Dance Theater


χορολογιο, studio χορου
"O χορός είναι φαινόμενο σωματικό, δεν πρόκειται για φαινόμενο διανοητικό, δεν είναι ούτε οφθαλμαπάτη, ούτε κάποια θεωρητική άποψη. Έχει να κάνει με κάτι που μόνο το σώμα μπορεί να περιγράψει. Δεν μπορεί να είναι περιγραφικός της τεχνικής , όποια και αν είναι αυτή. Αν θέλουμε να επικοινωνούμε δεν φτάνει μόνο να μπορούμε να μιλάμε, πρέπει κυρίως να γνωρίζουμε να μιλάμε. Η  γνώση είναι το μόνο κλειδί που ανοίγει τις πόρτες της προόδου .Αυτό που θα επιτρέψει στον χορευτή να ανθίσει είναι η  άρτια γνώση της τεχνικής που ο ίδιος θα την έχει πια ξεπεράσει και η οποία αναδύεται μέσα από πολυάριθμες μορφές, μεστωμένες από την προσωπική του αρχαιολογία."

Tο στούντιο ΧΟΡΟlogie διδάσκει συνειδητά και στοχευμένα μόνο τις κλασικές μορφές χορού: κλασικό μπαλέτο που βασίζεται στο σύστημα της Γαλλικής Ακαδημίας χορού και του οποίου την επιμέλεια έχει ο διάσημος από τα μπαλέτα Bejart, Daniel Lommel,  σύγχρονο, μοντέρνο, Barre a Terre και Jazz.

Όλοι οι δάσκαλοι – συνεργάτες του ΧΟΡΟlogie είναι έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες χορευτές, ενώ το πρόγραμμά μας εμπλουτίζεται συχνά από τα σεμινάρια που παραδίδουν οι καλεσμένοι μας διακεκριμένοι παγκοσμίως Έλληνες και ξένοι χορευτές. Από το 2010 το στούντιο ΧΟΡΟlogie είναι επίσημα αναγνωρισμένο κέντρο του Imperial Society of Teachers Diploma του Λονδίνου (ISTD) όπου, και υπό την επιμέλεια της Χριστίνας Φωτεινάκη (FISTD Imperial Ballet, FISTD examiner modern), διδάσκονται τα μαθήματα για τα ανώτερα διπλώματα διδασκαλίας DDI, DDE που αφορούν την ακαδημαϊκή κατάρτιση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διδασκαλία του χορού.

  • ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Daniel Lommel
Daniel LommelΟ αντιπρόεδρος του τμήματος χορού της UΝΕSCO εντάσσεται στο πάνθεον των δέκα κορυφαίων χορευτών της γενιάς του. Ο Daniel Lommel γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 26 Μαρτίου 1943. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας της Λιέγης με τον Joseph Lazzini και στη συνέχεια στη γενέτειρά του, με τη Nora Kiss.
Το 1964 προσλαμβάνεται στα Μπαλέτα του Αμβούργου (με διευθυντή, τότε, τον Peter van Dijck) και συμμετέχει στα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου, μαζί με διακεκριμένους χορευτές (Jacqueline Rayet, Claire Motte, Maria Tallchief, Sonia Arova, Marilyn Burr) σε χορογραφίες των George Balanchine, Roland Petit και Janine Charrat, οι οποίοι συνεργάζονταν με τα Μπαλέτα ως προσκεκλημένοι καλλιτέχνες. Από το 1967 συνεργάζεται με τα Μπαλέτα του 20ού αι., του Maurice Béjart, ως σολίστ και από το 1973 ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής. Στη διάρκεια της «περιόδου Béjart», εμφανίζεται στη σκηνή με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης: Jorge Donn, Paolo Bortoluzzi, Suzanne Farrell. Aπό το 1975 ως το 1983, ερμηνεύει με τον Rudolf Nurejev τα Lieder eines fahrenden Gesellen του Μάλερ, στις μεγάλες σκηνές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τον Αύγουστο του 1980, ο Daniel Lommel, με τη συνδρομή Ελλήνων, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων, ίδρυσε στην Αθήνα το χοροθέατρο «ΑΕΝΑΟΝ». Η πρώτη παράσταση της ομάδας, σε συνεργασία με τον Μίνω Βολανάκη, πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα, μετέπειτα «Θέατρο Μελίνα Μερκούρη». Από το 1092 ως το 1989, με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, τότε Υπουργού Πολιτισμού, ο Daniel Lommel εντάσσει το «Αέναον» στο ΚΘΒΕ. Ως τα σήμερα, το «Αέναον» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία: τουλάχιστον 60 έργα και περίπου 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Πάντοτε σε αναζήτηση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, πρόθυμων να συμμετάσχουν στις μελλοντικές του δραστηριότητες, ο Lommel επιμένει στην αέναη ανανέωση της τέχνης του, τόσο στη μορφή του κλασικού μπαλέτου, όσο και του σύγχρονου χορού.
Zέφη Μπαρτζώκα
Zέφη ΜπαρτζώκαΞεκίνησε το χορό στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του ανώτερου διπλώματος χορού λαμβάνει μέρος στις παραστάσεις του κέντρου κλασσικού μπαλέτου για δύο χρόνια. Από το 1980 έως σήμερα είναι βασικό στέλεχος του "ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο Ντ. Λομμέλ" όπου και χορεύει τους σημαντικότερους ρόλους του ρεπερτορίου της ομάδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα σημαδέψουν την καλλιιτεχνική της διαδρομή, ενώ παράλληλα το 1991-1994 χορεύει στη Γαλλική Κρατική Ομάδα "Ballet-Theatre J. Roussillo" και το 1997-2000 διδάσκει στο Κρατικό Conservatoire της Bourges στη Γαλλία, προσεγγίζοντας έτσι τη διδακτική μέθοδο της Γαλλικής σχολής.
Το 1999 αντιπροσωπεύει τη Γαλλία στην ισλανδία για το Ευρωπαίκό Μάστερ της Σχολής Καλών Τεχνών του Μάριου Ελευθεριάδη, χορεύοντας ένα σόλο του Ντ. Λομμέλ.
Με την επάνοδο της ομάδας "ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο" στην Ελλάδα επιστρέφει στη χώρα της για να συνεχίσει τη διδασκαλική και χορευτική της πορεία.
Εύα Παγουλάτου
Εύα ΠαγουλάτουΑπόφοιτος της σχολής της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και του Centro Internazionale di Danza di F. Astaldi της Ρώμης όπου σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό. Έχει χορέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε κλασσικά θέατρα και σε επαγγελματικές ομάδες χορού όπως: Ente lyrico di Carlo Felice, compagnia di danza "capmettosette" Teatro degli Eguali, Εθνική Λυρική Σκηνή, ομάδα χορού «Αίρεσις», «Λάθος Κίνηση», ομάδα χορού Πέρσας Σταματοπούλου, «Χοροθέατρο Ροές» , «Αέναον χοροθέατρο Daniel Lommel» ομάδα «Σχεδία oμάδα χορού», «Έλδωρ», Ομάδα σύγχρονου χορού Χάρη Μανταφούνη, «Ανοιχτή Ακρόαση» κ.α.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με τον αυτοσχεδιασμό και το contact improvisation. Είναι δασκάλα του κλασικού μπαλέτου και ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Aferente ενώ από το 2003 διευθύνει και διδάσκει στο κέντρο χορού ΧΟρΟLOGIE, στην Αθήνα.


Ρούλα Κουτρουμπέλη
Ρούλα ΚουτρουμπέληΑριστούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ). Το 1992 γίνεται μόνιμο μέλος του Χοροθεάτρου Ωκτάνα του Κων/νου Ρήγου και συμμετείχε ως χορεύτρια ερμηνεύοντας όλες τις παραστάσεις του μέχρι το 2002 («ΟΙ Γάμοι», «Δάφνης και Χλόη», «Πέντε εποχές», « Ικαρος», «Αιφνίδια», «Αποσυμπίεση», «Ξενοδοχείο Ορφέας», «Η κόρη και ο θάνατος», «Η κυρία με τις καμέλιες», «Τρελή ευτυχία», «Ring», «Η μνήμη των κύκνων», Χειμωνιάτικο ταξίδι», «Ταξιδιώτης του χειμώνα», κ.α.
Από το 2002 – 2004 συνεργάζεται ως χορεύτρια και βοηθός χορογράφου της Αγγελικής Στελλάτου και του Δημήτρη Παπαϊωάνου για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Από το 2007 συνεργάζεται με το χοροθέατρο Εxit του Φώτη Νικολάου όπου ερμηνεύει στις παραγωγές «Amen» και «Walz».
Το 2010 πήρε μέρος ως χορεύτρια στην παράσταση της Αγγελικής Στελλάτου «Εφτά θανάσιμα αμαρτήματα».
Ως χορεύτρια έχει επίσης συνεργαστεί με τους χορογράφους: Αντώνη Φονιαδάκη, Daniel Lommel, Κων/νο Μίχο, Πέτρο Γάλια κ.α.
Ως χορογράφος και χορεύτρια έχει συνεργαστεί:
Με το «Θέατρο τέχνης Καρόλου Κούν» στα έργα «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή για το φεστιβάλ Επιδαύρου, «Happy end» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη, «Harvest 2002» σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, «Ο μικρός πρίγκιπας» σε σκηνοθεσία του Κουγιουμτζή, όπου πρωταγωνίστησε στον ομώνυμο ρόλο, με το Εθνικό Θέατρο στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε σκηνοθεσία Πρωτόπαππα, με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου στο έργο «Do you love me» σε σκηνοθεσία Όλγας Πολέζη με το μέγαρο μουσικής Αθηνών στο έργο «Όπερα των Σκιών» με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο έργο «Τόπος εγκλήματος» σε σκηνοθεσία Μ. Πάσσαρη με το Θέατρο του Νότου στην τραγωδία «Ελένη» του Ευρυπίδη για το φεστιβάλ Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Χουβαρδά με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας στην τραγωδία «Προμηθέας δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Καζάκου για το φεστιβάλ Επιδαύρου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου στο έργο « Σεφέρης» σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη.
Ως δασκάλα δίδαξε σύγχρονο χορό στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κουν από το 1996 ως το 2002.
Από το 2004 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στο στούντιο ΧΟΡΟLOGIE.
Από το 2012 συνεργάζεται ως χορεύτρια με τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο για το έργο «Επιμένω».
Chuck Foster
Chuck FosterΑμερικανός χορευτής και χορογράφος και δάσκαλος της jazz, ο Chuck Foster εκπαιδεύτηκε στο κλασικό μπαλέτο στο San Francisco Ballet School και στο τμήμα χορού του University of California.Εκπαιδεύτηκε με τον Luigi στην Ν.Υόρκη , την Μolly Molloy στο Παρίσι και εργάστηκε με τον γνωστο χορογράφο Matt Mattox. Στην Αμερική δούλεψε κοντα στην Liza Minelli, Shirley McClaine, The Rolling Stones και πολλούς άλλους.Στην Ελλάδα έχει χορογραφήσει για διάφορους τραγουδιστές όπως την Αννα Βίσση και τον Σάκη Ρουβά ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε για τηλεοπτικά σόου στην Ελλάδα, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ν.Υόρκη. O Chuck Foster διδάσκει το δικό του προσωπικό στυλ της jazz στο οποίο δίνει εξίσου δυνατή έμφαση τόσο στην τεχνική όσο και στην καλλιτεχνική παρουσία. Στο μάθημά του εντάσσει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά στυλ όπως το λυρικό, το funky, το rock αλλά και το musical. Εκτός από τις χορογραφίες σε musicals και στην τηλεόραση o Chuck Foster παραδίδει και σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη.Πρόσφατα επέστρεψε από την Ρωσία όπου συμμετείχε σε ένα εντατικό σεμινάριο για νέους χορευτές από όλη την Ρωσική ομοσπονδία και την Ουκρανία. Πολλοί από τους μαθητές του εργάζονται στο Browdway στην Αμερική και σε σκηνές της Ευρώπης. Tα μαθήματα του κου Foster τα χαρακτηρίζουν η έντονη δυναμική και η ταχύτητα. Είτε εργάζεται με επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς ή τραγουδιστές, είτε με απλούς ερασιτέχνες αλλά λάτρεις του χορού, η αφοσίωση του στην τέχνη του παραμένει η ίδια… Σκοπός του είναι να δώσει στους μαθητές του την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη σκηνή αλλά και στην προσωπική τους επιλογή.
Τάσος Μπεκιάρης
Τάσος ΜπεκιάρηςΣπούδασε χορό στις ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση της Laurie Ann Gibson στη Νέα Υόρκη. Εκπαιδεύτηκε πάνω σε διαφορετικά είδη χορού όπως Musical,Funky Jazz, Street Jazz, Hip hop, Lyrical jazz, Contemporary Jazz,καθώς και σε τεχνικές σύγχρονου χορού όπως Release, Limon, Graham, Horton. Παρακολούθησε κύκλους σεμιναρίων πάνω στο Dance Therapy και την Χορολογία με τους Ζωή Πανερίτη και Κάτια Σαβράμη αντίστοιχα. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με την ομάδα L.A.G στη Νέα Υόρκη, τη Non Solo του Δημήτρη Μαργαρίτη και την Χορόνδε της Μαρίας Λάζαρη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Επί σειρά ετών έχει συνεργαστεί με την Γεωργία- Κωνσταντίνα Αντζάμπου σε ερευνητικά project πάνω στην απεικόνιση του χώρου του μεταπτυχιακού τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, video art project ("Το Εδωδιμοπωλείο") καθώς και μελέτες με θέμα «Χώρος και κίνηση: Ένας συνεχής και παραγωγικός διάλογος».
Είναι ιδρυτής της ομάδας χορού Load Dance Company στο βιογραφικό της οποίας υπάρχουν δύο παραστάσεις (στο θέατρο Αργώ τον Ιούνιο του 2014 με την παρασταση "Ανασφάλλω " και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το "Ανασφάλλω" revised").Το καλοκαίρι του 2015 θα λάβει μέρος με Εθνική Ελληνική Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ 2015), στο πλαίσιο της διαγωνιστικής Ενότητας των Εκπαιδευτικών Τμημάτων (Student).
Παναγιώτης Αργυρόπουλος
Παναγιώτης ΑργυρόπουλοςΚάτοχος του Advanced Superior Diploma (Vaganova Syllabus), και Diploma of Varna International Seminar. To 1993 φοίτησε με υποτροφία στην London Urdang Academy of Dance (Classical Performer Cours) . Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων κλασικού και σύγχρονου χορού καθώς και Butoh. Από το 1989 έχει συνεργαστεί ως χορευτής και χορογράφος με ομάδες σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2003 έγινε ιδρυτικό μέλος του χοροθεάτρου "Para Dance" μαζί με την χορεύτρια χορογράφο Ρ. Κουτρουμπέλη. Επιπλέον, από το 1996 έχει λάβει μέρος σε θεατρικές και χορευτικές παραγωγές, αλλά και σε παραγωγές όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου, τουΚΘΒΕ, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στην 4η πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού χορού που οργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ, παρουσίασε την χορογραφία "SESSION1" με την ομάδα "Χορευτές του Βορρά". Διδάσκει χορό από το1996 και στο στούντιο XΟρΟLOGIE Barre a Terre και σύγχρονο χορό από το 2007.
Αγγελική Στελλάτου
H Αγγελική Στελλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, στο Merce Cunningham Dance Studios. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation και Release Techniques με τους K.J.Holmes, Jeremy Nelson, Daniel Lepkoff, Sarah Pearsons, Sarah Rudner και άλλους.
Το 1987 ίδρυσαν με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου την Ομάδα Εδάφους, από την οποία αποχώρησε το 2001. Για 17 χρόνια χόρεψε σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πορτογαλία, Ισραήλ, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης χορεύτριας για το σόλο «Σκαλοπάτια», από την παράσταση “Ανθρώπινη Δίψα”. Έχει συνεργαστεί με διάφορες χορευτικές ομάδες: Sinequanon, Ανάλια, amorphy.org, Χορικά της Ζ.Νικολούδη και άλλες. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με: Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μέγαρο Μουσικής, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, Θέατρο Εμπρός κ.ά. Ήταν επικεφαλής χορογράφος των Τελετών Έναρξης και Λήξης, των Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Στο δρόμο μου, ένας άγγελος της Μ. Ευσταθιάδη και λίγο πρίν( )λίγο μετά, για την Πάτρα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006.Λένε πως η επιθυμία απελευθερώνει ενέργεια. Δημιουργεί κίνηση. Λένε επίσης ότι η ύψιστη μορφή κίνησης είναι ο χορός. Κάπως έτσι, από αυτή την ύψιστη επιθυμία μας για την ύψιστη μορφή κίνησης τον Οκτώβριο του 2003, η Ζέφη Μπαρτζώκα και η Εύα Παγουλάτου, αποφασίσαμε να ενώσουμε τα επαγγελματικά μας βήματα πάνω στο ίδιο παρκέ. Και κάπως έτσι, ή μάλλον ακριβώς έτσι, δημιουργήθηκε το ΧΟΡΟlogie, ένας χώρος διδασκαλίας κλασικού σύγχρονου και μοντέρνου χορού, ή –αν το προτιμάτε- το δικό μας εργαστήρι Υψηλής Χοροποιίας.

  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πιστεύοντας σταθερά και επίμονα ότι ο δρόμος προς την τελειότητα περνά μέσα από την εξειδίκευση, το στούντιο ΧΟΡΟlogie διδάσκει συνειδητά και στοχευμένα μόνο τις κλασικές μορφές χορού κλασικό μπαλέτο που βασίζεται στο σύστημα της Γαλλικής Ακαδημίας χορού και του οποίου την επιμέλεια έχει ο διάσημος από τα μπαλέτα Bejart, Daniel Lommel, αλλά και σύγχρονο-μοντέρνο χορό, barre a terre και jazz.

 

ΧΟρΟLOGIE

Πειραιώς 76, 4ος όροφος, 104 35, Kεραμικός
Τ-F 210 52 31 060
www.choro-logie.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
att. Εύα Παγουλάτου

Share this post

Last modified on
More in this category: « Cumana Present Body »
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources