Dance Theater

Εργαστήριο «Απόγειος Χορός» με την Πωλίνα Κρεμαστά (+PLUS)

Ο απόγειος χορός είναι μια νέα κινητική γλώσσα η οποία δημιουργείται μέσα από την ομώνυμη έρευνα, που ξεκίνησε το 2014. Η έρευνα μελετά τις επιρροές και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παραδοσιακούς χορούς και ρυθμούς και τις σύγχρονες τεχνικές χορού και προτείνει μια νέα χορευτική πρακτική. Τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. από τον Ιούνιο του 2017.

Στο εργαστήριο αυτό θα επενδύσουμε στην εξερεύνηση της απόγειου κίνησης και εκείνων των μηχανισμών που βοηθούν το σώμα να προσεγγίσει και να γνωρίσει τις ποιότητες που αναζητά ο απόγειος χορός.
Τι είναι η απόγειος κίνηση;
Η κίνηση που ξεκινάει από τη γη. Η κίνηση, δηλαδή, που προκύπτει από τον τρόπο που τα σώματα πατούν στη γη και μεταδίδεται μέσα από τις αναπνέουσες αρθρώσεις στη λεκάνη και τον κορμό. Ζητούμενο είναι όλη η κινησιολογία να προκύπτει από αυτή ακριβώς τη συνθήκη, η οποία μάλιστα καθορίζει τη δυναμική-ποιότητες της κίνησης του χορευτή.
Πως θα την προσεγγίσουμε;
Θα μελετήσουμε το πάτημα στη γη, τους τρόπους και τις δυνατότητες του καθενός. Θα χαλαρώσουμε τις αρθρώσεις ώστε να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο τους ως αγγελιοφόροι της ανοδικής πορείας της κίνησης. Θα αφουγκραστούμε τη σύνδεση του πέλματος με τη λεκάνη και τον κορμό.
Τι άλλο θα συναντήσουμε;
Θα συστηθούμε με τον ρυθμό και θα παίξουμε με τις ποικιλίες του μέσα από την επανάληψη.
Θα αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους δημιουργώντας κάθε στιγμή τον κοινό, δικό μας απόγειο χορό!
-----------------------
Ο απόγειος χρησιμοποιεί την επανάληψη, τον επαναπροσδιορισμό, την εξέλιξη και την απελευθέρωση της κίνησης ως τρόπους εξατομίκευσης της φόρμας και των κινητικών μοτίβων. Η εξερεύνηση γίνεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η πρακτική του απόγειου προάγει την:
 χρήση της αναπνοής και τη σύνδεσή της με την κίνηση
 ανάπτυξη της κινητικής συνείδησης
 εξερεύνηση των σωματικών δυνατοτήτων
 εξάσκηση του συντονισμού
 αντίληψη του ρυθμού και τη μουσικότητα
 χρήση του ήχου μέσα από την κίνηση
 σχέση με τον χώρο και τους άλλους
 διαχείριση του «λάθους» και ελεύθερη φόρμα
 συνύπαρξη και την ομαδικότητα

Ο απόγειος είναι ένας χορός που χτίζεται χορεύοντας, μέσα από τη χρήση του ανοιχτού του λεξιλογίου μεταμορφώνεται απ'το εκάστοτε χορευτικό σώμα και προάγει τη συνύπαρξη.

- Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Σάββατο και Κυριακή
8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 | 17.00 – 20.00

Κόστος: 40 ευρώ
με την κάρτα Dancetheater Plus

Krama artspace, Σωκράτους 11, Αθήνα

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ.: 6976080120
Περιορισμένος αριθμός θέσεων / θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Αναδρομή:
Η έρευνα απόγειος υλοποιείται από το 2014 από τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά, με βοηθό τη χορεύτρια Θένια Αντωνιάδου και τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α..
Παρουσιάσεις της έχουν πραγματοποιηθεί:
1. Παράσταση «Απόγειος» (15ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, Κεντρική σκηνή - Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη / 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Βόλου, Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής / 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
2. Παράσταση «Βορεάδες» (Θέατρο Πόρτα, Αθήνα / Θέατρο ΕΜΣ, Κ.Θ.Β.Ε., Θεσσαλονίκη / Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Ιωάννινα / Μόνιτορ Φεστιβάλ, Ηράκλειο Κρήτης)
3. Παρουσίαση στους φοιτητές της Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της Σ.Ε.Φ.Α.Α., στο πλαίσιο του μαθήματος «Κριτική Ανάλυση του Χορού»
4. Master class στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
5. Παρουσίαση – διάλεξη και παράσταση στο πλαίσιο Ημερίδας του 3ου Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παραδοσιακών χορών στη Νάουσα
6. Παρουσίαση στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Τέχνες ΙΙ: Μουσική-Χορός» του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
7. Παρουσίαση της έρευνας στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ, που υλοποιεί η καναδέζα σκηνοθέτης Nadine Gomez, βασισμένο στην καλλιτεχνική ζωή της σύγχρονης Αθήνας
8. Έκδοση της έρευνας «απόγειος» στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «Το Έρμα», τεύχος 3
9. Εργαστήριο και παρουσίαση στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος
10. Εργαστήριο και παρουσίαση στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Κρήτη
11. Residency στο Baobap Κέντρο έκφρασης και Τέχνης, Ιωάννινα
12. Residency, παρουσίαση και εργαστήριο στο Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies, Ιρλανδία
13. Residency, παρουσίαση και εργαστήριο στο DeVIR/CAPa - Centro de Artes Performativas do Algarve, Φάρο, Πορτογαλία
14. Πρόγραμμα Choreomundus: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διερευνά τον χορό ως άϋλη πολιτιστική κληρονομιά μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της Εθνοχορολογίας, της Ανθρωπολογίας του Χορού, των Χορευτικών Μελετών και των Μελετών Κληρονομιάς. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τέσσερα διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια: University of Clermont Auvergne (UCA, coordinator), Clermont-Ferrand, France; Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Trondheim, Norway; University of Szeged (SZTE), Hungary; University of Roehampton, London (URL), United Kingdom. Η κυρία Estefanía Solórzano στο πλαίσιο του International Master in Dance Knowledge, Practice and Heritage (Choreomundus) αναλύει την κινητική έρευνα της χορογράφου Π. Κρεμαστά και ασχολείται με την κληρονομιά που μπορεί να αφήσει η συγκεκριμένη πρακτική.

Οπτικοακουστικό υλικό / Link:
Αποτύπωμα: https://vimeo.com/260963234

Αφιέρωμα στην παράσταση «Βορεάδες»:
https://www.classicus.online/5418916

Σύνδεσμοι:
https://www.facebook.com/creodancecompany/
https://www.facebook.com/apogeosdance/

Share this post

elenfrdeites
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 04-08-2019 : 1226
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 803
Εγγεγραμένα μέλη: 4448
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources