Dance Theater

Άρτεμις Λαμπίρη: "Mπορεί κανείς να υπάρξει χωρίς σημεία αναφοράς"; Featured

Any One

Άρτεμις Λαμπίρη

Συνέντευξη: Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

Τι σημαίνει να είσαι ο ένας του εαυτού σου;
Το σημείο εκκίνησης αυτής της δουλειάς είναι ο κάθε άνθρωπος. Το ΑΝΥ ΟΝΕ εστιάζει στην έννοια της μοναδικότητας, εξετάζοντάς τη σε διαφορετικές δομές, σχέσεις και απρόσμενες στιγμές.
Τέσσερις χορευτές συνυπάρχουν στο χώρο, κινούνται μαζί, ίσως και με τον ίδιο τρόπο, αλλά διαλέγουν ο καθένας για τον εαυτό του τη διαδρομή που ακολουθεί. Οι επιλογές τους διαμορφώνουν τους χαρακτήρες και τις σχέσεις που δημιουργούν. Ισορροπούν μεταξύ του προσωπικού και του κοινωνικού "εγώ".

Η παράσταση Any One θα παρουσιαστεί στον χώρο τέχνης Artiria Athens για 6  παραστάσεις, στις 20-21-22, 27-28 και 29 Απριλίου 2018.

1) Ποιά ήταν η αφορμή για να εξερευνήσετε χορογραφικά τη μοναδικότητα μέσα στο όλον;

Η αρχή ήρθε μέσα απ' την έρευνα του πώς κινούμαι εγώ σήμερα, τώρα ή για την ακρίβεια πέρσι. Δεν ξέρω αν ήταν μια ακόμα κρίση ενηλικίωσης, κρίση των 30 ή απλά καλλιτεχνική ανάγκη, αλλά ένιωσα πως ήθελα να βρεθώ μόνη μου στο στούντιο για να δημιουργήσω μια κινητική γλώσσα που θα είναι δική μου και μόνο δική μου, αυτή τη δεδομένη στιγμή. Μια γλώσσα που έχει μεν επιρροές, που φέρει το παρελθόν αλλά πηγάζει από έναν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση από μένα. Με τη γνώση και την επίγνωση πως είμαι μία απ' όλους. Πως όλοι μας είμαστε μέρος του όλου αλλά δρούμε μεμονωμένα. Και με μια ερώτηση να αιωρείται διαρκώς: μπορεί κανείς να υπάρξει χωρίς σημεία αναφοράς, χωρίς καθρέφτες, χωρίς το όλον;


2) Πώς συνδέονται (εάν συνδέονται) οι προηγούμενες δουλειές σας με το παρόν έργο;

Το ΑΝΥ ΟΝΕ είναι μια στροφή προς τα μέσα και σαφώς συνδέεται με τις προηγούμενες δουλειές μου. Συνδέεται γιατί είναι ένα κομμάτι που βγαίνει απ' το δικό μου σώμα. Πιστεύω πως με έναν τρόπο ενώνει κινητικά τις 3 προηγούμενες δουλειές φτιάχνοντας όμως μια νέα πρόταση. Είναι απόρροια της διαδρομής μου.


3) Τι είναι για εσάς αυτό το "όλον" και τι συνιστά τη μοναδικότητα του εαυτού μέσα σε αυτό;

Η μαμά μου μου έλεγε πως «οι επαναστάσεις ξεκινούν απ' τη μονάδα». Και πως «αν καταφέρεις να εκπαιδεύσεις έστω και έναν διπλανό σου να μπορεί να σκέφτεται και ταυτόχρονα να φιλτράρει τις πληροφορίες που δέχεται, να τις κατανοεί και να δρα, τότε έχεις συμβάλει πολύ στη δημιουργία μιας
«καλύτερης» κοινωνίας». Κάπως έτσι μεγάλωσα και έμαθα να σκέφτομαι πως οι πολλοί, ο ένας, οι λίγοι δε διαφέρουν μεταξύ τους τόσο, και πως το όλον δεν είναι εχθρός αλλά φίλος του ενός.


4) Τι είναι το κοινωνικό "εγώ" στο οποίο αναφέρεστε και ποιά η σχέση του με τη μοναδικότητα του εαυτού;

Το κοινωνικό εγώ είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται κανείς μέσα σε ένα σύνολο. Η αλλιώς σε χώρους και πλαίσια που εμπεριέχουν κι άλλους ανθρώπους και υπάρχουν γραπτοί ή άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς. Η μοναδικότητα συνίσταται στον τρόπο που ο καθένας από μας υπακούει σε τέτοιους κανόνες - τις περισσότερες φορές-, στο πώς το κάνει και τι σκέφτεται και πώς μοιάζει μέσα στο σύνολο. Μιλάω κυρίως για τις λεπτές αποχρώσεις που διαχωρίζουν τον ένα απ' τον άλλο. Τις ατέλειες που τονίζουν το εγώ του ενός, του κάθε ενός. Τις επιλογές.


5) Ποιές είναι οι κινητικές φόρμες που αναπτύξατε για να χορογραφήσετε τους τέσσερις χορευτές;

Οι  εξαιρετικοί χορευτές που έχω την τιμή να δουλεύω στο κομμάτι, λένε πως είναι μια γλώσσα συμβολική. Κινήσεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι όπως σημαίνουν οι λέξεις. Μια διάλεκτος που δημιουργεί συσχετισμούς με οικείες φόρμες αλλά λίγο διαστρεβλωμένες ούτως ώστε να μένουν ανοιχτές σε ερμηνείες. Είναι ένα κοινό λεξιλόγιο που μοιράζονται μεταξύ τους αλλά στον καθένα μεταφράζεται κάπως αλλιώς.


6) Πως χρησιμοποιήσατε τις "μοναδικές" πλευρές του κάθε χορευτή κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης της χορογραφίας;

Σ΄ αυτή του δουλειά χρειάστηκε να «χρησιμοποιήσω» τις μοναδικές πλευρές όλων των συντελεστών. Ηταν μια απαραίτητη διαδικασία (αν και πολύ συμπυκνωμένη) για να είναι όλοι ο ένας αυτής της παράστασης. Να καταφέρω να τους δω κυρίως γι' αυτό που είναι. Αλλά προφανώς αυτό που είναι σε συνδυασμό με μένα. Να δω που μας πάει αυτή η συνάντηση, τι βγάζουν οι κινητικοί δρόμοι στον καθένα. Πού βλέπει ο καθένας τον εαυτό του.
Μοιραστήκαμε προσωπικές ιστορίες, αγωνίες, σημεία καμπής και γεγονότα και φτάσαμε εδώ μαζί στον κοινό μας τόπο. Με καθρέφτη ο ένας τον άλλο.


7) Γιατί πιστεύετε οτι είναι επίκαιρη η παράσταση αυτή;

Είναι; Δεν ξέρω. Ίσως να μην είμαι η μόνη που ψάχνει να βρει τα όρια και την αισθητική της μέσα σ' ένα τόσο γρήγορο κόσμο. Ίσως να υπάρχουν κι άλλοι που χάνονται στον κυκεώνα των πολλών ανθρώπων, των αμέτρητων σχέσεων με ή χωρίς διάρκεια, με ή χωρίς επαφή, που νιώθουν ότι αναλώνονται και ψάχνουν τη δική τους προσωπικότητα και το δικό τους σημάδι και σε τι διαφέρουν απ' τους διπλανούς τους. Ίσως και ναι ίσως και όχι.


8) Τι αισθήσεις και εντυπώσεις προσδοκείτε να δημιουργήσετε στους θεατές; Τι περιμένετε να αποκομίσει το κοινό;

Οπως λέγαμε με τη δραματουργό μου τη Μπετίνα Παναγιωτάρα, το στοίχημα είναι αν κανείς θα κοιτάει το όλον ή τον έναν.


9) Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι επιπλέον για την παράσταση;

Είναι ένα έργο πολύ προσωπικό, ευαίσθητο, μαλακό, γραμμικό με λέξη κλειδί το ρήμα αλλάζω.


Συνέντευξη: Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 1212
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources