Dance Theater

Physio Art Center

Physio Art Center

Ελ. Βενιζέλου 12Α, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9344233 - 6944776251

Περισσότερα...

Synaskisi

Synaskisi

Αγγελάκη 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2313 00 25 17

Περισσότερα...

Οι Τραυματισμοί και η απόδοση των χορευτών: Για μία καλύτερη διδασκαλία της χορευτικής αγωγής (Μέρος Γ΄) (Παναγιώτης Πετρογιάννης)

Του Παναγιώτη Πετρογιάννη*

Αξιολογώντας την ανάπτυξη – The Functional Movement Screen

Οι άνθρωποι στην πορεία μας από τις ασυνείδητες αντανακλαστικές κινήσεις της ενδομήτριας και νεογέννητης ζωής μέχρι τη συνειδητή στάση και κίνηση "στηριζόμαστε στα ίδια αναπτυξιακά θεμέλια καθώς μεγαλώνουμε. Ξεκινάμε με την αναπνοή, τον έλεγχο του κεφαλιού και του αυχένα και σταδιακά αρχίζουμε να ρολάρουμε, να έρπουμε, να μπουσουλάμε, να στεκόμαστε γονατιστοί, σε βαθύ κάθισμα, όρθιοι, να περπατάμε, να αναρριχόμαστε, να τρέχουμε." (Cook, 2010). Οι κινητικές αυτές ικανότητες " που παράγονται από τη χρονισμένη κίνηση των μελών και του κορμού, είναι μοναδικές για το ανθρώπινο είδος (αλλά και για κάθε ζώο ξεχωριστά) και είναι οργανωμένες σε ειδικά "κινητικά πρότυπα" που εξασφαλίζουν τη συγκεκριμένη κινητική ικανότητα. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος σε σχέση με άλλα ζώα, έχει όρθια στάση, ενώ σε σχέση με άλλα ζώα που επίσης έχουν όρθια στάση, αυτή ολοκληρώνει μια σκοπιμότητα και λειτουργικότητα ενώ επηρεάζεται και καθοδηγείται από νοητικές και γνωσιακές λειτουργίες".1

Αν ένας θεμέλιος λίθος της κίνησης λείπει, τότε αναπόφευκτα θα επέλθει κάποιος περιορισμός στην κίνηση ή μια δυσλειτουργία που θα δημιουργήσει μια καθυστέρηση στην κινητική ωρίμανση
(Cook, 2010).

Στη Synaskisi παρουσιάσαμε στην Ελλάδα και χρησιμοποιούμε ως εργαλείο αξιολόγησης το Functional Movement Screen (FMS). Πρόκειται για μια πολύ γόνιμη σύνθεση της προπονητικής, της αποκατάστασης και της κινητικής συμπεριφοράς χάρη στην οποία έχει ξεκινήσει και μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρητική συζήτηση. Το FMS είναι ένα ποιοτικό σύστημα αξιολόγησης (το πρώτο συστηματοποιημένο), με το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε την λειτουργική επάρκεια των θεμελιωδών κινητικών προτύπων, όπως αυτή πραγματώθηκε κατά την διάρκεια της κινητικής ανάπτυξης. Με ένα μεταφορικό τρόπο εξετάζεται η ιστορία της ατομικής κινητικής ανάπτυξης και το αν υπάρχουν σε αυτήν ελλείμματα σταθερότητας, κινητικότητας, μυϊκών ανισορροπιών και ασυμμετριών στα θεμελιώδη κινητικά πρότυπα. Παρατηρούμε, εκτελώντας σε συγκεκριμένες θέσεις θεμελιώδεις κινήσεις, αν τα «βασικά» της κίνησης έχουν συναρμοσμένη σχέση και θέση. Αν επισημάνουμε τους αδύνατους κρίκους της κίνησης, όπως το να χορεύει κανείς με τις «ευκολίες» του αποφεύγοντας τις «αδυναμίες» του, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ανεμπόδιστη λειτουργία της μέσα από μια σειρά ειδικών διορθωτικών ασκήσεων. Η διόρθωση της λειτουργικότητας των κινητικών προτύπων θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε την απαραίτητη προσθήκη δύναμης, ευκαμψίας, ισχύος και αντοχής πάνω σε μια δυσλειτουργική βάση κίνησης (add fitness on dysfunction). Στις περιπτώσεις τραυματισμών θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε σε ποια σχέση κινήσεων δημιουργείται πόνος ή ενόχληση και όχι μόνο το σημείο του πόνου.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης με το FMS στους χορευτές δεν είναι ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν τα ερευνητικά δεδομένα. Υπάρχει σημαντική υστέρηση σε πολύ σημαντικές πτυχές της συν-κίνησης αλλά και της φυσικής κατάστασης. Είναι πολύ ενθαρρυντικό, ωστόσο, το ό,τι το σώμα μας εκπλήσσει με την διαρκή ικανότητά του στην κινητική μάθηση. Η ικανότητα αυτή είναι βασικός σύμμαχος στις δομικές αλλαγές που πετυχαίνουμε και στην βελτίωση της συνολικής απόδοσης.

The motion vs. movement paradox.

Στην αγγλική γλώσσα, στις περιοχές της άσκησης και της αποκατάστασης γίνεται διάκριση μεταξύ των όρων «motion» και «movement», η οποία δημιουργεί δυσκολίες στη μεταφορά των όρων στα ελληνικά. Ο όρος «motion» μπορεί να μεταφραστεί ως «κίνηση» και εννοείται ως διαταραχή της στάσης ή ως κίνηση εντός του εύρους κίνησης μιας άρθρωσης ή κάποιων μελών του σώματος. Η απόδοση του όρου «movement» είναι πιο δύσκολη, γιατί αναφέρεται στη διαδικασία, στο «πώς» κινείται κάποιος, και εισάγει ένα ποιοτικό κριτήριο, το πως ένα σώμα μετακινείται από ένα σημείο σε ένα άλλο με τη δικιά του δύναμη. Έχει προταθεί η γραφή συνκίνηση. Είναι κανόνας και φυσική ροή της γλώσσας να προφέρεται συγκίνηση.

Η κίνηση είναι απαραίτητη για την συνκίνηση, αλλά δεν την εγγυάται.


1 Μπάκα Ευαγγελία (2014). Ανάλυση των θεωριών του κινητικού ελέγχου και της κινητικής μάθησης και η σχέση τους με τη νευροπλαστικότητα. Διπλωματική εργασία.
Σχολή εφαρμοσμένων μαθηματικώ
ν και φυσικών επιστημών. Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αθήνα.* O Παναγιώτης Πετρογιάννης
αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Είναι κάτοχος Master in Health and Exercise Science, University of Bristol. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρουσίασε συστηματικά την επιστήμη Dance Medicine and Science στην Ελλάδα και το σύστημα αξιολόγησης Functional Movement Screen. Πρόσφατα εκπαιδεύτηκε από τον κορυφαίο επιστήμονα της εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, Stuart MacGill. Eίναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και μέλος του International Association of Dance Medicine and Science. Έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ και διατηρεί σταθερή συνεργασία με σχολές και ομάδες χορού. Εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων διορθωτικής-νευρομυϊκής γυμναστικής μυοσκελετικών κακώσεων και στην αξιολόγηση-βελτίωση χορευτών, αθλητών και ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Διδάσκει αναπτυξιακή γυμναστική σε παιδιά. Επιμελείται τη στήλη «υγεία και χορός» στο Dancetheater.gr. Εισηγείται το σεμινάριο "Beyond Stretching" και διευθύνει τη Synaskisi.

www.synaskisi.gr
www.facebook.com/synaskisi.gr


Ενδεικτική Βιβλιογραφία

-Arthur E. Chapman.(2008). Biomechanical analysis of fundamental human movements. Human Kinetics.
-J. Doherty., P. Brennan. (2014). "Learning to move and moving to learn. Physical education 5-11: a guide for teachers pp.42-58,
-Gallahue, D. L., Ozmun, J. C., Goodway, J. D. (2012). Understanding Motor Development: Infants, children, adolescent and adults (7th ed.). Boston: McGraw-Hill.
-Gray Cook. (2003). Athletic body in balance. Human Kinetics.
-Gray Cook. (2010). Movement book. Target Publications. California.
-Hackney Peggy. (2002) Making Connections: Total Body Integration through Bartenieff Fundamentals, London., Routledge Publications.
-J. M. Winters., L. Stark. (1985). Analysis of Fundamental Human Movement Patterns Through the Use of In-Depth Antagonistic Muscle Models. Biomedical Engineering, Vol 32, No. 10
-J. D. Goodway, R. Famelia, S. Bakhtiar. (2015). Future Directions in Physical Education & Sport: Developing Fundamental Motor Competence in the Early Years Is Paramount to Lifelong Physical Activity. Asian Social Science; Vol. 10, No. 5
-Jane E. Clark. (2005). From the Beginning: A Developmental Perspective on Movement and Mobility. National Association for Kinesiology and Physical Education in Higher Education. QUEST, 2005, 57, 37¬-45
-K. M. Haywood, A. Roberton, N. Getchell. (2012). Advanced analysis of motor development. Human Kinetics.
-Karen S. Clippinger. Dance Anatomy and Kinesiology. Human Kinetics, 2007
-Kathleen Haywood. (1985). Life Span Motor Development. Human Kinetics.
-P. Page, C. Frank, R. Lardner (2010). Assessment and treatment of muscle imbalance: the Janda approach. Human Kinetics.
-R. Schmid. (1993). Κινητική Μάθηση και απόδοση. Από τις βασικές αρχές στην πρακτική. Αθλότυπο.
-Rado Pišot. Lifelong competency: Model of Motor Development. Kinesiologia Slovenica, 18, 3, 35–46 (2012), ISSN 1318-2269
-Routledge handbook of Motor Control and Motor Learning. (2012). Edited by Albert Gollhofer, Wolfgang Taube and Jens Bo Nielsen. London, Routledge Publications.
-The Assessment of Climbing Skills in Four-Year-Old Children Matej Plevnik, Boštjan Šimunič and Rado Pišot. Croatian Journal of Education Vol.16; No.3/2014, pages: 677-697
-Voss, D. E., Ionta, M. K., Myers, B. J. (Ed. 3). (1985). Proprioceptive Neuromuscular Facilitation: Patterns and Techniques. Philadelphia, PA: Harper & Row.
-Α. Καμπάς. (2004). Εισαγωγή στην κινητική ανάπτυξη. Αθλότυπο.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 387
Εγγεγραμένα μέλη: 4310
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources