Dance Theater

Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης με τον Σπύρο Κουβαρά (+PLUS)

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ / ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

«Choreographic Performance Lab»

Το Quilombo εγκαινιάζει την συνεργασία του με τον χορογράφο/χορευτή, Σπύρο Κουβαρά και διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης, απο τις 8 έως και τις 10 Δεκεμβρίου και ώρες 15:00-19:00. Λίγο πριν την παρουσίαση του έργου του, «OPUS I # temporality», στο CICA Museum της Νότιας Κορέας, ο Σπύρος Κουβαράς θα παραδώσει το, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, σεμινάριο «Choreographic Performance Lab» που εστιάζει στην διερεύνηση της σχέσης του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες και την performance art.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η θεατρική σκηνή προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε χορευτής θα κληθεί αρχικά να συνθέσει την δική του μικροεγκατάσταση και στην συνέχεια μέσω της κίνησης και της ανάπτυξης της χορογραφικής του γλώσσσας θα δημιουργήσει μια εν κινήσει εικόνα, μια εικαστική χορογραφία.

Οι μικρής διάρκειας solo performances που θα δημιουργηθούν απο τους συμμετέχοντες, θα προτάσσουν τη δύναμη των συνειρμών και του κολλάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης την οποία ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική πράξη σε εξέλιξη.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνεται κυρίως σε σύγχρονους χορευτές, χορογράφους, σπουδαστές και τελειόφοιτους επαγγελματικών σχολών χορού, καθώς και σε εικαστικούς με εμπειρία στην performance art. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 80 € για το τριήμερο (early bird 70 €, για εγγραφές μέχρι της 26 Νοεμβρίου και 70 € για ανέργους και φοιτητές) και στους συμμετέχοντες θα δωθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.

- Α μέρος / Σώμα-Εικόνα-Κίνηση

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις σωματικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση συνολικά. Οι συγκεκριμένες αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον χορογράφο-performer στην σκηνή.

- μοχλοί κίνησης, απομονώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος
- σωματική στάση: το σώμα σαν «εν κινήσει εικόνα»
- τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στην σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).

- Β μέρος / Choreographic Installations: Εικαστική Σύνθεση και Χορογραφική Γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι χορευτές θα κληθούν να συνθέσουν στον χώρο με τα εικαστικά υλικά που θα τους έχουν δωθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η οργανική σχέση υποκειμένου-αντικειμένου, η οποία και θα οδηγήσει στην δημιουργία κινητικών μικροεγκαταστάσεων και μικρής διάρκειας χορογραφικών solo performances. Θα δωθούν στους συμμετέχοντες υλικά (φυσικά και τεχνητά) απο το ρεπερτόριο και τις παραστάσεις της ομάδας Synthesis 748, παρ' όλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν να φέρουν και να συνθέσουν με υλικά ή αντικείμενα της αρεσκείας τους.

8-10 Δεκεμβρίου 2018
| 15:00-19:00

με την κάρτα Dancetheater Plus

Early bird για εγγραφές μέχρι τις 26 Νοεμβρίου

QUILOMBO, Σερβίων 8, Βοτανικός

Δηλώσεις συμμετοχής στα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 6977229901 (γράφοντας ονοματεπώνυμο, βιογραφικό σημείωμα και αριθμό κινητού τηλεφώνου)

Πληροφορίες για το σεμινάριο στα: 6939769081 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για την εγκυρότητα της εγγραφής απαιτείται προκαταβολή 30 € μέχρι της 26/11
IBAN / GR7701402900290002340015561 (με την αιτιολογία LAB)
ALPHA BANK / Δικαιούχος Σπύρος Κουβαράς


Ο Σπύρος Κουβαράς είναι καλλιτέχνης με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε Graphic Design, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Centre National de la Danse και στο Studio Ménagerie de Verre στο Παρίσι. Παράλληλα, αποφοίτησε απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι - Académie Européenne de Théâtre Corporel / École Magenia, υπο την διεύθυνση της Ella Jaroszewich. Εγκατεστημένος απο το 2004 έως το 2016 στο Παρίσι, ίδρυσε τον Μάιο του 2008 την Synthesis 748 και μέχρι τώρα έχει χορογραφήσει 9 παραγωγές της ομάδας, με τελευταία το έργο «Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ» που επιχορηγήθηκε απο το ΥΠΠΟΑ. Απο το 2010 εως και το 2016 η Synthesis 748 επιχορηγήθηκε και υποστηρίχθηκε απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και παραστάσεις, performances και χορογραφικά installations του Σπύρου Κουβαρά έχουν, μεταξύ άλλων, παρουσιαστεί στα International Visual Theatre (Paris), Centre National de la Danse (Paris), MACVAL-Museum of Contemporary Art (Paris), Espace André Malraux (Herblay), KW-Institute of Contemporary Art (Berlin), Flutgraben (Space/Time Berlin-International Platform of Contemporary Art), Abundance Festival (Sweden), Tanzwoche Dresden (Germany), Tanztage (Germany), Biennale of Performing Arts of Bogotà (Colombia), Uovo Performing Arts Festival (Italy), Owl Art Space gallery (Greece), Galleria Zero (Spain), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (θέατρο και αίθουσα Νίκος Κεσσανλής) και Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εργογραφία του περιλαμβάνεται σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης και παραστατικών τεχνών.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Σπύρος Κουβαράς είχε διακαλλιτεχνική συνεργασία με το art@CMS, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα του πειράματος CERN, στα γαλλοελβετικά σύνορα, που τον τίμησε με την ανάθεση της χορογράφησης μιας οπτικοακουστικής εγκαταστάσης του INFN, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την solo, χορογραφική performance, «Aequam» στο ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, μετά απο πρόσκληση του International Performance Philosophy Network. Το καλοκαίρι του 2018 υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valletta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου και του ανατέθηκε να χορογραφήσει την performance «Kazin Barokk», της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του ODC Ensemble, ένα site specific project με την συμμετοχή διεθνών performers στην Notre Dame-Gate, της Βαλέτα.

Τον Μάρτιο του 2019, το έργο του «OPUS I # temporality», θα παρουσιαστεί στο CICA Museum στην Νότια Κορέα και στην συνέχεια το οπτικοακουστικό υλικό της χορογραφικής του performance θα εκτίθεται ως έργο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια Χορογραφικής Σύνθεσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για το συνολικό έργο και την έρευνα του γύρω απο την διαλεκτική σχέση του σύγχρονου χορού και των εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται απο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

STATEMENT

Η χορογραφική μου έρευνα συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης χρησιμοποιώντας παράλληλα το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, έτσι ώστε η κίνηση να βρίσκεται μέσα στην εικόνα και να είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα. Η χορογραφική πρακτική εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας και βασικοί άξονές της είναι η γλυπτική απτότητα των σωμάτων, η παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και η αισθητική ακρίβεια. Η δουλειά μου αποτελεί μια σπουδή αφαίρεσης, όπου η δύναμή της έγκειται στις εντάσεις που πηγάζουν από τη σχέση ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου, από την σχέση χρόνου και χώρου, κίνησης και ήχου. Σημαντικό πεδίο έρευνας αποτελεί η προσέγγιση τέχνης και φιλοσοφίας όπως επίσης τέχνης και επιστήμης.

Το κινητικό λεξιλόγιο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και συχνά παίρνει μια υβριδική μορφή. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο.

Τα έργα μου εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ χορού, σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών και κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας ενίοτε το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

Σπύρος Κουβαράς

LINKS
https://goo.gl/TleJXv (αφιέρωμα στο χορογραφικό έργο του Σπύρου Κουβαρά απο το LandEscape Art Review)
https://www.works.io/spyros-kouvaras
http://vimeo.com/channels/synthesis748

https://www.facebook.com/utopies.danse
https://www.facebook.com/synthesis748/

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-11-2019 : 1462
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 1485
Εγγεγραμένα μέλη: 4470
Τώρα σε σύνδεση:
vicky-cera
Dance Center
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources