Dance Theater

O Ohad Naharin μιλάει για την γλώσσα χορού "Gaga" Featured

Τι είναι η "Gaga"; Αντί για μια τεχνική χορού που χρησιμοποιεί βήματα και θέσεις (όπως το μπαλέτο), η "Gaga" βασίζεται σε έννοιες και αφηρημένη ερμηνεία για την κίνηση. Ο χορογράφος Ohad Naharin περιγράφει την περίφημη γλώσσα του ως "αντι-τεχνική"  που δεν νοιάζεται για το στυλ. Για την περίφημη Batsheva Dance Company, στην οποία ο Naharin είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1990, η Gaga αποτελεί τόσο ζήτημα καθημερινής εξάσκησης όσο και σημείο εκκίνησης για νέα χορογραφία.

Από τη στιγμή που η τυπική τελειότητα δεν είναι ο τελικός στόχος, η μορφή έχει γίνει επίσης ένα κίνημα, αρκετά δημοφιλές που έχει διαδοθεί στον κόσμο του χορού.  Δεν υπάρχει όμως τίποτα "χαλαρό" σχετικά με τη μεθοδολογία της "Gaga". Ένα από τα πράγματα που καθιστούν την Batsheva Dance Company τόσο εξαίσια είναι ο βαθμός της "φυσικής" αυστηρότητας την οποία επιτυγχάνει η ομάδα πιέζοντας τα όρια της αίσθησης και της έκφρασης του σώματος των χορευτών.


- Γιατί κάνετε χορό;

Πιστεύω ότι ο χορός απαντά σε πολλές ερωτήματα σχετικά με την εσωτερική ολοκλήρωση και δίνει νόημα, πρώτα με την έννοια της έρευνας και ανακάλυψης, στη συνέχεια, με την επικοινωνία, την ανταλλαγή, μαθαίνοντας για τον εαυτό μου, μαθαίνοντας για τον εαυτό μου από τους άλλους ανθρώπους. Είναι διασκέδαση, ο χορός ως δημιουργία προσφέρει μεγάλη χαρά. Η χορογραφία με πηγαίνει σε μέρη που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχαν. Κοιμάμαι καλύτερα όταν έχω χορογραφήσει.


-Τί πιστεύετε ότι ο χορός σας επιτρέπει να εκφράσετε διαφορετικό από μια άλλη μορφή τέχνης;

Αρχικά  θα πρέπει να διακρίνουμε την έννοια της χορογραφίας από εκείνη του χορού. Διότι για να χορέψει κάποιος, δεν χρειάζεται ακροατήριο ή μουσική. Αρκεί να διαθέτει λίγο χώρο και χρόνο. Αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο του τι κάνει ένας χορογράφος: το να ακούει το σώμα του, πριν του πει τι να κάνει. Έχει να κάνει με την υπερβολή, την κατανόηση, την ροή της ενέργειας, την υφή, την ικανότητα να γελάμε με τον εαυτό μας, την εκρηκτική δύναμη - όλες τις ιδιότητες που συνδέονται με το φάσμα των αισθήσεων, αλλά στη συνέχεια συνδέονται με το γιατί ζούμε.

- Μιλήσατε για έρευνα - τι είδους έρευνα κάνετε;

Είναι κάτι που έχει να κάνει με το να πηγαίνουμε πέρα από τα όριά μας σε καθημερινή βάση. Είναι η αίσθηση της ατελείωτης δυνατότητας/προοπτικής σε αυτό που κάνουμε. Έχει να κάνει με τις ικανότητές μας. Έχει να κάνει με αποτύπωση συναισθημάτων τα οποία βιώνω - ένα άγχος, ένα γέλιο, οτιδήποτε - βάζοντάς τα στην σαφήνεια της μορφής.

- Πώς πραγματικά συμβαίνει; Αντιλαμβάνεστε την έρευνα όπως την ανάγνωση, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ερώτηση ή γραμμή της σκέψης; Πώς μπορείτε να ερευνήσετε με το σώμα; Συμβαίνει αυτό στην πρόβα;

Σίγουρα, αυτό συμβαίνει στην πρόβα, αλλά σε σχέση με το σώμα, κάθε φορά που είμαστε ξύπνιοι ή ακόμα και όταν κοιμόμαστε, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κάνουμε έρευνα. Έχει να κάνει με το πόσο εξοικειωμένοι είματε με τις συνήθειές μας, τις ελλείψεις μας, την ταχύτητά μας, την αποδοτικότητά μας. Πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ του τι νομίζουμε από αυτό που πραγματικά κάνουμε.


- Γιατί αναπτύξατε την "Gaga";

Η "Gaga" προέκυψε από την ανάγκη να επικοινωνώ με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Χρειαζόταν για να αναλάβω τη φροντίδα του σώματός τους καθώς και του δικού μου. Η "Gaga" είναι κάτι που αντανακλά πραγματικά το πώς και γιατί χορεύουμε. Και έχει να κάνει αρκετά στο να μας οδηγήσει πέρα από τα γνωστά όρια. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό χωρίς τη "Gaga και χωρίς την εργαλειοθήκη της.

- Αντιλαμβανόμαστε ότι η "Gaga" στηρίζεται σε μια κωδικοποίηση, ένα πραγματικό αλφάβητο. Μήπως αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείτε περισσότερο ή μήπως η κωδικοποίηση εισάγει περιορισμούς;

Αυτή είναι μια καλή παρατήρηση. Εγώ δεν αποκαλώ την "Gaga" τεχνική. Την αποκαλώ μια γλώσσα που εξελίσσεται. Αναζητούμε διαρκώς νέες ιδέες και δεν έχουμε καμία δυσκολία στο να αφήσουμε τις παλιές. Η κωδικοποίηση που αναφέρατε είναι περισσότερο σαν μια πρόταση. Για παράδειγμα, αντί να πούμε για "τη ροή της ενέργειας" μπορούμε να πούμε μόνο μια λέξη. Είναι ένα είδος συντόμευσης για να περιγράψουμε κάτι που δεν έχει μια "κλειστή ιδέα", δεν έχει άποψη - είναι περισσότερο σαν κάτι που μας βοηθά να ακούσουμε το σώμα μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Δεν έχει να κάνει με το στυλ. Ορισμένοι κώδικες χορού μας περιορίζουν σε ένα στυλ. Η όλη ιδέα της "Gaga" είναι να εκφράζεται κάποιος σαν να μην έχει κανένα στυλ.


- Έχω διαβάσει ότι η ιδέα της "κατάρρευσης" είναι ένα ουσιαστικό μέρος της Gaga. Μπορείτε να μιλήσετε γι αυτό;

Στην "Gaga", έχουμε μια έκφραση που λέει "καταρρεύστε σε κίνηση". Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι δεν είμαστε διαμορφωμένοι από τη βαρύτητα. Έχουμε διαμορφωθεί από μια δύναμη που αντιτίθεται της βαρύτητας. Η σημασία της κατάρρευσης είναι να μας βοηθήσει να μετρήσουμε τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντιταχθούμε και να παίξουμε με τη βαρύτητα.

- Πώς γεννιέται το έργο σας; Από ποιές ιδέες?

Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, γιατί δεν ξέρω ακριβώς από πού ξεκινούν τα πράγματα. Όταν σκέπτομαι ένα νέο έργο, αφήνω τις ιδέες να με επισκεφθούν. Δημιουργώ μια "παιδική χαρά" που είναι συγκεκριμένη για κάθε έργο και κώδικες που αφορούν κάθε έργο ξεχωριστά. Υπάρχει, επίσης, η ιδέα του ότι θέλω να ανακαλύψω κάτι που μόνο η διαδικασία μπορεί να μου δείξει. Υπάρχει πάντα ένα χάσμα μεταξύ του τι νομίζω ότι θα κάνω και αυτό που πραγματικά συμβαίνει εν τέλει.

- Τι ψάχνετε σε ένα χορευτή;

Όλοι οι χορευτές στην ομάδα (εκτός από ένα) προήλθαν από την ομάδα μου που αποτελείται από πιο νεαρούς χορευτές. Αν θα μιλούσα γενικά για την ομάδα, επειδή αποτελείται από πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους χορευτές, θα έλεγα ότι είναι όλοι πολύ έξυπνοι, δημιουργικοί και γενναιόδωροι.

- Θεωρείτε ότι ο χορός σας έχει πολιτική διάσταση;

Μέρος του γιατί κάνω αυτό που κάνω είναι επειδή είμαι ένας άνθρωπος με συνείδηση. Με την ευαισθητοποίηση, την προοπτική, το συναίσθημα, την αγάπη και το θυμό. Όλα αυτά παίρνουν μορφή στη δουλειά μου. Έχω πολύ σαφείς πολιτικές απόψεις. Δεν έχει ενδιαφέρον για μένα να μεταφέρω αυτές τις ιδέες όταν χορογραφώ. Όμως, ως υποπροϊόν, αυτές οι ιδέες μερικές φορές διαπερνούν το έργο.

H συνέντευξη παραχωρήθηκε στα πλαίσια της περιοδείας της Batsheva Dance Company στον Καναδά στη δημοσιογράφο Martha Schabas.
Πηγή: www.theglobeandmail.com

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 399
Εγγεγραμένα μέλη: 4328
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources