Dance Theater

Γιάννης Καρούνης: "Είμαστε αισθητήρες του σύμπαντος"

Ο Γιάννης Καρούνης μας μιλάει για την συνεργασία του με την Ραφίκα Σαουίς και την συμβολή του στο έργο Τρωάδες-Anima Captus

Τρωάδες-Anima Captus

Ιδέα, Σχεδιασμός – Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Ραφίκα Σαουίς
Εικαστικός σχεδιασμός – Δημιουργία εγκατάστασης & Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Αργυρού
Σωματική προετοιμασία: Γιάννης Καρούνης

03/05/2018 - 06/05/2018
Μουσείο Μπενάκη
, Πειραιώς 138

Σαράντα γυμνά ανθρώπινα κορμιά που συνωστίζονται σε έναν αποστειρωμένο χώρο που θυμίζει κρεματόριο, νεκροτομείο, χώρο αποθήκευσης κρεάτων εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο. Ένα δωμάτιο στο οποίο στόματα αναπαράγουν αποσπάσματα από πολιτικούς λόγους και προφητείες που επιβεβαίωσε ή διέψευσε η Ιστορία. Και δέκα άνθρωποι - εγκλωβισμένες ψυχές καταθέτουν σε μία άνυδρη περιοχή και με κάθε μέσο, ακόμα και με τη σιωπή, τα τραύματα τους από προσωπικές ή πατρογονικές ακούσιες μετακινήσεις, διαπραγματευόμενοι την έννοια του πολίτη της εθνικότητας και του ανήκειν.
Πρόκειται για μία συνοπτική εικόνα από το σύμπαν της πολυδιάστατης εικαστικής εγκατάστασης της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Ραφίκας Σαουίς και του εικαστικού Μιχάλη Αργύρου, υπό τον τίτλο Τρωάδες-Anima Captus. Η performance διάρκειας 96 ωρών εξελίσσεται μέσα σε έναν λαβυρινθώδη ιστό και είναι προσβάσιμη στο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς), όπου και θα φιλοξενηθεί.

- Μίλησέ μας για την Performance Τρωάδες-Anima Captus που συμμετέχεις ως performer αλλά και για την ευθύνη που έχεις, της σωματικής προετοιμασίας των υπόλοιπων 49 performers.

Θα σας μιλήσω για τη δική μου βιωματική διαδικασία κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.

Σχετικά με το έργο και την δομή του μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου.
Πρόκειται για μία performance - επιτέλεση η οποία έρχεται στην Αθήνα σαν ένα καλλιτεχνικό γεγονός που σπάνια βλέπουμε να συμβαίνει. Τόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων, όσο και η πολύμηνη κατάθεση και αφοσίωση στην διαδικασία της προετοιμασίας, μας καθιστά χαρούμενους για το αποτέλεσμα και περιμένουμε την ώρα που θα μπούμε στο μουσείο για να ζήσουμε μέσα 4 ημέρες. Δεν πρόκειται για μία έτοιμη παράσταση αλλά για ένα εικαστικό ζωντανό γλυπτό που αναπνέει με την βοήθεια των 50 performers αλλά και των θεατών, που αναπόφευκτα γίνονται μάρτυρες και συν δημιουργοί της διαδικασίας, αφού καλούνται να περάσουν ανάμεσά μας και να παραμείνουν στο χώρο, για όσο αυτοί επιθυμούν, βιώνοντας μία ξεχωριστή εμπειρία και παρατηρώντας αυτό που εμείς καλούμαστε να αποδυθούμε. Τους εαυτούς μας.
Έχουμε ερευνήσει τις μετακινήσεις που συνέβησαν τρείς γενεές πίσω, στην οικογένειά μας και μέσα από έννοιες αλλά και κινητικές ασκήσεις-προκλήσεις, καταφέραμε να σωματοποιήσουμε - ικανοποιήσουμε τις εμπειρίες και τους επιμέρους ρόλους που δεν είναι άλλοι από της ζωές μας, πάντα με γνώμονα "από που έρχομαι και που πάω, έτσι ίσως να καταλάβω και ποιος είμαι". Η σωματική προετοιμασία ενός performer σε μία μεγάλης διάρκειας performance δεν μπορεί να είναι μόνο σωματική αλλά και νοητική, ακόμα και ψυχική. Ένα καλογυμνασμένο σώμα δεν αρκεί για να αντέξει στη διάρκεια, από την άλλη δεν πρόκειται για αγώνα αντοχής, αλλά για μία αναμέτρηση με τον δυσκολότερο αντίπαλο, αυτό που πραγματικά είσαι. Αυτό καλείσαι να εξερευνήσεις και σου δύνεται η ευκαιρία από διάφορα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό κατά την διάρκεια της performance να δώσεις απαντήσεις και να τα διαχειριστείς. Χρειάζεται να επικοινωνήσουν το σώμα με το μυαλό και την ψυχή όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται και να αποδεχτεί το παρόν σαν παρατηρητής και δημιουργός του χωροχρόνου ταυτόχρονα.


- Ποιά η σχέση σου με την Ραφίκα Σαουίς και πως είναι η συνεργασία;

Με την Ραφίκα συνεργάζομαι δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν για την performance "The Ritual" στο φεστιβάλ Ίψεν στην Νορβηγία - Όσλο που πραγματοποιήθηκε το 2017 και θα είμαστε μαζί και στην επόμενη της δουλειά ξανά στην Νορβηγία, αφού πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο Ίψεν. Επικοινωνούμε αβίαστα στα περισσότερα θέματα. Είναι βασικό να μην ορίζεις κάθε φορά το αυτονόητο εάν θες να δεις και επόμενα στάδια εξέλιξης στη δουλειά σου. Αυτό το έχω αποφασίσει για τα επόμενα χρόνια. Οι συνεργασίες μου να είναι με ανθρώπους που δεν σε κουράζουν στη διαδικασία. Ποτέ κανείς δεν κουράστηκε από τέχνη και δημιουργία αρκεί να καταλαβαίνουμε το ίδιο σε αυτό το άκουσμα των εννοιών. Η Ραφίκα είναι πολύ δραστήρια σε πολλά επίπεδα της τέχνης και νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι η τέχνη είναι ένα εργαλείο - μέσο για να μας βοηθήσει και να μας μεταφέρει στον σκοπό που ορίσαμε. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι πιστεύει ότι τα πάντα είναι εφικτά και ότι αβίαστα μπορούν να συμβούν. Είναι αλήθεια. Για να συμβεί κάτι χρειάζεται πρώτα να το πιστεύεις και μετά μπορεί και να συμβεί. Όλα τα απίστευτα έχουν γίνει από ανθρώπους που πίστευαν σε αυτά.


- Στην performance υπάρχουν τρεις διαφορετικοί χώροι από τους οποίους δύο έχει τους performers που καλέστηκες να προετοιμάσεις. Μίλησέ μας γι αυτούς τους χώρους και ποιά η διαφορά τους.

Η προετοιμασία έγινε σε συνεργασία με την Ραφίκα και από διάφορες προτάσεις και ιδέες καταλήξαμε σε αυτές που θεωρήσαμε πιο χρήσιμες για μας. Δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε μαραθώνιος για να έχουμε κάποιον μπούσουλα προετοιμασίας. Χρειάστηκε να επινοήσουμε τρόπους οι οποίοι πρακτικά θα μας βοηθήσουν στον σκοπό. Ένα παράδειγμα είναι η ανάβαση του Υμηττού 20.000 μέτρα στο σύνολο να ανέβεις και να κατέβεις. Αυτή η δοκιμασία σε αφήνει ελεύθερο να αποφασίσεις, εάν θα τρέξεις ή θα περπατήσεις το βουνό ή θα καθίσεις σε μία σκιά έως ότου θα περάσουν οι τέσσερις ώρες που είναι η διάρκεια του χρόνου που ορίσαμε. Η δοκιμασία είναι εκεί άσχετα από τις επιλογές σου. Το βουνό είναι εκεί πριν και μετά από εσένα. Εάν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι δεν είναι καθόλου τραγικό ίσα ίσα μπορεί να είναι και ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Αθήνα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Άσε που όταν ανεβαίνεις με τα πόδια αυτά που βλέπεις είναι πιο έντονα για τις αισθήσεις, περισσότερα και πιο όμορφα. Αυτή είναι η ανταμοιβή της προσπάθειας, η πληροφορία, η ομορφιά και η ποιότητα. Σε γενικές γραμμές και οι δύο ομάδες από τους performers έχουν να διαχειριστούν το χρόνο, το χώρο, τους θεατές, τους όμοιούς τους, τον ρόλο που τους δίνεται από την σκηνοθεσία, αλλά και τον ρόλο που κουβαλάει ο καθένας μας που ίσως και να μην τον αποκαλύψει ποτέ. Στην πρώτη αίθουσα βλέπουμε σύνολο ανθρώπων που δρουν σαν ένα σώμα που αναδιαρθρώνεται, αποδομείται και έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία. Και στο επόμενο δωμάτιο έχουμε μονάδες με διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Και στις δύο περιπτώσεις μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε την αποτυχία, να παραμείνουμε ασφαλείς κοντά στο στόχο που θέσαμε ασχέτως εάν ένας παράγοντας όπως ο σωματικός πόνος ή κάποια ζάλη ή κάποια σκέψη μας ενοχλεί. Έχουμε να υπηρετήσουμε και ένα παραστατικό κομμάτι το οποίο χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο στο θεατή και να παίρνει το μήνυμα απλά όπως ορίζεται από την σκηνοθεσία και την εικαστική εγκατάσταση. Εμείς προετοιμάζουμε τα σώματά μας για να μας αποκαλύψουν - δημιουργήσουν την performance.

- Ο δικός σου ρόλος στην performance ως performer;

Ναι, είναι και αυτό που το αφήνουμε για το τέλος, ο εαυτός μας. Και εγώ και η Ραφίκα θα είμαστε μέσα ως performers (Η Ραφίκα στο ψυγείο κι εγώ στην Άνυδρη Γη) όχι για να ελέγχουμε αλλά για να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την δημιουργία. Ο ρόλος μου σωματοποιήθηκε αβίαστα χωρίς να φορεθεί σαν τίτλος. Η Ραφίκα μας βάφτισε. Παίρνουμε ονόματα από τις Τρωάδες σαν ένα σημείο αναφοράς σαν μία ταύτιση, τελικά σαν ένα μπαστούνι που μπορεί και να το χρειαστούμε κατά την διάρκεια της πορείας μέσα στην performance. Ουσιαστηκά είμαστε εμείς και η ιστορία μας με αυτήν αναμετρώμαστε, έχουμε καταθέσει τις ιστορίες μας, τρεις γενιές πίσω και ορίζουμε το πού εμείς βρισκόμαστε στο τώρα. Εγώ προσωπικά αναζητώ σε ότι κάνω την ισορροπία, τη σωστή δόση των στοιχείων. Όλα χρειάζονται την δοσολογία, το πολύ γλυκό είναι χειρότερο από το πικρό και το πολύ αλμυρό χειρότερο από το άνοστο (το δεύτερο τουλάχιστον τρώγεται). Άρα για εμένα όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία που οι δόσεις που ρίχνουμε μέσα, διαμορφώνουν την οντότητά μας. Εμείς φτιάχνουμε την συνταγή ταυτόχρονα με την ζωή, η ζωή εξαρτάται από την συνταγή.

- Πρόσφατα έγραψες ένα βιβλίο με τίτλο "ΕΙΜΑΙ". Δεδομένου ότι ασχολείσαι με πολλά και ετερόκλητα πράγματα, τι είσαι τελικά από όλα αυτά;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση θα πρέπει και αυτός που κάνει την ερώτηση να έχει αναρωτηθεί τουλάχιστον για τον εαυτό του, ποιός είναι και από ποιά θέση ρωτάει. Ποιος είμαι. Αυτό απαντάται κάθε μέρα, ώρα, στιγμή, και θα απαντάται και θα ορίζεται από τις αποφάσεις. Η απόφαση ορίζει το ποιος είμαι. Κάθε φορά που παίρνω μία απόφαση ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι δεν είμαι. Παράδειγμα εάν θα πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην τίγρη και την γάτα και διαλέξω την τίγρη, σπάνια θα βρεθεί κάποιος να με χαϊδέψει. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε και ποιος είναι αυτός που κοιτάει την τίγρη. Εάν είσαι από την πόλη θα αισθανθείς τελείως διαφορετικά από κάποιους ανθρώπους που ζουν μαζί τους και μοιράζονται το ίδιο δάσος. Σε κάθε περίπτωση όταν έγραψα το βιβλίο πήρα μία απόφαση να έρθω πιο κοντά στον απόλυτο κόσμο μου, όπου ανακαλύπτεις για σένα τη σημασία των εννοιών, με απόλυτο τρόπο και ουσιαστικά σταματάς να περιμένεις από τους άλλους να ορίσουν τη ζωή σου. Ναι ασχολούμαι με ότι μου αρέσει και με προκαλεί. Όσο πιο βαθιά μπαίνεις στη συνείδηση και την παρατήρηση προκαλείσαι ποιο δύσκολα. Κατανοείς τον μηχανισμό και την λειτουργία της ύπαρξης και μπορείς να βλέπεις πράγματα πριν έρθουν στην κοινωνία. Δηλαδή όλοι ξέρουμε ότι η κοινωνία παίρνει αποφάσεις οι οποίες εξυπηρετούν εφήμερες απολαύσεις και ζωές, όπου σε αυτές τις αποφάσεις συμβάλουμε και εμείς ακόμα και με την αναβλητικότητα της συμμετοχής μας. Έχουμε ευθύνη στο να δρούμε στην καθημερινότητα με συνείδηση για το σύνολο και για το μέλλον. Είμαστε αισθητήρες του σύμπαντος και ότι κάνουμε καταγράφεται και επιστρέφει, όχι τόσο σαν τιμωρία ή επιβράβευση, αλλά περισσότερο σαν μια τροχιά που δίνουμε στις ζωές μας.

Συνέντευξη: Κώστας Βασιλιάγκος (Dancetheater.gr)

Share this post

Last modified on
  • Σύγχρονος Χορός με τον Βαγγέλη Λεγάκη

  • Εκφραστική Κίνηση - Rio Abierto

  • Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα στα Άνω Πετράλωνα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 651
Εγγεγραμένα μέλη: 4578
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources