Dance Theater

Contact Improvisation


 To ContactImprovisation είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική του σύγχρονου χορού που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στη σωματική επαφή ανάμεσα σε δύο χορευτές που κινούνται μαζί, σε ένα συνεχή σωματικό διάλογο, σαν ένα σύστημα, παίζοντας με τη βαρύτητα. Προέρχεται από τη δημιουργική εξέλιξη του σύγχρονου χορού, καθώς ενσωματώνει τεχνικές somatics/release, πολεμικές τέχνες, όπως το Aikido και το Kung Fu και αντλεί παράλληλα πληροφορίες από τη σωματική εκπαίδευση συστημάτων όπως η γιόγκα και το Tai Chi. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από χαρισματικούς χορευτές, μελετητές και θα μπορούσε να πεί κανείς, επιστήμονες και φιλοσόφους, της κίνησης και της ζωής, όπως ο Steve Paxton, Nita Little, Daniel Lepkoff, Nancy Starksmith.

Το Contact Improvisation αποτελεί ένα σύστημα επανεκπαίδευσης της κίνησης καθώς για την εκμάθηση της τεχνικής, ο δάσκαλος χρησιμοποιεί εργαλεία από τεχνικές ενσυνείδητης κίνησης που στηρίζονται στη βιωματική ανατομία (Somatics/Release techniques) και στην Εξελικτική Κίνηση. Συνδυάζει το διαλογισμό και την αυτογνωσία στην κίνηση, την καλλιτεχνική και ποιητική έκφραση της φαντασίας μέσα από τη σωματικότητα του ερμηνευτή, την ακροβατική και την αθλητική κίνηση, το παιχνίδι, και πάνω απ’ όλα την διαρκώς εν εξελίξη, σχέση του χορευτή με το περιβάλλον.

Στόχος του χορευτή είναι η όξυνση των αισθήσεων και των αντανακλαστικών του σώματός του έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται, να ανταποκρίνεται με ευκολία, με ελευθερία και ασφάλεια, στο απρόσμενο. Επιδιώκει ένα δυνατό, ελαστικό σώμα που μπορεί να είναι “οργανωμένο”, “κεντραρισμένο”, συνδεδεμένο, ώστε να μπορεί να αφήνεται με εμπιστοσύνη στη ροή, στις αλλαγές.  Ελαστικό σώμα σημαίνει ευέλικτος νούς καθώς δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο σώμα και στον νού.(δές συνέντευξη με την Nita Little USA, από τη Χριστίνα Κλεισιούνη στο Present Body studio.)

Το CI αναδεικνύει τη φυσικότητα στη κίνηση, την αμοιβαία αλληλεπίδραση, την αίσθηση του εαυτού και του άλλου, τη δυνατότητα για ελευθερία μέσα από τη ροή. Χορεύοντας, βιώνεται η αξία της αποδοχής σε όλα τα επίπεδα, ως σωματική αίσθηση ανθρωπιάς που ανασύρει κανείς αβίαστα από το βάθος του.  Ο χορευτής αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος ενός συστήματος, σε μιά αμοιβαία σχέση διάδρασης που βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη. Στο χορό καλείται διαρκώς να «απαντά» ζητήματα που του θέτει το σώμα του,  η συνομιλία και η επαφή με τον χώρο. Το εσωτερικό περιβάλλον αλλάζει και παράλληλα διαμορφώνει το εξωτερικό περιβάλλον σε σχέση με τον καθένα ξεχωριστά, όπως και το αντίστροφο.  Το άγγιγμα-η επαφή των σωμάτων που γνωρίζονται μέσα από το χορό, προσφέρει μιά διαχρονικά καινοτόμο, επαναστατική και οικουμενική διάσταση στην έκφραση του ανθρώπου. Το CI είναι μία μορφή τέχνης όπου ο χορός αγκαλιάζει ισότιμα κάθε χορευτή/τρια, ανεξαρτήτως φύλου, γένους, ηλικίας, τεχνικής δεξιότητας και εμπειρίας στην κίνηση. Δίνει χώρο έκφρασης και συνεύρεσης με άλλους practitioners μέσα από την πρακτική σε jam (ελεύθερη πρακτική χωρίς κάποιο σχεδιασμένο μάθημα από τον δάσκαλο).  Το άτομο μαθαίνει να αναλαμβάνει την ευθύνη του, να χορεύει αποκτώντας μιά διευρυμένη αίσθηση του εαυτού του που εντείνεται καθώς χορεύει σ’ επαφή με τον άλλο που τον καθρεφτίζει.      

Το CI προσφέρει έτσι εργαλεία για αυτογνωσία. Εκτός από την καλλιτεχνική αξία και την μεθοδολογία που προτείνει ως μέσο σωματικής καλλιέργειας και εκμάθησης της κίνησης, μπορεί κανείς να εστιάσει στη θεραπευτική ιδιότητα που προσδίδει το καθρέφτισμα και η επαφή με τον άλλο. Αντίθετα από άλλα είδη σύγχρονου χορού, το Conatct Improvisation δε στηρίζεται σε χορογραφημένα βήματα- ο χορευτής μαθαίνει να αφουγκράζεται, να συντονίζεται, να αισθάνεται το σώμα του σε σχέση με εκείνο του παρτενέρ του, διαρκώς. Πέφτει, αιωρείται, στηρίζεται και στηρίζει, πετάει, ζεί τα συναισθήματα που προκύπτουν από την ίδια τη σωματικότητα όπως αυτά αλλάζουν συνεχώς. Διαπραγματεύεται αντανακλαστικά επιβίωσης καθώς διευρύνεται και διευρύνει τα όριά του παίρνοντας ρίσκα. Μαθαίνει να ισορροπεί στα όρια, στο απρόσμενο, στις αλλαγές, όπως άλλωστε συμβαίνει στη ζωή- ένα γεγονός που οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούμαστε να δεχτούμε και συχνά προσπαθούμε να ελέγχουμε τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων παρεμβάλλοντας το εγώ μας με δυσλειτουργικούς τρόπους. 


Ποιό είναι το πλαίσιο;

Ο χορός βασίζεται στην κίνηση δύο ανθρώπων οι οποίοι μοιράζονται αμοιβαία, συχνά εκπλήσσοντας ο ένας τον άλλο, το βάρος τους. Καθώς χορεύουν «σφαιρικά» στο χώρο ακολουθούν τη ροή που δημιουργείται μεταξύ τους ενόσω βρίσκονται σε επαφή. Τα σημεία στήριξης και οι επιφάνειες που στηρίζουν ή στηρίζονται, εναλλάσσονται καθώς και οι δύο χορευτές, συνομιλούν κινητικά μέσα στη ροή. Η διαρκής αλλαγή του σημείου επαφής που άλλοτε στηρίζει ολόκληρο το βάρος του παρτενέρ και άλλοτε κάποιο μέρος του, οδηγεί τους χορευτές σε ένα συνεχή σωματικό διάλογο με τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. Ο contacter διαπραγματεύεται κάθε στιγμή τα σήματα που εκλαμβάνει και αναγνωρίζει από το σώμα του παρτενέρ του μέσα από το δέρμα, τις αισθήσεις, την επαφή. Ανταλλάσσοντας βάρος και αλληλεπιδρώντας, οι δύο χορευτές απολαμβάνουν από κοινού το παιχνίδι της σωματικότητας, το παιχνίδι με τη βαρύτητα, την εναλλαγή στις πιέσεις και στην ποιότητα του αγγίγματος. Τα σώματα κυλάνε στο πάτωμα και στην επιφάνεια στήριξης που συναντάνε, αιωρούνται, πέφτουν και σηκώνονται, δίνουν την αίσθηση οτι πετάνε. Η ταχύτητα και ο ρυθμός αλλάζουν με ευκολία. Η εξοικείωση με την έκπληξη, η υπέρβαση του φόβου και η δυνατότητα του κινούμενου να αιωρείται “ανάποδα” χρησιμοποιώντας λειτουργικά σημεία στήριξης και πρωτίστως τα αντανακλαστικά του, διευρύνει την αντίληψη του χορευτή/contacter σε όλα τα επίπεδα.

Εκπαιδεύοντας σώμα-νού μέσα από την εμπειρία της αλληλοϋποστήριξης, ο χορευτής του CI παρατηρεί και βιώνει εμπειρικά, χωρίς λόγια, τη λειτουργία της επικοινωνίας. Παίζοντας με τους νόμους της φυσικής, τη βαρύτητα και την ελαφρότητα, την κεντρομόλο και τη φυγόκεντρο, την αδράνεια και την ορμή, τη στάση και την ενεργητική ροή της πρόθεσης, ο χορευτής πάντα σε σχέση με τον παρτενέρ του, αναγνωρίζει τι είναι λειτουργικό και τι όχι στην κίνηση- πώς αντιδρά ο ίδιος, συνειδητά και ασυνείδητα σε αυτά που προκύπτουν σε ένα σωματικό διάλογο που στηρίζεται ανελλιπώς στην έννοια της εμπιστοσύνης και της αμοιβαιότητας.

Το εργαστήριο

Η εκμάθησή της πρακτικής βασίζεται σε ένα ανοιχτό πλαίσιο που εμπεριέχει τεχνικές somatics, πολεμικές τέχνες, τον σύγχρονο χορό, τις παραστατικές τέχνες καθώς και θεραπευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στον διαλογισμό μέσα από την κίνηση. Το μάθημα στοχεύει στη σωματική εκπαίδευση του χορευτή, ένα σώμα «μαλακό και δυνατό» που καλλιεργείται από τη συνειδητότητα που φέρνει η επαφή, η διεύρυνση των αισθήσεων, του χώρου και του χρόνου. Σκοπός μας είναι η εκμάθηση της τεχνικής να γίνεται μέσα από μία ερευνητική προσέγγιση, όπου ο χορευτής έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της εκπαίδευσής του από το σύγχρονο χορό ή όποιο άλλο σύστημα έχει εκπαιδευτεί στην κίνηση, με δημιουργικό τρόπο, επιτρέποντας στον εαυτό του να επανατοποθετήσει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το χορό και την έκφραση. 

Στο μάθημα δουλεύουμε τις βασικές αρχές της τεχνικής του Contact Improvisation και δεξιότητες όπως το κύλισμα, την σπειροειδή κίνηση, την εξισορρόπηση των δυνάμεων, τη σύνδεση του κέντρου με την περιφέρεια, το γλίστρημα, την πτώση και την ανύψωση, τρόπους στήριξης, την αιώρηση και το πέταγμα. Ο χορευτής του CI εξερευνά διαρκώς και εξελίσει τις δεξιότητές του πάνω στην τεχνική αποκαλύπτοντας τις κρυφές δυνατότητες και ιδιαιτερότητές του. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσει τις ποιότητες της κίνησής του, μεταμορφώνοντας συνήθειες, διευρύνοντας τα όριά του ως προς το χώρο και το χρόνο, ως προς την ταχύτητα και τις εναλλαγές στα επίπεδα, ως προς τις κινησιολογικές του επιλογές καθώς χορεύει in and out of contact. Το ζητούμενο είναι ο χορευτής να ζεί το χορό του. ‘Ενα πολύ σημαντικό μέρος του μαθήματος αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός. Ο χορευτής εξερευνά εργαλεία που αναπτύσσουν την έκφραση του ενστίκτου και της φαντασίας, τη σκηνική παρουσία του ερμηνευτή, τη δημιουργική σχέση του με το περιβάλλον μέσα από την ομάδα.

Εργαλεία δεξιοτήτων για την πρακτική

Στο χορό εστιάζουμε στη σχέση μας με τη βαρύτητα και την αντιβαρύτητα καθώς διαπραγματευόμαστε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα μας. Το CI κάνει το σώμα να περνάει από πάρα πολλές διαφορετικές «θέσεις» και να σχετίζεται διαρκώς με το απρόβλεπτο της κίνησης και της αντίδρασης του άλλου. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές somatics δημιουργούμε ένα πλαίσιο αφύπνισης και ενσυνείδησης της κίνησης στον χορευτή, αναπτύσσουμε την αισθητηριακή κίνηση και τη ροή της ενέργειας, που βασίζεται αρχικά «στον μικρό χορό».  Όπως και στη φιλοσοφία του Ταο, ο χορευτής του contact, επεξεργάζεται έννοιες όπως το γεμάτο και το άδειο, την έκφραση του ουδέτερου σε σχέση με την ιδιοσυγκρασιακή και προσωπική έκφραση, το άφημα και τον έλεγχο, την ησυχία στη γρήγορη δράση, το μικρό στο μεγάλο, το σταθερό στην κίνηση και την κίνηση στην ακινησία- πώς εμπεριέχονται τα αντίθετα και αλληλοσυμπληρωματικά στοιχεία.

Εξελίσοντας τη σωματική επίγνωση, επιδιώκουμε την παρουσία και την καθαρότητα στην μορφή της κίνησης. Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις μέσα από την επαφή και το άγγιγμα με πρόθεση (hands-on work), αποκαλύπτουμε την έκφραση της φαντασίας και του ενστίκτου, τη σωματικότητα του ατόμου. Ο χορευτής χορεύει τις λεπτοφυείς ποιότητες της ύλης και του πνεύματος που εκφράζει το σώμα του. Γίνεται νερό και αέρας, γή και φωτιά, όλα τα στοιχεία σε εναρμόνιση και και το καθένα ξεχωριστά.

Θέματα που εξερευνούμε είναι:

-η χαλαρή-αισθαντική κίνηση που αναπνέει καθώς ο χορευτής ανακαλύπτει λειτουργικούς τρόπους για να κινείται με λιγότερη προσπάθεια και ένταση δίνοντας έτσι περισσότερη ενέργεια και ζωή στην έκφρασή του
-η σχέση μας με τη γη και τη δύναμη της βαρύτητας
το να αφουγκραζόμαστε το σώμα του άλλου
-η εξελικτική κίνηση
-η ρευστή και κυματοειδής κίνηση
-η ελικοειδής κίνηση, η σπείρα
-το άγγιγμα που αφυπνίζει
-τεχνικές από το σιάτσου και άλλες μεθόδους bodywork
-η ελαστικότητα και η συνδεσιμότητα (fascia web system)
-ο χώρος, η σχέση μας με τον τρισδιάστατο χώρο
-το βλέμμα και η εξοικείωση με την εμπειρία του αποπροσανατολισμού
-η πτώση πρός τα κάτω και η “πτώση πρός τα πάνω”
-η εξοικείωση με το να βρισκόμαστε ανάποδα σε αιώρηση
-η στήριξη σε ροή-μοχλοί ανύψωσης και στήριξης
-η αιώρηση σε σχέση με τη στήριξη σε κίνηση- τεχνικές που επιτρέπουν στον χορευτή να αιωρείται πιο εύκολα καθώς στηρίζεται
-η εξισορρόπιση των δυνάμεων και η εφαρμογή της έννοιας tensegrity στο χορό σαν ένα σύστημα με τον άλλο όπου η σταθερότητα στη δομή αποκτάται μέσα από την ελαστικότητα, την κίνηση και την αλλαγή
-η σχέση μας με το κέντρο και την περιφέρεια
-η συνειδητοποίηση των συνηθειών που εμπεριέχονται στη στάση του σώματος
-ο ουδέτερος χώρος και η σημασία του για την έκφραση της κίνησης
-το παιχνίδι με την βαρύτητα ως λεξιλόγιο έκφρασης
-ο βαθμός της πίεσης στην επαφή και η εναλλαγή στην ένταση της ενέργειας όταν ασκούμε πίεση ή/και όταν αφήνουμε την πίεση να ασκείται σε μία επιφάνεια του σώματός μας, ως λεξιλόγιο έκφρασης. Ο μυικός τόνος με τον οποίο αγγίζουμε και συναντάμε το σώμα του άλλου δημιουργεί ένα πλαίσιο για κιναισθητικό διάλογο, το λεξιλόγιο της επικοινωνίας που στηρίζεται στη σύνδεση και στο βίωμα του εαυτού με τον άλλο.   
-δεξιότητες που υποστηρίζουν την κίνηση με ροή στα πάνω επίπεδα (το κύλισμα και η αιώρηση στους ώμους που προκύπτει με φυσικό τρόπο, μοχλοί στήριξης, μαλακές πτώσεις με ορμή, αναπηδήσεις)
-Πώς μπορούμε να αλλάξουμε με δημιουργικό τρόπο ασφαλείς και προκαθορισμένους τρόπους αντίδρασης ή/και ανταπόκρισης στην κίνηση;
-ο αυτοσχεδιασμός και η σκηνική παρουσία
-δομές αυτοσχεδιασμού σε σόλο, ντουέτα, τρίο κλπ. Είσοδοι και έξοδοι.
-πώς και πότε η σιωπή στην κίνηση δημιουργεί λόγο και παρουσία
-η ποιητική του αγγίγματος

Το CI αποσκοπεί στη ρευστή και στην τρισδιάστατη κίνηση όπου η διαδρομή της ξεδιπλώνεται διαδοχικά στο σώμα με οργανικό και λειτουργικό τρόπο. Ο χορευτής ελίσσεται εύκολα αλλάζοντας επίπεδα, τρόπους στήριξης, ρυθμό, δυναμική, κατευθύνσεις. Η κάθε επιλογή στηρίζεται στις δομές και στους συσχετισμούς των δυνάμεων που ενυπάρχουν στο κάθε σώμα και επηρεάζεται από τη σωματική μας αυτοσυνειδησία. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, ο αυτοσχεδιασμός μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιες από τις ασυνείδητες διεργασίες που καθορίζουν τις επιλογές μας.  Η επαφή που στηρίζεται στην έρευνα, στην περιέργεια και στο παιχνίδι διευρύνει τις εκφραστικές μας δυνατότητες. Ο χορός γίνεται συναρπαστικός, αποκτά «νόημα», δίνοντας χώρο στο καινούργιο, στην αλλαγή, στη μετουσίωση.

Κείμενα: Χριστίνα Κλεισιούνη


Dance explores some of the physical possibilities.
Dance refocuses our focusing mind on very basic existence; 
time, space, gravity, open up to creativity.
This seems to me a reminder of nature, of our natures, 
and as such it provides a service to us in our physical doldrums.
It is a wake up call to deadened urbanites, 
a stimulus, to work-habituated bodies, 
a promise to developing children... StevePaxton

Το Contact Improvisation επινοήθηκε από τον StevePaxton για τη δημιουργία παράστασης το 1972 και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με συνεργάτες, συνιδρυτές της πρακτικής όπως είναι οι: Nancy Stark Smith,
Nita Little και Daniel Lepkoff. Πολλοί θεωρούν το CI μία νέα πρακτική στο σύγχρονο χορό. Η επαφή εξελίσσεται σύμφωνα με την διερεύνηση των αντανακλαστικών αντιδράσεων ανάμεσα σε δύο σώματα που μοιράζονται το βάρος μέσα από ένα «σημείο» ή μία επιφάνεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χορού που αποκαλύπτεται ανάλογα με τον τρόπο που ανταποκρίνεται το σώμα του χορευτή για να επιβιώσει ακολουθώντας τη σχέση με τον άλλο και τον χώρο. Η πρακτική του CI  αντικατοπτρίζει τις αντιδράσεις των αντανακλαστικών έτσι ώστε τόσο οι χορευτές όσο και οι θεατές να παρατηρούν και να μελετούν τις απρόσμενες εξελίξεις του χορού. Αντίθετα με άλλες πρακτικές χορού, στο Contact αντιλαμβανόμαστε ότι όσο πιο πολύ προκαθορίζεται το λεξιλόγιο της φόρμας όπως και οι τεχνικές εκτέλεσης των κινήσεων, τόσο λιγότερο επιτυχής γίνεται η εκπλήρωση, η ικανοποίηση του αρχικού «καθήκοντος» να έχουμε το σώμα εκτός επαγρύπνησης.  Οι χορευτές εξοικειώνονται με το να είναι σε επαφή και εκτός επαφής, στο βάρος τους και εκτός βάρους. Σύμφωνα με τις βασικές κινήσεις που προκύπτουν, δημιουργούν ένα χορό σε ροή καθώς διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν και θα αλλάξουν από τον έναν ελιγμό στον άλλον παίζοντας με τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όπως είναι η βαρύτητα, η αντιβαρύτητα, η κεντρομόλος και η φυγόκεντρος. Για να εξουδετερώσουν την τάση να υποπίπτουν σε «οικείες» κινήσεις και αυτόματους μηχανισμούς αντίδρασης, οι χορευτές προκαλούν τα όριά τους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του αυτοσχεδιασμού την κάθε στιγμή στην πρακτική του CI. Η συνεχής αυτή έρευνα, ο τρόπος που ο χορευτής αναζητά την περιοχή του «ανοίκειου» μέσα στο «οικείο» είναι η καρδιά και η ψυχή του Contact.


«Μια νέα πρακτική στο χορό»: Steve Paxton
Γράφει η Melinda Buckwalter στο βιβλίο “Composing while dancing, an improviser’s companion”

Μετάφραση στα ελληνικά, Χριστίνα Κλεισιούνη

Ο Steve Paxton προτείνει να θεωρήσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και στο προκαθορισμένο υλικό ως έναν διάλογο που βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη. Εκείνος, λέει τα παρακάτω «Η σχέση ανάμεσα στη φόρμα και στον αυτοσχεδιασμό είναι εγγενής. Στην καθημερινή μας ζωή,  τα σχέδια (φόρμες δράσης που έχουμε οραματιστεί και προσχεδιάσει), είναι τα πρωταρχικά κίνητρα για πολλά καθήκοντα και εμπλέκονται με στιγμές όπου απρόσμενα γεγονότα απαιτούν ενστικτώδεις ή αντανακλαστικές αντιδράσεις. Τα αθλήματα για παράδειγμα, έχουν συχνά αυστηρούς κανόνες που καθορίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα με υψηλούς στόχους- παρόλα αυτά, τα σπόρ βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, στο απρόβλεπτο για να «εκτιναχθούν» ψηλά πέρα από τους ορισμούς και τον απόλυτο σχεδιασμό- απίθανες στιγμές ξεσηκώνουν τα πλήθη προκαλώντας φωνές και ενθουσιασμό. Ιδιαίτερα ο χορός και η μουσική, ανάμεσα στις άλλες τέχνες, φυλάσσει ευλαβικά τον αυτοσχεδιασμό μακρυά από τις κλασσικές φόρμες και βασίζεται σε αυτόν ως μέσο για τη δημιουργία νέων σχημάτων, στυλ ή μεθόδων παραγωγής έργων. Σε αυτές τις τέχνες, σε πολλές περιπτώσεις η φόρμα αποσύρεται στο παρασκήνιο και ο αυτοσχεδιασμός αναγνωρίζει τη σχέση με τη φόρμα παραβιάζοντας απλά τους κανόνες. Πέρα από αυτή την «αρνητική» σχέση, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις μεθόδους του αυτοσχεδιασμού για να ανακαλύψουμε νέες φόρμες όπως είναι το Contact Improvisation…ο αυτοσχεδιασμός που προκύπτει από τους κανόνες ή κανόνες που προκύπτουν από τους αυτοσχεδιασμούς. Η σχέση ανάμεσά τους είναι εγγενής.

Στον αυτοσχεδιασμό προσπαθούμε να βάλουμε στην άκρη αυτό το καθολικό εργαλείο «που πιστεύει ότι γνωρίζει». Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως το σώμα έχει ένα «έμφυτο κάτι» που εμείς δε γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, τι πρόκειται να συμβεί. Χρειάζεται να εμπιστευόμαστε, να βάλουμε στην άκρη τον συνειδητό νου.»

Το Contact Improvisation επινοήθηκε από τον Steve Paxton για τη δημιουργία παράστασης το 1972 και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με συνεργάτες, συνιδρυτές της πρακτικής όπως είναι οι: Nancy Stark Smith, Nita Little και Daniel Lepkoff. Πολλοί θεωρούν το CI μία νέα πρακτική στο σύγχρονο χορό. Η επαφή εξελίσσεται σύμφωνα με την διερεύνηση των αντανακλαστικών αντιδράσεων ανάμεσα σε δύο σώματα που μοιράζονται το βάρος μέσα από ένα «σημείο» ή μία επιφάνεια συνεχούς σωματικής επαφής που αλλάζει διαρκώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χορού που αποκαλύπτεται ανάλογα με τον τρόπο που ανταποκρίνεται το σώμα του χορευτή για να επιβιώσει ακολουθώντας τις παραπάνω παραμέτρους. Η πρακτική του CI  αντικατοπτρίζει τις αντιδράσεις των αντανακλαστικών έτσι ώστε τόσο οι χορευτές όσο και οι θεατές να παρατηρούν και να μελετούν τις απρόσμενες εξελίξεις του χορού. Αντίθετα με άλλες πρακτικές χορού, στο Contact αντιλαμβανόμαστε ότι όσο πιο πολύ προκαθορίζεται το λεξιλόγιο της φόρμας όπως και οι τεχνικές εκτέλεσης των κινήσεων, τόσο λιγότερο επιτυχής γίνεται η εκπλήρωση, η ικανοποίηση του αρχικού «καθήκοντος» να έχουμε το σώμα εκτός επαγρύπνησης.  Οι χορευτές εξοικειώνονται με το να είναι σε επαφή και εκτός επαφής, στο βάρος τους και εκτός βάρους. Σύμφωνα με τις βασικές κινήσεις που προκύπτουν, δημιουργούν ένα χορό σε ροή καθώς διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν και θα αλλάξουν από τον έναν ελιγμό στον άλλον παίζοντας με τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όπως είναι η βαρύτητα, η αντιβαρύτητα, η κεντρομόλος και η φυγόκεντρος. Για να εξουδετερώσουν την τάση να υποπίπτουν σε «οικείες» κινήσεις και αυτόματους μηχανισμούς αντίδρασης, οι χορευτές προκαλούν τα όριά τους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του αυτοσχεδιασμού την κάθε στιγμή στην πρακτική του CI. Η συνεχής αυτή έρευνα, ο τρόπος που ο χορευτής αναζητά την περιοχή του «ανοίκειου» μέσα στο «οικείο» είναι η καρδιά και η ψυχή τουContact. Ο διάλογος που προκύπτει ανάμεσα στην φόρμα και στον αυτοσχεδιασμό γίνεται πιο χειροπιαστός οδηγώντας τους χορευτές σε νέα ύψη που δημιουργούν ρίγη στην σπονδυλική στήλη. Αυτοσχεδιάζοντας, οι χορευτές κινούνται σε ένα πεδίο όπου η σωματική αντίληψη εμπεριέχει το φόβο και τον ενθουσιασμό της απρόβλεπτης κίνησης, το ρίσκο. Αφήνουν έτσι τον εαυτό τους να καθοδηγείται από τις αυθόρμητες παρεμβολές που επιλέγουν να ακολουθήσουν σε σχέση με τους «κανόνες» του CI.

Το Contact Improvisation που συνήθως χορεύεται με βάση το ντουέτο, έχει πλέον αποκτήσει αναγνωρίσιμα στοιχεία της κίνησης – το λεξιλόγιο, δεν βασίζεται στην αισθητική της φόρμας ή της γραμμής όπως παράδειγμα στο μπαλέτο  αλλά στην «πλεύση» του σώματος που παίζει συνεχώς με τη βαρύτητα και την πτώση με ασφαλή τρόπο. Για παράδειγμα, κοινά «σχήματα» που προκύπτουν στο CI ονομάζονται 1. “surfing” (όταν το ένα σώμα γλιστρώντας περνάει σταδιακά με όλο του το βάρος πάνω από ένα άλλο σώμα που στρίβει, κυλάει) 2. «Εξισορροπήσεις» – όταν ο ένας χορευτής αποκλίνει από τον άλλον, καθώς κρατιέται σε ισορροπία με οποιοδήποτε άκρο του σώματός του που συνδέεται με ένα άκρο του άλλου. Σε αυτή την περίπτωση η εξισορρόπηση δημιουργείται σύμφωνα με τις δύο δυνάμεις που συναντιούνται ισομερώς ενώ τα σώματα βρίσκονται εκτός κέντρου βάρους. 3. «Το μοίρασμα του βάρους» καθώς οι χορευτές βρίσκονται σε επαφή, κεφάλι με κεφάλι, ή πλάτη με πλάτη. 4. «Σηκώματα» που συμβαίνουν από την επαφή της μίας λεκάνης με την άλλη ή ενός ώμου με μία λεκάνη. 5. «Σπειροειδείς κύκλοι» γύρω από τους ώμους και τον αυχένα του χορευτή που υποστηρίζει την κίνηση.

Από την πρακτική του Contact προκύπτει μία σωματική εκπαίδευση κατά την οποία ο χορευτής αναπτύσσει ιδιαίτερες δεξιότητες που εξυπηρετούν τις αρχές της κίνησης. Οι χορευτές του Contact κινούνται με πιο χαμηλό κέντρο βάρους απ’ ότι είναι συνηθισμένο στον δυτικό «θεατρικό χορό», αναπτύσσουν μία  διευρυμένη ικανότητα να αισθάνονται δια μέσω του δέρματος και αυξημένη περιφερική όραση. Ακονίζουν τις δεξιότητές τους παρακολουθώντας σεμινάρια, μαθήματα, συμμετέχοντας σε jam – ανοιχτή συνεύρεση με άλλους χορευτές του CI όπου οι αυτοσχεδιαστές έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με πολλούς διαφορετικούς παρτενέρ και να εξασκηθούν καθώς πειραματίζονται με το απρόσμενο. Το jam προσφέρει έτσι αλληλεπίδραση με παρτενέρ που έχουν διαφορετική ιστορία και εμπειρία. Είναι μία ανοιχτή πηγή για την ανάπτυξη της τεχνικής. Μέσα από την έκθεση σε χορούς με άγνωστους και ανοίκειους χορευτές που έρχονται σε επαφή, τα jam προσφέρουν στους “contacters” την πρόκληση ώστε να παρατηρήσουν και να ακονίσουν τις δεξιότητές τους παίζοντας με την κίνηση.

Ο Steve Paxton έχει αναπτύξει ένα σύστημα εκπαίδευσης της κίνησης που το ονομάζει «Υλικό για την Σπονδυλική στήλη». Η δουλειά αυτή προέκυψε από την έρευνά του στο Contact Improvisation. Στην περιγραφή ενός μαθήματος για ένα σεμινάριο στο Earthdance (USA) ο Paxton λέει: «Ξεκίνησα το 1986 το material for the Spine σαν ένα απλό σύστημα χορού που βασίζεται στην αίσθηση και εξελίχθηκε ως μια αυτό-απεικόνιση (self-imagery) των σκελετικών στοιχείων του κεφαλιού, της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης. Με άλλα λόγια, προτείνω την διερεύνηση του κέντρου του σώματος. Το Υλικό έχει αποσπαστεί από το Contact Improvisation αλλά το Υλικό είναι πιο τεχνικό και διαλογιστικό με έμφαση στην αναπνοή και σε ακριβείς ασκήσεις που εκτελούνται ατομικά. Συνδέσεις μπορεί να παρατηρηθεί ότι υπάρχουν σε συνάρτηση με άλλες τεχνικές χορού και από την κυρίως μη δηλωμένη χρήση της λεκάνης. Το Υλικό για την Σπονδυλική στήλη δεν μπορεί να αποφύγει το υπόλοιπο σώμα: μέχρι τώρα έχει επεκταθεί στα ισχία της λεκάνης και τους μηρούς, τις ωμοπλάτες και τα χέρια».

www.earthdance.net
www.earthdance.net/programs/paxton10.htmΒιογραφικό
| Χριστίνα Κλεισιούνη

Η Χριστίνα Κλεισιούνη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Χορό, αρχκά στην Ελλάδα (Deree College) και κατόπιν στη Νέα Υόρκη (1986-1990). Είναι χορογράφος, καθηγήτρια χορού με ειδικότητα στον αυτοσχεδιασμό-Contact Improvisation-somatics και διδάσκει στην Αθήνα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία 27 χρόνια. Παράλληλα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια (Σωματική Ψυχοθεραπεία, Gestalt) και ασκεί επαγγελματικά το Shiatsu (διπλωματούχος της Ευρωπαϊκής Σχολής Shiatsu) από το 1994. 

Διδάσκει συστηματικά μαθήματα και σεμινάρια εξερευνώντας το CI, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές και ερασιτέχνες. Μελέτησε την πρακτική κοντά στους πρωτοπόρους της τεχνικής στην Ν.Υόρκη, συνεργάστηκε με αρκετούς από αυτούς και ανήκει στην δεύτερη γενιά δασκάλων του CI. Έφερε έτσι την εμπειρία της από τις καινούργιες για την εποχή, προσεγγίσεις στην Αθήνα στον χώρο του χορού, από το 1990.

Η δουλειά της βασίζεται στο Σύγχρονο Χορό μέσα από τις τεχνικές somatics (όπως η τεχνική Alexander, η μέθοδος Body-Mind Centering, Susanne Klein, Skinner Release) ενώ παράλληλα ερευνά και εστιάζει στον Αυτοσχεδιασμό και στη μελέτη της Αυθεντικής Κίνησης. Το ContactImprovisation που ασκεί από το 1987 αποτελεί ένα ανοιχτό πεδίο σύνθεσης των εργαλείων που έχει αποκομίσει από τις παραπάνω προσεγγίσεις στην κίνηση. Όλα αυτά τα χρόνια, μελετάει την πρακτική χορεύοντας και παρακολουθώντας σεμινάρια με όλους τους βασικούς δασκάλους της κοινότητας του CI και σημαντικούς δασκάλους για τον αυτοσχεδιασμό όπως οι Julyen Hamilton, Ruth Zapora (Action Theater), Simone Forte, Eiko and Koma και πολλοί άλλοι.

Συνεργάστηκε με διακεκριμένους ερμηνευτές και δασκάλους διεθνώς αναγνωρισμένους στο CI/NewDance όπως , Ray Chang, Nita Little, Mary Prestidge, Nien Mari Chatz, Ka Rustler, Kirstie Simson, Andrew Harwood, Suprapto Suryodarmo και άλλους, διδάσκοντας και οργανώνοντας σεμινάρια και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως χορογράφος-χορεύτρια δημιουργεί παραστάσεις με την Ομάδα Έλιξ από το 1992 και συνεργάζεται με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως  Francis Savage, Angelika Donny, Shahar Dor, Suprapto Suryodarmo και άλλους. Το 2014 δημιουργεί μια καινούργια ομάδα σε συνεργασία με τους Βανιώ Παπαδέλλη (οργάνωση του project στο Λονδίνο), Γιάννα Παπαδοπούλου (Θες/κη), Lior Ophir (Ισραήλ), Gabriel Greca (Αργεντινή). Η δουλειά τους παρουσιάζεται στον Κινητήρα και στο Λονδίνο στο Tripspace.

Έχει χορέψει και διδάξει σεμινάρια στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στο Όσλο, στην Βουδαπέστη, στην Αγία Πετρούπολη, στο Freiburg, στο Βερολίνο (Tanzfabrik), στο Άμστερνταμ, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού. Συμμετείχε σε όλα τα συνέδρια (1993 – 2010) των δασκάλων του CI (ECITE) και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Το 2009 άνοιξε το studio PresentBodyχώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την εκπαίδευση της κίνησης με βάση τα somatics, τον αυτοσχεδιασμό και το CI.

Από το 1991 δίδαξε στην Κρατική  σχολή χορού (ΚΣΟΤ) για 2 έτη , στο Ωρείο Athenaeum για 3 έτη και συνεργάστηκε με το Λεφτέρη Βογιατζή από το 1991-1997 εκπαιδεύοντας τον ίδιο και την ομάδα του.

Συνεργάζεται με τον Τίμο Ζέχα και την Τέτη Νικολοπούλου τα τελευταία 4 χρόνια συνδημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού/site specific στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (2011), στο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Θες/κη (2011), στο θέατρο Χώρα (2012), στο στούντιο 14η Μέρα(2013) και στο Ίδυμα Κακογιάννη (Ιούνιος 2014) στα πλαίσια του φεστιβάλ  που διοργανώνει κάθε χρόνο το σωματείο Ελλήνων χορογράφων.

Το 2013 είναι μία από τους βασικούς δασκάλους του CI στο φεστιβάλ του Ισραήλ και αντίστοιχα το 2014 στο φεστιβάλ του Freiburg. Το 2015 διδάσκει  σεμινάρια στη Γαλλία στο (διεθνές φεστιβάλ CI στην Grenoble), στο Λονδίνο, στη Γερμανία (Νυρεμβέργη), στα Χανιά και αλλού. Οργανώνει επίσης σεμινάρια με τους Daniel Lepkoff ( Μάιος ’15)  και τον Ezra le Bank(USA) τον Ιούνιο ‘15.

Παράλληλα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια (Σωματική Ψυχοθεραπεία, Gestalt) και ασκεί επαγγελματικά το Shiatsu (διπλωματούχος της Ευρωπαϊκής Σχολής Shiatsu) από το 1994.  Για τη σωματική ψυχοθεραπεία, εκπαιδεύτηκε στο κέντρο ανάλυσης του εαυτού και ψυχοθεραπείας Wilhelm Reich (ΕΙΝΑ) ολοκληρώνοντας μετά την εκπαίσευσή της 2 διετή master:  Alberto Torre (σωματική ψυχοθεραπεία), Barrie Simmons(Gestalt).

Στο Σιάτσου ήταν από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκαν στο σύστημα αυτό, όταν η ευρωπαϊκή σχολή Σιάτσου ξεκίνησε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα με έδρα την Αθήνα (1994).

Η απόκτηση της ενσυναίσθησης και της παρουσίας του ατόμου μέσω του αγγίγματος, η καλλιέργεια της συνειδητότητας και η απελευθέρωση της έκφρασης μέσω του σώματος και της κίνησης αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην καλλιτεχνική και τη θεραπευτική της ιδιότητα.

Contact Improvisation στην Αθήνα (links)
studio Present Body
Συνεργατικό Στούντιο Λάθος Κίνηση

Θεσσαλονίκη
STUDIO VIS MOTRIX

Κρήτη
Contact Improvisation Crete

Share this post

Last modified on
More in this category: « Body-Mind Centering
elenfrdeites
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
  • Δωρεάν online μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 534
Εγγεγραμένα μέλη: 4544
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources