Dance Theater

Η Δέσποινα Καπετανάκη μιλάει στο Dancetheater.gr

Η Δέσποινα Καπετανάκη μας μιλάει για την σόλο περφόρμανς σωματικού θεάτρου, "Τhree Red Roses", η οποία παρουσιάζεται για τρεις παραστάσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου 2017. Κεντρικό θέμα της παράστασης αποτελεί η πάλη μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Μέσα από το συνδυασμό σωματικού θεάτρου και περφόρμανς, η Δέσποινα Καπετανάκη ερευνά τέσσερα βασικά σημεία: τον χρόνο, τον χώρο, το σώμα του περφόρμερ και τη σχέση μεταξύ περφόρμερ και θεατή. 
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο English Theatre Berlin | International Performing Arts Center, τον Ιανουάριο του 2017.- Μιλήστε μας για εσάς, πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με το Σωματικό Θέατρο?


Παρόλο που τα πρώτα ερεθίσματα τα πήρα από τη δραματική σχολή ΑΡΧΗ της Νέλλης Καρρά, όπου σπούδασα υποκριτική, δεν ήταν συνειδητή η απόφαση ότι θ'ασχοληθώ με αυτό. Με πήγε προς τα εκεί η έρευνα και η ενασχόληση μου με σημαντικές τεχνικές της ιστορίας του θεάτρου και της εκπαίδευσης του ηθοποιού. Η ψυχοσωματική προσέγγιση ήταν αυτή που μου άσκησε τη μεγαλύτερη γοητεία και η μόνη προσέγγιση που μπορούσα να ακολουθήσω δουλεύοντας σκληρά και με αμείωτο ενδιαφέρον. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω, άρχισα να εντείνω την έρευνά μου σε αυτό το κομμάτι και μετά από αρκετά χρόνια συνειδητοποίησα το δρόμο που είχα χαράξει. Εξεπλάγην, καθότι δεν ήμουν ποτέ εξαιρετικά άνετη στο να χρησιμοποιώ εκφραστικά το σώμα μου και τη φωνή μου (πράγμα που προϋποθέτει και έναν τεράστιο βαθμό έκθεσης). Ο συγκεκριμένος τρόπος, όμως, με οδήγησε εκεί κι εγώ απλώς τον ακολούθησα.


- Ποια εμπόδια και ποιες ευκολίες προσφέρει ο συνδυασμός λόγου/φωνής – κίνησης?

Δε θα έλεγα ότι προσφέρει ούτε εμπόδια ούτε ευκολίες. Είναι ένας οργανικός τρόπος για να υπάρχεις στη σκηνή. Εφόσον είναι οργανικός, δηλαδή φυσικός, όλα μπαίνουν με ένα μαγικό τρόπο στη θέση τους.


- Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες που επηρεάζουν το έργο σας?

Θεματικοί άξονες του έργου μου είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, η τεχνολογία, η καθημερινότητα (κυρίως στην πόλη), οι ανισότητες, η κοινωνική αδικία, οι στάσεις που υιοθετεί ο καθένας μας, όχι μόνο στα σημαντικά ζητήματα της εποχής, αλλά και στα μικρά περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Και η ίδια η ζωή: πώς γίνεται η ζωή μας τελικά μέσα σε αυτές τις συνθήκες;

- Θεωρείτε ότι το σωματικό θέατρο είναι μια τέχνη της εποχής μας?

Φυσικά. Ειδικά σήμερα, όπου ο άνθρωπος υπάρχει κυρίως εγκεφαλικά, το σωματικό θέατρο αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ότι μπορούμε να υπάρχουμε και με έναν άλλο τρόπο, πιο ολοκληρωτικό, πιο ουσιαστικό, πιο αληθινό ενδεχομένως.


- Θεωρείτε ότι η σχέση περφόρμερ - θεατή επηρεάζεται από την διεύρυνση της σκηνικής δράσης? Ποιός είναι ο στόχος που επιτυγχάνεται μέσω αυτού?

Θεωρώ ότι η σχέση περφόρμερ - θεατή επηρεάζεται από τη διάχυση της σκηνικής δράσης σε όλο το χώρο. Όταν καταργείται η σκηνή δηλαδή, ή, καλύτερα, όταν ολόκληρος ο χώρος όπου τελείται η παράσταση γίνεται μια σκηνή. Αυτό σημαίνει ότι ο θεατής βρίσκεται σωματικά σε πολύ κοντινή απόσταση από τον περφόρμερ και αυτή η σωματική εγγύτητα δημιουργεί μια πολύ εντατική επικοινωνία μεταξύ τους. Ο θεατής μπαίνει από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μέσα στην ενέργεια της παράστασης και, απο'κει και πέρα, υπάρχει μια συνεχής αλληλοτροφοδότηση, η οποία παράγει φοβερή ενέργεια, άρα και ζωντάνια. Για μένα, ως περφόρμερ, είναι μία απίστευτη εμπειρία. Πιστεύω και για το θεατή.


- Πιστεύετε ότι η ενεργός συμμετοχή του κοινού μπορεί να ευαισθητοποιήσει περισσότερο? Να αφυπνίσει το κοινό?

Καταρχήν πιστεύω ότι η συμμετοχή μόνο ενεργή μπορεί να είναι, αλλιώς δεν είναι συμμετοχή. Τώρα, αν αυτή μπορεί να ευαισθητοποιήσει, να αφυπνίσει ή να ασκήσει οποιαδήποτε άλλη επίδραση, αυτό εξαρτάται, κατά τη γνώμη μου, από το πόσο ανοιχτός είναι ο θεατής στα ερεθίσματα που δέχεται. Ο στόχος πάντως των δικών μου παραστάσεων δεν είναι να ευαισθητοποιήσουν ή να αφυπνίσουν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κεντρίσω το νευρικό σύστημα των θεατών. Εξάλλου κι εγώ το νευρικό μου σύστημα ερεθίζω προκειμένου να φτιάξω τα έργα μου. Όσο το νευρικό μας σύστημα είναι ενεργοποιημένο και αντιδρά, σημαίνει ότι είμαστε ζωντανοί, σωματικά και ψυχικά, άρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.


- Πώς ο αυτοσχεδιασμός επηρεάζει την παράστασή σας?

Ο αυτοσχεδιασμός (σωματικός και φωνητικός) είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του υλικού μου και όχι τόσο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Είναι για μένα το σημείο εκκίνησης προκειμένου να φτιαχτούν οι εκάστοτε σκηνικές ενέργειες και εικόνες. Όσο περισσότερο, όμως, δουλεύεται το υλικό, τόσο περισσότερο αποκτά και μια πιο συγκεκριμένη και σταθερή μορφή, έτσι ώστε, στο τέλος, δεν μπορούμε να μιλάμε πια για αυτοσχεδιασμό, αλλά για το σώμα της παράστασης.


- Η σχέση ανθρώπου – μηχανής είναι η κυρίαρχη ιδέα που εμπνέει την παράστασή σας. Πού πιστεύετε ότι οδηγεί τον άνθρωπο αυτή η σχέση?

Παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω μου, έχω την αίσθηση ότι ο άνθρωπος μηχανοποιείται όλο και περισσότερο. Αναισθητοποιείται δηλαδή. Αυτό βέβαια είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων και δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τεχνολογία. Είμαστε πια τόσο εξοικιωμένοι με κάθε μορφή βίας και σκληρότητας, που τις δεχόμαστε ως κάτι φυσιολογικό. Δεν απορούμε πια. Γινόμαστε και οι ίδιοι βίαιοι. Η ανθρωπιά στις μέρες μας θεωρείται αδυναμία και όχι δύναμη. Η αλληλεγγύη αντιμετωπίζεται ως γραφικότητα. Έχουμε μετατραπεί σε μηχανές υπολογισμού του ατομικού μας συμφέροντος και όποιος πράττει το αντίθετο φαντάζει ψυχασθενής. Αυτό είναι το πρίσμα υπό το οποίο τοποθετεί τα πράγματα το Three Red Roses.

Συνέντευξη: Βάνα Μιμίδου (Dancetheater.gr)
Η Δέσποινα Καπετανάκη είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής ΑΡΧΗ της Νέλλης Καρρά και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στο σωματικό θέατρο στο Δουβλίνο, καθώς και στη Δανία στο θέατρο Οντίν του Εουτζένιο Μπάρμπα. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως σόλο περφόρμερ. Τα έργα που παρουσιάζει είναι εξ ολοκλήρου δικές της δημιουργίες. Στις δουλειές της δε σκηνοθετεί κάποιο θεατρικό κείμενο, αλλά χτίζει σταδιακά το σώμα της παράστασης ερευνητικά, μέσω σωματικών και φωνητικών αυτοσχεδιασμών.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 2
Επισκέπτες τώρα: 2168
Εγγεγραμένα μέλη: 4347
Τώρα σε σύνδεση:
Vana
plieschool
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources