Dance Theater

Σεμινάριο African - Σωματική Εκφραση με τις Susana Noemi Abigador και Σίσσυ Πιντέλα (Yeleen)

Σεμινάριο African - Σωματική Εκφραση με τις Susana Noemi Abigador και Σίσσυ Πιντέλα (Yeleen)Βιωματικό εργαστήρι με θέμα Γη και Ουρανός
με την την Susana Noemi Abigador και την Σίσσυ Πιντέλα

Ο αφρικάνικος χορός και η Σωματική Έκφραση μαζί, για να ανακαλύψουμε και να χορέψουμε την Γη και τον Ουρανό που βρίσκονται μέσα μας.

Όπως σε πολλούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι των φυλών της Αφρικής χορεύουν σε κύκλο. Έτσι μοιράζονται τη ζεστασιά ο ένας του άλλου που κινούνται στους έντονους παλμούς των κρουστών.
Μοιράζονται κινήσεις από την καθημερινότητα, υμνούν τη ζωή, μιλούν στη γη, μιλούν στον ουρανό.

Με ρυθμικές κινήσεις των ποδιών στο έδαφος με επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα, με λεκάνη χαλαρή και ελεύθερη προς τα κάτω, με στέρνο ανοιχτό, με χέρια άλλοτε με τονισμούς και άλλοτε με ροή και χάρη που μακραίνουν προς τα πάνω συμβολίζοντας την προσφορά, θα επιδιώξουμε, όπως οι άνθρωποι της Αφρικής, την γείωση και την ανύψωση ταυτόχρονα.
Πώς μας βοηθούν τα γυμνά πέλματα και οι συμβολισμοί στην γείωση και στην επανασύνδεση με αρχέγονα πρωτόγονα ένστικτα - συχνά ξεχασμένα.

Πώς μπορούμε μέσα από τον χορό μας να ενωθούμε με τους γύρω μας και όλοι μαζί να ενώσουμε τους δύο κόσμους· την Γη και τον Ουρανό.

Η Σωματική Έκφραση είναι μια πρόταση για να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και ν' ανακαλύψουμε τις εκφραστικές του δυνατότητες.

Το σώμα μπορεί να μας μιλήσει για τα βαθύτερα κομμάτια της ψυχής μας, αρκεί να μπορούμε να το ακούσουμε.
Όταν κατοικούμε στο σώμα μας συνειδητά, από το δέρμα προς το μέσα μας, ξυπνάμε τις αισθήσεις.

Κάθε φορά που ακούμε το σώμα και είμαστε δοσμένοι στις αισθήσεις μας, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να μπορούμε να είμαστε στο παρόν...

Μία απλή κίνηση, μία ανάσα, μία σκέψη, ένα συναίσθημα δημιουργούν το προσωπικό μας χορό, καθρεφτίζοντας το πώς είμαστε εκείνη τη στιγμή.

Με το σώμα μας κινούμαστε, γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε με τους γύρω μας και έτσι ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας.
Αυτό το «ταξίδι» μπορεί να μας φέρνει στην επιφάνεια πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή μας.

Η ζωντανή μουσική και τα κρουστά ξυπνούν το σώμα, βοηθούν στην αντίληψη του ρυθμού, τροφοδοτούν με ενέργεια και οδηγούν στην έκφραση του σώματος μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

"Καλωσόρισες... σε περιμένει ένα μικρό θαύμα, καθώς αισθήσεις, μνήμες, συναισθήματα ναρκωμένα, ξυπνούν κι επιχειρούν να ριζώσουν στο τώρα της στιγμής σου..."


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020
| 11.00-14.00

YEELEN-DANCE & MUSIC FROM WEST AFRICA IN ATHENS

Λιοσίων 216, 4ος όροφος

**Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες/Κόστος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μήνυμα στην σελίδα ή 6940774237


 

H Susana γεννήθηκε στο Buenos Aires της Αργεντινής. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από τον χορό, (Βραζιλία), και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στη Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές της στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Το 1986 έρχεται για να ζήσει στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει Σωματική Έκφραση, Βιωματική Μεθοδολογία, και το σύστημα Danza Vital που η ίδια δημιούργησε. Από το 1988 και μέχρι το 2009 εργάστηκε στην «ΑΝΙΜΑ», Σχολή Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία.
Από το 2009 συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» , το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας», τον «Συναισθηματικό Κόσμο», με σχολές Χορού και Θεάτρου, στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Αγγλία, και Αργεντινή, για επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και της ψυχοθεραπείας.
Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία "Βάκχες" στο Ηρώδειο, με τον Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.ά.
Συνεχίζοντας την εκπαίδευσής της, παρακολούθησε ανάμεσα σε άλλα, σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αργεντινή το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονο Χορό με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον Βέλγο καθηγητή Luc de Smet.
Όμως η "μεγάλη εκπαίδευση" δηλώνει ότι έρχεται από τον πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία,
η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

Για να πάρετε μία γεύση δείτε την στις ομιλίες της
TEDxLesvos, 2015 - When the body talks (Όταν το σώμα μιλάει)
https://www.youtube.com/watch?v=_f9Wf9yRXEE

TEDxKids@Ilissos, 2015 - Kids are teachers of body expression
https://www.youtube.com/watch?v=vonJUYDAHyg&t=1090s

TED Ed Anifadis, 2017 - Think & Feel
https://www.youtube.com/watch?v=LH8WKofYFhE

TEDxChania, 2016, - Εργαστήριο: Συζούμε με έναν «ξένο»... το σώμα μας
https://tedxchania.com/pf/xenos/

Άλλες αναφορές και συμμετοχές
EABP congress (European Association for Body Psychotherapy) 14/10/2016
https://congress.eabp.org/2016/el/programme/keynotes-and-round-tables/presentation-6/

ΑΙΩΝ Dramatherapy Center Workshops
http://aeon-dramatherapy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=71

Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Φουρφουρά
https://fourfourasweb.wordpress.com/category/διδακτικές-μέθοδοι/

https://crikos.com/gr/susana-noemi-abigador-a-beautiful-teacher-who-shows-you-how-to-express-yourself-and-be-free-through-your-body
https://www.omorfizoi.gr/?s=susana+abigador&lang=en
Κριτικές για το βιβλίο μου ¨Όταν το σώμα μιλάει" γιαλός 2011
http://www.kathimerini.gr/857672/article/politismos/vivlio/h-kinhsh-ws-swthria-ths-yyxhs
https://www.logotypos.gr/susana-noemi-abigador-mia-vionmatiki-parousiasi-vivliou-exo-apo-ta-kathieromena/?fbclid=IwAR1GCLTmoAMGi0v12UFnxFYaVJ1B21eIOhvp8IG9FeYzRvFpzL9xtJFDPac


Η Σίσσυ Πιντέλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012), πτυχιούχος αρμονίας (2004), αντίστιξης (2006) και φούγκας (2008), πτυχιούχος δίσκαλου αρμονίου (1999) και έχει σπουδάσει πιάνο (τάξη πτυχίου).
Με τον χορό άρχισε να ασχολείται σε μικρή ηλικία σπουδάζοντας μπαλέτο (ρωσικό σύστημα 1990-2006), σύγχρονο (2000-2007, τεχνικές Limon και Release) καθώς και μπαρόκ. Το 2009 άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το χορό της Δυτικής Αφρικής μελετώντας παραδοσιακό αφρικάνικο χορό, αφροσύγχρονο χορό, αφρικάνικα κρουστά (djembe-dudun) και αφρικάνικη άρπα (kamale n'goni).
'Εχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί πολυάριθμα μαθήματα και σεμινάρια σε Αφρική, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με σημαντικούς δασκάλους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Norma Claire, Maré Sanogo, Abou Diarra, Awa Kouyate, Assetou Coulibaly, Fanta Camara, Gerard Diby, Alseny Bangoura, Mamadama Camara, Bebey Youla, Simona Brunelli, Katina Genero, Manu Sissoko.
Παράλληλα έχει εμφανιστεί στο θέατρο σε παραστάσεις μουσικοθεατρικές/χορευτικές/αφήγηση παραμυθιών καθώς και σε συναυλίες ως χορεύτρια, μουσικός (κρουστά/άρπα αφρικάνικη) και γενικά ως performer. Είναι μέλος της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου «Ηχόδραση» από το 2011 και έχει συνυπάρξει στη σκηνή με καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Σταμάτης Κραουνάκης κ.α.
Συνεργάζεται με τον Simone Mongelli από το 2016 και έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Bodyterranean the show» ως body percussion performer.
Από το 2019 βρίσκεται δίπλα στον Κώστα Γάκη και στην ομάδα του Άναμ(μ)α, εμφανίζεται ως performer στις νέες του θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει χορό/κίνηση στα εργαστήριά του.
Διδάσκει Αφρικάνικο χορό και αφρικάνικη άρπα με βάση την παράδοση από το 2011 σε ενήλικες και παιδιά. Επίσης παραδίδει εργαστήρια/μαθήματα/δράσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Από το 2016 συνεργάζεται μόνιμα με τον Stefano Attanasio από την Ιταλία που συνοδεύει με τα κρουστά τα μαθήματα χορού, την Χριστίνα Χατζηπαντελή και την Χάρις Κοκκίνη. Μαζί έχουν ιδρύσει την ομάδα Αφρικάνικου χορού και κρουστών «Yeelen» διοργανώνοντας σεμινάρια και παραστάσεις με σκοπό την διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Δυτικής Αφρικής.

Οι Yeelen (Σίσσυ Πιντέλα, Χριστίνα Χατζηπαντελή, Χάρις Κοκκίνη, Stefano Attanasio) είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε το 2018 με σκοπό τη διάδοση χορών και μουσικής με βάση την παράδοση της δυτικής Αφρικής (Μάλι, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη). "Η μουσική και ο χορός όπως γνωρίζουμε είναι σπουδαία μέσα επικοινωνίας και έκφρασης. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας απλά να το συνειδητοποιήσουν! Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον ρυθμό, στη σύνδεση με τους μουσικούς και τους γυρω μας, στην αίσθηση, στην μουσικότητα και στην ομαδικότητα αναζητώντας την γείωση και την απελευθέρωση."
Οι Yeelen βρίσκονται στην Αθήνα όπου διδάσκουν αφρικάνικο χορό, αφρικάνικα κρουστά (djembe, dundun), afrobic και αφρικάνικη άρπα (N'goni) σε εβδομαδιαία βάση. Μελετούν την αφρικάνικη παράδοση τα τελευταία 15 χρόνια και συνεχίζουν, ταξιδεύοντας πολύ συχνά στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αφρική). Διοργανώνουν σεμινάρια με δασκάλους από το εξωτερικό, live/parties και έχουν ενεργή συμμετοχή με τους μαθητές τους σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 880
Εγγεγραμένα μέλη: 4566
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources