Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 08:57

Light & Shadow Ballet: Μία διερεύνηση της σχέσης σκιάς - φωτός

Μέσα σε έναν σκοτεινό χώρο αυτόφωτα σώματα χορεύουν, αυτόφωτα σώματα στέκουν ακίνητα. Σκιές σωμάτων χορεύουν και σκιές στέκουν ακίνητες

Το Light & Shadow Ballet είναι η νέα ατομική έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Αθανάσιου Μπερούτσου, που πραγματοποιείται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR).

Ο Μπερούτσος κατασκευάζει έναν τρισδιάστατο πειραματικό εκθεσιακό χώρο για να παρουσιάσει την ψηφιακή εκδοχή των γλυπτών του με θέμα τις μπαλαρίνες και μοντέλο την “Άντζελα”. Στο Light & Shadow Ballet εξερευνά τις δυνατότητες της γλυπτικής στην εικονική πραγματικότητα και αναπόφευκτα οδηγείται σε μια ευρύτερη υπαρξιακή διερώτηση σχετικά με το εικονικό και το πραγματικό, την αλήθεια και την ψευδαίσθηση. Συνοψίζει τις παραπάνω αντιθέσεις στην θεμελιώδη αντίθεση - σχέση αλληλεξάρτησης του φωτός και της σκιάς, δημιουργώντας ένα μυστηριακό περιβάλλον όπου κυριαρχούν εντώνος εκφραστικά σώματα.

→ Κάντε μία virtual περιήγηση στην έκθεση χρησιμοποιώντας τον παρακάτω player.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Αθανάσιου Μπερούτσου 
για περισσότερες λεπτομέρειες και υλικό πατώντας εδώ.

Γλυπτά και 3D γραφικά: Αθανάσιος Μπερούτσος

Πρωτότυπη μουσική: Χαρά Παλαιολόγου

Χορογραφία: Κωνσταντίνα Μαντζίκα

Επιμέλεια: Αλεξία Παππά


Ο Αθανάσιος Μπερούτσος γεννήθηκε το 1969 στο Baden της Ελβετίας. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη απ ́ όπου έλαβε Πτυχίο Γλυπτικής το 1999 με Άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε τέσσερις υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, διδάχθηκε Χαρακτική από τον Ιωάννη Παπαδάκη και παρακολούθησε μαθήματα την Akademie der Bildenden K ünste στο Μόναχο με καθηγητή τον Horst Sauerbruch

Το 2003 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» στην ΑΣΚΤ με επιβλέπων καθηγητή τον Γεώργιο Χαρβαλιά και βαθμό πτυχίου Άριστα.Το διάστημα 2007 – 2013 διετέλεσε διδάσκων (Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο μάθημα της Γλυπτικής. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και 7 ατομικές, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και Δημόσιους Χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περισσότερα για το Light & Shadow Ballet

Το Light & Shadow Ballet είναι μια υπαρξιακή διερεύνηση της σχέσης σκιάς φωτός σε έναν «πλασματικό» χώρο, όπου πραγματοποιείται ένα τελετουργικό του ανθρώπινου σώματος σύμφωνα με τη ρουτίνα μιας ομάδας χορευτριών κλασικού μπαλέτου. Το τελετουργικό δεν αφορά μόνο την παράσταση, πο υ είναι ο σκοπός της σκληρής τους εξάσκησης αλλά και την προετοιμασία για αυτόν τον σκοπό, όπου οι χορεύτριες φτάνουν στο όριο των δυνατοτήτων τους, τόσο σωματικών όσο και πνευματικών.

Μπαίνοντας στον τρισδιάστατο χώρο που έχει δημιουργήσει ο Μπερούτσος, περιηγούμαστε ανάμεσα στις χορεύτριες σε ένα ενδόμυχο παρασκήνιο, όπου μπορούμε να δούμε τα διαφορετικά στάδια της εσωτερικής διεργασίας των μπαλαρίνων που συντελεί στην πορεία τους προς το φως. Σε αυτή τη χορογραφία η σκιά αυτονομείται και ακολουθεί τα δικά της βήματα, ενσαρκώνοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα κρυφά και ανείπωτα ανθρώπινα ένστικτα.

Παράλληλα, το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας μας προσκαλεί σε μια εξερεύνηση των ορίων μεταξύ ρεαλιστικού και φανταστικού, πραγματικού και εικονικού. Για τον ίδιο το γλύπτη, η διερώτηση για τη σχέση πραγματικότητας και ψευδαίσθησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες της γλυπτικής πέρα από τον φυσικό, απτό περιβάλλοντα χώρο και εντός ενός άλλου πλαισίου αναφοράς, αυτή τη φορά εικονικού. Σε αυτό το περιβάλλον η διαδικασία κατασκευής του γλυπτού είναι λιγότερο σωματική αλλά το ίδιο πνευματική και λεπτομερής. Επομένως, η εικονική πραγματικότητα συμβάλλει στη δημιουργία χώρων, σωμάτων, γλυπτών, που δεν είναι απτά αλλά είναι υπαρκτά, δεδομένου ότι η ύπαρξη προϋποθέτει τη δημιουργία, την κατασκευή.

Παρατηρώντας τα στατικά και αιωρούμενα γλυπτά, τις προβολές και τη μουσική εγκατάσταση μπορούμε να νιώσουμε ή και να αναρωτηθούμε για το προσωπικό μας φως και σκοτάδι. Ποιές είναι οι σκέψεις μας που μένουν στη σκιά; Πώς συντελούν στην πορεία μας προς το φως; Τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν αλλά δεν εκφράζονται συνειδητά, είναι υπαρκτά ή είναι πλάσματα της φαντασίας μας; Στ’ αλήθεια όμως, τι εμποδίζει το φανταστικό και το εικονικό από το να είναι υπαρκτό;

Στο Light & Shadow Ballet ο εσωτερικός κόσμος εικονοποιείται μυστηριακά σκηνοθετώντας μια εμπειρία του παρασκηνίου υπό το φως και τις σκιές των φιγούρων. Η σωματικότητά τους εκφράζει τη διαμάχη του ανθρώπου να γνωρίσει την αλήθεια μέσα του και να φτάσει στην ολοκλήρωση του εαυτού. Να γίνει φως

 Πηγή

Read 216 times Last modified on Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 11:54
Like us on Facebook