουσα μορφή του προγράμματος τόσο σε αριθμό μαθημάτων όσο και σε διδακτικές ώρες δεν πληροί τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. 2. Τα μαθήματα χορού γίνονται χωρίς συνοδεία μουσικών. 3. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολής είναι ανεπαρκείς (ελλιπής αριθμός αιθουσών)» σημειώνουν.

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους σπουδαστές του ΚΣΟΤ, «ο φοιτητικός σύλλογος της Κ.Σ.Ο.Τ. κινήθηκε σε παρέμβαση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση επίλυση του ζητήματος. Ακόμη και εκεί, όμως, οι ιθύνοντες έριξαν το μπαλάκι της ευθύνης στο λογιστικό χάος που επικρατεί. Οι σπουδαστές παραμένουν μετέωροι ανάμεσα σε υποσχέσεις και με το ερώτημα για το ποιος τελικά ευθύνεται ακόμη αναπάντητο. Η φετινή κατάσταση δεν είναι παρά η κορυφή ου παγόβουνου σε σχέση με το δυσλειτουργικό καταστατικό της σχολής, το οποίο αν δεν αλλάξει άμεσα θα δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον».

Πηγή: www.thepressproject.gr

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
  • Δωρεάν online μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 608
Εγγεγραμένα μέλη: 4544
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources