Dance Theater

Σεμινάριο Feldenkrais με τη Μαριλένα Πετρίδου (+PLUS)

Μέθοδος Σωματικής Εκπαίδευσης Feldenkrais
«Βελτίωση της αναπνοής * Ελευθερώνοντας το θώρακα»

Διδάσκει η Μαριλένα Πετρίδου
Πιστοποιημένη ¬ δασκάλα της Μεθόδου Feldenkrais (CFP), χορεύτρια-παιδαγωγός κίνησης

Ένα σεμινάριο της Μεθόδου Feldenkrais, όπου μέσα σε ένα συμπυκνωμένο τρίωρο μάθημα (σε δύο μέρη) θα ασχοληθούμε με το θέμα της αναπνοής ως έναν τρόπο επίγνωσής της αλλά και τι σημαίνει κινητικά για το σώμα μας το να αναπνέουμε.
Θα εξερευνήσουμε τις κινήσεις του θώρακα ως ένα εύπλαστο κομμάτι του σκελετού μας, που σε αντίθεση με την ιδέα ενός σκληρού και μονοκόμματου κλουβιού, θα ανακαλύψουμε τους τρόπους που αυτός μπορεί και κινείται, λυγίζει, διευρύνεται και συρρικνώνεται κάνοντας χώρο στους πνεύμονες να γεμίσουν και να αδειάσουν και να μας προσφέρουν ζωτικότητα και λειτουργικότητα. Στη θέση αυτής της εικόνας του «κλουβιού» (rib cage) θα δώσουμε την εικόνα του καλαθιού (basket) που είναι σταθερό αλλά και εύπλαστο, σαν φτιαγμένο από ελαστικά κλαδιά.
Θα δώσουμε έμφαση στο ότι δεν υπάρχει ένας μόνο ή μερικοί τρόποι «σωστής» αναπνοής, αλλά πολλοί όσοι και οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε, όσοι και οι κινήσεις που καλούμαστε να κάνουμε στην καθημερινότητα ή στις δραστηριότητές μας, όσοι και τα συναισθήματα και οι σκέψεις που φέρουμε.
Όσοι ασχολούνται με σωματικές πρακτικές όπως η γιόγκα , ο χορός, ο αθλητισμός και η μουσική, θα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμη την προσέγγιση του Feldenkrais για τη λειτουργία της αναπνοής και θα ανοίξουν λίγο τον τρόπο σκέψης τους σε σχέση με αυτήν.

Το σεμινάριο είναι βιωματικό, στη διάρκειά του κινούμαστε και ξεκουραζόμαστε σε θέσεις στο πάτωμα (ως επί το πλείστον). Για το σεμινάριο θα χρειαστούν άνετα και πολύ ζεστά ρούχα+κάλτσες (και προαιρετικά το δικό σας στρώμα/κουβέρτα για να ξαπλώσετε άνετα)

Η Μέθοδος Feldenkrais μέσα από συγκεκριμένα σχετικά μαθήματα δίνει εργαλεία για να κινητοποιήσουμε το σύστημα της αναπνοής μας, να καλλιεργήσουμε την ευαισθητοποίησή μας, έτσι ώστε η αναπνοή μας να μπορεί να προσαρμοστεί πιο άνετα σε όλες τις απαιτήσεις της ζωής. Κατ' ουσία αναπνέουμε με όλο μας το σώμα και άρα οποιαδήποτε ένταση σημαίνει περιορισμένη αναπνοή. Για να βελτιώσουμε την αναπνοή χρειάζεται να δουλέψουμε με την κίνηση, τη στάση, την ευαισθητοποίηση και την εικόνα του εαυτού μας μέσα από απλές και πολύ αποτελεσματικές κινήσεις εξερεύνησης.
Ο Moshe Feldenkrais δίδαξε ότι χρειαζόμαστε πολλές επιλογές για να είμαστε απόλυτα ανθρώπινοι. Αυτό ισχύει για την αναπνοή όσο και για οτιδήποτε άλλο. Ο πιο κατάλληλος τρόπος να εξετάσουμε τη λειτουργική αναπνοή, έτσι ώστε να ταιριάζει με τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής, είναι να δοκιμάσουμε πολλούς τρόπους . Κανένας από αυτούς δεν είναι απαραίτητα ο σωστός ή λάθος, είναι επιλογές στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε ανά περίπτωση. Όταν το νευρικό μας σύστημα έχει εξερευνήσει αυτές τις επιλογές, μπορεί να τις απορροφήσει και να τις χρησιμοποιήσει όπου-όπως χρειάζεται.

«Η αναπνοή μας αντανακλά κάθε συναισθηματική ή σωματική προσπάθεια και κάθε διαταραχή» - Moshe Feldenkrais

Μέθοδος FELDENKRAIS - Γενικές πληροφορίες
Η Μέθοδος Feldenkrais είναι μια ολιστική εκπαιδευτική/μαθησιακή Μέθοδος της Κίνησης (somatic education), δεν είναι γυμναστική ή θεραπεία, δεν σχετίζεται (άμεσα) με καμία άλλη σωματική Μέθοδο ή πρακτική, αφορά το νευρικό σύστημα και διδάσκεται σε ομαδικά εβδομαδιαία μαθήματα ή εντατικά σεμινάρια που λέγονται Συνειδητοποίηση μέσω της Κίνησης (Awareness Through Movement®) και σε ατομικές συνεδρίες Λειτουργικής Ολοκλήρωσης (Functional Integration®) στις οποίες εξατομικεύεται η προσέγγιση και ο δάσκαλος οδηγεί με τα χέρια του τον μαθητή, μέσα από απτικές κινήσεις-οδηγίες. Η έμφαση σε ότι αφορά το σώμα και την κίνηση μπορούμε να πούμε ότι δίνεται στο σκελετό, την εικόνα και την κίνησή του, αλλά κατ' επέκταση αφορά ολόκληρο το άτομο και το πώς αυτό σχετίζεται με τη βαρύτητα και το περιβάλλον του.
Περισσότερα για τη Μέθοδο Feldenkrais, τις εφαρμογές της, τα οφέλη και τα δύο συμπληρωματικούς τρόπους διδασκαλίας-μάθησης που προτείνει θα βρείτε εδώ: https://www.feldenkraiscenter.org/method.html / https://www.feldenkraiscenter.org/classes.html
https://feldenkrais-method.org/archive/feldenkrais-method/Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 | 11:00-14:00

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 | 11:00-14:00
με την κάρτα Dancetheater Plus

Life Blossom - Πολυχώρος Ευεξίας & Αυτοβελτίωσης

Για πληροφορίες σχετικά με τη Μέθοδο και το σεμινάριο απευθυνθείτε στην Μαριλένα Πετρίδου μέσω των στοιχείων επικοινωνίας της παραπάνω.

Για πληροφορίες σχετικά με τα διαδικαστικά & δηλώσεις συμμετοχής: 694 800 8724 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
*Ειδική Συμμετοχή σε early bird κρατήσεις έως 20/03 & σε μέλη του Life Blossom


Η Μαριλένα Πετρίδου είναι εκπαιδευτικός χορού και κίνησης, πιστοποιημένη Feldenkrais practitioner (CPF) από το Ευρωπαικό Eurotab, χορεύτρια και μουσικός. Διδάσκει κίνηση σε βρεφικά-νηπιακά εργαστήρια μαζί με γονείς, σε νήπια και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε ενήλικες και σε παιδιά με ιδιαίτερες κινητικές και αναπτυξιακές ανάγκες (σε ατομικές συνεδρίες).
Πλήρες βιογραφικό εδώ
Τηλ. 6974744944
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / fb-msg: Marilena Petridou

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1641
Εγγεγραμένα μέλη: 4500
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources